Biz yaratık degiliz!!

Evet insanlar basına gelebilecegini hic dusunmuyor ki allah kimseye yasatmasın.

Çocuklarınız nasıl davranırsanız onu örnek alırlar. Siz sevgiyle yaklaşıyorsanız, uzaklaşmıyorsanız, ilgileniyorsanız o da öyle davranır. Size soracak elbette çünkü bilmiyor. Siz de aynen ona burada yazdığınız gibi anlatacaksınız, kendisinden bir farkı olmadığını, onun da bir çocuk, bir "kardeş" olduğunu. O da dışlamayacak, kötü davranmayacak. Böyle böyle çocuklarımızı yetiştireceğiz, öğreteceğiz.

Cocuklar saf ve temizdir buyudukce kirlenirler. Onlara merhamet yardımşasma sevgiyi asılamak gerek. Bu gelecege yatırım. Bugun konu ozel cocuklar olsada aslında bu hayvanlar ve tum insanlar için yapılmalı.

O ya

O yas gurupları okadar samimi içten sevgi dolularki. Buyudukce degişiyorlar. Down lular dunyanın en tatlı guzellikleri sevgi yumakları. Sorun cocuklarda diil sorun ebeveynlerde.

Bazi konularda haklisiniz. Ama eğitim o yaşda başlaması gerek. Büyüdükçe degisdiklerini sanmiyorum. Tabiiki teenage cağında mobbing ön plana çıkabiliyor ama buda aslinda piskolojik acidan normal birşey.

Çoğu insan gercekdende doğru davranışın ne olduğunu bilmiyor... bu bir gercek.

Exotic görünümlü bir insana ilgi duyup bakmak normal ama engelli bir vatandaşa normal değil mesela.

Ben şahsen küçük bir cocukla gezerken sorduklari zaman ( teyze... o niye öyle diye) genelde hemen engelli kişiye yönlendiyorum (veya refakatcisine)
Benimle değil, o kişiyle sohbet et diyorum. Aradaki iletişim cok önemli. Benim yaşadığım ülkede sergilediğim tavir cok normal. Siz nasil bir reaksiyon verirdiniz mesela?
Asla iğrenç sözler sarf eden insanlari korumuyorum ama çoğu insan bilmiyor işde nasil bir davranışın en doğrusu olduğunu.

Kesi

tulumbachen size katılıyorum. Kızım geçen caddede boyu kısa bir kadın gördü ve peşinden gitmek istedi.Ben hayır deyince neden öyle o diye sordu.Dilim döndüğünce anlattım tabi. Bunun dışında engelli bir anne veya çocukla karşılaştığımzda ben nasıl bir tavır sergileyeceğimi bilmiyorum.Ben de iletişimden yanayım fakat kızımın soruları karşı tarafı incitir mi veya anne bu iletişimden rahatsız olur mu bilmiyorum.Bu yüzden evet ben itiraf edeyim görmemiş gibi yapıyorum yani karşı tarafın bana göre engelsiz insanlardan farkı yok fakat kızım için bu davranışımın anlamı yok.Ben de nasıl davranmam gerektğini bilmiyorum.Lütfen iletişim olduğunda sizin nasıl karşıladığınızı doğru mu yanlış mı olduğunu söyler misiniz sevgili mizann16

benim de yeğenim otizmli sizi çok iyi anlıyorum
meleğinizi de öpüyorum :)

arkadaşınız ne yapmış kalkmasaymış? bide o çocuk orda yemek yiyen o dengesize nasıl bir rahatsızlık vermiş
Anne spnucta dayanamamıs. Ve kavga cıkmıs. Ve kadın ben senin cocugunu gormek zorunda diilim diyince.

Aynen. Çoğu bilmiyor. Gercekden bilmiyor. Yoksa ignorant veya o insani hice sayma değil.
Ben şahsen şanslıyım zaten etrafimda hep değişik görünen arkadaşlarım vardı ( zenci, japon vs.) İlk gördüğüm down sendromlu insani asyali sanmıştım mesela :)

Trde genel bir sorun zaten... "normal" cizgisini taşıran her insan damgalaniyor.

Benim universitede transsexuel hukuk profesörüm vardı... kimse ihhh... hahah... sapik demedi.
Kendi ilk 5 dakika acikladi ve konu o gün kapandi. 6 sene boyunca birdaha kimse bir laf demedi. Trde nasil olurdu bilmiyorum. Yani sadece engelli insanlara olan bir önyargı degil. Genel anlamda "farkli" olan herşeye karşı bir önyargı var

Evet yetişkinin anlayışı daha geniş olmalı. Ama ne kadar çok farklılık görürsek görelim bunu aktaramıyorsam asıl sorun orda. Nesil bozuluyor. Ben de bu yaşıma kadar farklı ortamlarda din ten rengi dil olsun bulundum. Kendime göre bir anlayışım oldu. Çocuk sahibi olunca anladım ki aktarma konusunda sıkıntı yaşıyorum.Kızım 3.5 yaşında. Geçen otobüste tesettürlü bir bayanın dudaklarına tırnaklarına ve gözlerine dikkatlice bakıp neden boyalı olduğunu sordu. Ben artık kanıksamışım yüzlerde makyaj durumunu malesef ki fakat kızıma nasıl anlatabilirdim ki? Ağzıma bakıyor ki cevabımı hemen kapacak ve dünyaya benim cümlelerimle bakacak bir süre kendi yolunu bulana dek. Bu yüzden ben öğrenmek istiyorum.Kızım için öğrenmek istiyorum neyin doğru olduğunu.Bilmenin öğrenmenin yaşı ve sonu yokmuş kızımla öğrendim ben:)

Cok cok haklisin, öğrenmenin yaşı yok. Aslinda bu tavirinizi bile örnek alarak cok saglikli bir birey olur kiziniz.
Ben yeğenimle gezerken bu tür konulara cok değiniyorum. Dış görünüşün bir satandarti olmadığını öğretmeye çalışıyorum. Bazen anliyor bazen hmmmm diyip geciştiriyor.
Bakalim çocuğum olunca daha neleri öğretecek bana.
Benim icin önemli olan bir çocuğun evreni olduğu gibi tanımasını öğrenmesi...
Anormal kelimesini kullanmam mesela. Ne olursa olsun genel anlamda hic çekinmeden aciklarim.

aksam tv de izliyorum akulu telerlekli sandelyeyele 12 yaslarında pglumuz hayata tutunmaya calısıyor ve bir sabah bakıyorlarki tekerlekli sandanyenin akusu calınmıs.arastırdıklarında calan kapı komsusu. O yavrumun ozgurlugunu elinden alınması komsusu tarafından agşayımmı üzüleyimmi öfkeleneyimmi bilemedim. Nerde vicdan nerde sefkat nerde insanlık. evet acımasız bir toplum olmusuz olmayafa devam ediyor işte burada anneler devreye girmeliki yarın lar ne getiri ne goturur bilinmez. Guzel bir besil hepimize gerek. Tsk ler

Hepimiz bir engelli yada engelli yakını adayıyız aslında. Yarın kimin başına ne geleceği belli değil. İşte bu kadar empatisiz acımasız bir toplum. Kapı komşusu garibanın akülü arabasının aküsünü çalacak kadar alçalan şahsiyet, aynısı kendi başına geldiğinde ağzını açamıyor, hakkını arayamıyor. Neyse ki güzel insanlar da var yer yüzünde. Dünya o güzel insanların yüzü suyu hürmetine dönüyor. Şimdilik...

Benim 30 yaşında engelli bir kuzenim var. Annesi yıllar önce gezmeye çıkardığında kadının biri kuzenimin yanında yengeme demiş ki " Sen kim bilir ne günah işledin de Allah sana böyle bir çocuk vererek cezanı verdi tutmuş bir de onu sokağa cikarmissin utanmıyor musun?" O günden beri kuzenim eve kapandı senelerdir güneş yüzü görmedi.

Maalesef dünya cahillerle dolu. Başına gelmeden anlamıyorlar halbuki 1 sn sonra bizim de başımıza ne geleceğinin garantisi yok...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…