Bir insanin zekasini nasil anlariz?

Belirtidir o, belirtec olsa duramazsin 😊 saka bir yana zekadan once insanin kendini gelistirme istegi olmali. Tabi ki genetik bir yonu var ama onemli olan bunu nasil ve ne yonde kullanmasi gerektigini bilmektir. Cok zeki dolandiricilar var mesela 😁
Kesinlikle haklısınız.
Akıl zekanın dümenidir. Zekayı doğru yönde kullanmak da akıl işidir.

Alakası yok bence

Tek tip zeka yoktur ve bu sadece genler ile açıklanabilecek kadar basit değil.
Zekayı geliştiren-körelten çok etken var, psikolojik rahatsızlıklar-travmalar, tecrübe, aile içindeki konumun (İlk çocuk-ikinci çocuk olmak), ilgi alanlarını erken tespit etmek-edememek ve sayılamayacak kadar değişken.

"Matematikten 100 aldı, çok zeki" denirken, "Eline aldığı her müzik aletini çalabiliyor, ritmik zekası var" ya da "İnsanlara hal hatır soruyor, diyalog halinde-taklit yeteneği var, sosyal/duygusal zekası yaşıtlarından ileride olabilir" denmiyor mesela.
Zeka, sadece sayısal bir şey değil.

O zaman 2 kardeş olarak biz saglikliyken 1 kardesim neden otizmli ve zeka geriligine sahip.
Siz daha iyi gozlemlemissinizdir tabii fakat otizmi zeka geriligi olarak düşünmüyorum ben.O bence biryerlerdeki kısa devre,iletim karmaşası fakat zeka geriligi degil.
Yakinlarimda yok,arkadasin kizinda var,cokta gozlemleyebilmis degilim gerçi...

Siz daha iyi gozlemlemissinizdir tabii fakat otizmi zeka geriligi olarak düşünmüyorum ben.O bence biryerlerdeki kısa devre,iletim karmaşası fakat zeka geriligi degil.
Otizm zaten zeka geriligi degil , ne alaka yahu ?
Tam tersi pek cok "normalim" diyrn insandan daha zekiler otistik insanlar , onlarin sadece beyni farkli calisiyor kesinlikle zeka geriligi diye bir sey soz konusu degil

Tek tip zeka yoktur ve bu sadece genler ile açıklanabilecek kadar basit değil.
Zekayı geliştiren-körelten çok etken var, psikolojik rahatsızlıklar-travmalar, tecrübe, aile içindeki konumun (İlk çocuk-ikinci çocuk olmak), ilgi alanlarını erken tespit etmek-edememek ve sayılamayacak kadar değişken.

"Matematikten 100 aldı, çok zeki" denirken, "Eline aldığı her müzik aletini çalabiliyor, ritmik zekası var" ya da "İnsanlara hal hatır soruyor, diyalog halinde-taklit yeteneği var, sosyal/duygusal zekası yaşıtlarından ileride olabilir" denmiyor mesela.
Zeka, sadece sayısal bir şey değil.
Bunların hepsine hakimim ilk mesajımda yazdım zaten çoklu zeka kuramını. Arkadasın bana attıgı makaleyi inceleyin bir. O oyle değilmiş işte işin doğrusunu açıklamış uzmanlar.

Malesef çoğu otizme hafif orta zihinsel engel eşlik ediyor diye biliyorum

Bunların hepsine hakimim ilk mesajımda yazdım zaten çoklu zeka kuramını. Arkadasın bana attıgı makaleyi inceleyin bir. O oyle değilmiş işte işin doğrusunu açıklamış uzmanlar.

Anne daha baskın diye biliyorum ben; yeni bir şey buldularsa ve bu bilginin bir geçerliliği kalmadıysa tabi son dönemde, bilmiyorum çünkü üzerine okumaya devam etmedim. Ama işte bu zaten başlı başına tek faktör olamaz zeka üzerine, doğru da olsa yanlış da olsa. Çok etken var.

Bi de zaten anadan babadan alacak gen kısmını da yani başka nereden alacak?
Gidip de 3 mahalle ötedeki manav Rüstem dayıdan alacak hali yok tabi.

Son düzenleme:
Gunumuzde zeki gecinen ama aslinda zeki olmayan erkeklerin yaptiginin tam tersini yapiyorsa o erkek zekidir. Gunumuz erkekleri de apayri bir konu zaten. :KK8:

Eşim çok zekidir ,çocuklarımda öyle .
Ama eşimin sosyal medyası yok :KK70: :KK70:
Arada benim twitter da dolaşıyor .
Ama zeka anneden geliyormuş norveçlilerin yalancısıyım :KK70:

Yanlış, daha doğrusu eksik bilgi:
Zeka baskın faktör olarak X kromozomu üzerinden taşınıyor.
Kız çocuklarda, baba etkisi de anne kadar önemli iken, erkek çocuklarda, X kromozomu sadece anneden geldiği için, anne daha ön plana çıkıyor (Çocuğun cinsiyetine göre fark ediyor yani)
Böyle anımsıyorum.
Ben biyolojiyi unuttum valla ;)
Ama zengin hayat tecrubem bana der ki “he dark,zeka genetik isidir ama ne gerizekalilardan da ne zekiler doguyor,ne zekilerden de ne gerizekalilar doguyor”😂

Öncelikle belirteyim erkek cocuk zeka genini tamamen anneden alır , kız çocuk ise hem anne hem babadan alır.Ama zeka denilince sadece genler degil cevre okul yani dış etkiler de azımsanmayacak kadar önemlidir.Ayrıca zeka gelistirilebilir bir sey.Size gelince çok da kasmayın evladınız olunca öyle bir seveceksinizki ben bu güne kadar onsuz ne yapmışım , ne kadar boş yaşamısım diyeceksiniz.Yani ben en azindan boyle bakiyorum ogluma.Birde sormaan gecemeyecegim zekadan kastiniz ne üstün zeka deha gibi bir seyvmi yoksa akilli kisi mi?Bakin bu ikisi cok farkli akilli adamla rahat edersinoz ama ust zeka ile mucadele edersiniz.ust zekalar problem cozmede ne kadar marifetlilerse problem cikarmada da bir o kadar marifetliler benden soylemesi.

Back
X