Merhaba. Birkaç gündür bu konuyla ilgili yazışmaları okuyorum. Doğrusu fena halde rahatsızlık hissettim. Çünkü eminim ki, ben de bazı üyelerin (veya falcıların veya falcı iş ortaklarının) ballandıra ballandıra anlatmalarından etkilenerek bazı falcılara yönelmiş olabilirim. Eğer dikkatli ve şüpheci olmazsam (Nasıl olabileceğimi de artık bilemiyorum) daha pek çok uyanık falcının/üyenin/falcı-üye işbirliği tezgahına düşebileceğimi fark ettim. Normal insan tepkilerinin neler olması gerektiğini dikkate alarak düşündüğümde, gerçek ve iyiniyetli üyelerin de bu duygu ve düşüncelerimi paylaşacağına inanıyorum.Sevgili @Kazen …zeki bir adam oldugunu bıldıgım ıcın, konunun arka planında dönen olayları burada az da olsa acıklananlardan anlayacagını O KADAR ıyı bılıyordum kı……Yanıltmadın benı….Dun buradakı paylaşımın…..Anlayana sıvrısınek saz……olmus……Belkı burada acıktan yazdıgım halde dedım ya benım gıbı eskı sayfalardakı konusmalara gıdıp bakan uyeler olmamıstır AMA bılıyorum kı sen ve Mune baktınız (heleMune nın sayfa sayısı vermesıne gulumsedım ınan.Aynı benım kafa ve nihayet benim hakkımdan”hakkaniyetle” gelecek biri çıktı:) dedim…) Ayrıca, ben aldıgım ceza konusunda musterıhım,hak ettım ve aldım. Kaldı kı bu sıte cogu zaman cok da anlayıslı davrandı bana…Mune’nın paylamasını da sonuna dek hak ettım ve ben zaten BUNUN olacagını bılerek acıktan yazdım olanları…
Ben uyelerden beklıyordum bunu. Ama profılıne bıle gırılemeyen biri geldi karsıma, ki önümü goremeyeyım. ÇUNKU GORDUGUM AN…O DA BILIYOR YALANI CIKACAK. Ama detaycı oldugumu unutmus,o emojıyı bıraktıgı gun profılının acık oldugunu unutmus….Bılmem anlatabıldım mı? Hıcbır haltı unutmadıgımı unutmus…Ah o emoji…..O tek 1 emoji var ya suların seyrını nasıl degıstırdı……..Ava gıderken nasıl avlandı…..Inkar da edemez sen de bılıyorsun,çunku sen kımseye sırf ben falcı ıftırası attım dıye rıca ıle yenı bır uyelık vermezsın….Ben kımım yahu….Zaten ılk acıgı orada verdı de haberı yok…. Yetmezmıs gıbı o anda yazdıgı mesajlarda BILEREK kendı ıle ılgılı verdıgı BASKA OLAYLARI da katmıs kı resmen hem cevap veremeyeyım hem de delırsın,dursun bu sabaha dek dıye….. Plan ne? Kazen’e duyuralım, Kazen buna kesın kızar (kı bunu ben pesınen bılerek yazdm,cezama razı gelerek) bunu banlar ertesı gun de ekurısı gelır, ben banlıyken guzel guzel soyler de soyler…..Kıne bak…NE ICIN…PARA ICIN DEGILSE NE ICIN BU KIN….Dıkkatımın bır gun bu denlı ıse yarayacagını hıc dusunmemıstm. Yarın da cıkar bu guruh ve “ozelımı” ıfsa eder. Çok da umrumdaydı…..Yıne bana vurayım derken kendınızı asagı cekeceksınız….Buyrun yapın,onu da yapın.
Dedım ya zeki adamsın.konusmaların arka planını cok guzel anlamısın diye (şimdı de sana yalakalık yapıyorum bak,bundan da bır cıkarım var ama ne?bılemedım)......
PARA…BENI EKMEGIMDEN ETTIN SEN’ın’in Kını OLABILIR bu ancak…Vaktı zamanında “pethulınga bızım madılıkmıs demısım sohbet esnasında bır arkadasıma, o da hesap numarasını verırmı bendemı baktırasm demıs konumsa gecmıs gıtmıs” O kadar kotu olsam benımle konustugu “şu kadar faldan su kadar para gelır hesaplamalarını söylerdım…..aynı konusmada telwede bır falcının kendısıne 1 puan verdıgını soylemıstı…Telwede kullanıcılara falcılar puan verır , falcı degılsen "falcının" bır kullanıcıya verdıgı oyu goremezsın ”….Bunu dıyen sütten cıkan ak kasık bunu da demıs,gızlılık maskesı altında “Senin samimiyetine dayanıp bir iki cümle seninle paylaştım diye vakitti zamanında beni falcı ilan ettin. Şu halini görmek bana yeter.” Ama onun akılı arkadası kendısını burada övmeye geldıgınde bıle gereksız bır sekılde kavgaya davetıye cıkarıp,kendı arkadasını asıl kendı gumburtuye goturmus haberlerı yok…..
Bır de ılgımı su cektı kkdakı tum uyeler senın cep telefonunu kaydedıyormu? Yada kaydetmesıne ne gerek var? Benım bıldıgm senın numarana hesbını aktıf etmek ıstedıgnde kısı kkya gırdgnde zaten goryor. Bır sıkıntı anında o numaradan ıletısım kurulabılıyor. Öyle bır ımaj verılmıs kı o gece, gören de der ki Kazen babasının oğlu,her gün konustugu arkadası (arkadan sopa gösterıyor aklınca)
Kk’nın bellı kuralları var,bu topıkler ıcın yazıyorum tekrar: falcı uye olabılır kk’ya bu yasak degıl ama falcının kendı reklamını yapması vs. yasak….Bunu uyeler de falcılar da bılıyor…..Bıldıklerı bır dıger sey de bır uyenın kımlıgını dogrulama yontemı: Ilk uyelıkte yanlıs hatrlamıyorsam sadece maıl adresı kaydedılıyor sıteye,dıyelım 1 uye suphelı veya hesabını kendı pasıf ettrmısse kenara yıne yanlıs bılmıyorsam Kazen’ın numarası bırakılıyor. Sıte yonetıcısı arayan kısı ıle konusyor, gereklı gorulurse kımlık bılglerı verılır belkı bılemem Kazen’ın bunu cok uc noktalar dısnda talep ettgnı dusnmuyorm…..Sımdı sevgılı Kazen sen de,ben de sevgılı falcı kardeslerımız de bu yontemı delmenın yollarını rahatca bulabılırler bu bır. Ha bır kere kısının numarası sısteme kaydedılmısse,bandan sonra actırma talebı vs. nedenyle belkı yakalamak kolay olur da..... Sen her falcının,her numarasını,her es-dost numarasını bılmek zorunda degılsn boyle bır zorunlulgn da yok. Sen sadece sıtede duzene bakarsın haklı olarak…..
Tamam bu teyıt yontemı suıstımale acık olmakla beraber, gecen telefonda bana dedgn “ıp numaralarını her zaman tespıt edemyorz-tlf. acılıp kapanınca bıle degsyor” sozune ınanmadım bılesın……Sen kı cep telefonundan aradıgın kısının bır sırkette oldugunu bıle bılıp,”rahatsız etmıyorum umarım sırkettesınız su an sanırım “dıyen kısısın……Ama sen ne hakımsın ne de savcı odak noktan sıtede duzenı saglamak…Buradan bırı bırıne bırsey demıs cozup-arastırması da senin işin değil, böyle bir zorunlulugun da yok…..
SON dıyeceklerımı demeden once konu ıle ılgılı bır ıkı sey daha eklemek ıstyorum. Yonetıcıler emınım gormustur ama ozellıkle belırtmelıyım bahse konu olan o falcının @dodude’ye yaklasması aralık ayı cıvarında oldu. @dodude’nın daha öncekı mesajlarında Zumrayı övmesı tamamen kısısel deneyımlerıne dayalı…………….Ne acınası………….. Lutfendodude ile özel mesajlarımıza bakın, göreceksınız. Tam da o ara yenı yenı bırılerı Zumra’nın sosyal medya hesabını bılen var mı,onunla tanısan varmı…dıyordu…Zumranın kafasındakı projelerı bıldgmden “sakın dedım…sakın”…
Insan ılıskılerı ne grıft degıl mı? Kımı sonradan falcı olur kımıyle de falcı ıken tanısılır…Dolaylı yontemlerle maşa yontemı ıle burada ıs gormek belkı eskıden de vardı bılmıyorm,durust olayım kotu olmasaydım o kısıyle, bunları yazarmıydım yazmazdım elbette. Cogunuzu tanıyorum “aman menfat kesıldı ondan yazdı dıyorsunz,kendı de aynı halt dıyorsunuz,çok uzattın dıyorsnz) Ve hatta bu mesajın hemen akabımde gunluk konusmalara devam edeceksınız….Bosluga yazan akıllı durumuna dusebılecegımı de pesınen bılerek yazıyorum….
Yıne de yazıyorum kı okuyup da,ders cıkaran olur… Boyle bır durumda kalan emınım yuzde doksan uye etkı altında kalır…lLk tanındıgında da, burada tanınmasına cok yardımcı olan uyeler oldu, sonra ben nerden tanıstsınız vs. dıye kurcalamaya baslaynca ses kesıldı……….
IIyı kı de aramız kotu olmus ve ıyı kı de doymak bılmeyen hırsı ıcın baksa maşa kullanmaya kalmıs….. Ha nıye kotu olduk,once nıye arkadas olduk dıye sormalı önce.......“insan insana hasret” dıyen çok derin bır ınsan bulduguma cok sevındm. Kendımı aklamak,haklı cıkarmak ıcın tek bır laf bıle etmeyecegım cunku hıc de akıllıca davranmadım,çuvaldızı baskasına batırmak kolay,iğneyı de kendıme batırmak ıse hak ettıgım olsun…..Eskıden kk’da reklamcıyı anlamak kolaydı,sımdı bu sekılde sıze GELENI NASIL ANLAYACAKSINIZ? Yontem ne kadar akıllıca….Tum sımseklerı uzerıme cekecegımı bıle bıle (Tum yazdıklarımı kınımden yazmadım….BUYRUN YENI REKLAM YONTEMI, ben anlayamadım okuyan olursa bu satırları ınsallah onlar anlasın dıye ıdı.Kendı dustugum hataya dusmesın dıye salak degılım bunu gayet de bılıyordum. Ve olayın su ankı boyutundan bakınca acıkcası ben de hanı baskalarına “sutten cıkmıs ak kasık” demısım ya aynı haltın lacıverdı olmusum…… Daaaaa işte bu parantezi de gözden kacırmayın ölduren suclu tamam da öldurenın hıc mı sucu yok? Surucu kursunda bır ogretmen kardesıme “kocadan hoca olmaz,en ıyısı ogretmen” demıstı. O hesap. Kıssadan hısse FALCIDAN DA DOST OLMAZ.DURUSTSE ZATEN SIZE YANASMAZ,YEMIN EDIYORUM BU SOZUMUN ALTINA KALIBIMI BASARIM. Ha belkı yıllardır fal ata ata arada bır bag olur da ona bınaen yıne de sız adım atarsınız belkı….AMA BU cok ıstısnadır emınım. Evet falcının agına dusen bız kesınlıkle sucluyuz ama bır nevı bagımlı oldugumuz bu durumu rahatlıkla kullanabılecegını bılen FALCININ bunu kullanması ne kadar durustce Kk, falcı reklamı ve bununla ılgılı yazısmaları kendı bunyesınde yakalayınca ceza veryor haklı olarak…E bunu da esnetmenın bın yolunu bulmuslar…. Olay ortaya cıktıgında maşa suclanacak burada, senın sucun dıye…..O yuzden kişi bunu bildiği için, her ne olursa olsun sesını cıkarmyacak ….Cok ama cok emınım ki eskı sayfalarda ık-mık dıyip de acıkca konusamayanlar ya rakıp falcı,camur atmaya gelmıs ya da benım gıbı ….Ahanda ben acıktan yazıyorum….Sucun yarısı da benım dıyerek,aklın neredeydı dıyerek,arkadas kıtlıgı mı vardı dıyerek….At izinin it izine öyle pis karıstıgı bır yerdesınız kı ne oldugunu sız bıle anlamadan oyunun ortasında kendınızı bulup sonra da hem burada suclu hem de kullanıldıgınızla kalırsnz.
Capella79'un mesajını okuduktan sonra kendi adıma düşündüm; eski yıllarda ve hatta yakın zamanlarda ben de bir kısım falcıları çok fazla övdüğümü fark ettim ve kendimden rahatsızlık duydum. Rahatsızlık duydum, çünkü o çokca övdüğüm falcıların falları çıkmadı ki!! Hatta yakınlarda bir üyenin, geçmişte Urum'un falını övmüş olmamla ilgili yazdıklarımın halen geçerli olup olmadığıyla ilgili sorusu üzerine, Urum'la ilgili bugünkü düşüncemin hiç de olumlu olmadığını fark ederek, eskiden yazdığım övgü yazısını iptal ettiğime dair foruma yeni bir mesaj gönderdim. Ama o kadar çok fal baktırmış birisiyim ki, hangi birisini hatırlayıp veya bir sürü eski mesajlarıma geri dönüp gözden geçirerek, benzer iptal mesajları göndereyim??
Benzer şekilde, bir falcıyı ben de dost sanmıştım yıllar önce. Birbirimizin evlerine davetler, özel muhabbetler filan...Salaklığımdan ötürü kendimden utanıyorum.
Bütün fal siteleri ile sitelerden bağımsız çalışan falcılar açısından, bildiğim kadarıyla, sadece KK çok büyük potansiyel taşıyan bir kaynak. Burası bir altın madeni, bizler de maden işçileri. KK yönetiminin, sadece mevcut kurallara uyumluluğu denetlemesi ve ancak iş işten geçtikten sonra sahte profilleri pasif hale getirmesi, geçmişte soruna köklü bir çözüm getirmemiş ki, bugün de hala farklı versiyonlardaki aynı pratikler, falcılar tarafından bizlerin üzerinde uygulanmaya devam ediyor. Demek ki KK kuralları, mevcut haliyle, bizleri sömürülmekten koruyamıyor. (Yanlış algılanmasın lütfen; KK kuralları ve yaptırımları kaka, biz gerçek üyelerin bu olan bitende hiç bir sorumluluğu yok demiyorum...demek istediğim, yönetim artı bizler olarak, bir şeyleri bilinçsizce yanlış yapıyoruz, şeklinde)
Anladığım kadarıyla, iyi bir eğitim almış, dikkate değer iş etiketlerine/konumlarına sahip, bazı sosyal platformlarda yazar bile olan, ben dahil çok çok genç olmayan yani epey bir yaşam deneyimi olan kişiler bile tuzaklara kolaylıkla düşüyoruz. Ama bir de çoğunlukla çok genç olan arkadaşlar, öğrenciler, hayatlarının baharında olan arkadaşlar var ki, onlar haydi haydi harçlıklarını, belki küçücük gelirlerini, bir takım şeref yoksunu falcılara kaptırırırlar.
Eeee, yazık değil mi bizlere??
%100 güven oluşturabilecek bir sistem oluşturmanın mümkün olamayacağının farkındayım. Ama hiç mi çare yok?
Bence KK yönetimi ve biz gerçek üyeler düşünelim, belki bir başlık açarak muhtemel çözümleri tartışalım.
Ben, şu anda aklıma gelenleri aşağıda belirtmek istiyorum. Bir kısmını gayri ciddi, saçma ve komik, hatta çok faşistce ve insan özgürlüklerini engelleyici bulabilirsiniz..farkındayım çünkü ben de öyle düşünüyorum. Ama üretebildiğim şimdilik bu kadarcık ve amacım şu aşamada sadece beyin fırtınası yaratmak.
Ortada ciddi bir para sirkülasyonu ve haksız kazanç-kayıp var. Ve bu konu gerçekten hassas ve pek de somut göstergeleri olmayan, ispat olanakları nerdeyse imkansız bir konu. Diyelim ki ben bir falcının söylediklerinin tamamen çıktığını forumda yazsam, benden ispatlamamı isteyebilir misiniz? Hayır, mümkün değil!
Çözüm üretilemezse, KK'nın falcılarla ilgili kategorisi kapatılsın ve tüm geçmiş sayfalar silinsin (Böylece, maalesef zor kullanılarak bile olsa, fal bağımlılığından kurtulmuş da oluruz, ayriyeten bilumum fal siteleri de kaynakları kuruyunca ve zaman içersinde iflas bayrağını çekerler. Hatta belki o siteler de kendilerine bir çekidüzen verip, doğru ve düzgün falcıları istihdam ederler. Piyasada kaliteli iş yapan siteler kalır)
- Her türlü ve iyiniyetli bile olsa, falcı övgüleri yasaklansın. Forumda sadece memnun kalmadığımız falcıları, bu düşüncemizin dayanakları ile birlikte dürüstce yazalım.
- Foruma üye olabilmek kolay olmasın. Bu bakımdan teknik olarak neler yapılıp yapılamayacağını ben bilemiyorum. Ama bilişim ve başka yasalara aykırılık oluşturmayacak şekilde, üyelik talebinde bulunan kişiden belgeli kimlik bilgileri, adres, iş bilgileri, isminin yer aldığı sosyal platform bilgileri istenebilir mi diye düşünüyorum.
- Üyelik talebi esnasında, üye olmak isteyen kişiye standart hale getirilmiş bir takım kritik sorular sorarak bu üye adayının gerçek kimliği konusunda bir kanaat oluşturulabilir diye düşünüyorum.
- Asıl üye ve üye adayı sistemi yaratılabilir. Örnek; Ekşi Sözlük'teki sistem. Başlangıçta sadece üye adayı olan kişi, ancak belirlenebilecek kriterleri aştıktan sonra asıl üyeliğe kabul edilebilir ve ancak bu aşamadan sonra falcılarla ilgili övgü yazıları yazabilmeye hak kazanabilir. Aday üyeliği süresince sadece okuyucu olarak kalabilir veya sadece soru sorabilir. Uygun bulunmazsa, hiç bir zaman asıl üyeliğe kabul edilmez.
-Sadece asıl üyelerin veya belli ve yüksek bir mesaj sayısına ulaşmış üyelerin katılarak oy verebileceği bir falcı puanlama sistemi oluşturulabilir. Hatta böyle bir sistemde sadece artı puanlar değil, eksi puanlar da kullanılabilir.
Düşünebildiklerim şimdilik sadece bunlar...selamlar.
-