Bu şartlarda yurtdışı mantıklı mı?

pratik123

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
26 Haziran 2023
1.303
1.939
48
32
Eşim esnaf ben devlet memuruyum çocuğumuz var 5 yaşında. Ben 30 eşim 35 yaşında. Üniversite mezunuyuz ikimiz de. Önümüzdeki yaz yurtdışına daha spesifik tabirle Almanya ya da Hollanda’ya gidecek şekilde kendimizi ayarlamaya çalışıyoruz. Özellikle dil konusunda ilerlemeye çalışıyoruz. Zaten A2 İngilizcemiz var B1 yapmaya çalışıyoruz. Sonra tabiki Almanca da.
Aslında kazancımız orta halli ama son derece bunaldık artık. amacımız oğlumuzun yurtdışında özellikle Almanya’da üniversite okuması.
Onun dil eğitimi özel okulu vb derken kazancımızın çoğu çocuğun eğitime destek olmaya gidecek zaten.
Böyle düşününce ben devlet memurluğundan istifa edebilirim sorun olmaz. Ben de çalışırım. Markette manavda çalışırım gocunmam. Zaten İngilizcem var. Almanca daha önemli farkındayım onu da gece gündüz çalışır hallederim 1 senede
Çoğu insan oradaki bir devlet okulunun buradaki ozel okullardan cok daha ileride olduğunu söylüyor.
hem ben hem eşim fiziksel işlerde falan da çalışabiliriz. Özellikle eşim çalışır ben de dil konusunu halledip hasta bakımı vb alanlarda ausbildug yaparım. (2gun okul 3 gün çalışma şeklinde mesleki eğitim)
Bu arada Almanya ve Hollanda’da fiziksel işler konusunda zorlanmayız tanıdıklar var gelin diyorlar çok şükür. Eşim de inşaatta bile çalışırım sıkıldım artık gitmek istiyorum diyor.
Geçim noktasında da biliyorum kazancımız bize ancak yetecek kenara bisey atmak ev vs almak hayal yurtdışında farkındayım.
Ama burada da çok farklı değil artık çocuğun kreşi 6bin 1 aylık dil okuluna göndereyim dedim 10bin yani ekonomik durumu anlatmama gerek yok bence zaten
Allahtan bir evimiz bir arabamız var emeklilik için kötü gün dostu olur
Tereddütte değiliz aslında kesin deneyelim diyoruz
Neyi sorduğumu aslında ben de bilmiyorum
Umarım yanlış bir yolda değilizdir

Son düzenleme:
Yani neyi sorduğunuzu ben de anlamadım :)) yurt dışı tecrübem yok ama şansım olsa, çocuğum da olsa kesinlikle denerdim diye düşünüyorum. Almanya'ya giden bi tanıdığım var çocukları biraz ırkçılıkla uğraştı (anaokulunda olmasına rağmen) ama şimdi çok daha mutlular. Şansınız varsa bence denemekten zarar çıkmaz.

Ama A1 dediğiniz en düşük seviye değil mi beginner yani, evet anadil Almanca olsa da İngilizcem var dediğiniz kısmı çok anlamadım ben mi yanlış hatırlıyorum acaba

Oğlunuz Almanya'da okusun diye burdaki memurluk işini bırakıp, hasta bakımı, inşaat işçiliği gibi işlerde çalışmayi göze alıyorsunuz, çocuğunuz bu fedakarlığıniz için sizi el üstünde tutmayacak haberiniz olsun, ama çocuk için değil biz kendimiz için istiyoruz diyorsanız o başka

A2 yazacaktım. Haklısınız a1 en düşük seviye.
Tanıdığınız adına da çok sevindim.
Biliyoruz zaten biz çile çekeceğiz bunu kabullenerek gitmek gerek zaten.
Umarım torunlar iyi ki der

Yarı yarıya sanırım

A2 yazacaktım. Haklısınız a1 en düşük seviye.
Tanıdığınız adına da çok sevindim.
Biliyoruz zaten biz çile çekeceğiz bunu kabullenerek gitmek gerek zaten.
Umarım torunlar iyi ki der
Ben çok bunaldığım ve Allah affetsin pek umudum kalmadığı için bu ülkeden, torununuz olsam derdim hakkınızda hayırlısı olsun

Dil seviyelerini pek anlamadım a1 zaten enn düşük seviye daha geliştirmeniz gerek baya. Ben cesaret edemezdim sanırım işimi bırakıp gitmeye o dediğiniz işlerde çalışmak için yani.

Ama tanıdıklarınız var alışmanıza yardımcı olabilirlerse deneyin tabi siz bilirsiniz

Sizin ab vatandaşlığınız mi var nasıl gitmeyi düşünüyorsunuz Hollanda'ya Almanya'ya? Çünkü öyle ben gideyim gerekirse markette çalışırım diye bir şey yok, kendi mesleginizde uygun maaşta iş bulursanız gidebilirsiniz sadece. Bir kaç farklı fırsat da gelecek ama temeli kendi mesleğinizde iş bulmanız yani nitelikli iş gücü sağlamanız.

A1 dediğimiz şey üç beş kendini tanıtmak, gerçekten hiçbir işe yaramaz. Ayrica gidilecek ülkenin dili yerine İngilizce öğrenmeyi ben mantıklı bulmuyorum. 30 yaştan sonra önce İngilizce sonra almanca demek yıllar demek. Mantıklı bulmadım.

Gidin ya giden herkes memnun olmadı tecrübe olur şunu yapın ama istifa ettikten sonra en fazla 6 ay süresi var o süreyi beklerseniz tekrar dönme durumunuz olur bakarsınız olmadı dönersiniz

Yanlış yazmışım a2 seviyedeyiz.

Almanya değil de hollandada yaşadık biz orayı biliyorum. Öncelikle 6 yıl önce ev alırken ön ödeme yapılmıyordu tüm evin parasını bankadan kredi olarak çekilebiliyordu.
Ben almanyadansa hollamdayı tercih ederim çünkü almanyada ırkçılığın daha yüksek olduğuna inanıyorum.
Okullar konusunda aynı şeyi düşünmüyorum. Türkiyedeki sistem çocuga çok yükleniyor ve hep birşwyleri ezberlemek üzerine, yurtdışında ise daha rahat ve serbest bir eğitim hayatı var. Türkiyede çocugunuzun öğrendiklerini gördükten sonra avrupa aize ve çocuga çok hafif gelecektir.
Ayrıca hollanda ve almanyada çocukların gittiği lise tip üniversite okuyup okuyamayacaklarını belirliyor. Eğer çocugunuz orta okul ve üzeri yaştaysa dil yetersizliği nedeniyle üniversite okuyabilir okullara yönlendirilmeyecektir. Bence avrupa eğitim aistemimin bizim için çok kötü bir yanı bu.

(Cocugum durmuyor bu kadar yazabileceğim belki sonra devam edebilirim:))

Viyana'da yaşıyorum, burada doğdum.
Türkiye'den yeni gelenler genellikle dil bilmedikleri için Türk yerlerinde (marketlerinde) çalışıyorlar. Haftada 6 gün, yaklaşık 12 saat, kayıtsız veya parttime kayıt ve kazandıkları para max. 1200€.

Kiralar çok pahalı ve son zamanlarda 2-3 aya bir kiraya zam geliyor. Örneğin 2 odalı (~50 metrekare) bir evin kirası en iyi ihtimalle 500 eurodan başlıyor. Bunlar devlete ait olan evler. Bura vatandaşı olmayanlar özel ev tutmak zorundalar. Önden bikaç bin euro para ödüyorsunuz ve bir sözleşme yaparak eve yerleşiyorsunuz.

Hayat eskiye göre çok daha pahalı.
Sosyal hayat çok kısıtlı. Genelde ev-iş arası yaşıyor millet. Akşam 8den sonra hayat biter, açık market bulamazsınız. Avrupa insanı pek şen şakrak değiller.

Pozitif yanlarına gelirsek; alım gücü daha iyi (market alışverişinden bahsediyorum), indirimleride kovalarsanız rahatlıkla geçinebilirsiniz. Maaşınız çok iyi olmazsa ay sonunu getirmeye ancak yeter. Almancanızı geliştirirde daha iyi bi yerde çalışırsanız kendinize daha fazla vakit ayırabilirsiniz. Aylıklar pek yüksek değil. Yılda 20-30 euro artıyor sadece. Kuralcı bir ülke. Kafana göre bir şey yapamazsın. Türkiye ile kıyasla araba ile kırmızıda geçemezsin, yayaların önceliği var :)

Eğer "modern" bir aile iseniz yani muhafazakar değilde daha avrupai veya avrupaya ayak uyduracak, onlara benzemeye razıysanız daha az ırkcılığa maruz kalırsınız.

Çocuğunuz için en ve tek önemli olan şey dili öğrenmesi. Bu konuyu aşarsanız pek zorlanacağını düşünmem.

Deneyin, en kötü ihtimalle geri dönebileceğiniz bir ülkeniz ve eviniz var :)

Valla ne diyeyim her geçen gün bu tarz başlıklar daha çok açılır oldu. Gerçekten üzücü. Memurken istifa edip markette çalışmak hastabakicilik yapmak bu yaştan sonra yeni dil herşeye sıfırdan başlamak.. Ben de yurtdisindayim ve çok zor bunu söylemek istiyorum.

Ben herkese söylüyorum Türkiye'de güzel yada ortalama bir kazancın varsa o düzeni bozmaya değmez. Benim burda karşılaştığım çok olumsuzluk da oldu. Sağlık sisteminin yavasligi, bürokrasi illallah ettirdi. Yalnızlık da cabası. Aitsizlik hissi zor.

Neyse benimki biraz olumsuz bir mesaj oldu. İçimi dökesim varmış. inşallah şartlar sizin için çok güzel olur.

Çok iyi ozetlemissiniz. Kiralar yüksek evet ve ayrıca ben Viyanada degilim ama Avrupa'da Türkiye'deki evlerin konforunu bulamadım:/ Hayat çok ucuz da gelmedi bana açıkçası. Yani öyle Avrupa rüyası gibi bir şey bulamadım.

Ah kesinlikle bunlarıda eklemeliyim :)
Burada kağıt kürek işi çok fazla. Öyld e-devlet sistemi yok. Herkesin evinde içinde bütün evrakların olduğu dosyaları vardır. Düzenli olarak posta kutusu kontrol edilmeli :)

En ufak bi rahatsızlıkta hastaneye gidilmez, "ev doktoru" veya "mahalle doktoru" denilen doktorlara gidilir. Ben doktoruma gittiğimde doktora görünmek için 3 saat sıra beklerim Hastanelerde 4-5 saat sıra beklemek çok normal, randevulu bile gitseniz. MR çektirmek için haftalarca bekleyebilirsiniz. vs vs

Eşim buraya ilk geldiğinde bunlara çok şaşırmıştı :)

Benim eski sevgilim Almanya’da bir iş adamıydı. 2. Kuşak. Çin’den ithal ürünler getirip Almanya’da satıyordu. Ve hiç bir zamanda “Ah keşke Türkiye’de yaşasam” dediğini duymadım. Bence zaten kendini çok Türk gibi de hissetmiyordu. Daha çok Avrupalı gibiydi. Dil sorunu olmadığı için, bir itibar sahibi olduğu içinde hiç ezildiğini filan görmedim. %100 eminim ki yatıp kalkıp babasına dua ediyordur.

Evler genelde kutu gibi oluyor. Benim evim 43 metrekare mesela ve herkes "evin ne kadar genişmiş, iki kişi için yeterli" diyor. Balkon kültürü mesela yeni yeni başlıyor. Çoğumuzun balkonuda yok

Biz yeni evliyiz, iki maaş giriyor evimize, kiramız diğerlerine göre daha uygun ama bikaç kez dıṣarıda yemek yemeye gittiğimizde, bir haftasonunu değerlendirelim dediğimizde ay sonunu zor getiriyoriz valla :)

Sizin durumunuz çok ucu açık, belirsiz bir durum olmuş. İyice bir oturup araştırmanız gerek orada yapabileceğiniz meslekleri, çalışma alanlarını. Belki öğrenci olarak ikinizden biri gidebilir. Güzellik merkezlerinden, bir firmaya kadar çok yerde iş imkanı var. Ama hangisi size uygun? Oturun iş ilanlarına bakın, ne talep ediyorlar diye okuyun not alın, kendinize buna göre net hedefler belirleyin.

Mesela güzellik merkezinde epilasyon lazer cihazını kullanan kişiler var, bu ilan size uygun, eğer ingilizce değil de almanca talep ediliyorsa almanca'ya yoğunlaşın. Tanıdıklarınıza da rica edin, iş imkanlarını çevrelerinden sizler için araştırsınlar. mesela uber var, uber in şartlarını araştırın.

A2 ingilizcesi dusuk bir seviye, dilinizi gelistirmek icin zaman ve emek ayirmaniz gerekecek,, ayrica Almanya deyince bi durmak lazim :) Hollanda'da ingilizce konusmaya cok uzak ve isteksiz degiller ama Almanya'da Almanca bilmeden yasamak zor bile degil: imkansiz
Hic dil bilmeden Almanya'ya giderseniz, en basit tabirle uzulursunuz, gercekten aidiyet duygusunun olusmasi ve dil bilmeden adaptasyonun cok cok zor oldugu bir ulke. Ama denemeye deger mi, gerekli hazirliklarla, kafa yapisiyla ve realist, kararli bir sekilde bu yola cikiliyorsa kesinlikle evet

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…