Çocuğa harçlık vermek

Çocuklarla çalışan bir uzman olarak 10 yaşındaki bir çocuğa aylık harçlık verilmesini doğru bulmuyorum.
Aylık harçlık lise dönemi için daha uygun.
İlkokulda günlük,ortaokulda haftalık harçlık verilebilir.
Siz çocuğunuza para yönetimini öğretmek için biraz gecikmişsiniz,o nedenle en azından ilk dönem sonuna kadar,harçlığını günlük verin,duruma göre haftalığa geçersiniz.

Yine ilkokul çocuğuna birikim yapıp altın alacak kadar yüksek meblağlarda harçlık/hediye para verilmesini de uygun bulmuyorum.
Aile büyükleri de bu konuda uyarılmalı.
O yaşta bir çocuğa ufak meblağlar verilmeli ve kendi parası hakkında insiyatif alması sağlanmalı.
Baktınız yönetemiyor biraz destek olursunuz.
Aile büyükleri ille de yüksek miktarda harçlık verecekse ve çocuk henüz ilkokul-ortaokuldaysa,bu para çocuğa harcamak üzere ebeveynlere verilmeli.

Çocuğunuzun parasına iyi niyete bile olsa,
el koyup banka hesabı-gram altın alımı vb uygulamalara başvurursanız,
o da doğal olarak para yönetimini öğrenemez.

Bizim oğlumuzun da harçlıklarını ve eşimin ailesi tarafından verilen yüksek meblağlardaki hediye paraları biriktirdiğimiz bir banka hesabı var ama biz bu ek hesabı oğlumuz lise 2'deyken,onunla ortak karar alarak açtık.
Artık 18 yaşını geçti,kendisine bir hesap açtırıp,parasını alabileceğini söyledik.
Biriken senin ek hesabında kalsın,bana yeni hesap açalım,ben onu yöneteyim dedi.
İnternet üzerinden oynadığı strateji oyunundan ufak tefek para kazanıyor.
Bu parayla aldığına,biriktirdiğine hiç karışmıyoruz.

Ben zaten o gün kızıma durumumuz yok ipad alamam demedimki!? 4ü sınıfın başında zaten yenilicektik bunu biliyordu.
O an gereksizdi. Okullar kapanmak üzereydi ve öğretmeni gayetde idare eder dedi. Birkaç lazım olmayan, ilk döneme ait program, sildiler sorun çözüldü.
Bu sene başındada aldık zaten yenisini.
Benim orda anlatmak istediğim hemen o gün hadi gidip ipad alalım demesiydi. Yani defter alır kadar kolay istedi.
Bende şimdiden harçlık verip en azından şuan biraz para yönetimini öğrensin diye bu konuyu açtım.
Ve bunun için nekadar bir rakam koymalıyım onu sordum.
Bu konuda tecrübem olmadiği için ne çok olsun nede az olsun diye bilmediğim için.

Çocuk bollukta yaşamış maşallah tabi ama birşeylerin para verilip alındıgını veyahut neyin ne kadar pahalı neyin bizi zorluyacagını algılayamıyor henüz. Her istediği olmuş anlasılan , özel okul dediniz orda ki arkadas cevresinden de gördügü şeyler duydugu seyler vardır.. ama haftalık vermek daha mantıklı bence. Onu kendiniz belirleyin atıyorum neye ihtiyacı oluyor mesela ihtiyac dışına harcamasın diye az bi meblağ olabilir.. paranın nasıl kullanıldıgını bilsin.. veya nereden nasıl geldigini.. calısılıp kazanıldıgını.. gökten inmedigini.. herseyin istedigi anda veya hic olamıyabilecegini..

Benim 5 yaşındaki oğlum biliyor valaha markete gideriz anne paran yeter se sunuda alabilir miyiz anne bunun fiyati çok mu pahalı var mi okadar der valaha üstüne bide anne yok sa babam alsin der ben hic bir zaman her dediğini o ğün almadim param olduğu halde ,çünkü yarın büyüyünce de anlamalı hic bir şeyin hemen olmayacağını bence sizde öğretin yavaş yavaş her şeyin bir fiyatı olduğunu

Oglum orta bıre gıdıyor okulu yarım gun gunluk bes ıle altı aradı harclık verırım yerı gelır beslenmesını evde kendım hzırlarım. Kızınız parayşa hıc alakadar olmadıgı ıcın oda bunu bılmıyo bence sımdıden sızın gözetiminiz altında ufaktan bıseyler alsın ne bılım ekmek olur buskuvıdır dondurmadır alıssın

10 yaşında ki bir çocuk için 300 biraz fazla değil mi?

Onlarda sıkıntımız yok.
Haftalık 50 lira vermeyi düşünüyorum şimdilik.
Birtek endişem zaten 3 öğün okula yiyecek birde kantinden abur cubur alacak. Bu sefer kilo derdini napıcaz.
Çünkü kızım bi süredir diyetisyen eşliğinde kilo veriyor.
Bu sefer kantinden gidecek çikolata, gofret vs.
alacak hergün
Görücez bakalım

Bence haftalıkda vermeyın gunluk bes lıra yeterlı benım oglumda abur cubur alır ben ona sorarım okuldan gelınce paranla ne aldın eger gereksız bısey aldıysa beslenmd koyarım. Sızın sanırım kılo problemı var cocuktur bu merak eder arada alsın cocuklugunu yasasın hakkı. Ama sız de gun sonunda sorun ne aldın dıye ve bence haftalık harclık verırsenız hem daha fazla harcama yapar yada yettıremeyebılır en ıyısı günlük vermek.

ama ipad onun için defter kadar sıradan bir şey zaten. hani yanlış da anlaşılmayayım ama babası işsiz olan bir çocuk annesi ona ipad almadı diye triplense bu ne yapıyor ya derim şaşırırım ama sizin kızınız zaten varlığı görmüş neyin ne olduğunu bence biliyor o ipadi alabileceğinizi de biliyor imkan varken alınmamasına sinirlenmiş.

11 yaşında kardeşim geçen gün babamdan akıllı saat istedi. senin zaten var dedik. bunu yeşil almışım okula giderken takınca her kıyafetle olmuyor bir tane de güzel bir renk alalım dedi. babam hayır deyince de sinirlendi kendine bilmem ne alıyorsun diye. şimdi bu çocuğa para yok desen yalan söylediğin belli. oturduk konuştuk akıllı saat aksesuar değil, babanla haberleşmen için bir araç dedik. anladı o zaman gönülsüz de olsa kabullendi.

diğer mesajları da okuyunca ben kızınızda anormallik görmedim yani endişe edilecek bir şey yok. bazı yorumlar çok acımasız olmuş.

Neden üzüldünüz? Tek başına biyere gitmeyen bir çocuk. Bayram harçliklarıda öyle az olmuyor. Parayı kullanmayı bilse zaten kendisine verirdim
Firsat verseniz belki öğrenirdi.annemdr bayram harçlıklarını çarçur ederiz diye hep alırdı elimizden.bırakın çocuk harcasın harçlığı istediği gibi.

Banada 300 ilk etapda çok geldi
Zamanla sinema, şu bu eklenince zam yaparım ☺
Şuanlık haftalık 50 lira iyi

bence haftalık 50 de fazla, şimdi hem abur cubur yemesini istemiyoruz hem para hesabı yapmasını istiyoruz tutup 50 verirsek haftalık 10 yaşında ki bir çocuk için iyi para ki 3 öğün okulda yiyor, yol parası yok.. bence haftalık 30 falan verin ki biraz da para sıkıntısı yaşasın asıl böyle hesap yapabilir

Ailelerin nekadar bayram harçliği vereceğine biz karışamayız ki.
Akrabalar zaten çok yüksek meblalar vermiyorlar.
Benim annemim 4 torunu var.
Yaşları birbirine yakın. Hepsine aynı veriyor.
Babam,Abim, kardeşimde öyle.
Ailem yurtdışında yaşiyor o yüzden döviz üzerinden veriyorlar. Bana çocuklar adına birikim yapmak yanlış gelmiyor, herkes nekadar
yadırgasada

Firsat verseniz belki öğrenirdi.annemdr bayram harçlıklarını çarçur ederiz diye hep alırdı elimizden.bırakın çocuk harcasın harçlığı istediği gibi.
Bu bayram öyle yapıcam
En azından bir kısmını kendilerinin harcamasına izin verecem ikisinede.
Bayram günü soluğu avm de oyuncakcıda alacamdan eminim

Düşünücem bunuda
Eşimle uygun bir ortak karar veririz

Zaten alinacak birseymis, ogretmeni idare eder demese gidip alabilecektiniz ve cocuk bunun farkinda tabi ki rahatca isteyecek. Harclik miktarindan cok şunu rahatca istiyor, bunu rahatca istiyor diye ustunde cok durmuşsunuz. O şey alinabiliyorsa elbette rahatca isteyecek nebileyim bana garip geldi.

Harclik miktarini okuldaki fiyatlara gore belirleyebilirsiniz. Ustunde dusunulecek buyuk birsey degil harclik miktari belirlemek ama olmadi siz bir de pedagoga sorun.

Harçlık konusunda eşimlede konuşup haftalık 50lira belirledim kafamda. Yeterde artar diye düşünüyorum.

Hem yemek okuldan yani en önemli konuda bir ihtiyacı yok hem abur cubur seviyor ve kilo problemi var hem de başkalarına da rahatça para verebildiği için şahsen pek artmaması gerektiğini düşünüyorum, atıyorum her gün bir şey aldı 5 lira, bir hafta 25 lira yapar, hadi 30 olsun, bu kadar yeter bence, duruma göre zamanla arttırırsınız ya da günlük harçlık verin. Böyle böyle hesabını yapmaya başlar diye düşünüyorum.

Çocuğunuzun her istediği hemen olduğu için fiyat farkını bilmemesi , daha doğrusu önemsememesi normal. Ben olsam ben de önemsemem.
Haftalık 50 lira bana da çok geldi, ayrıca günlük harçlık daha iyi olur. Günlük 10 lira eder. Herhalde ortalama 3 tane abur cubur alınabilir o parayla, o da fazla olur.
Çocuğunuzu para biriktirmeye teşvik edip birlikte güzel bir kumbara yapabilirsiniz. Hem kendi yaptığı bir şeyi kullanmak çok hoşuna gider.

Bu organizasyonu siz düzenleyebilirsiniz.
Diyelim 100 euro verdi anneniz,
o parayı birikim yaparken yerine 50 TL'yi eline verebilirsiniz kızınızın.
Ya da annenize 'anne kızımın kendisine az miktarda harçlık ver,kalanını ben biriktirmek istiyorum onun adına' diyebilirsiniz.
Burda konu çocuk adına birikim yapmanızı doğru bulma-bulmama mevzusu değil.
Çocuğunuz kendisine verilen harçlığı harcama veya biriktirme insiyatifini hiç alamamış,anlatmak istediğimiz bu.

Çocukken benim annem de bayram harçlıklarımızı,ihtiyaçlarımızı kendisinin alacağı veya zaten aldığı gerekçesiyle elimizden alırdı.
Yüksek miktarlar da sözkonusu değildi.
Hevesle bayramı beklerdim,harçlıklarımı nasıl harcasam?Diye düşünüp,hayal kurardım.
Sonuç koca bir hayalkırıklığı.

Bu bayram (bir kısmını) kendinlerine verip harcamalarına izin vericem.
Hepsini hesaba atmicam

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…