Bu arada sigarayı unutmuşum. Annecigine söyle sigarayı birakiversin senin paranın hesabını yapacağına aylık sigara parasini bi hesaplasin bakalim
Ben bu huyumu seviyorumda insanlar iın bakış acısı beni üzüyorAklı başında bir kıza benziyorsun cümlelerin öyle
Çalışıyorsun ve aşırı olmamak kaydıyla istediklerini almak senin hakkın
Dediğim gibi her ay bir parça al
İndirimleri takip et,kaliteli kıyafet almaya çalış
Annene bu şekilde anlat
Çok da sıkma kendini ama tasarruf da güzel bir şey
Benim öyle kötü alışkanlıklarm olmadığı icin 300 yetiyor dışarı cıkmadığım sürece harcama yapmaya gerek duymuyorum zaten evden işe işten kırsa giden bir hayatım var sadece harcama yapacagım zaman neden cok harcıyomuşm gibi görünüyor onu anlayamıyorum
Ailen de olsa kendi kazandığın paranın hesabını hiç kimseye verme.. alışkanlık yapar hesap sorarlar sonra..kendi paranı harcarken izin almak zorunda kalırsın.. tasarruf yapıyosun madem paranın harcamadığın kısmını bi kenara birikim yapabilirsin.. sen kendini o kadar sıkıp ihtiyacın olanı almazken annen keyfi sigaraya falan para harcıyosa boşuna tutumlu olmuş oluyosun o zaman ya istediğini al keyfine bak yada birikim yap derim ben..Bence değilim. Benim gözümde bu tutumluluk. Birazda babama cekmişim. Dışarıdan görenler cimri diye nitelendiriyor. İnsanın bütcesine göre harcaması ne zamandan beri cimrilik? İhtiyaclarımı karşılayabiliyorum aileme özellikle anneme para veriyorum elime ne zaman para gecse 20 tl varsa 2 paket 10 tl varsa 1 paket sigara alıyorum anneme veriyorum. Aylık 1300 alıyorum bunun icinden sadece 300ü kendime alıyorum gerisi ailemin. Ben şimdi bu 300le yol paramı ve arada arkadaşlarla dışarı cıktığımda harcıyorum. Mesela 300 bitti ve dışarı cıkalım dediler onlara param yok diyorum çalışıyorsun avans al diyorlar. Annemgile veriyorum o parayı diyorum ailecek cimrisiniz kendin çalışıyon bide para hesabımı veriyosun diyorlar kafamı kurcalıyorlar. Babama cekmişim derken o da böyle ihtiyacı dışında lüksü icin harcama yapmaz ve yaptığımız zaman mırın kırın eder. E ben bunca zaman böyle yetiştirilmişim fazla harcama yaptığım zaman kendimi kötü hissediyorum alışmışım az harcamaya fazla harcadığım zaman tuhaf oluyorum. Sonra mesela birinin doğum günü vardı anneme dedim ne hesiye alsam ya dedim hic bişey dedi. Birden duraksadım ne demek hic bişey ya. Neden ben kendimi yeterince kısıtlarken halen kısıtlanmaya çalışışıyorum. Zaten harcama yapmıyorum kardeşim nerdeyse her ay ayakkabı alıyor Allah var oda marka şeylere meraklı değil ama yinede istediği şeyi alıyor icinde bırakmıyor üstelik ihtiyacı olmadığı halde. Ve aldıktan sonra aldım diyor. Ben almadan önce söylüyorum habersiz olmasın diye "kızım ne gereği var" lafını duyuyorum coğu zaman. E ben napayım cok bunaldım bu durumdan harcama yapsam dert yapmasam bi dert hevesim kırılıyor hayattan zevk alamıyorum ya
Öyle deme üzülürüm ya oda 50 yaşında ve ev temizliğine gidiyor halen.. Bi sigarası var zatenSenin değil ama annenin var öyle alışkanlıkları, sigara alıp ona veriyormuşsun?
Çocuğunun parasıyla tüttürürken "Ne gereği var" diyemiyor ama kendi keyfine değil mi?
Ben memnunum bu huyumdan ama başkalarının bakış acısı ve yorumu beni üzüyor takmamaya çalışsamda bi süre sonra beynimi kemiriyo bu düşünceler.. Birde önceki konularımda belirttiğim takıntı ve özgüven eksikliği girince devreyw kendimi savunnmasız hissediyorumAklı başında bir kıza benziyorsun cümlelerin öyle
Çalışıyorsun ve aşırı olmamak kaydıyla istediklerini almak senin hakkın
Dediğim gibi her ay bir parça al
İndirimleri takip et,kaliteli kıyafet almaya çalış
Annene bu şekilde anlat
Çok da sıkma kendini ama tasarruf da güzel bir şey
Öyle deme üzülürüm ya oda 50 yaşında ve ev temizliğine gidiyor halen.. Bi sigarası var zaten
Sigara kullanmıyorum. Özgüven problemi yaşıyorum bunun fatkındayım ettafımdakileri kırmaktanda korkuyorum sanki ben aileme bu şekilde davranmazsam onlar üzülecek gibi geliyor paramın coğunu vermezsem eksik verirsem sanki aclıktan ölecekmişiz gibi geliyor şaka gibi biliyorum kulağa cok komik geliyor ama bunları düşünmekten kendimi alıkoyamıyorum birde abimle kız kardeşim tutumlu değiller harcıyorlar eve az veriyolar diye benim üzerime kalıyor sorumluluk. Yani benim hissettiğim böyleaşırı tutumluluğun ucu bence cimriliğe kaçıyor . siz mesela kötü alışkanlığım yok 300 yetiyor demişsiniz . nedir kötü alışkanlık ? sigara içiliyor anladığım kadarıyla . bu yaşınızda çalışıp didinip kendinize bir kıyafet alırken onay almanız gerekiyorsa bence çalışmayın. insan yaşam standardı yükselsin diye çalışır bir yerde . savurmayayım derken ömrünüzü tüketmeyin . insanın gençken dışarda para harcayacak ortamı olur . bir de bana ters dediğiniz konu kendinize bir şey alırken sormamak ? yani siz artık bir bireysiniz ailenize bunu gösterin . sizin bence özgüven ve karakter gelişiminizde sıkıntı yaratan bir durum olmuş bu para konusu .
Evet annem biriktiriyor bana kardeşimde lise son sınıf stajdan cıkıp part time bir butikte çalışıyorTutumluluk bu degil ama.
Anneniz sizin verdiginiz parayi ne yapiyo,sizin icin biriktiriyo mu?
Kardesiniz calisiyo mu?
Sigara kullanmıyorum. Özgüven problemi yaşıyorum bunun fatkındayım ettafımdakileri kırmaktanda korkuyorum sanki ben aileme bu şekilde davranmazsam onlar üzülecek gibi geliyor paramın coğunu vermezsem eksik verirsem sanki aclıktan ölecekmişiz gibi geliyor şaka gibi biliyorum kulağa cok komik geliyor ama bunları düşünmekten kendimi alıkoyamıyorum birde abimle kız kardeşim tutumlu değiller harcıyorlar eve az veriyolar diye benim üzerime kalıyor sorumluluk. Yani benim hissettiğim böyle
Bence değilim. Benim gözümde bu tutumluluk. Birazda babama cekmişim. Dışarıdan görenler cimri diye nitelendiriyor. İnsanın bütcesine göre harcaması ne zamandan beri cimrilik? İhtiyaclarımı karşılayabiliyorum aileme özellikle anneme para veriyorum elime ne zaman para gecse 20 tl varsa 2 paket 10 tl varsa 1 paket sigara alıyorum anneme veriyorum. Aylık 1300 alıyorum bunun icinden sadece 300ü kendime alıyorum gerisi ailemin. Ben şimdi bu 300le yol paramı ve arada arkadaşlarla dışarı cıktığımda harcıyorum. Mesela 300 bitti ve dışarı cıkalım dediler onlara param yok diyorum çalışıyorsun avans al diyorlar. Annemgile veriyorum o parayı diyorum ailecek cimrisiniz kendin çalışıyon bide para hesabımı veriyosun diyorlar kafamı kurcalıyorlar. Babama cekmişim derken o da böyle ihtiyacı dışında lüksü icin harcama yapmaz ve yaptığımız zaman mırın kırın eder. E ben bunca zaman böyle yetiştirilmişim fazla harcama yaptığım zaman kendimi kötü hissediyorum alışmışım az harcamaya fazla harcadığım zaman tuhaf oluyorum. Sonra mesela birinin doğum günü vardı anneme dedim ne hesiye alsam ya dedim hic bişey dedi. Birden duraksadım ne demek hic bişey ya. Neden ben kendimi yeterince kısıtlarken halen kısıtlanmaya çalışışıyorum. Zaten harcama yapmıyorum kardeşim nerdeyse her ay ayakkabı alıyor Allah var oda marka şeylere meraklı değil ama yinede istediği şeyi alıyor icinde bırakmıyor üstelik ihtiyacı olmadığı halde. Ve aldıktan sonra aldım diyor. Ben almadan önce söylüyorum habersiz olmasın diye "kızım ne gereği var" lafını duyuyorum coğu zaman. E ben napayım cok bunaldım bu durumdan harcama yapsam dert yapmasam bi dert hevesim kırılıyor hayattan zevk alamıyorum ya
Boş ver başkalarınıBen memnunum bu huyumdan ama başkalarının bakış acısı ve yorumu beni üzüyor takmamaya çalışsamda bi süre sonra beynimi kemiriyo bu düşünceler.. Birde önceki konularımda belirttiğim takıntı ve özgüven eksikliği girince devreyw kendimi savunnmasız hissediyorum
19 yaşımdayım ilk başlarda ergenler gibi gerci halen var ergenlikte her neyse vermezdim paramı nereye harcadığımıda inan bilmiyorum para elimden su gibi akıp gidiyordu vermem size ben çalışıyorm ben kazanıyorum biriktiricem kendime derdim hep. Babamla tartışırdım kredi kartı borcları kapıya dayandığında kızım almadın mı aylığını derdi diye sinirlenir patlardım bitmedi borcların falan diye benim mi borcum derdim adamın kalbini kırardm. Bir gün yine sordu maaşımı bende gectim odaya babama uzunca mesaj yazdım. Sitem dolu mesaj işte bana ne kadar borcun olduğunu söyle yemn ederm bu senede gitmem okula çalışır öderim falan dedim sizin sigaranız yüzünden hayatıma devam edemiyorum dedm ne btmez borc bu herkesn borcu var niye trilyonlarca borc ödüyomuşuz gibi davranıyorsunz dedm daha bir sürü şey işte. 3 gün konuuşmadık 3 gün boyunca babam sabaha kadar oturup düşünmüş habire sigara yakmış oflayp iç çekmiş hep. Sonra geldi sevcan hanım dedi şakayla vurdu bacağıma sonra ne oyle destan yazmışsın dedi cıkarttı nerelere borcu var söyledi. Sonra dedi sigarama takmışsın ben sigaradan başka neye para harcıyorum dedi bende isterim herkes gibi cıkim dışsrda yemek yiyim üstüme başıma bişey alim dedi hep bu borclar benim belimi büküyor bunlar bitmeden hayattan zevk alamıyorum dedi. İşte ben ağladm o konuştkca o gün kendime söz verdm elimden geldiğince destek cıkıcam diye. Pişmanda değilim helal hoş olsun. Babam emekli ve emekli maaşı direk abimin düğün borcuna gidiyor. Emekli haliyle tam dinlenme vakti gelmişken çalışıyordu işten cıkarıldı. Elime daha cok gecsede daha fazla verebilsem ikiside çalışmasa. Bu ölüm haberlerini aldığımdan beri kaybetme korkusu arttı bende. Şimdi yapamazsam başka ne zaman yapıcam şimdi faydam dokunmayacaksa başka ne zaman dokunacak kafasındaymbirincisi bu kadar ipleri ailenin eline vermen cok dogru gelmedi bana. kac yasindasin bilmiyorum ama kendi hesabini kendin yapabilirsin. ailenin ihtiyaci varsa verirsin ama bu her ay her ay ayni duzen olmamali.
yarin birgun evlendiginde ayni duzen esinle de devam ederse bu seni yorar uzer, yipratir.
herkes para kazanmayi biliyorsa harcamayida bilmeli ve planyayabilmeli diye dusunuyorum.
1300 kazanip 300 unu alip gerisini ailene vermen, ustune eline para gectikce annene sigara alman asiri sacma, annene asla sigara almamalisin bence. parasi avrsa kendi alsin yoksa biraksin bi zahmet.
ne zmndir calsiiyosun bilmiyorum, belki yenisin ve ailene biseyler veriyor olmak seni mutlu ediyor ama zmnla bu seni yorar aranizdaki para muhabbeti bayar ve sonunda sen nankor evlat durumuna dusebilirsin.
kardesin senin paranla alisveris yapiyor, simdilik sadece garip geliyor sana ama zmnla doruk noktasina ulasacak ve patlayacaksin, kavga gurultu belkide yine sen suclu olcaksin.
acilen artik para kontrolunu eline alip, birikiminide harcamanida kendin yapman lazim.
cok alisilmis bir duzen iicndesin ailede galiba o yuzden bunu nasil yaparsin bilmiyorum ama yapmalisin.
diger tutumluluk yada cimrilik kisimlari senin kisisliign ve tercihin kimse karisamaz.
Koca insaan değilim 19um dahaZaten maasiniz az. Bi de calisip sadeece kendinize 300 lira ayirmaniz cok ilginc geldi. 300 liraya ne geliyo ki artik? Bana cok tuhaf geldi. Koca insan binde calisiuosun bi ayda 300 lirayla nasil geciniyosun? Cidden sasirdim..
Evet annem biriktiriyor bana kardeşimde lise son sınıf stajdan cıkıp part time bir butikte çalışıyor
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?