Çocuğa harçlık vermek

Şunu da eklemek istiyorum. Küçükken bayram harçlığı, haftalık harçlık vs hepsini biriktirirdim. Daha sonra burs almaya başladım onları biriktirdim. Birkaç yılda bir biriktirdiğim paramı alıp benim için "birikim hesabına" yatırırlardı. En son üniversiteyi kazandım o zamana kadar lisede biriktirdiğim bütün paramı aldılar. Şu an mezunum 25 yaşındayım hala benim için olan birikim hesabında ne kadar para var bilmiyorum hala tutuyorlar, erişimim yok. Üniversiteye geldiğimden beri yine birikim yaptım ve asla ne kadar biriktirdiğimi söylemiyorum. Param çok da olsa az da olsa gidip anneme babama söylemem. Sağolsun abim var o çok yardımcı olur. Abim çalışmıyorken bir hafta aç gezdiğim de oldu ama yine de paran var mı diyince var dedim. Çocuğunuz için yaptığınızı düşündüğünüz her şey onun tarafından iyilik olarak algılanmayabilir. Bu konuda empati ve açık iletişim çok önemli. Annem babam hala benim için en iyisi neyse onu yapmaya çalışır kendi düşüncelerinde. Yaşlı insanlar nasıl mutlu olacaklarsa öyle yapsınlar diyorum.

Bu arada okul değişmesi bir örnekti sadece. Birkaç yıl sonra bütün arkadaşlarının giydiği bin liralık ayakkabıyı alamayız dediğinizde de sizin kötülük yaptığınızı / onu cezalandırdığınızı düşünebilir. Bu konuda eğitime iki çocuğunuzda da önem vermelisiniz.

ne yazıkkı şimdiki çocuklar hiç yok bilmediklerinden oluyor bu.
siz bu zamana kadar çocuk ne istedi ise aldınız hiç yok demediniz.
zor bundan sonra bu duruma alışması.
zamanla oturur inş.

sisiznkinin anlamamak işine geliyor , sonuçta özel okula gidiyor çevresi büyük ihtimal kalantıor ailelerin para kıymeti bilmeyen çocuklarından oluşuyor, her istediğini de yapıyorsanız ona 5000 bile küçük bir meblağ gibi gelebilir. günlük 5 tl verin gönderin zaten yemek okulda 3 öğün yeniyormuş paraya ihtiyacı olmaz.

Canım benim oğlumda aynı yaşta hesabını iyi bulur o da biriktirirdi geçen tartıştık inadıma 60 lirasını yemiş bende okul bitene kadar benden hiçbirşey bekleme sakin dedim öğretmenleri dışardan yiyecek yasaklıyor zaten sadece süt meyve suyu. Onlarida kendin al dedim arada babası getirdiğinde içmeyip ertesi gün okula götürüyor.bir urun aldığımızda anne bu 1 tl bunu alalım der. Istediği birşey olduğunda önce alalım der sonra parası yüksekse gerek yok kalsın der. Dahs küçükken öğrenmesi lazım diye düşünüyorum. Bence bu yaz tasarrufu öğretmelisin yoksa ortaokul çok masraflı gecer

yardımlaşmayı ve paylaşmayı bilmesi çok güzel, ne güzel öğretmiş ne güzel yetiştirmişsiniz, tebrik ederim.
az-çok konusunda geç kalmışsınız gibi geldi bana da, zamanla öğrenir :)

biz bu konuları çocuklara erken öğretmeyi hedefledik. çünkü kontrol altında tutamadığımız dedeler var.
(bayram harçlığı doğduklarından beri dövizle veriyorlar, şimdiden ilk arabasını kim alacak kavgası ediyorlar)

eşime babası hayatında hiç hayır dememiş.
bayaga geç öğrendi bir çok şeyi ve
sıkıntısını çok yaşadım, uzaydan gelmiş gibiydim diyor.
biraz da bunun etkisi var.

bizim çevremizde görüştüğümüz arkadaşlarımızın/ailelerin de çeşitliliği fazla.
şimdi için bunu anlamaz ama ilerisi için bunun da önemli olduğunu düşünüyorum

Günlük 2 az olur. Ama 5 iyi sanki. Ama 5de versem 10da versem hemen o gün bitirse gene parayı kullanmayı öğrenmiş olmayacakki

Ama işte istediği bir şey için de biriktir al diyeceksiniz

Oğlum 3 yaşından beri kumbarasında para biriktirir ve istediği pahalı bir şey alır bir de yeni kumbara

Mesela bu sene parası arttı istediği 50 liralık bir şeyi alırken bu lüks ihtiyaç değil istiyorsan kendi paranla al dedim ve aldı

O 50 lira da bana dokunmazdı ama sorumluluğunu öğrenmeli

oğlum 4 E gidecek okulda para harcanmıyor ama alınabilir ya da alınamaz ayrımını biliyor bu pahalı diyor bazen almayalım siz de deneyerek öğrenirsiniz yavaş yavaş

Günlük verin ilk başta sonra haftalık olur

Ben sizi anlıyorum.Fakat o arada öyle şeyler kaçıracaklar ki.
Ben çocuklarım için harçlıklarını muhafaza ettim sadece.
Hepsinin zarfı vardı ve üzerinde adı yazıyordu.
İstediğinizde alabilirsiniz diyordum.
Büyüdüler,ergenlikteler,küçüğüm 12 yaşında.
Paraları şimdi kendilerinde.
Geçen bir seri kitap alıp gelmişler oldukça pahalı.
Kendileri karşılamışlar,yoksa isteseler ben alamazdım şu ara.
Oğlum 8 9 yaşındayken demişti ki,"arkadaşımın annesi bayram harçlıklarıyla eve perde almış,ben de dedim ki bizim annemiz hiç almaz bzden "o çocuk için üzülmüştüm,10 liralık perde asarım evime,yine de çocuklarımın küçük ama onlar için "servet"harçlıklarını elinden almam.

Aylık olarak değil haftalik vermenizi öneririm ve haftalik harçlığı 1 tek günde bile bitirse diğer günler asla para vermemenizi öneririm . Babam bana ne zaman istesem verirdi 25 yaşındayım ve su an para kontrolünü çok zor yapmaya başladım .ama mesela kuzenime haftalik verilirdi ve tekrarı olmazdı o daha düzenli harcardı parasini .

Finansal okuryazarlık önemlidir
ASlında dersi bile var , olmalı da.
6 aylık kızıma 500 tl bütçe ayırıyorum aylık
Şu anda kendi bihaber olsa da kendi mama, bez, oyuncak vS giderlerini bu bütçeden karşılıyoruz
İleride bunu önce günlük sonra haftalık sonra da aylık şeklinde kendisine vereceğim

Çok parası olması da az parası olması da iyi bir şey değil

Küçükken aldığı harçlığı bile siz yonetmissiniz. Ayrıca çocuk haklı ulaşım hava kada deniz bedava olmalı
Harçlık meselesine gelince öncelikle kantin fiyatlarıyla ilgili bilgim yok o yaşlarda yeğenim kuzenim vs de olmayınca genel bilgiler vericem. Öncelikle bunun üzerine pedegoglarin çok faydalı yazılar var onlardan muhakkak faydalanin.
Benim size naçizane tavsiyelerim alışverişlere çocuklarınızı da götürün, her şeyi alamayacahinjzi bilsinler. Özellikle onlar için bişey alacaksınız kesinlikle yanınızda olsunlar alış veriş yaparken sesli düşünün yani bu biraz pahalı, bunun şu özelliği daha cazip ama diğerinin de böyle bi avantajı var gibi gibi. Ayrıca her istediğini almayın harçlık vermeye başladığınizda istedikleri için sen biriktir eksiğini ben tamamlamaya çalışırım diyin. Muhakkak evde sorumluluklar verin sakın o sadece ders çalışsın yeter diye düşünmeyin her şeyin temeli sorumluluktan geçer.

Kart mevzusu ise , kartin da ne oldugunu anlatin , icine para kondugunu vs , mesela oglum kartla al dediginde ben kartta da yeterli para yok , maasim yatinca karta yatiracagim derdim
Kentkart üzerinden anlatılabilir bence de,örneğin kartımıza para yatırmazsak otobüs bizi götürmez,yürümek zorunda kalırız vs

Beni çok iyi anladınız.
Benim derdim para hesaplayamaması veya tutamaması değil.
Anneler günü örneğinde bunu anlatamak istedim. 5000 liralık bir saat ona ucuz geliyor. Nasılsa parası varmış isterse alırmış. Öyle düşünüyor.
Ama istiyorumki parayı yönetmeyi bilsin. Bugün var ama belki yarın olmayacak onu bilsin.
Yoksa markette gitsin 10 lira harcasın, pazara gitsin 30 lira harcasın değil mesele.

Benim ailem bana haftalık belli bir miktar harçlık vermezdi. Öyle bir kavram yoktu.
Harçliğim bitti derdim. Babam cebinde 100€ varsa onu 50€ varsa onu verirdi. (Almanyada yaşadım) Bittiği zaman tekrar isterdim.
O para bana aitti ama. Kıyafet,özel ihtiyaçlarım, okul ihtiyaçlarımı vs. yine ailem karşılardı. Bazı arkasaşlarım vardı haftalık alırlardı ama orkidelerine bile o harçlıktan alırlardı.
Şimdi ben kızıma bu para senin bununla herşeyini kendin karşılacaksın demek istemiyorum.
Bu senin harçliğin. Bu hafta başka vermeyecem. İstediğin gibi harca. Kitapsa kitap, dergiyse dergi. Kantinse kantin. Kendi yönetsin bakalım.

Katılıyorum.benim kızım ikinci sınıfa gidiyor ve gayet farkında bunların para konularını biliyor hatta bakkal iki adım ötede iki üç defa yalnız gönderdim. Hep sordum elinde ne kadar var sana ne kadar para üstü vermeleri lazım falan filan diye.bişey almak istediğinde ennufak bile olsa örneğin almak istemiyorum bayram yakın harçlıklarınla alabilirsin. Şu kadar lazım diyorum ve gayet iyi kavrıyor.

Parayi hesaplayabiliyorsa 5.000 nasil ucuz geliyor? Nerede parasi var, neye guveniyor mesela? Onun icin biriktirdiginiz miktari biliyorsa ona guvenerek param var nasilsa diye cocuk akliyla boyle konusmasi normal birsey bence.

Yoksa bu cocugun 5bini ucuz bulmasi icin o parayi cikarip cikarip zirt diye harcadiginizi gormus olmasi gerekiyor. Eger 5bin sizin icin ucuzsa, cocugunda ucuz gormesi normal olur zaten.

Benim demek istediğimde buydu. Kızım bu pahallı bu alınmaz demiyor. Bilmiyor.
Var nasılsa, neden almıyoruz diye düşünüyor
Çok kez örnekleri ile anlattım.
Bazen anliyor. Ayakkabı bakıyoruz. Pahalıymış almayalım diyor. Bazende bir oyuncak için hiçde pahalı değilki neresi pahalı bunun diyor.
Öğretecem inşallah.

Sizin sorununuzu anladım. Ama bunu da çok güzel bir şekilde oğretebilirsiniz. Herhangi bişey istediğinde şuan yeterli paranızın olmadığını söyleyin. Bu çikolatada olabilir veya ayakkabı da farketmez.kızınız hem sabretmiş olur hem dediğiniz gibi her istediğimizi anında alamadığımızı anlamış olur. Harçlık işi bunun için çok güzel bir taktik zaten

Yani benim harcadığımı da görüyor tabiki.
Kendi adına hesabı olduğunu ama ona erişemeyeceğini biliyor. Nekadar biriktiğini bilmiyor, hiç bahsetmiyorum.
Ama kumbarası var. Mesela alışverişden geldik atıyorum 5 lira artı al bunu kumbarana at diyorum. Babannesi geldi çıkardı 20 lira verdi, kumbarasına atıyor. Böyle böyle parası birikiyor. Ve birşey alacağı zaman, ben mesela pahallı desem benim okadar param var diyor.

Teşekkür ederim.
Bende o yüzden konu açtım zaten.
Nekadar bir harçlık iş görür diye merak ediyorum.
Yoksa markete yolla, pazara getir değil mesele.
Yaz geliyor. Yazliğa geçicez. Orda bisikleti ile daha sık yolluyorum ekmeğe, hemen yanında bakkal var. Yazın başlayacam harçlık vermeye. Dondurmasını vs kendi alsın bakalım

Ee 5 bini cocugun ucuz bulacagi kadar rahat
harcayip sonra da cocugun ucuz bulmasini garipsemeniz garip bence. Gidip rahat rahat harcayip sonra da cocuk yeni bir ipad istediginde durum yokmuş gibi yaparsaniz kizar tabi ki.

İstedigi ürene harcligi yetiyorsa almak ister elbette.
Parasi olmadigi, yetmedigi durumlarda yoktan anlamiyorsa o ayri ama varken almak istemesi normal cocuk o.

Ben de cocukken asla birikim ve para hesabi yapmadim, hiç harcliklardan birikmis param olmadi ama para yoksa yoklugu bilirdim, ilk kez kendim kazanmaya baslayinca birikim de yapmistim ufak tefek. Evliyim ve evin butcesini, birikimi ben yonetiyorum.
Bu kadar buyutulecek birsey yok.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…