• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Boşanma eylemi çocuğa nasıl anlatılır:(

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Merhaba..

Evet başlıktan anlaşılacağı üzere malum boşanma durumundayız..
Eşim (!) 11 gün evvel evi terk etti, yani ben gitmesini söyledim çünkü kabul edilemez bir hata yapmıştı.
Bunun üzerine 7 yaşındaki oğluma; ki kendisi baba ile yatan bir çocuktu, babannesinin hasta olduğunu ve babasının birsüre ona bakmak için yanında kalacağını söyledim.
Kızım 12 yaşında ve zaten konuya hakim,
Eski eşim çocukların yanında maalesef bangır bangır "boşanıcam" nidaları attığı için..
Neyse; kızım bu boşanmayı haklı bile buluyor ama oğlum.....
Bugün çantasını makineneye atarken tesadüfen not defterine baktım ve bir yazısına denk geldim..

"Dun aksam babam beni ziyarete gelmisti.babannem hasta oldugu icin bir sure onda kalacakmis ve ben oyuzden cok uzu-.."

Üzüldüm yazacakmıs yazamamış...
Bana hiç anlatmıyor..:KK43:
Öğretmeni durumdan haberdar , rehber öğretmenle iletişime geçirecek bizi ama nasıl , ne şekilde anlatmak gerekir bu çocuğa? Ne şekilde doğru anlatırız? Bu süreç nasıl işler sancısız?
Bir yakınım danısmıstı ben denılenlerı aktarayım size.Anne baba bir arada bu konuyu çocuğa acıklamalı daha önce prova yapabılırsınız acıklamalarınız bırbırını tamamlayacak sekılde olmalı.Biz artık eş değil arkadaş olmaya karar verdik o yüzden aynı evde yaşamayacağız.Senin her ıkı evde de odan olacak nerde ne zaman ıstersen kalabılırsın.Biz senin hep anne baban olacağız bız senı cok sevıyoruz ama bırbırımızle artık aynı evde yaşıyamıyoruz cunku cok ıyı anlasamıyoruz,anlaşamayınca da mutsuz oluyoruz.Böyle yaparsak ikimiz de daha mutlu olacağız.Sen de annen baban mutlu olsun ıstersın degıl mı?Çocuğun anne-baba ayrılığında en çok üzüldüğü şey kendidir kendi yaşantısının sekteye ugramayacagını düşünür .Çocuk ayrılıktan kendını suclar ben yaramazlık yaptıgım için mi?Benım yuzumden mı? diye .O yüzden bu konularda onu rahatlatılacak cumleler kurulmalı ve bu ayrılıgın onunla ılgısı olmadıgı belirtilmeli.
12 yaşındaki kızınızın da duygularından emin olmayın.Anne baba ayrı o yaşlarda bir öğrencim * Keşke.......... diye bir anket cümlesini 'Keşke babam bizimle yaşasa' diye tamamlamıştı.Üstelik baba geldiğinde bile görüşmeyi rededen 'Bu adam nıye geldı ben gorüşmek istemiyorum' diyen bir kız çocuğu bu anneye.Anneyi üzmemek adına bazen aşırı hassas davranabiliyorlar.

Ne olursa olsun yalan söylemeyin ya da yalanı uzatmayın. Oyalanmak yetişkinleri bile yıpratan birşey.
Babasının artık başka bir evde yaşayacağını, iki evi olacağını, ikisinde de oyuncakları olacağını, babasıyla iletişim halinde olacağınızı, istediği zaman görebileceğini, sadece farklı evlerde yaşayacağınızı anlatın.
Anlatırken mimikleriniz, tavırlarınız kaygılı olmasın. Elbette bu sürecin sancısız geçmesi mümkün değil ama siz dik durduğunuz müddetçe korkulacak birşey yok, güvendeyim diye düşünecektir yavrunuz.
Allah yardımcınız olsun.
Evet durusma gunu tamamlansin oyle soyleyelim istiyorum aslında:(
Babasinin kaldigi ev su an oglumun yasamasina musait degil..
Annesinin yanina tasindi ve annesinin evi maalesef daginik ve kirli sayilabilecek bir ev..
Esyalarini Oraya götürmemi veya orda kalmayi zaten stemez ..
Ama dediginiz gibi bir an once aciklamaliyiz:(
Amin sagolu.

Benim eşimin anne ve babası eşim 3 yaşındayken boşanmış. Onları beraber hatırlamıyorum diyor. Babası sonra evlenmiş. İletişimler kopmuş. Baba figüründen eksik, sevgisiz, güvensiz bir biçimde büyümüş. Kayınvalidem zaten çok despot bir kadındı. Eşim evliliğimizin ilk başlarında aile hayatına adapte olmakta inanılmaz zorlandı.
nacizane tavsiyem eski eşinle aranda ne geçerse geçsin bunu çocuklara yansıtma, onun hakkında olumsuz konuşma ve mümkün olduğu kadar babalarıyla vakit geçirsinler.
Kızın bazı şeyleri anlayabilecek yaşta, oğlunda zamanla inşAllah alışır. Pedagog eşliğinde anlatmak daha mantıklı gibi.
hakkında hayırlısı olsun. 🤲🏻🙏🏻
Yok onun yaninda konusmuyorum.
Anlamiyor desek de anlayacak yasta..
Ama esim(!) Onun yaninda herseyi anlatti gitmeden, hic cocukmus vs gel ayri konusalim demedi..
Bosanicaz, olmuyor vs bu laflar hep cocugun yaninda gerceklesti:(
Baba figuru hep olacak hayatinda elbette zaten istesem de birakmaz cocuklari..
Insallah alisir tesekkur ederim..

çocukken bunları yaşamış bir kadın olarak size bol bol güç diliyorum şimdi zor geliyor herşey ama bitince ve aradan zaman geçince herşey şimdikinden kat kat güzel olacak.en önemli şey çocuklarınız gerisi boşş
Insallah oyle olsun cunku su 14 yillik evlilikte mutlu oldugum anlar bir inci tanesi kadar nadirdi:(
Tek olayim, huzurlu olayim mutlu olayim kafasindayim..
Uzulmedim mi?
Belki bi nebze ama bu evliligin devami daha kotu olurdu..

Insallah oyle olsun cunku su 14 yillik evlilikte mutlu oldugum anlar bir inci tanesi kadar nadirdi:KK43:
Tek olayim, huzurlu olayim mutlu olayim kafasindayim..
Uzulmedim mi?
Belki bi nebze ama bu evliligin devami daha kotu olurdu..
Hakkınızda hayırlısı olsun. inşallah çocuklarınızla bu dönemi en hasarsız şekilde atlatırsınız

Bir yakınım danısmıstı ben denılenlerı aktarayım size.Anne baba bir arada bu konuyu çocuğa acıklamalı daha önce prova yapabılırsınız acıklamalarınız bırbırını tamamlayacak sekılde olmalı.Biz artık eş değil arkadaş olmaya karar verdik o yüzden aynı evde yaşamayacağız.Senin her ıkı evde de odan olacak nerde ne zaman ıstersen kalabılırsın.Biz senin hep anne baban olacağız bız senı cok sevıyoruz ama bırbırımızle artık aynı evde yaşıyamıyoruz cunku cok ıyı anlasamıyoruz,anlaşamayınca da mutsuz oluyoruz.Böyle yaparsak ikimiz de daha mutlu olacağız.Sen de annen baban mutlu olsun ıstersın degıl mı?Çocuğun anne-baba ayrılığında en çok üzüldüğü şey kendidir kendi yaşantısının sekteye ugramayacagını düşünür .Çocuk ayrılıktan kendını suclar ben yaramazlık yaptıgım için mi?Benım yuzumden mı? diye .O yüzden bu konularda onu rahatlatılacak cumleler kurulmalı ve bu ayrılıgın onunla ılgısı olmadıgı belirtilmeli.
12 yaşındaki kızınızın da duygularından emin olmayın.Anne baba ayrı o yaşlarda bir öğrencim * Keşke.......... diye bir anket cümlesini 'Keşke babam bizimle yaşasa' diye tamamlamıştı.Üstelik baba geldiğinde bile görüşmeyi rededen 'Bu adam nıye geldı ben gorüşmek istemiyorum' diyen bir kız çocuğu bu anneye.Anneyi üzmemek adına bazen aşırı hassas davranabiliyorlar.
Yorumunuz cok degerli ve tatmin edici tesekkur ederim...
Oglumla bu konusmayi durusma sonuclanana dek ertelesek mi yoksa bu hafta sonu yapsakmı dersiniz?
Kizim aslinda neler yasadigima sahit , babayi pek aradigini sanmam ama onunla da son kez konusmam lazim demekki..

Insallah tesekkur ederim..
Aylardir debeleniyorum..
Çocuğa söylemeyeceğiniz şeyler yerine yalan söylemeyin. Onda hasar bırakmayacak şekilde ve onun anlayacağı şekilde doğrusunu anlatın. Tabii bundan sonrası için diyorum.

Örneğin kızım “bebek nasıl olur” diye sordu. Ben de “bebek olması için anneyle babanın birbirine sevgiyle sarılması ve aynı yatakta yatması lazım” dedim. Söylediğim eksik ama yalan değil. Onun seviyesine göre kabaca anlattım. Siz de çocuğunuzu tanıyorsunuz. Onun seviyesine göre anlatmaya çalışın.

Çocuğa söylemeyeceğiniz şeyler yerine yalan söylemeyin. Onda hasar bırakmayacak şekilde ve onun anlayacağı şekilde doğrusunu anlatın. Tabii bundan sonrası için diyorum.

Örneğin kızım “bebek nasıl olur” diye sordu. Ben de “bebek olması için anneyle babanın birbirine sevgiyle sarılması ve aynı yatakta yatması lazım” dedim. Söylediğim eksik ama yalan değil. Onun seviyesine göre kabaca anlattım. Siz de çocuğunuzu tanıyorsunuz. Onun seviyesine göre anlatmaya çalışın.
Iste baban babannenle kalacak bir sure yalanindan bi giris yaptık..
Uzulmus belli ki..:(:(
Simdi tamamen ayri yasayacagiz deyince ne olacak inan korkuyorum.
Su okullar kapanmadan rehber ogretmen ile bir goruselim de..

Umarım sorunsuz atlatırsın canım . Üzüldüm ama evlilik nasıl normal olabiliyorsa boşanmasıda bi okadar normal . Hakkında hayırlısı olsun seninde çocuklarında ama 12 yaşjndaki kızınıda ihmal etme sadece birisinin üzerine düşme . Kızlar sessiz olur içine atar ileride başka soru lar çıkmasın .

Umarım sorunsuz atlatırsın canım . Üzüldüm ama evlilik nasıl normal olabiliyorsa boşanmasıda bi okadar normal . Hakkında hayırlısı olsun seninde çocuklarında ama 12 yaşjndaki kızınıda ihmal etme sadece birisinin üzerine düşme . Kızlar sessiz olur içine atar ileride başka soru lar çıkmasın .
Peki onunla da konusacagim mutlaka.

Babasi evi terk ettiginde oglum da 7 yasindaydi. Ben de ilk bir hafta soyleyememistim. Bugun baban eve gec gelecek diyordum. Sabah babasini aradiginda sen uyurken geldi, sabah da erkenden ise gitti. Ancak bir sure sonra oglumu uyutamaz oldum. Babam gelmedrn uyumuyacagim demeye basladi. Baktim ki daha fazla bu yalana devam edemeyecegim gercegi soyledim. Sonra da oglumu pedagoga goturdum. Merak etmeyin ilk zamanlar anlamakta zorlansalar bile sonra bu durumu kabulleniyorlar. Benim bosanma travmalarim oglumunkinden daha uzun surdu. Bir de baba evi terk etse de cocukla gorusmeli. Ilk terk ettiginde oglumun babasi da bir sure oglunu gormeye gelnemisti ama sonra ben arayip ogluyla gorusmesi gerektigini soyledim. Hafta sonlarini ogluyla geciriyordu. Bir de okul cikislari ya da oglen yemek arasinda okuluna gidiyordu.
Ne kadar öküzler. Siz arayıp söyleyene kadar aklına gelmiyor bir evladı olduğu ve onun üzüleceği. Şu an hala iyi mi araları?

Allah yardımcın olsun canım benim, huzurlu mutlu bir hayat diliyorum senin ve çocukların için 🙏💜💋

Ne kadar öküzler. Siz arayıp söyleyene kadar aklına gelmiyor bir evladı olduğu ve onun üzüleceği. Şu an hala iyi mi araları?
O da bi sey mi?
Benimki gitmeden evvel bosanma muhabbetleri donerken oglana(kizi kesinlikle istemiyirdu, ergenmis, gecimsizmis) "benle mi gelmek istersin? Burda mi kalmak istersin?" Gibi bi soru bile sormustu..
Oglum tabi burda kalmak istiyorum demisti..
Iste boyle dengesiz bi adam malesef

Yorumunuz cok degerli ve tatmin edici tesekkur ederim...
Oglumla bu konusmayi durusma sonuclanana dek ertelesek mi yoksa bu hafta sonu yapsakmı dersiniz?
Kizim aslinda neler yasadigima sahit , babayi pek aradigini sanmam ama onunla da son kez konusmam lazim demekki..
Rica ederim.İnşallah en sağlıklı şekilde atlatırsınız süreci. Kendinizi hazır hissettiğiniz zaman konuşun tereddüt hissetmesin.Karşısında kendinden emın, karar vermiş ebeveynler görsün duruşma öncesi ya da sonrası farketmez bence, ama onun soruları başlamadan yapılmalı diye düşünüyorum.Yolunuz aydınlık olsun.

Peki onunla da konusacagim mutlaka.
Şu an onun gözünden her şey olumsuz olabilir Ama ilerde evde mutsuzluk saçan biriyle yaşamalarına engel olduğunuz için size teşekkür edecekler. Henüz babanın anneye verdiği mutsuzluğu görse de tam olarak anlayacak yaşta olduğunu düşünmüyorum ama görüyor mu görüyor sizin mutsuzluğunuzu. Ama evden gittiğinden rahatlamanızı da görecektir elbet. Kabullenmesi zor olur ama uzun vadede çok daha güzel sonuçlar alacağınız için iyi bir destekle atlatırsınız inşallah.

O da bi sey mi?
Benimki gitmeden evvel bosanma muhabbetleri donerken oglana(kizi kesinlikle istemiyirdu, ergenmis, gecimsizmis) "benle mi gelmek istersin? Burda mi kalmak istersin?" Gibi bi soru bile sormustu..
Oglum tabi burda kalmak istiyorum demisti..
Iste boyle dengesiz bi adam malesef
Anneyi bırakıp niye babaanne ile yaşasın ki. Eski eş bile pişman olur pis anne evine döndüğüne ama umarım sürünür. Böyle adamlar mutsuzluk içinde boğulsun istiyor insan.

Çocuk birşeyleri ne kadar Ümit ederse yıkılması da okadar büyük olacaktır.
Babaannesinin iyileşip babasının evine dönmesini bekliyor, biran önce artık bunun olmayacağını bilmeli.
Her gece acaba babaannem yarın iyileşir mi diye düşünüyor, çok zor durumdasınız ama çocuğun durumu daha zor, vakit kaybetmeden pedagoga gidin

Şu an onun gözünden her şey olumsuz olabilir Ama ilerde evde mutsuzluk saçan biriyle yaşamalarına engel olduğunuz için size teşekkür edecekler. Henüz babanın anneye verdiği mutsuzluğu görse de tam olarak anlayacak yaşta olduğunu düşünmüyorum ama görüyor mu görüyor sizin mutsuzluğunuzu. Ama evden gittiğinden rahatlamanızı da görecektir elbet. Kabullenmesi zor olur ama uzun vadede çok daha güzel sonuçlar alacağınız için iyi bir destekle atlatırsınız inşallah.
Insallah , zaten kendi diyordu biliyor musunuz?
Bir ara daha dava acip davayi dusurmustuk..
Keske o donem geri donmeseydin anne ne mutluyduk biz diyordu kizim..
Simdi en rahat kabullenen taraf o inanin..
Karsima alip konuştuğunda destekcim, yanimda o yuzden rahatim🤲
12 yasinda olsa da ihanetin ne kadar kotu birsey oldugunu anlayabiliyor. Bana yapilan haksizliklari, kotu iftiralari, zulmu o da gordugu icin su anki huzurumu sevdigine eminim.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X