Çalışan kadın olmak ve bütçeler

Anneci bir insan olarak eşimin benim anneme 200 300 lira gibi bir parayı borç verdiğim düşüncesine ve bunu bu şekilde dile getirmesine çok kırılırdım. 200 300 lira anneye borç verilecek bir para değil,o kadar büyütmüş etmiş bir zahmet lazım olduğunda versin yani. Sizi haklı bulamadım.
Ayrıca bir sürü borcunuz varmış bu borçlar ortak yapıldığına göre neden kullanıldığını hissediyorsunuz anlamadım.
ben 2000 lik tv istedim eşim pahalı istedi. ben uygun mobilya istedim eşim pahalı istedi. öderim çalışırım dedim. 7 aydır kendime bi özel bişey almayıp toplamda ailesine 10 bine yakın harcama yapmışız
 
Paranın nereye gittiğini herkes biliyorsa, kimse kimseye cimrilik yapmıyor ortak karar alınıyorsa tek hesap her zaman iyidir. 12 yıldır evliyim bizde kasa eşimdir ama ben her kuruşu bilirim. Şimdiye kadar hiç sıkıntı da rahatsızlık da olmadı.
 
+Çoğu kadının bir de evladı var. Nafaka vermeyen baba mı ararsın,mal kaçıranını mı,verdiği 500 lira nafakayla çocuğun bütün ihtiyaçlarının karşılanıp kalanı da kadının yediğini(!) düşünenini mi:kızgın:
Erkeklerin güvenilmez olduğunu hepsinin birine kapılıp gidebileceğini düşünen kadin çalışır. Ev, araba alınırsa ortak olur. Ya da ev kadının araba adamın olur vs. Bankada ortak hesap oluyorsa orda birikir vs. Yani erkekler şöyle böyle diye düşünen çalışır gözünü acar vs. Ki hicbir şeyin garantisi yok onun için herkes kendini gecindirebilecek durumda olmalı bir şey olursa. Boşandıktan sonra çocuğa 1500 nafaka verse de yetmez...
 
Paranın nereye gittiğini herkes biliyorsa, kimse kimseye cimrilik yapmıyor ortak karar alınıyorsa tek hesap her zaman iyidir. 12 yıldır evliyim bizde kasa eşimdir ama ben her kuruşu bilirim. Şimdiye kadar hiç sıkıntı da rahatsızlık da olmadı.
tek kasa eşinde toplanıyorsa maaşından sana ne kadar kalıyır
 
Hayatım boyunca eşime verdikleri ev için laf yiyeceksem başıma kakılcaksa minnet ediceksem her istediklerine boyun eymemi isticeklerse çıkarım kiraya.
Eee zaten size kiraya çıkın dendi. Siz 5 ay bekleyip evlenirken kira öder gibi ev alırdım dediniz. Biz de bunu nasıl yapacaginizi merak ettim.
 
Siz ne kadar maaş alıyorsunuz?
Eşiniz 3000 alıyormuş, zaten kuş kadar maaş bu. Yani düğün borçları üzerine bir de araba borcuna girmek saçma. Şimdi o arabanın bir ay masrafı çıksa batacaksınız resmen. Keşke gerçekten bütçe hesabı yapılsa bir şeylerin sahibi olunurken. Türkiye şartlarında aylık toplam geliri 5-6 bin olan bir ailenin araba kullanmaması gerekir. Benzini, yıllık masrafları, arabanın taksidi çok ciddi masraf. Hiç mi hesap kitap yapmıyorsunuz aklım almıyor benim. Sonradan böyle 50 liraya bile sıkaşacaksanız araba sizin için lükstür. Alınmaması gerekir.
 
Hepsini okumadım sayfaların, sadece konu sahibinin bikaç mesajına binaen kendi kendime konuşmak maksatlı yazmak istedim. Bir oğlum var 10 yaşında. Şuana kadar milyon kere hastalandı düştü kaşına bacağına dikiş atıldı sünnet oldu nazlandı her yere kucağımda taşıdım. Allah ömür verirse büyüyüp evlenene kadar her anında yanında olacağım her zorluğa katlanacağım. Maddi imkanımda iyi olsa bir evde alırım. Düğününü yaparım e okudu işi de var, benim evime de 3 maaş giriyor ama oldu ya bikaç kere paraya sıkıştım borç istedim ama ödeyemedim. Gelinim bunu laf etsin. Vallahi kalbim acıdı...
 
Bir de 3bin maaş alıyormuş eşiniz yeni gördüm. P maaşla nasıl ev yaptı ailesine üstüne size 150binlik düğün. Yok artık matematiğim basmadı benim.
Moralim bozuluyor iyice. Millet kuş kadar maaşlarla neler yapıyor, biz karnımızı anca doyuruyoz. Vay be.
 
ayrıca ben de paramı kimseye vermem ama biz bekarız fakrındaysan.
valla çevremde nice bekar insanlar var , bu konuda da yazmışlar hatta, maaşı aldığı gibi biriktirsin diye ailesine veren. Bence bekarken kendi para tasarrufu elinde olmayan ,planlı programli parasını tutmayan insanlar evlenince de booyle para hesabı yapmadan ortalıkta kalıyorlar.
Konu sahibi de hem pastam dursun, hem karnım doysun, dostlar alışverişte görsün diye ucu bucağı olmayan şeyler almış durmuş, bir bütçe hesabı, planı yapmamışlar.
Malesef ki ülkemizde okullarda bir para yönetimi eğitimi verilmiyor (TEGV'de paramı yönetiyorum etkinliği vardı,oyunlarla -orneklerle para yönetimi anlatıyorduk, çevreme ve kkya baktıkça keşke zorunlu olsa ilkokullarda,ortaokullarda diyorum)
Malesef bu şekilde çok insan var. Benim çevremde de düğün sevmedigi halde 'dugunsuz evlendi demesinler' diye sıradan bir düğüne bir ton para veren, iki maaşın toplamindan fazla ödemesi olan ev kredisi cekip aileye muhtaç olan, kendini gecindirecek durumu yokken bir de 'dostlar alışverişte görsün' diye araba alan, hiç hazır olmadığı halde çocuk doğurup dünya borcun altına giren,onu da story atmak için baby spalardan çıkarmayan, zengin gibi görünüp köftelik kıyma alacak parası kalmayan, sonra da isyan eden çok arkadaşım var (hatta neredeyse hepsi😅 evlenip de araba almayani dövüyorlar). Yani her şeyi yap ama bir bütçe hesabı çıkar da öyle yap.
Bu krediler cekildikce insan kendisini zengin sanıyor. Oysa zengin değilsin, sadece borç almışsın,onu ödüyorsun. Bankanın size yeniden yuz bin lira vermiş olması o yuz bin liraya sahip olduğunuz, gücünüzün o kadar fazla olduğu anlamına gelmiyor ki. Onların hepsi borc,harç...
 
tek kasa eşinde toplanıyorsa maaşından sana ne kadar kalıyır
Maşlarımızdan kalıyor. Benim özel bir param olması gerektiğini düşünmedim hiç. Kredi kartım elimde, lazım olanı alır, aldığımı da söylerim. O da aynı şeyi yapar. Cebimde de belli bir miktar nakitim her zaman vardır. Evlilikten sonra edinilmiş mallar zaten ortak. Banka hesaplarının dökümlerinden de nereye ne kadar gittiği paranın kimde toplandığı belli, allah korusun yarın boşanma durumu söz konusu olsa bütün bu akışlar göründüğü için onun hesabındaki paranın yarısı benim, ispatım da mevcut. Birikim konusunda herhangi bir tereddütünüz varsa ortak hesap açar birikimi orada yapar geleceğinizi garanti altına alırsınız.
Eşiniz sizden gizli işler yapsarsa kartı elinden çeker alırsınız ama anladığım kadarıyla şu an böyle bir durum yokken hesabı ikiye ayırmak sadece huzursuzluğa sebep olur. Zaten eşiniz kalan parayı size veriyor. Ve aslında bu sadece sizin değil onun maaşından da kalan para. Bence çok dert etmemelisiniz.
Alınan araba da ev de borç da aslında ikinizin bu durumda paramı kocam alıyor psikolojisine girmeyin derim
 
Daha bilinçli yaşayınca hiç öyle dertlerin olmuyor biliyor musun?
Mesela ev aldık çok şükür
Eşimi zorlasam 3-5 kuruşa geçinmeye zorlayıp biz de arabayı yükseltebilirdik
Ama arabanın modelini düşürüp antep fıstığı yemeyi tercih ettik

Öyle hem her şeyim tam olsun hem etrafa beddua edeyimle geçmiyor hayat yani

Ben hala antep fıstığı yiyemiyorum.
Lanet olsun yine fakir kaldım :bicak:
 
X