Bi anaokul meselesi

Ben yegenimden örnek vereyim size.Oyun kurdukları arkadaslariyla birbirleriyle bise olunca kendilerince bebek bebek diye dalga geçiyorlar.Yaslari da 5 yani hepsinin:)) O kelimeye çok kızıyorlar ama anasınıfına gönderdiler,bu defa ben daha bebeğim diyor gitmek istemiyor.Bir kaç gün ağlamış ortalığı yıkmis almak zorunda kaldılar sanslarini seneye deneyecekler.Onun yararına olduğunu bildiğiniz bir konuda onun adına karar vermekten cekinmeyin.Cocuklar bazen işlerine geldiği kendilerince banane üretiyorlar.Zaten bu yaşta karar verme yetileri olmadığı için görev size düşüyor.Artik bir sekilde motive ederek,anaokulunda yapılan eğlenceli etkinliklerden bahsederek biraz daha anaokuluna isindirabilirsiniz bence.Ayrica çalışan bir anne babanın çocuğu olarak kreş konusunda size katiliyorum.Eger ev hanimiysaniz kreşe gerçekten gerek yok.Ben 8 yaşındayken annem ise başlamıştı buna rağmen o zamanlar benim için çok zor geçmişti.Bir de o zamanlar kadinlar bu kadar is hayatinda yoktu herkesin annesi sınıfa girene kadar yaninda dururdu sinifa girerken annelerine el sallarlardi cok üzülürdüm.Simdi artik herkes calisiyor.Ama çalismadan ihtiyaç yokken kreşle tanıştırmak bana cok dogru gelmiyor.

Oğlum sizin oğlunuzdan ay olarak küçük, ekimde 5 dolacak.
1 sene kreşe ve bu sene anaokulu 4 grubuna gitti.
Şimdi 5 yaş anasınıfı olacak Eylül’de.
Mesela bizlerin çocukları aynı sınıflarda olacak diyelim, çocuğunuza evde eğitim setleri yaptırdınız mı?
Temel bilgileri verdiniz mi?
Mevsimleri, sayıları, ayları, tek basamaklı toplamaları, çizgi çalışmaları, söylenen bir şeyi resmedebilmeyi, konulu çizimler yapabilmeyi, tamamen kendileri giyinmeyi, tuvalete gidip gelmeyi, eşyalarına sahip çıkmayı, çantalarını hazırlamayı vb şeyleri artık 5 yaş grubunda yaptığından, eğitiminden ziyade çoğu çocuk kreşten geldiği için bildiğinen, üzerine konarak gidiyor.
1. Sınıf için ön temel yapılacak, harfler başlayacak sesli ve yazım.
Ayrıca sosyallik herkesle konuşması değil, kurallara uyması, dizgi dışına çıkmaması, komut alması, öğretmen otoritesi bilmesi, akranlarıyla uyum içinde olması, kendini yeterli düzeyde kalabalık arasınsa ifade edebilmesi, tanıtabilmesi vb birçok şey içerir.
Haliyle öğretmen bir öğrenci için müfredatı aksatamıyor ve haklı olarak da birebir ilgilenemiyorlar.
Evde olmasını tercih ettiyseniz umarım bu ve benzeri şeyleri yapmışsınızdır, eğer yapmadıysanız da önünüzde birkaç ay var.
Çocuğunuz okulda duymasın ilk defa bu şeyleri, 5 yaş neler bilinmeli, neler yapılmalı diye araştırırsanız karşınıza çıkar.

Son düzenleme:
Çocuk gelişmiştim, çok tatlı çocuğunuz böyle şeyler demesi normal, orada hep oyun oynamayacaklar. Dersleri olacak, ödevleri olacak. Bunları anlatın mutlaka ve bir rol model gösterin, büyük görünen bir çocuk gösterin ve onu anaokuluna gittiğini anlatın. Ayrıca şöyle yapabilirsiniz, çocuğum, demek anaokulu senin için küçük çocuklara göre gibi öyle mi? Ama anaokuluna da gitmen gerekiyor… ne yapabilirizzzz…. Buldum! Öğretmenin sana ilkokul görevleri ve ödevleri verebilir! Ama bunları yapabilir misin? Sana çok zor gelmesin? - çocuğunuz da muhtemelen yaparım ben falan diyecektir cümleleri doğru seçerseniz. Ama öğretmeninle konuşmalıyım, senin büyük çocuk olduğuna ikna etmem gerekecek, büyük çocuk gibi resim çizer misin? Onu göstereceğim diyin. Daha sonra çizdiği resmî öğretmenine göstermiş gibi davranıp, anaokulunda büyük çocuklar için olan etkinlikleri kazandın diye tebrik edin. Pasta vs yapabilirsiniz kutlama için. Daha sonra öğretmenini de bu olayla ilgili bilgilendirirsiniz. Ayrıca bu çoğaltılabilir. Anaokulu abi ablası seçeceklermiş, seni de seçimlere kattılar… gibi çoğaltabilirsiniz bu fikirleri. Önemli olan anaokulunu kendinin kazandığını zannetmesi ve hissetmesi.

Valla annem 8 aylıkken kreşe verdi, ben de çocuk gelişimciyim, bir ev hanımı çocuğun gelişimi için gerekli etkinlikleri ve akran iletişimi, sosyalleşmeyi çok zor sağlayabilir. Hele 4 5 yaş, özerklik dönemidir ve çocuğun ana ihtiyacı bu dönemde zaten anne değil özerk olmaktır. Bence her çocuk mutlaka anaokuluna bir iki sene gitmeli, zaten anaokuluna giden çocuk hemen belli oluyor. Daha atılgan, daha becerikli ve daha sosyal oluyorlar ilkokulda diğer yaşıtlarına nazaran.

Egitim hayatina gec başlayan ve hep büyüklerle ve onlarin perspektifinden bakarak bu sureci degerlendirmis bir çocuğun anaokulunu bebek okulu gormesine şaşırmadım şahsen. Ogretmeni ve arkadaslariyla tanışınca bu algisi degisecektir diye düşünüyorum. Sakin ilk okula baslatmayin derim birilerinin gazına gelip (yakınlarınızin bu cocuk zeki demesine istinaden soyledim) Daha hiç topluca masa basi etkinlik bile yapmamış bir cocugu 45dk derste oturtmak ona iskence etmek olur. Zaten uzun vaadede bir sürü sıkıntı yasanacagi da öngörülüyor.
Ben olsam yerinizde bi gidip bakalim nasil bir yermiş diye biraz gizem yaratarak ilgisini cekmeye calisirdim. Kendi cantasini pandufunu secmek de hevesini arttiracaktir. Hayirli olsun simdiden

Konu sahibini tenzih ederek söylüyorum.
Bu bilinçte anne baba sayisi cok az.
Çoğu bebek daha 6 aylikken telefondan cizgi film izlemeye başlıyor.
Butun gun direkt izlemese de ekrana maruz kaliyor.
Akran parka giderse 1 saat ya goruyor ya gormuyor.
Gunun geri kalanini yasca ve cussece ondan cok buyuk yetiskinler tarafindan "yapma, etme, ziplam, az bir götün yer görsün, kafam sisti sus..." diye kisitlanarak geçiriyor.
Kaldi ki bahsettiginiz gibi evde egitim görmüş olsa bile akran iletisimi bambaşka. Anne babanin yerini doldurabilecegi bir sey degil ki bu.
Fakat maalesef ulke gercekleri de var. Dar gelirli aileler kazandiklari paranin sadece %0.5ini egitime harcayabiliyorlar. Devletin 3 yas kres imkani var mi ben hic duymadim. Yani illa ki özel krese gitmesi lazim. E o da ciddi bir bütçe. Biz krese 2000tl ile basladik, önümüzdeki donem 2.700 olacak erken kayit indirimi ile. Ankara mamak ta böyle durumlar. Cankayada 5000e eltim gonderecek. (Eltimin maasinin yarisindan bile cok bu miktar)
Benim temennim 3 yasinda eğitimin zorunlu olmasi. Devletin 3 yastan itibaren o çocuğu (tabii kaliteli bir eğitim sunmasi ilk temennimiz) sosyal hayata katması. Bu şekilde cocuk ihmalleri ve istismarlarinin da cok daha erkenden teshis edilip onune gecilebilecegini düşünüyorum ayrica

Benim tecrübem ise şöyle, calişmadığım halde(!) 2 yaş 8aylikken tam gün krese basladi oglum. Ki anne sutu alan ve ekseriya bu sekilde uyuyan bir bebekti. Ama ilk gunden cat diye kendi uyumus ve uyku konusunda beni en az yoran cocuk sizinkisi dedi öğretmeni. Ben ayrica servisle gönderiyorum. Basta bi tık zorlansak da servis vesilesiyle bu sefer ust siniflardan da arkadas edinmeye başladı. Ben cok memnunum bu durumdan. Milli Bayramlari kutluyorlar, farkli kazanımlar ediniyorlar atolyeler vesilesiyle. Bunlari ben evde sinirsiz imkanim olsa bile sağlayamam ( o altyapim ve sabrim yok cunku)
Daha yazip da uzatmak istemiyorum ama ben tek bir gun bile pisman olmadim krese verdigime. Kardesi 1yas2aylik. Onu 2.5 yasinda başlatmayı düşünüyorum hatta. Rabbim imkan verirse insallah.

Son düzenleme:
Anasınıfı için önceden mi kayıt yapılıyor?
Kızım Eylül'de 5 yaşını dolduracak alırlar mı bu sene?
Bilgisi olan cevap verirse sevinirim
Evet kızınız anaokulu yaşında. Adresinizin düştüğü okula temmuz ayı başında kayıt yaptırabilirsiniz.

Çok sevindim faydası olmuş çocuktan çocuğa göre de değişir tabi cocuk iletişimde arkadaşlık kurmada zorlanıyorsa kreş yollanır.
Hayır uzmanlar üç yaştan itibaren okulöncesi eğitimin önemini vurgular hep. 6 yaş çok geç kampanyasını da görmediniz mi?
Okul sadece annesi çalışan yasa sorunları olan çocuklar için değildir. Okul öncesi eğitim çocuk için gelişimi için önemlidir tavsiye edilir

Benim kız geçen sene anaokuluna gitti 2 gündü korona olduğu için.Bu süreçte harfler sayılar toplama çıkarma güzel boyama kesme yapıştırma gb hazırlık işlemlerinden geçti.Bu seneki öğretmenimiz benim kızdan için okumayı ilk sökenlerden diyor.Oyle oyun oynamakla geçmiyor sadece 1 saat oyun oynuyorlardi iyice dikkatleri dagilinca.buyuk ekranda sinema (cocuklara gore)açıp mısır patlatiyordu bakicilar ve o film hakkında fikirleri soruluyordu siz olsanız ne yapardınız nasıl bitmeliydi 1 saat beden dersleri vardi esneme vs hareketleri yapıyorlardı.1 saat matematik 1 saatte Türkçe dersi yapıyorlardı hergun.agaclar böcekler doğayla ilgili şeyler tanıtılıyor ayın şekilleri öğretiliyor trafik kuralları vs hersey öğretiliyor.

Biz 1. Sınıfa gittiğimizde çoğu harfleri birleştirip kelime kurabiliyorduk.bir sürü deney yapıyorlar mesela tehlikeli olmayan doğayla ilgili olan.mesela 2-3 ayda bir para gönderirdik nasıl sıraya girip kantinden alışveriş yapılmasını gözetmen eşliğinde ogretilirdi ilkokulda öğretmenleri hepsinin arkasında gezmeyecek teneffüste dağılıyor çocuklar.

2022 de halen kreşin gereksiz görünmesini tartışıyor olmak çok üzücü gerçekten.
Avrupanın bazı ülkelerinde veliler kreş yeri bulamadıkları için kadınlar hamile kalır kalmaz kreşe kayıt ettiriyorlarki 2-3 yaşına geldiklerinde yer açılmış olsun diye. Türkiyede gibi her köşede özel kreş olmadığı için ve sürekli göç aldığı için mülteci çocuklarına öncelik tanınıyor çoğu zaman. Neden? Hem dil öğrensin hem topluma daha çabuk adapte olsun yaşıtlarıyla sosyalleşsin ve okul yaşına geldiği zaman zorluk yaşanmasın diye. Birçoğunun annesi çalışmiyor, sen nasılsa evdesin sen çocuğuna kendin bak biz önce çalışan annelerin çocuklarını alalım denmiyor.
Ama parka götürüyorum ben orda arkadaş buluyor diye övünen birilerine bunları anlatmak çok zor.
Ben nerdeyse 40 yaşındayım ben bile zamanında anaokulundan önce 1 sene kreşe gitmiştim. Ben şahsen annesiyle gün, pazar, market gezen devamlı büyüklerin muhabbetlerine, dedikoduların döndüğü ortamlara maruz kalan çocuklara çok üzülüyorum.
Tabiiki bunlar birazda imkan meselesi hele Türkiyede kreşler çok pahalı, herkes gönderemeyebilir. Keşke daha farklı olsa, her çocuk 3 yaş itibariyle o imkana kavuşabilse.

Okulda sadece oyun yokki.
Sadece oyun eşliğinde öğreniyorlar.
Ellerinin kalem tutması, el kaslarının gelişmesi, sınıfta nasıl davranacağını öğrenmesi sağlanıyor.
Bunlardan en önemlisi uyum ve el kaslarının olabildiğince gelişmesi.
Ufaktan bir matematiğe hazırlıkta oluyor.
1. Sınıfta bocalamıyor, ağlamıyor, sızlamıyor.

Kreşi çocuk oyalama yeri gibi görüyorlar.
Oğlum 3,5 yaşından beri gidiyor okula.
İnanılmaz değişti gelişti. Bağımsız olmayı öğreniyor en önemlisi. Kurallarıyla oyuna dahil olmayı, yaşıtlarıyla doğru iletişim kurmayı öğrendi. Kendi ayakkabısını montunu giyiyor, tuvaletten sonra kendi pantolonunu giyip çıkarmayı öğrendi. Rakamları tanıyor, ana renk ara renkleri öğrendi. Hangi renk neyle karıştırılırsa ne renk olur onu biliyor. Okul gezilerine gitti. Doğru kalem tutmayı öğrendi, çizgi çalışması yaparken sabırla masa başında durmayı öğrendi. Deneyler yaptılar. Bunları evde hiç bir anne veremez. Ablam ilköğretim öğretmeni anaokulundan gelen çocuklarla gitmeyen çocukları çok net fark ettiğini söylüyor. Çocuk istediği kadar Zeki olsun arada fark oluyor. Keşke her çocuk okul öncesi eğitime ulaşabilse

Merhaba,kendi içinizde hiç dramatize etmeden ,anaokulu kelimesine takılmışsa bu kelimeyi silikleştirerek ilerleyin bence,biraz okul alışverişi yaparken sevdiği karakterlerin yer aldığı çanta su matarası vs yeni arkadaslar edineceği hakkında konuşmalar,artıık okula gidiyorsun diye başlayan cümlelerle verilen bazı yaşına uygun sorumluluklar algısını değiştirmeye yarayacaktır.Kuzeniyle kendince bir 'ben de büyüğüm ' yarısına girmiş sanırım,orayı çok kasımamakta fayda var.Zaten okula baslayıp 'öğretmen' kavramıyla karsılasınca oranın sadece oyun alanı olmadıgıın kendisi fark edecek,üzülmeyin.

Ben şu devirde çocuk 72 aylık bile olsa kreş yahut anaokulu deneyimi olmadan lap diye ilkokula başlatılmasını çok garip buluyorum. İstediğiniz kadar evde eğitim verin anaokuluna gitmiş çocukla okula gitmemiş çocuk arasında inanılmaz fark oluyor. Sınıflarımız için kura çekerken dahi bunları ayırır aramızda paylaşırız, en basiti canı istediğinde sınıftan çıkamayacağını bilir çünkü

Çok gereksiz takıyor geldiniz bana. Çocuğunuzun psikolojisi öyle her şeyden bozulmaz merak etmeyin. Yaşı gelmiş anaokuluna gidecek, kabul etmese de zamanla her çocuk gibi alışır. Anaokulu hep oyun hiç ders yok bir yer değil ki. Hadi çocuğunuz bilmiyor siz de mi bilmiyorsunuz? Anaokulu okula hazırlıktır. Çocuğunuzu kreşe göndermeyerek hata etmişsiniz. Bunun sencesi bencesi yok tek bir doğru var. İstediğiniz kadar ilgilenin yine de bir öğretmenin vereceklerini evde vermeniz mümkün değil. En azından haftada birkaç yarım gün bile olsa kreşe gitmeliydi çocuğunuz. Şimdi hem o hem de bu çocuğun her lafına aşırı takılan siz çok zorlanacaksınız.

Her baba gibi oğlunu yaşıtlarından zeki görüyor oğlumu geri kalır diyor yaşıtlarıyla,
Buna güldüm istemsizce kusura bakmayın. Yaşıtlarıyla geri kalır hepsi birbirinden yeni şeyler öğrenecek , anasınıfı kreş akran etkileşimini destekliyor ki bu çok önemli. Yani ilkokul 3. Ve 4. Sınıf gibi düşünüyorsunuz ama bu yanlış

Hah işte tam da bu yüzden rahat olun

Merhaba bahsettiniz çoğu şeyi oğlum biliyor. Sayı saymayı , rakamları 100 e kadar hem rakam olarak tanıyor hemde sayıyor. Mevsimleri biliyor, kendini gayet iyi ifade ediyor. Renkleri biliyor, kalem tutmayı biliyor ve bütün harfleri tanıyor, ama birleştirmeyi öğretmedim, üstlerini kendi başına giyip çıkarıyor ve tuvalete kendisi girip çıkıyor. Tabi bi eğitimci kadar olamam ama bende bir şeyler kattimi düşünüyorum çocuğuma, bebekliğinden belli ayına göre açıp okurum örneğin 5 yaş çocuğu neler yapa bilir yapamaz diye toplama işlemide yapa biliyor basit olarak tabi 1+1 gibi 2+4 gibi dedim gibi tabiki bi eğitimci öğretici gibi zaten olamam ama elimden geleni yapdimi düşünüyorum :)

Kayıtlar 1 temmuzda basliyor diye biliyorum.
Aciklayin oglunuza anaokuluna gitmeden ilkokula baslanmiyor gibi.
Baslayinca alisacak, hosuna bile gidecek.
Oglum da 5 yasini gecen hafta doldurdu. Bu donem gitti anaokuluna. 1 yil dsha gidecek. Basta zorlandi ama suan seviyor.

Yok, çok güzel ilgilenmişsiniz gayet yeterli.
Bende bu sabır yok, o okul otoritesi de yok zaten.
Evde bunları başarabilmek müthiş bir yetenek, tebrik ediyorum sizi.
Her şeylerini kendileri yaparlar, okuldan çıktıkları an mesela kucağına al, anne ayakkabımı çıkar, ben elimi yıkayamamla karşılaşırım
Yineliyorum, helal olsun yaptırabilmişsiniz, dinletebilmişsiniz kendinizi.
O zaman endişe edecek hiçbir durumunuz olmasın yeter ki siz taviz vermeyin, daima öğretmeni ile işbirliği içinde olun.
İlk zamanlar sorunlar çıkabilir, istemeyebilirler ama siz bunu güzelce açıklayıp istikrarlı gittiğinizde alışacaktır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…