Çocuğum ders çalışmıyor

okuldan almayı gerçekten düşünmüyorsunuz heralde?! hangi çağda yaşıyoruz? gerçekten okuldan alıp çoban falan yapmayı mı düşünüyorsunuz yoksa?
o yaşlardaki çocuklarda tembellik ve derslere ilgisizlik normaldir.
herhangi bir konuda ona yardımcı olabiliyor musunuz? neyi anlamadığını veya nerelerde takıldığını onunla konuşuyor musunuz?
nelere ilgisi olduğunu biliyor musunuz?
fen derslerine mi, dil derslerine mi, sosyal derslere mi? ve neden başarısız olduğunu hiç düşündünüz mü?
o yaşta bir çocuğun üstüne "çalışmıyor" damgası yükleyip kaçamazsınız. onla ilgilenmek zorundasınız.

yanii biçok arkdaşım varr yazın ailesi işe yolladı (ağır bi iş) vee o işee gittikten sonra akıllarını başına topladılar tabi çalışmak zor geldi kuzenm buna en iyi örenktir o da erkek sanayide bi admaın yanına verdiler yaz tatilinde ve şuan daha bi sıkı sarılıyo derslerine :)

satranç turnuvalarına katılmış dersleriyle alakası olmasada .sorumluluk alıması bir yarış içine girmesi beni mutlu etti.umarım iyi geçerde bunun verdiği başarı sevinci ile istesem yapabiliyorum diye daha gayretli olur inş.

bende size kendimden bir örnek veriyim..lisede iki tane samimi bir arkadaşım vardı..
biri derslerini çalışır diğeri çalışmazdı..lisede ilk senem benim içinde çok zor geldi hatta dedim kendimce geçerli not alıyım bana yeter dedim 2 yani..ama bu ilk senemde ders çalışmayan arkadaşımla aram çok iyiydi o ne yaparsa bende onu yapıyordum..derken
dedim ben neden bu kadar düşük notlar alıyorum yükse olanlardan neyim eksik..
daha sonra diğer samimi çalışkan olan arkadaşımla birlikte vakit geçirmeye başladım..
bu sefer derslerime çok sarıldım 3 bile alsam benim için zayıftı..sonra teşekkür alarak geçirdim sınıfı..
gerçektende arkadaş ortamı çok önemli
çocuğunuz hem öğretmenleriyle hemde arkadaşlarıyla itibart halinde olun..
eminim bu sizin işinize çok yarıcaktır...

:)) söyledim ya oğlunuzun büyük problemleri yok...siz ona destek olursanız güzel şeyler yapabilir...yaptığı iyi şeyleri destekleyin...hadi bakalım daha güzel gitsin herşey

benim kardeşimde 9. sınıfta aynı durumda idi. hatta okuldan kaçıyordu. defalarca konuştuk, her yolu denedik olmadı, sonuç sınıfta kaldı. düz liseye gidiyodu, bizde okulunu değiştirdik teknik liseye verdik. sonuç hep başarılı oldu eve her dönem takdirle geldi.

üfff 7 tane zayıfı var nasıl kurtaracak bunları.hiç böyle olmamıştı moralim çok bozuk.

bugün dersaneye yazdırdık. ayrıca özel derste aldırıyoruz.birden bire ağır gelirmi acaba.tamamenmi uzaklaşır yoksa derslerden?

Çok iyi olmuş tebrik ederim...Tabii ki sıkılacak ama siz de psikolojik destek verin

özel dersi bırakmasın öğretmeniyle de iletişimi bırakmayın..Tabii öğrencinin yanında değil

sonradan konuşun...

umarım yine hayal kırıklığna uğramayız elimizden geleni yapmaya çalışacağız.teşekür ederim ilginize.

7 tane zayıfı olunca,mutlaka üzülmüştür.En azından arkadaşlarına ve öğretmenlerine karşı mahçup olmuştur.Birşeyler yapması gerektiğinin farkındadır.Takviye yapmanız yerinde olmuş.Bu arada çevrenizdekiler oğlunuza karnesini sorarsa,eleştirmelerine izin vermeyin,destekleyici olun. "9. sınıf çok zor ama şimdi çok çalışıyor,ikinci dönem açığı kapatacak" gibi oğlunuzu motive edecek cevaplar verin.O da ister istemez çok çalışıyorum moduna girer.

bi öğretmen arkadaşımızın dediği gibi 9. sınıf gerçekten bir süreç. ben de 9.sınıfta çok kötüydüm. annem babam o kadar çok alır karşılarına konuşurlardı ki bende odama gidince hep düşünürdüm neden çalışamıyorum. evet ailemin ne kadar üzüldüğünü benim için endişelendiklerini biliyorum her sorduklarında okuyacağımda diyorum ama dersler çok zor diyordum kendi kendimi. çok fazla şey öğretiyorlar gelip hepsini öğrenmek anlamaya zaman yetmiyor diye düşünüyordum hemen uykum geliyordu :) o günleri çok iyi hatırlıyorum çünkü gerçekten çok düşünüyordum ben neden böyleyim diye :) ama lise 2ye geçtikten sonra anlamadım nasıl oldu bir anda dersleri anlamaya başlamıştım gene çok sıkı çalışmıyordum ama çalıştığım kadarını en azında biliyordum ve 2-3lerle geçer not alıyordum. sonrasında teşekkür takdir alabilmek için geçer notu bırakın ortalamamı yükseltmeye çalışmaya başlamıştım. hiç sevmediğim matematiği sevmeye başlamıştım. sebebi öğretmenimdi. inanılmaz bir öğretmendi ve ben o zaman anladım dersi sevdirenin öğretmen olduğunu. okul bittimezun oldum teşekkürle.. ünv istiyordum artık babam karşısına aldı sordu ünv. istiyor musun evet dedim dediki durumumuzu biliyorsun ama eğer sen istiyorsan ben ne yapar eder seni dershaneye gönderirim. (tic.lisesinde okumuştum ve türkçe matematik sosyal ağırlıklı ders görmediğimizden temelim çok zayıftı)
lise sonda girdiğim össde barajı dahi aşamamıştım. Dedim ünv.e gitmek istiyorum baba. babam peki dedi önce maddi durumumuza ve dershane ücretlerine bakacağım dedi. ertesi gün geldi ve dediki bir dershaneyle görüştüm dedi senin en az lisans için 190 puan alman gerekiyormuş ( benim zamanımda en yüksek puan 220 idi şimdi değişti) türkiyede devlet ünv. olarak bölümüm tek gazi ünv.de varmış meslek lisesi olduğumdan işletme iktisatı da seçemiyormuşum biraz hayal kırıklığına uğramıştım ama babam dediki ama ben seni göndericem dedi2 yıllıklardan 4 yıllık istediğin bölüme geçiş yapılabiliyormuş böyle bif formül varmış dedi mutlu oldum ve dediki şu kadar milyar dershane parası sen bu sınavda öyle bir puan almalısınki benim verdiğim bu para senin bu dershane ve senin azmin sayesinde yükselttiğin her puanın parası olsun demişti yani artı aldığım her 1 puana 50 lira :) gibi etkilendim ve dedim çok yükselticem puan başına çok ufak olacak rakam :)

dershanede 4 işlemi bile yeniden öğrenmiştim. ama barajı bile aşamayan ben belki 190 puan alamadım ama 175 puan almıştım.eğer işletmeyi seçebilseydim marmara işletmeye çok rahat girebiliyordum ama sadece muhasebe seçebiliyordum bende 2 yıllığa girmek zorunda kaldım. ön lisansı iyi bir puanla bitirdim ordan lisansa geçtim o bitti tekrar sınavlar stajlar mmüşavir oldum ve hala ders çalışıyorum şimdi de spk ye girecem. annem artık diyor yeter kızım bıkmadın mı ders çalışmaktan :)

gelecek oğlununda aklı başına gelecek ergen sadace:)

Merhaba,

Hissettiklerinizi çok iyi anlayabiliyorum çünkü oğlum ve bende aynı durumdayız.

Oğlumunda aynı şekilde 7 zayıfı var. Halbuki ilköğretimde teşekkür aldığı zamanlarda olmuştu.Şimdiki okulundaki müdür yardımcısı da okul puanına ve oğlumun efendiliğine bakarak ondan en az teşekkür beklediklerini söylemişti.

9.sınıfın zor olduğunu biliyordum, okulun çoğunluğunun sınıf tekrarı yaptığını.Bu nedenle de daha okullar açılmadan başladım oğlum dershane mi etüt mü nasıl yapalım takviye şart bak çok kalan oluyor diye. Ama tabi 3 sene çocukları sbs diye dershanelerden ve derslerden nefret ettirdikleri için
anne birlikte çalışırız ben seninle çalışınca daha iyi anlıyorum deyince çok fazla üstelemedim.Çünkü bir arkadaşımın oğlu da 4 sene dersaneye gidince tam sınava 2-3 ay kala artık çok bunaldı ve gevşetti kendini ünversiteye girdi ama İstanbul dışı ve ucundan zar zor yakalayıp girdi.

Akşam 9 da falan anca işten gelebiliyorum çok yoğun çalışıyorum ona rağmen o saatten sonra gecelere kadar çalıştık.Tabi önce benim bir tekrar yapıp konuları hatırlamam gerekiyor.Hafta sonları full çalıştık.Benim için ne kadar zor olduğunu anlatamam sabah 7 de kalkıp bir buçuk saat yol gidiyorum yoğun çalışıyorum akşam bir buçuk saat yol geliyorum yatana kadar (genelde 12.00 gibi) ders çalışıyoruz yatıyoruz sabah geri işe gidiyorum.Hafta sonlarıda aynı şekilde.Fakat sonuç ortada.

İlk başlarda şevkle çalışıyordu fakat 1. yazılılar kötü gelince şevki kırıldı, çalışsam da nasıl olsa zayıf geliyor diye.Öğretmenler gerekçekten çok zorluyor bence zayıf almaları için ellerinden geleni yapıyorlar.Örneğin ilk matematik yazılısı üstelik sınıf öğretmenleri tek konu işlendi o da mantık.Birlikte çalıştık, dayısı ile çalıştı.İyi bir dersaneden 2 saat birebir etüt aldı.Sonuç 18.Ben bile şok oldum.Ama sonra toplantıda öprendim ki sınıfta en yüksek alan 50 almış.Yani bence öğretmen tek konu ile çocukları bu kadar dökebilmek için herhalde bayağı uğraştı diye düşünüyorum.

Neyse özetle bizde de durum bu.

Şimdi etüt mü dersane mi karar veremiyoruz.Özel ders için iyi öğretmenlerin ücretleri çok yüksek oluyor şu anda da yeni bir öğretmen deneyecek vaktimiz yok.Üstelik hangi birinden özel ders alacak.

Yine dershane olacak herhalde.Ama nasıl düzelecek bilmiyorum çok umudum yok açıkçası.Gerçi düşününce 6.sınıfta da 5 tane gelmişti o zaman daha çok panik yapmıştım ilk defa zayıfı geliyordu ilkokulda hep 4-5 di dersleri.Ama öğretmenleri bunun normal olduğunu öğretmen değişikliği yeni dersler o nedenle zorlanıyorlar demişlerdi.Gerçekten 2.dönem işi sıkı tutmuştuk ve hepsini düzeltmişti.Bunu düşününce de düzelir istedikten sonra düzeltemeyecek bir çocuk değil diyorum

Ders çalışmak ona sıkıcı gelmesin diye basketbola ve gitar kursuna gitmesi için onu teşvik ettim.Benim zorumla gitti zannetmeyin kendide sevdi ve istedi.Bugün basketbolda oynadığı takım ilçemizde 2.lik aldı.Gitar iyi gidiyor.Fakat bu zamana kadar özellikle oturup ders çalışmasına gerek olmuyordu ve sınıfını geçiyordu. Şimdide öyle olur zannetti ve evde ekstra çalışma yapmadı(birlikte çalışmalarımız yazılı haftalarında yazılıya yönelik oluyordu) ama demekki bundan sonra evde de tekrar yapması gerektiği anlaşıldı.Fakat tabi kendi başına nasıl ders çalışacağını bile bilmiyor.O sistemi programı oturtamıyor.Bilgisayara çok düşkün.Kaldırdığımız veya kısıtladığımız zaman ters tepiyor ve onu düşünmekten hiç bir şey yapmıyor veya yapamıyor.

Öğretmen arkadaşların yazdığı öneriler ve destek için gerçekten çok teşekkürler inanın bunlara çok ihtiyacımız var. Özellikle benim gibi ilk çocuğu olanlarda tecrübesizlik var birilerinin koçluğuna ihtiyaç duyuyoruz.

Ama okuldan almak inanın çözüm değil 2 üniversite mezunlarının bile iş bulamadığı ülkemizde liseyi bile bitiremeden ne iş yapacaklar sonuçta erkek çocuk ömrünün sonuna kadar para kazanmak zorunda.

Yalnız ben bu konuda öğrenciler ve velilerden çok eğitim sistemi ve hiç çocukları anlamaya çalışmayan öğretmenleri başarısız buluyorum.Tabi ki çocuklarla neredeyse kanka olan çok iyi öğretmenlerde var.Onları tenzih ederim.Ama bir çocuk nasıl bir dersden 6 diğerinden 18 gibi notlar alırken diğerlerinden 80-65 gibi notlar alır hatta bu yüksek notların bazıları düşük olanlardan çok daha zor ve ağır dersler.Sayısal sözel diyede düşünmeyin o yöndende karışık sayısal dada iyi de var kötüde sözel dede iyi de var kötüde bence iş öğretmende bitiyor.Bu gününe kadar hangi öğretmen sevdi ise o dersi iyi oldu.

Çok uzun yazdım kusura bakmayın.Öğretmen arkadaşlar öneri ve desteklerine devam edebilirse ve biz bu durumda olan annelerde durumun nasıl devam ettiği, neler yaptığımız sonuçlarının nasıl olduğu hakkında paylaşımları okul dönemi sonuna kadar devam ettirebilirsek hem birbirimize moral vermiş oluruz hemde birbirimize yardımcı olmuş oluruz.

Herkese şimdiden teşekkürler.Hepimize başarılar.

ders calismak cocugun görevidir annenin degil,biz anneler kücükten itibaren cocuklarin her yapmasi gereken seyin önüne gecebiyoruz,yani sorunluluk vermiyoruz,bir cocuk her yasta yapabilecegi isi yapmali yatak toplamak vs.derside görevi hissetmeli.fakat sizin cocugunuz ergenlik caginda sanirim bununla alakali durumu.onunla cok samimi sekilde konusun,anne olarak insallah sizi dinler.sen degil ben merkezli konusun,yani ben cok üzülüyorum senin icin diyin.benim oglum sigaraya baslamisti.karsisina gectim söyle dedim "ben senin en iyi dostunum güvenebilecegin birisiyim bundan süphen varmi? yok dedi senin kötülügünü istermiyim hayir dedi.ben seni 30 sene sonra hastalanmis olarak görmek istemiyorum dedim senin sigara icmen beni zehirler öldürür dedim ve cok samimi bir sekilde konustum gözlerimden yaslar döküldü.ise yaradi sigarayi birakti,bizim aramizda cok iyi bir iletisim var sürekli konusuruz birbirimizi taniyoruz.fakat cocugun kapasitesine göre beklenti olmalidir

saygi ve dua ile

Ders çalışmak çocuğun görevi annenin değil demişsiniz, yalnız seninle çalışınca anlıyorum birlikte çalışırız deyince bende yok diyemedim.İşim çok yoğun olduğundan ve evime de uzak olduğundan çok birlikte vakit geçiremiyoruz belki benimle birlikte vakit geçirmek istediği için istiyor da olabilir diye düşündüm ve gayette kendini vererek beni yormadan benimle çalıştı.

Bende tabi aynı şekilde düşünüyorum çocuğun görevi yalnız dediğim gibi eğitim sistemi gerçekten çok kötü bize ilkokuldan beri bütün öğretmenlerin söylediği derslerinde yardımcı olun destek verin biz hepsine yetişemiyoruz(Şimdiye kadar okuduğu sınıflarda da mevcut 40'ı bulmadı bile)diyerek topu hep bize attılar ve söylediğiniz gibi o çocuğun görevi demeye kalktığımızda da seni çocuğuna ilgisiz,umursamayan veli sınıfına koyup o zaman ben o öğrenciyle niye ilgileniyim annesi babası ilgilenmiyor moduna giriyorlardı.

Aynı benim kızım.

Ne vaadler, ne ödüller, ne konuşmalar ilgilenmeler hiçbir şey kar etmedi. O da 9. sınıfta.
3 tane zayıfı var şu anda diğer dersleri de öyle çok parlak sayılmaz aslında ve ne yapacağımı hiç bilemiyorum, yıldım artık.

bizdede aynı problem vardı. açıkçası istekler vardı bizdede ama benim pek ümidim yoktu. çocugum çok iyi bir anadolu lisesinde okuyordu. elini kitaba bile sürmezdi varsa yoska kendi işine gelenlerdi. ne zaman ders konsunu açsam bana akıl vermeyin güvenip rkamda oldugunuzu bileyim yeter siz değil ben okuyorum karısmayın benim işime şeklinde tepkiler alıyordum. üstüne gidincede bagırıp çağırıyor sıkıntıya gelemez. bir hedefi olsa bile bizimle paylaşmayı pek sevmez,saklamazda ama. cocugum smdi sayısal ögrencisi 9 ve 10 u uyuyarak geçirdi resmen. elini sürmedi. karnesinde en aşağı 3 gördüm. daha snra çocugu okuldan aldım,koleje gönderdim. oda kendisi için daha faydalı olucagını düşünüyordu.. şimdi çok şükür çalıştıgını görüyorum. uzun bir aradan sonra çalışmasını görmek beni mutlu ediyor. sıkıldıgında ders çalışmak değilde, düzene bndirip bunu yapmadan hiçbirsey yapamam demesi 1 defada çalışıp kurtulmasını seviyorum. taktir ettim açıkcası kızımı. ona müdahele etmemize izin vermeden o kendisi için en dogru yolu çizmiş bile. her şekilde arkasında olun cocuklarınızın. elinizden geldiğince hiçbirseyini eksik etmemeye çalışın maddi manevi ama onlarında bir çabayla olucagını her zaman bilsin. ben kendimde ögretmenim ben kızımdan gördüm ögrendim. aslan kızım gibi bir çocuk görmemiştim ömrümde. sosyal hayatındada gayet rahat asi bir kızdır ki bizler çok disiplinli insanlar olmamıza ragmen. size diyecegim şu cocuguna müdahele etmeyin hiçbir şekilde sadece okumanın ciddiyetini bilsin yeter. o zaten kenisi için en dogru yolu geç olsa bile bulur. siz sadece güvenmeyi bilin dostlarım =)

oglunuzu okuldan almayin sakin, cocugun gelecegiyle oynarsiniz boyle bir hataya dusmeyin.
dersleri zayif olsa bile birakin okula gitsin, okulunu bir sekilde bitirsin diplomasini cebine atsin.
ileride akillandiginda yani ben ne hata yapmisim diye akli basina geldigi zaman en azindan egitimine bir yerden devam edebilir.

oglunuz hakkinda herseyi biliyor musunuz?
bana kalirsa bir cocuk durduk yerde boyle sorumsuzluk yapmaz.
-sinifta kafasina giren tembel arkadaslari varsa oglunuzu onlar etkiliyor olabilir.
-evde huzursuzluk varsa bu oglunuzu buyuk olcude etkiler ve derslerine calismayabilir.
-basindan size anlatamadigi bir sey gecmis olabilir, bu yuzden cok etkilenmis olabilir.

bir de size tavsiyem cocugunuzu baskasinin cocuguyla kiyaslamayin. yani demek istedigim, oglunuzun yaninda falancanin oglu-kizi ne kadar caliskan ne kadar akilli bir cocuk falan gibi seyler demeyin.
ondan memnun olmadiginiz hissine kapilir ve cok uzulur.
hatirliyorum da kucukken bana boyle bir sey soylendiginde cok sinir olurdum, inadina yaramazlik yapardim mesela boyle ornek vereyim. hala da kimsenin kimseyle kiyaslanmamasi gerektigini dusunurum, her insan bir degil hepimiz farkli bireyleriz. hepimizin mizaci, karakteri farkli.

-okulda basindan bir sey gecmis olabilir, ne bileyim sinif arkadaslarina rezil oldugu bir durum olduysa bu onu cok uzmus ve basarisini dusurmus olabilir.
-okuldan bir kizi sevmis olabilir

her ihtimali goz onunde bulundurup, kollari sivayip anne-baba olarak bu isi cozmelisiniz.
konusmak ise yaramamis, konusmak konusunda etkili olamamissiniz. bu yolu denemissiniz ama cozume ulasamamissiniz.
bu durumda hemen cocugu okuldan almak yanlis!
baska yollar aramalisiniz.
oglunuzu okuldan almak cok buyuk bir yanlis olur, cocugun gelecegiyle oynamayin.
TAVSIYEM KESINLIKLE BIR UZMANDAN YARDIM ALMANIZ.
BIR PEDAGOGLA KONUSMAK HIC AKLINIZA GELMEDI MI?
cocugunuz bir pedagogla konusursa sizi anlatamadigi sorunlari varsa ya da ders calismasini engelleyen bir seyler varsa anlatir.
eger engeli yoksa da pedagog oglunuza dogru yollari gosterir ve profesyonelce sorunu cozer.
belki oglunuza 1-2 seans bile yeter, bir pedagoga mutlaka basvurun.
oglunuz suan ergenlik doneminde ve bu sorun bu yaslardaki bir suru cocugun yasadigi bir sorun, anormal degil.
ona anormalmis gibi davranmayin. aksine yardimci olmak istediginizi gostererek yaklasin.

ben de lisede bir donem dersleri asmistim, ama benim sorunum cok gezmekten kaynakliydi
neyse ki kendimi toplarlayabildim

oğlum kız arkadaşı olduğu zaman benimle bunu paylaşır şu anda öyle bir durum yok.derslerine ben fazla yardımcı olamıyorum çünkü hiç bişey anlamıyorum:44:şu anda dersaneye yazdırdık .ayrıca özel hocadan matematik dersi alıyor.okulda 4.sınıfa gideceği zaman evimizi taşıdık okul değiştirdioraya alışamadı öğretmeniyle sorun yaşadı. bununla beraber o sene okula başlayan çocuklarda aynı sorunu yaşadı onlarda komşularımın çocuklarıydı.5.sınıfta kendi istediği bir okula aldırdık geri.dersleri düzelmişti hatta osene takdir almıştı.bu seneye kadarda iyi gidiyordu.iyi gidiyordu dediysemde çok önde bir talebe deyildi ama zayıfı olmazdı.hiç birzaman karnen kötü diye başkalarını örnrk göstermedik.babasıyla beraber karşımıza alıp konuştuk biz bu notları yok sayacağız ama sende çalışacaksın ve bunları kurtaracaksın diye.1 saatlik bir konuşma geçti aramızda .özel dersi önce kabul etmek istemedi.bende gitmesini hocasını tanımasını.ondan sonra karar vermesini istedim şimdi gidiyor çok şükür.şimdi daha iyi anlıyorum sadece bu sorun bende deyil 9.sınıta çocuğu olan çok kişide varmış.hepinize teşekker ederim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…