Konu sahibi yaşınız kaç?
Beklemek istemiyorum demişsiniz ama nakil öyle hadi acele edelim nakil olsun denecek bir sey değil, diyalize giriyor musunuz?
Bazi yorumlar bana garip geldi de
Öncelikle bir böbrek nakilliyim
Bana annem verdi ve o dönem kendisinin söylediği sekilde belirteyim "geride iki cocuk daha oldugu halde gözümü bile kirpmadim" der
Ve o zamanlar doku testi de hemen çıkmıyordu kan grubu uyuyorsa doku da yüksek ihtimalle uyar diyerek hazırlık islemlerine basladilar, doku testi nakile yakin bir zamanda çıkmıştı
Annem de gayet saglikli sadece tansiyon ilaci kullanıyor birkac senedir ama böbreği gayet iyi durumda.
Ben çocuktum o dönemler ve yogun bakimda da kaldim, ölümden de döndüm, diyalize de girdim, makineye bagli hayatımı idame ettirdigim dönemler de oldu.
Ama sonra okula da devam ettim, üniversite de okudum atandim da.
Yani nakil olmak = iyileşmek gözüyle baktim hep ama ben nakil oldum yarim insanim diye bakan da var hayata onu da belirteyim.
Ayrıca şunu da diyeyim, 20 yıldır diyalizle yasayip hayatın tadini cikaran da çok kisi var.
Ailenizin tavrına bir sey diyemiyorum çünkü organ bağışı gönüllülük esasina dayanir. Maalesef ki aile bireyleriniz vermek istememekte ozgurler. Tabii ki işin ahlaki ya da vicdani yönü tartisilir ona bir sey diyemem. Ama ailenizi kötü ilan ederek kendinizi neden uzuyorsunuz ya da ben onlara para verdim onlar böbrek vermiyor diye kiyaslama yapıyorsunuz?
Tepkileriniz cok garip geldi, belli ki aile baglarinizda bir sorun var. Ailenize hakaret edilsin mi istiyorsunuz anlamadim.
Bakın doğruluğunu tartismiyorum sadece dıştan bir gözle bakinca onlar vermemekte ne kadar hatali ise siz de beklentiniz gerçekleşmedi diye gösterdiğiniz tepkilerde o kadar haksizsiniz.
Eğer aileniz vermezse siz de diyalizle yaşar, siraniz geldiginde nakil olursunuz. Ha bunu demek kolay diyebilirsiniz haklısınız ama şu an yapabileceğiniz en iyi şey, durumu kabullenip hayatınızı idame ettirebilmek icin çözümler bulmak.
Umarim aile fertleriniz de vicdana gelirler ama lütfen "nakil olmazsam ölürüm " ya da "diyaliz kötü " diyerek kendinizi şartlamayin. Hastalik sürecinde en önemli şey durumu kabullenmek ve morali yüksek tutmaktir.
Eger ihtiyac duyarsaniz özelden de yazabilirsiniz, elimden geldiğince sorulariniz olursa yanıtlamaya çalışırım, moral ve motivasyon konusunda da destek olurum.
Bir de arkadaşlar şunu da yazmak isterim ki organ bağış kaydiniz ve kartinizin olması, organlarinizin alınacağı anlami tasimaz. Bunun icin sizin hastane ortamında vefat etmeniz ve organ bağışı yapilabilmesi icin birinci derecedeki ailenizin onayının olmasi gerek. Ben hem organ nakilliyim hem organ bağışçısıyim ve aileme de sözle bunu belirttim ki kartınız olmasa bile sözlü vasiyet de yeterlidir, yeter ki sizin karariniza saygısı olan bir aileniz olsun.