Bir yıl önce boşandım orta okula başlayacak bir cocugum var.Nafaka almıyorum çünkü zaten verilecek olan 5 7 bin icin agiz egmek istemedim.Evim kira ki bu ay 27 bin oldu.Pahalı bir sehirde yasiyorum arkadaslarim dışında kimse yok yasadigim şehirde.Ogretmenim gelirim idare eder ama evlilik doneminden kalan krediler cocuguma tek başıma bakıyor olmak benzin kira aidat faturalar gezme derken ben yetişemiyorum.
Cok mu para harciyorum diye dusunuyorum kendime pek birşey almam ama cocugum isteyince her disari cikisimiz 2 3 bin ki bu haftada bir iki mutlaka oluyor.
Okullar kapali kimsemiz yok mecburen sinema oyun alanlari yemek vd buna cok para harciyorum ama evde de tıkılıp kalsın istemiyorum cocugum.
Biraz rahat yasamicaksa neden okudum neden yillardir calisiyorum olsun borç odenir diyorum ama sonra da bi ev bile birakamicaksin biraz tutumlu ol diye kendime kızıyorum.
Bu devirde yaşamak cok pahalı zaten hele ki bunu tek başıma yapmak daha da zor biliyorum ama bu kadar borcum da olsun istemiyorum ben mi harcamayi bilmiyorum musrif miyim diyorum.
Sorum su hanimlar gelirim ve giderim az cok belli yukarida ben para yonetimi mi yapamiyorum yoksa hayat zaten cok pahalı borclu olmam normal mi?
nafaka için ağız eğin
kusura bakmayın ama çocuğn hakkı bu, kavga dövüş de olsa icrayla da olsa alacaksınız
borçlu olmak normal mi derken bu göreceli bir durum
hem araba- benzin hem çocuğu çıkarayım sinemaya yemeğe vs. götüreyim deyince maalesef ki olmuyor tek maaşla, yine öğretmenmişsiniz de çocuk evde tüm gün tek başına değil. öğretmen olmasanız mesela yaz okuluna filan gönderecektiniz.
şimdi bence borçlanma finans yönetimi vs konusunda şunlar önemli:
size aileden bişey kalacak mı?
çocuğa babasından bişey kalacak mı?
sizin hayatınızda varlıklı 2. bir eş vs. durumu var mı?
böyle güvenceler varsa iyi kötü maaşla biraz eksi biraz taksit yuvarlanıp gidersiniz, bişey olmaz.
ha yok kimseden bişey gelmiyorsa kalmıyorsa maalesef bu şekilde devam edemezsiniz, bir şeylerden kısmak zorundasınız o zaman.
bu çocuk daha lise üniversite okuyacak, o zaman 2-3 bin asla yetmeyecek -ha bana kalırsa herkes üniversiteyi kendi başına okumalı Avrupa ABD düzeni olmalı ama böyle yetiştirilen çocuklar maalesef öyle kendi okuyamıyor.
+ şu anda 65 filan alıyor olun mesela ucu ucuna durumdasınız (yazları biraz azalıyordur tabi)
20 sene daha böyle çalıştınız diyelim (yaş 39 görünüyor) hep günü geçirdiniz. daha bu çocuk 4 orta 4 lise 4 üni en az 12 sene okuyacak çünkü. hep sizde yükü.
bugünün parasına göre bakalım:
emekli olsanız 30 bin alacaksınız (30 yıl çalışmış olursunuz) kiranız 27 zaten (hadi o zaman çocuk sizin evden ayrılsın, işi gücü de olsun, evini filan kendi tutsun, dizsin, evlenecekse kendi evlensin)
siz 1+1 tutun kirası aidatı 17 olsun diyelim), kaldı 13 bin lira! buyrun siz yapın hesabı. çocuğa ev bırakmayı geçiyorum ben 60 yaşından sonra siz kendiniz ne yiyip ne içeceksiniz onu düşünün.