Arkadaşım kayınpederinin onlara desteği olduğunu inkar etmiyor. Onlara cimri değil. Allah razı olsun da diyor. Hatta onun evinin borcunu da kapatmak istemiş. Bu adam bize bonkör de kendi ve eşine neden böyle diyor? Anlayamıyor.
Doğru tespitler fakat yıllar içinde kayınvalide, arkadaşım, eşi hepsi aynı kanaate varmışlar. Baba artık biriktirecek bir durum yok rahatın için biraz harca. Bize yaptıkların yeter Allah razı olsun. Bundan sonra annemle huzur içinde yaşayacak ne gerekiyorsa onu yap demişler.adam eşine cimri değil ki
konuda yazmış ya en az parayla en iyisini almaya çalışıyor
yani evde kullanılır konumda X varken sırf moda diye yeni X almıyor
bahçe istiyor eşi kp de makul buluyor ama az paraya kelepirini denk getirirse alacak
fayda maliyet analizi yapıyor
bakın çok basit bir örnek vereyim eşim iş yerimizi taşıyalım dedi
ulaşımı sıkıntılı
ama iş yerimizin kirası 750 aidat vs 1000 maliyet
şuralara taşınalım mı dediğimiz yerlere baktık 2500-3000 bandında taşınılabilecek yerler
oturalım oturduğumuz yerde dedik
yani fayda maliyet analizi ile o 2000 şu kriz ortamında fazla geldi
bu arada bırakın o kirayı ödemeyi o taşınmazı satın alacak nakit durumumuz var ama paramızı gömmek istemedik
kp kv nin istediğini almıyor vs değil öncelik algıları farklı
ha kıyak yapmak istiyorsa kendisi alsın ama adamı para harcamak zorunda bırakamazsınız
bu arada 10 yaşındaki oğluma geçen yaz 3X liraya telefon aldık
bizim telefonlar bozuluyor 5X lira telefon pahalı alsak mı almasak mı diyoruz
buradan bakınca cimriyiz ama eldeki ölünceye kadar idare etmek kötü bir alışkanlık değil
Bunları zaten yapıyoruz diyor. Ama burada amaç kayınvalidemi mutlu etmek, o da artık biriktirmek istemiyor harcamak istiyor diyor. Temel sorun bu diyor.Pek çok geleneksel Türk ailesinde çocuklar için kırmızı halılar serip, kendisine bir minderi çok görmek olgusu var. Tatlı dille yaklaşabilirsiniz, mesela anneler günü vb kutlamalarda minik ev cihazları alarak motive edebilirsiniz.
Mesela bak ütü aldık ne kadar iyi oldu, hadi çöpten beter buzdolabı de değişsin çok indirim var, hadi biz de verelim biraz gibi. Harcamak bir alışkanlıktır, eli tutumlu kişi “bir bozulsun sonra değiştiririz, ne var ki idare ediyoruz” ye düşünebilir.
Bu konuda şöyleymiş: Yeni evliyiz ikimizin de geliri var kimse kimseye muhtaç olmak istemedi. Ben ona sat diyemedim o bana sat diyemez. Ki satacak olsak zaman içinde tanıdım kayınpederimi hayatta sattırmaz. Bizi düşünüyor.ben onu diyorum aileden destek gelmeyince iki evi ödeyemeyiz deyip neden satmamışlar
"İki ev kredisi ödeyip, zor şartlarda geçindiler evliliklerinin ilk senesinde. İkinci sene bir şekilde kayınpederi eşinin evinin borcunu kapattı. Arkadaşımın evinin borcunu da çok kıt kanaat geçinip eşiyle beraber kendileri kapattılar."
konuda böyle yazıyor
ilk sene iki evin kredisi ödenmiş zor yaşanmış
ikinci sene adam evin borcunu ödemiş ama arkadaşınızın evinin borcu da kıt kanaat ödenmiş nasıl oluyor, o zaman ilk sene iki evin borcunu ödeyip nasıl hayatı devam ettirdiler
hepsini geçtim ev diyelim ki 20 birim 10 yıl kredi
arkadaşınız ilk sene 1 birim katkı sunmuş, yani iki birimin yarısı
geriye kalan 18 birimi kp kapatmış
aynı süreçte arkadaşınızın evi var o da 20 birim 10 yıl kredi
eşi ilk yıl 1 birim katkı sunmuş yani 2 birimin yarısı
geri kalan 18 birimi de yine ikisi birlikte ödemiş eşi ona da 9 birim katkı sunmuş
bu hesaba göre arkadaşınız eşinin evine 1 birim katkı sunmuş, eş arkadaşın evine 10 birim katkı sunmuş oluyor
bu hesabı bu şekilde yapmak istemezdim bu platformda ama iş hesaplamaya ve paylaşmaya geldiğinde aynen böyle yapılıyor
Doğru tespitler fakat yıllar içinde kayınvalide, arkadaşım, eşi hepsi aynı kanaate varmışlar. Baba artık biriktirecek bir durum yok rahatın için biraz harca. Bize yaptıkların yeter Allah razı olsun. Bundan sonra annemle huzur içinde yaşayacak ne gerekiyorsa onu yap demişler.
Bunları zaten yapıyoruz diyor. Ama burada amaç kayınvalidemi mutlu etmek, o da artık biriktirmek istemiyor harcamak istiyor diyor. Temel sorun bu diyor.
Bu konuda şöyleymiş: Yeni evliyiz ikimizin de geliri var kimse kimseye muhtaç olmak istemedi. Ben ona sat diyemedim o bana sat diyemez. Ki satacak olsak zaman içinde tanıdım kayınpederimi hayatta sattırmaz. Bizi düşünüyor.
O ev konusu evliliğin ilk aylarında konuşulup geçmiş bir konuymuş. O zaman yeni evliliğin verdiği bir toyluk diyor. Zaten yaşlanınca demiş o zaman da. Arkadaşım o zaman bana kayınbabama ev aldım gibi geldi diyor tamam onun da olabilir ama borcu kapatacağı belirsiz, ben tanımıyordum o kadar. O zaman o sözü ters geldi diyor. Zaman içinde yaptığı iyiliklerle haklı tabi isterse yaşasın diyor.Eli tutumlu kişi mezara kadar tutumlu olmaya devam eder. Hadi yaşlandım artık harcayayım denmiyor genellikle.
O nedenle kayınpederin ufak harcamalarla da yaşam kalitesinin artabildiğini önce bir görmesi lazım.
Ev konusunda kafama takılan bir konu var.
Diyelim ki kayınpeder evde oturayım dediği zaman arkadaşınız peki demiş olsaydı kayınvalide de onunla gelecek miydi?
Kayınpeder de oturduğu semtten memnun değil demek ki. Aslında ev borcunu kapatması onun da emekliliğini etkiliyor.
Ev konusunda hiç kayınpedere kaf denmemesi lazım, ters bir cevap gelebilir.
işte sıkıntı burada bunu dahi diyemeyerek evlenen bir çiftin kp in parasının tasarrufuna karışmasında
yani eşim bana diyemez, ben de ona diyemedim diyor ama kp e harca paranı, şunu al bunu sat diyebilmek için akıl istiyor
bir de yani nasıl bir evlilik o, o bana diyemez ben ona diyemedim
hani ortak ya, iki ev iki borç var, iki de gelir var
topladık alt alta bu gelirle bu borç fazla
en kolay çözüm ne birini satmak
ama iki taraf da kendininkini satmak istemiyor zira evlilikten önce aldım, boşanırsam diğerine kalmasın ince hesabında
neyse, ben yazdıkça hep kötü yorumlar yapacağım
çıkayım buradan en iyisi
Hımm arkadaşınız kiradan hiç yararlanmiyor o zaman çok gururlu kendi evinde oturuyormuş ya Onun için. Hem gözüm yok parada diyor hem ordan gelecek kirayı vermek ıstemiyor.
Hem ordan gelecek kirayı istiyor yazacaktım.
Madem o kadar düşünceliKonuda arkadaşım kayınpederinin birikimden yararlanmış bu konu açığa çıktı fakat onun merak ettiği kayınvalidesi nasıl yararlanabilir? Kötü gelin olmaya razıyım diyorşu işe de bir el atsınlar diyor
Kesinlikle çok iyi idare ediyorlar, bu takdire şayan. Yeni evliyken iki ev borcu öderken kayınpeder bunu yaşlanınca diye söylemiş. Arkadaşım da o günkü tabloda bana iki ev aldırdılar bir şekilde birine de tüm krediyi bana ödetip yaşlanınca diyerek oturmak mı istiyorlar diye düşünmüş. O gün bilmiyormuş kayınpederi ödeyecek. Bir sene geçmiş ödemiş. Ödedikten sonra geçen bir muhabbet olsa haklısınız diyor.Benim uzerimde 10 yillik ev kredisi var. Her ay 2400 tl oduyorum. Ilk yil toplasan max 27 bin tl odedim. Sonraki yillar da boyle boyle odenecek. Ben 27 bin tl odedikten sonra biri gelip 250 bin tlyi tak diye kapatiyorsa ben agzimi bile acmam cunku cidden benim odedigimin 10 katini odeyip beni her ay cok buyuk borctan kurtarmis demek oluyor. Arkadasiniz cidden cok bencilce dusunuyor. Adam kendi tak diye topraktan girip sifir bir daire alabilirdi ama oglu rahata ersin karisiyla kavga etmesin diye borcunu kapatmis. Simdi o kapanan borc sayesinde arkadasiniz kenara her ay altin atsa 9 senede odeyeceginden kat be kat zengin olur. Ki kira istemek de cok ama cok ayip olur acikcasi. Kayinpeder cok asiri somurulmus olmuyor mu bu durumda? Oglunun hem sen kac yillik borcunu kapat hem de ustune kira ode. Adam zaten kendisi istese alirdi. Veya kira odemek istese size niye para verdi? Ben bunlari okudukca evlat kavramindan korkmaya basladim.
Benim annem de dediginiz gibi cok cimridir misal ama 2 tane daire 1 tane sifir araba aldi kucucuk bir maasla. 3 cocuk yetistirdi. Bugun hala eski kiyafetleri yamar ama kimseye de muhtac olmaz. Ben de oyleyim luks takintim olmaz ikinci el kiyafet sitelerinden kiyafet alirim.
Bence bizi gunumuz dunyasi asiri harcamaya itiyor. Bizden onceki nesiller hep idare etmis o yuzden bu kadar mal mulk var hepsinde.
Senin yorumlarını takip ediyorum ben de aynı fikirdeyim ama hangi evliliğin başında yok ki böyle şeyler. İki taraf da birbirinin malına konmuş görünmek istememiş. Bir şekilde tasarruf ettiklerini düşünmüşler. Arkadaşım da kayınpederinin bundan memnun olduğunu düşünüyor birikim yapsın çocuklar gibisinden.
Kuzu kayınvalideyi yanına almasına bile gerek yok! Kadıncağıza bir mutfak yaptırıp eline her ay üç yüz tl harçlık verseler o kadıncağız ölene kadar dilinden düşürmez oğlunu, gelinini.Ama o zaman kendilerinin de ellerini ceplerine atmaları gerekirMadem o kadar düşünceli
Kayınvalıdeyı yanına alsın :)
Çözüm bu işte
Öncelikle arkadaşınız ev için gösterdiği yardımdan dolayı kayınpederini teşekkür etmeli..onun dışında kayınpeder ve kayınvalide arasındaki mevzularda çok alakadar olmamasını tavsiye ederim..kayınpederini kendi yaşamı için para harcamaya ikna etmek falan bunlar arkadaşınızı hiç ilgilendirmeyen mevzular..kayinvalidenizin ayrılması durumunda oluşacak yaşam standartlarını düşünmesi falan da oldukça tuhaf..yani arkadaşınızın neden sürekli bunları dusundugune anlam veremedim..harcarsa harcar bosanirlarsa bosanirlar yaşam standarti düşerse düşer bırakın bunu onlar düşün bence arkadaşınız degilKonuyu bir arkadaşım için açıyorum.
Arkadaşım ve eşi evlenmeden ayrı ayrı ev aldılar. İkisi de borçlu, kredili evlendiler. İki ev kredisi ödeyip, zor şartlarda geçindiler evliliklerinin ilk senesinde. İkinci sene bir şekilde kayınpederi eşinin evinin borcunu kapattı. Arkadaşımın evinin borcunu da çok kıt kanaat geçinip eşiyle beraber kendileri kapattılar. Fakat bu süreçte, arkadaşım evliliğinin ilk senesinde iki ev borcu öderken, şöyle bir muhabbet oluyor. Yaşlanınca eşinin aldığı evde babası oturmak istiyor. Karşılıksız oturmam, kira veririm diyor arkadaşım tepki gösterince. Zaten neyim var neyim yoksa sizin diyor. Arkadaşım kimsenin malını istemiyor ama sıkıntı çekerek taksidini ödediği evin de kayınpedere verilmesini hazmedemiyor. Tepki koya koya, ve bu şartlar altında çocuk sahibi de olamam dediği için belki kayınpederi oğlunun evini ödüyor.
Kayınpeder tam bir var yemez. Herşeyini eşine yaptıran (kışlık hazırlık, köyde bahçe gibi) , evine bir eşya almayan, yıllardır eşi mesela mutfak yaptırmak istiyormuş yaptırmayan biri. Eşine çok cimri. Hesabında parası çok olan biri. Arkadaşımla, oğluna çok tatlı dilli. Bir eksiğiniz var mı diye soran iyi biri. Ama arkadaşım evde kayınvalidesinin gördüğü ekonomik şiddetin farkında. Malını da mülkünü de istemiyorum diyor. Kayınvalide sürekli, mutsuz huzursuz. Evine bir çivi çaktırmıyor adam. Ev eski. Sürekli çocukların ihtiyacı olur diye bahane ediyormuş. Kadın da mecbur susuyor. Arkadaşım da evinin borcunu kapatınca kayınpederin bahanesi kalmamış. Kayınvalidesi bir bahçe istemiş adam almıyormuş. Ama almayacağım da demiyor neyim varsa sizin diyor bunlara, siz bulun yapın diyor. Arsa bulunuyor ben o paraya alamam diyor. Hep en lüksü, en güzeli en ucuza almak istiyor. Kayınvalide yaşam koşullarından mutsuzmuş. Arkadaşım ve eşi güzel hayaller kuruyorlar. Arkadaşımın ailesinin durumu da çok iyi. Bu koşulda kayınvalideyle bu insanların yaşam standartları arası uçurum olacak zamanla. Özetle cimri kayınpeder kendi yaşamı için para harcamaya nasıl ikna edilir diye soruyor. Zira kayınpeder emekli olunca kayınvalide boşanırız diyormuş. Arkadaşım huzursuz oluyor bunlardan.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?