- 22 Eylül 2014
- 5.141
- 7.348
- 198
- Konu Sahibi Duzelmiyor
-
Balon tabi.Zaten konu sahibi de homosapiens örneğinde bunu anlatmış. Neden böyle, madem içgüdü var, güçlü-güçsüz var ''iyilik'' dediğimiz şey balon mu diye sorguluyor.
Bence kendine fazla yükleniyorsun.Aynen bunu kastediyorum..salt iyilik saf iyilik yok hayatta..sistemin devami var ve ben saf iyilik masallariyla buyutuldum farkinda olmama ragmen duzelemiyorum buna canim sıkkin tam uatune bastiniz
Balon tabi.
İyilik dediğiniz, etik
Hiç dallandırmayalım
Bu yarım kürede iyilik olan
Öbür kürede iyilik olmayabilir,
Bu ilde iyi olan
Öbür ilde kötü olabilir
Kamu çokluğu iyi ve kötü ayrımını yapsa da
Bu kat'i değildir
Acıktığım için koyun kesmek beni iyi mi yapar, kötü mü?
Sevgiler
İyi haftasonu
Bunun iyi olmakla alakası yok ki. Ne alaka? Kötü birine de araba çarpabilir.250 promil alkollü birinin çarpması sonucu ölen yol kenarında yürüyen 3 yaşındaki bir çocuk nerede, ne zaman kazanıyor?
''3 yaşındaki bir çocuk'' örneğini o yüzden verdim. Çocuklar büyük kötülükler yapamazlar. İyi olarak kabul ettim. Ya da muaf tuttum. O çocuk ne zaman kazanacak?Bunun iyi olmakla alakası yok ki. Ne alaka? Kötü birine de araba çarpabilir.
Ama bunun konuda bahsedilen "iyi biri olmak" kavramıyla ne ilgisi var? O çocuğun ileride iyi biri mi kötü biri mi olacağını nereden bilebiliriz?''3 yaşındaki bir çocuk'' örneğini o yüzden verdim. Çocuklar büyük kötülükler yapamazlar. İyi olarak kabul ettim. Ya da muaf tuttum. O çocuk ne zaman kazanacak?
Her şeyi unutun. Soruyu şöyle sorayım: 3 yaşındaki çok iyi kalpli bir çocuğa alkollü ve kötü kalpli sürücünün kullandığı araba çarptı. O iyi çocuk ne zaman kazanacak? Sizin mantığınızla bu sorunun cevabını merak ediyorum.
Etik sorgulanmazdallandırmak istiyoruz. Etik sorgulanamaz mı? Amaç onu sorgulamak zaten şu an. biz de zaten iyilik dediğimiz şey, bize yapılan iyilik tanımı, iyiliğin hayatımızdaki varlığı, sadece anlatılagelen bir olgu, esas şey ''yaşam'' diyoruz. Yani konu sahibi diyor. Ama bu da benim fikrimce doğru.
Siz de tüm bu genel bakışı küçük örneklerle destekliyorsunuz.
O çocuğun ileride nasıl bir insan olacağı bizi bağlamaz. O araba çarparken o çocuk iyi biriydi, araba çarptı öldü. Siz ''iyiler er ya da geç kazanır'ç dediniz. Bir iyi öldü. O iyi ne zaman kazanacak? Çocuk olmasın, sizin ''iyilik'' tanımınıza uygun 40 yaşlarında ''iyi'' bir beyefendiye çok kötü kalpli alkollü bir sürücünün kullandığı araba çarptı. O 40 yaşındaki iyi kalpli adam ne zaman kazanacak?Ama bunun konuda bahsedilen "iyi biri olmak" kavramıyla ne ilgisi var? O çocuğun ileride iyi biri mi kötü biri mi olacağını nereden bilebiliriz?
Velev ki o çocuk o kazadan kurtuldu ve büyüdüğü zaman bir seri katil oldu. Ama 3 yaşındayken iyiydi, saftı, değil mi?
İyilik yaptığı için araba çarpmıyor sonuçta. Bilmiyorum anlatabiliyor muyum ne demek istediğimi.
Ben iyiler er ya da geç kazanır diyen kişi değilim. Ama 3 yaşındaki çocuğun iyiliğinin konuda bahsettiğimiz "iyilik" olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta etrafındaki durumları gözlemleyip yorumlayabileceği bir algısı oluşmamış henüz. Bu çocuğa iyi dememiz de tartışılabilir bence. Kime ne iyiliği dokunmuş ki? Masum desek neyse.O çocuğun ileride nasıl bir insan olacağı bizi bağlamaz. O araba çarparken o çocuk iyi biriydi, araba çarptı öldü. Siz ''iyiler er ya da geç kazanır'ç dediniz. Bir iyi öldü. O iyi ne zaman kazanacak? Çocuk olmasın, sizin ''iyilik'' tanımınıza uygun 40 yaşlarında ''iyi'' bir beyefendiye çok kötü kalpli alkollü bir sürücünün kullandığı araba çarptı. O 40 yaşındaki iyi kalpli adam ne zaman kazanacak?
Etik sorgulanmaz mı? Sokrates, platon, aristo, nietzche ve niceleri neyi sorguladı yahu?Etik sorgulanmaz
Çünkü şartlar değişkendir
Onlar etik var mı yok mu diye sorguladı.Etik sorgulanmaz mı? Sokrates, platon, aristo, nietzche ve niceleri neyi sorguladı yahu?
nesnel bir örnek vermediniz hâlâ. Soruyu 3 kez genişlettim bakın. O zaman ''iyiler er ya da geç kazanır'' Sözü havada kalmış oldu. Ben böyle bir örnek bilmiyorum. Böyle bir örnek görmedim. Bu sözünüZü destekleyecek bir kanıt istedim sizden. İnanmak istedim, belki ikna olur, ümitle dolardım.Ben iyiler er ya da geç kazanır diyen kişi değilim. Ama 3 yaşındaki çocuğun iyiliğinin konuda bahsettiğimiz "iyilik" olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta etrafındaki durumları gözlemleyip yorumlayabileceği bir algısı oluşmamış henüz. Bu çocuğa iyi dememiz de tartışılabilir bence. Kime ne iyiliği dokunmuş ki? Masum desek neyse.
Ahiret inancım olmadığı için öldükten sonra kazanır diyemem ama eminim iyi biri olduğu için bazı şeyler kazanmıştır hayatında o 40 yaşındaki adam da.
Onlar etik var mı yok mu diye sorguladı.
Etik nedir?
Vallahi banlanmadan gidelim burdan,
Ben gidiyorum
:)
ha o kişi siz değilmişsiniz. İyilik ve kötülüğü yarın konuşuruz. O kişi de cevap vermemiş. Neyse, ben yatayım artık:)Ben iyiler er ya da geç kazanır diyen kişi değilim. Ama 3 yaşındaki çocuğun iyiliğinin konuda bahsettiğimiz "iyilik" olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta etrafındaki durumları gözlemleyip yorumlayabileceği bir algısı oluşmamış henüz. Bu çocuğa iyi dememiz de tartışılabilir bence. Kime ne iyiliği dokunmuş ki? Masum desek neyse.
Ahiret inancım olmadığı için öldükten sonra kazanır diyemem ama eminim iyi biri olduğu için bazı şeyler kazanmıştır hayatında o 40 yaşındaki adam da.
Ama ''iyiler er ya da geç kazanır'' savını ortaya atan ben değilim ki, o yüzden savunma ve örneklendirme gereği de hissetmiyorum :)nesnel bir örnek vermediniz hâlâ. Soruyu 3 kez genişlettim bakın. O zaman ''iyiler er ya da geç kazanır'' Sözü havada kalmış oldu. Ben böyle bir örnek bilmiyorum. Böyle bir örnek görmedim. Bu sözünüZü destekleyecek bir kanıt istedim sizden. İnanmak istedim, belki ikna olur, ümitle dolardım.
Ha ben de ahirete bağlayıp, bağlamayacağınızı merak etmiştim. Er ya da geç benim için ''belki'' olur şu durumda. Çünkü ben de gerçek hayata inanırım. Neyse, fikir jimnastiği yaptık gece gece:)
O donemin sartlriyla dusunmek gerekir elbette..bu gunde oturup yargilayamayiz bende yargilamiyorum..ama evrensel iyi dedigimiz nesillere aktarilan var ya oldutmek kotudur mesela..sucsuz birini oldutmek kotudur.simdi daha bebek olan kardesini ileride tehlike olabilir diyr oldurmek eminim o zaman da kotuydu..ama ne sartlarda yapti bilemeyiz dogru yapti ki basarili oldu ya da bilemiyorum..Kazanmak ve başarmak işi usuline uygun yapınca ortaya çıkan dogal sonuc, bunlar eylemle alakalı şeyler.
Iyilik denince ahlaka bakar bence.
Mesela "iki dünyalı bir program "yüklüyse belleğine ozaman iyilik karşılık beklemeden, yapılır. Kazanmak, başarmak, çarpışmak vuruşmak esas degil. Esas olan bu dünyada var oluş sebebimizi bilip o dogrultuda yaşamak.
"Iyiliyi yap at denize , balık bilmezse de Halık bilir"
Gecmiş olaylardan ibret ve ya ders alma noktasında temkinli yanaşırım. O günden bu güne hadiseler bize ne kadar doğru aktarılmış ve ya yorumlanmış..O devirde o şartlarda yaşamadım , bu devirdeki aklımla o devrin olaylarını ne kadar anlayıp yorumlayıp netice ve hayati ders çıkarabilirm..
Felsefe bitti şuan, kapatıyoruzOteki dunyada kazanirsin
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?