Çocuğa Velayet Sorulur mu?

hakkınızda hayırlısı olsun..

bu kadar endişeli olmanızı anlıyorum. bir sorum var ; babası velayet için istekli mi peki? yani bu konuda bir anlaşmaya vardıysanız , eski eşiniz de zaten velayet konusunda ısrarlı değilse mahkemede sorun olmayacaktır.

benim komşum boşandı. velayet konusu da çekişmeliydi. hakim çocuğa sormuş ve çocuk babayı seçmiş. kadın yıkılmıştı. çünkü baba sorumsuz "okumazsan okuma, bak okuyanlar sanki çok mu zengin" falan zihniyetinde... çocuk sabahtan akşama internette.. ( bunu komşum görüyor, oğlunun ertesi sabah okula gidecek olmasına rağmen sabahlara kadar internette olduğunu) .. anneyi seçseydi , disiplinli bir hayat, dershane ve dersler olacaktı çocuğun hayatında..
o da babayı seçti

iyi de sadece çocuğun seçmesiyle olmaz ki başka şeyler de vardır hakimin o yönde karar vermesinde

komşunuz velayeti almak için dava açsın, babanın çocukla ilgilenmediğini vs fln ispat ederse velayeti geri alabilir.

sonrası nasıl oldu bilmiyorum, komşum taşındı apartmandan boşandıktan sonra zaten.. ev adamın ailesinin eviydi.. adam ve oğlu kaldılar sadece..
çocuk hala babayla yaşıyor.. hafta sonları annesinin yanına gidiyor..
sanırım kadın oğlunu üzmemek ve yıpratmamak için ısrarcı olmadı çünkü çocuk ergenlik yaşına geldi şimdi , boşandıklarında ilkokula gidiyordu.

yani eşinle sen boşanıyosun çocuğun değil...
o yine onun evladı...
bak sen ne kadar korkuyosun evladından kopma düşüncesinden belki o da aynı durumda...
bu kadar katı olma lütfen..
çocuğu babasından mahrum etme...

üzüldüm canım öncelikle keşke evlilikler hep başladığı gibi olsa bir ömür sürse ama maalesef olmuyor işte ve olan çocuklara oluyor .ayrılma sebebiniz nedir bilmiyorum ama ne olursa olsun sonuç değişmeyecek o onun babası ..ancak çocuğun onun yanında yaşaması için bir sakınca varsa mahkeme çocuğu vermez ancak bir sorun yoksa babayada verilebilir hele kız çocuğuysa bu biraz daha fazla bir olasılık.belli bir yaşa geldiğinde de çocuğa soruluyor diye biliyorum çevremden. keşke birşeylerin düzelme şansı olsada analı babalı büyüse şu çocuklar..umarım hakkınızda hayırlısı olur.

velayet sizde kalır anlaşmalı olursa
madem madde koydunuz sanırım dava açmaz
maddeyi kabul etmiş adam
ama çocuk babasıyla kalmak istersede yapacak bişey yok malesef

çocuğunuz ısrarla babasıyla kalmak isterse zorla tutamazsınızki yani küçükken zaten size verirler ekstra bir durum olmadığı sürece büyüdüğü zamanda zaten velayet sizde olsa bile asıl olan onun kararı olur.boşanma durumlarında ne yazıkki böyle durumlar ortaya çıkabiliyor.

benim eşimin de ilk evliliğinden bir oğlu var 8 yaşına girecek..
şuan yaz tatilinde haliyle.tatil başında getirdik ve yaklaşık 10 gün kadar kaldı..
biz işte oldugumuz için h.içi babannesi ilgilendi.gitti tekrar geldi 1 hafta kadar yine kaldı.
geçenlerde yine aldık fakat. ısrarla dönmek istediğini orada arkadaşlarının olduğunu söyledi
burda sıkılıyorum dedi (orada sokakta oynamasına sınırsız izin var) kayınpederim akşamına geri götürüp
teslim etti. zorla tutmak mümkün değil. ve 7 yaşındaki bir çocuk kendi istekleri çerçevesinde yaşayabiliyor
günümüzde..şimdiden bunlara canınızı sıkmayın.umarım büyüdüğünde adaletli ve merhametli bir evlada
sahip olursunuz önemli olan da bu..

Öncelikle şunu belirteyim ömür boyu velayet diye bir durum yok,çocuğun velayeti 18 yaşına kadar. 18 yaşından sonra kendi kararı ile istediği yerde yaşayabilir. Sorunuza gelince annem ve babam ben 6 yaşındayken boşandı yani bundan 31 yıl önce, o tarihte ablam 13 yaşındaydı, ikimize de sordu hakim kimde kalmak istiyorsunuz diye, ben babamda kalmak istiyorum dedim ve velayetimi babama verdi hakim, ablam da annemi seçti. Diğer kardeşlerim 3 yaşında ve 6 aylıktılar hakim onların velayetini direk anneme verdi. Ama sanırım bu sorma durumu davaya bakan hakime göre de değişiyor, çünkü ablam ve kardeşim boşandığında çocuklara hiç sormadılar 10 yaş altında olduğundan velayetleri direk annelerine verildi.

Siyah beyaz çok üzüldüm. En son yeniden denemeye karar vermiştiniz, çok üzüldüm. Allah yardımcın olsun. Ben boşandım. Boşandığım için bazı şeylere daha rahat cevap verebilirim. Velayet kızının yaşı küçük olduğu için sana verilir merak etme. Ayrıca velayet ömür boyu olmuyor, 18 yaşına kadar. Şimdi yaşı küçük olduğu için bu yaştaki bir çocuğa sormazlar. Sadece babanın çocukla kişisel iletişim kurması için görüş günü belirler hakim. Sanırım 5 yaşından küçük çocuklarda yatılı verilmiyor çocuk babaya. Ancak 5 yaşından büyükse ayda iki sefer belirli günlerde baba yatılı alıyor çocuğu, bir de üç aylık okul tatilinde bir ay babada kalıyor ve de 15 günlük sömestr tatilinde 1 hafta babada kalıyor, 5 yaşından sonra.
Haddim değil biliyorum ancak ilerde pişman olmamak için nafaka talebinde bulun lütfen. Sanırım nafaka istememişsin ancak ilerde çocuk büyüdükçe masrafları artacak ve tek başına karşılayamazsın. Artık eskisi gibi değil. Eskiden nafaka istemeyince bir kaç yıl sonra nafaka davası açabiliyor idin. Ancak şimdi nafaka talebinde bulunmaz isen ilerde nafaka davası açamazsın. Lütfen kızın için en azından nafaka iste. Sonuçta bu ikinizin çocuğu.

Herkese teşekkürler 8 yasına kadar sorulmadıgını ve herhangı bı karsı dava acılmazsa 18 yasına kadar bende velayet kalacagını ogrendım ..Sorun yok..Bazı yanlıs anlayanlar olmus ama acıklamaya gerek duymuyorum endıselerım azaldı daha ıyıyım sağolun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…