Çocuğumla ilgili şikayetlerden yoruldum

Aynen öyle. Başka çocukların haklarını gaspetmek ne zamandan beri takdir ediliyor? Bu arada bu yaptığını başka çocuklarda biliyor belki ama daha iyi niyetli oldukları için yapmıyorlar. Acilen psikologa götürün kızınızı

Ben de aynı şeyi düşündüm kızım için

yani...
doğru olanı yapmak psikiyatriye psikologa göturmek, öyle vavlayıp, vay seni kuçuk cadı nerden aklına geldi diyip kafasını okşamak değil.
bununla ben de eskiden öyleydim diye övunulmesi son gunlerde en şaşırdığım şey.

Allah tan konu sahibi farkında.

Kendi neslimizle kariştiriyoruz suanki cocuklari. 9 yaşinda cocuk teknolojinin içine dogmuş zaten.
Ben kucukken herkesin evinde bilgisayar, internet yoktu, simdi bebeklerin ellerinde tabletler var. Cocugun yaptiği şeyin de "waaww üstün zeka afeerrriiiinnn" denecek bir durumu yok.

Zeki olabilir, dersi daha cabuk kavriyor ve sıkılıyor olabilir bu ustun zeka belirtisi degil. Ustun zekaliysa(bunu ogretmenler de farkeder genelde) teste girsin kendi seviyesinde egitim gormeye başlasin ve ona gore yonlendirilsin zaten.

Konu sahibi ilgili ve bence bu çok önemli. Çocuğun üzerine gitmeden, duygularını incitmeden bir yardım alınmalı bence. Önce konu sahibi bir pedagogla görüşebilir, sonrasında zaten atılacak adımları pedagog söyler.

Aklıma şöyle bir olay da geldi, ben ilkokuldayken bir sınıf arkadaşım vardı. Çok zeki bir çocuktu, tatlıydı da, öğretmenler onu severdi ve bazen yaptığı ufak tefek zorbalıklara "Ayy zeki çocuk, sorun değil büyüyünce yapmaz" diye geçiştiriyorlardı. Zeki olduğu için de birçok hatasını güzelce gizleyebiliyordu. Bu çocuk böyle böyle, ailesinin de "aaa zeki çocuk ne yapsın yerinde duramıyor" demesiyle ne adam akıllı ders çalıştı ne de başka bir şey. Annesi babası aslında çok iyi insanlardı ama bu çocuğu iyi yönetemediler. Seneler geçti ve çocuğa dair duyduğum en son şey alkol bağımlılığı ile boğuştuğu, okumadığı, mesleğinin olmadığıydı. Hâlâ hatırladıkça üzülürüm.

O yüzden çocukların bize göre küçük görünebilen hataları başka şeylerin sinyali olabilir. Panik olmadan, çocuğu hırpalamadan, karşımıza alıp yalnızlaştırmadan çözmeliyiz problemleri.

Evet. Allah'tan.

ben bu konu neden size getirildi bugün onu merak ettim

yani ben mi yanlış anladım

arkadaşının derse girişini kısıtlamış

eeee öğretmen ne yapmış

yani ilkokul çocuğunun muhatabı öğretmendir

arkadaş kısıtlanınca öğretmen de bunu öğrenince sınıfta ne yapmış

hiçbir şey demeden aman annesi sen konuş mu demiş

bu yeni tarz öğretmenlik özellikle özel okullarda yaygın

çocuğu sınıf içinde rencide etmeyelim veliye iletelim

tabii ki rencide etme ama uyar yapılan hatanın da bir yaptırımı olduğunu hissettir

hem hatayı yapan, hem mağdur olan, hem de diğer çocuklar fiilinin sonucunu fark etsin

olay yaşanıyor, mağdura biz onunla konuşuruz deniyor ama o herhangi bir şekilde anlaşıldığını ve kendisini rahatsız eden hareketinin sahibinin bu davranışının sorumluluğunu aldığını bilmiyor

çocukla ilgili sıkıntı aileye iletilip çöz deniyor ama zaten anne babanın elinde bu sıkıntıyı çözecek enstrüman yok bilgi birikimi de hemen uzmana gidin deniyor

bir de sınıfta geri kalan 18 kişi var

aman bir şey olmuyor, ne yaparsan yap yanına kalıyor hissine kapılıyor

mağdur olunca sesini çıkartmıyor, hareketi yapmak istediğinde de sorun olmaz deyip kısaca yaramazlık yapıyor

hangi programı kullanıyorlar bilmiyorum ama zoom da birisini attığınız zaman ya da kapıyı kilitlediğiniz zaman giremiyor

bu sene oğlumun okulunun rehber öğretmeni beni toplantıdan attı

böyle yazınca "nasıl olur" nidaları yükseliyor değil mi

okulda her sınıfın bir hesabı, bir de genel toplantılar için kullanılan hesap var

o bizimle toplantı için genel toplantı hesabını attı, şifresini vs verdi ve X saatte toplantı var dedi

toplantı saatine 5 dakika kala girdim sisteme ve o esnada okul idaresinin velilere kapalı toplantısı henüz bitmemiş

beni ve giren bir iki kişiyi moderatör çıkarttı

sonra o toplantıdakiler çıktı ve velileri almaya başladılar

ama sistemi kapatıp tekrar açmadıkları için ben aynı ID ile toplantıya giremedim

ben de telefondan bağlanıp katıldım toplantıya

bu ayrıntıyı bilmeyince "beni toplantıdan attı öğretmen" diye ertesi gün müdürün kapısına dayanabilirdim

yine bazen kapı kilitli kalabiliyor, öğretmenler yabancılar gelmesin diye kapıyı kilitliyor ama çocuğun interneti kopuyor yeniden bağlanamıyor vs

bunları ben veli olarak öğrendim, sizin öğretmeniniz de irdelemeli, kızınızı uyarmalı, üstüne de çözüm üretmeli, rehberlik servisleri de ilgilenmeli

tabii ki uzmana gidilebilir ama uzman o sınıfta değil

yani biraz hareketli bir çocuk, arkadaşlarına laf atmış, derste konuşmuş deyince uzmanın yapacağı bir şey olmuyor

ama okul rehber öğretmeni sınıf özelindeki tüm çocukları irdeleyip sebebini de ortaya koyarak iletirse uzmanla işbirliği de sağlanır

çok yazdım ama devam ediyorum

arkadaşımın oğlundan şikayet gelmiş vs vs

bugün yine canım sıkıldı dedi oğullarımız farklı farklı okullarda 3. sınıfa gidiyordu

ben de dedim ki ben neden canının sıkıldığını söyleyeyim, bugün genel sınavları vardı ve seninkini yine yaramazlık yaptı diye şikayet ettiler dedim

şok oldu

sınav olduğunu bir önceki görüşmemizde söylemişti oradan biliyordum

sınavlarda sıkılındığını da oğlumdan

sayıları unuttum ama 50 soruya 125 dakika gibi bir süre verip sınav oluyorlardı

eee yapan çocuk zaten o 50 soruyu 40 dakikada yapıyor kalan süre işkenceye dönüşüyor

arkadaşlar sınav olmaya devam ediyor

kontrol et, eee o da bitti

bu sefer otur otur kurtlanıyorlar vs vs

hatta bitirenler birbirine kaş göz yapıyor silgi falan atıyor zira çocuk ve sıkılıyor

onların olayda, kitaplıktan kitap alın demiş öğretmenleri

çocuk elini bir kitaba uzatmış

birisi onu ben okuyacaktım demiş

o da bana ne önce ben aldım sen de erken bitirseydin demiş

olay büyümüş

o kadar çok benzer örnek var ki

muhatap olacağınız kişi rehber öğretmen

alın randevu gidin önce siz derdinizi anlatın

yaşananlardan örnek verin

sonra rehberlik öğretmeni çocuğunuzun öğretmeni ve çocuğunuz ile de görüşsün nedir bu uyuşamamanın kaynağı, bunu bulsunlar

her çocuk bir tane

evet sıkıntıları olabilir ama o sıkıntının belirleneceği yer de yine o sınıfın içi zira sıkıntının gözlemleneceği yer orası

Bence siz iyi bir annesiniz. En azından çocuğunuz için araştırma yapıyorsunuz. Ona Nasıl yardımcı olacağınızı araştırıyorsunuz.
benim eltimin oğlu ile kızım yaşıtlar. Her buluşmamızda benimkine vuruyor zarar veriyor. Büyüklerin bilmediği küfürleri biliyorlar. Geçen amcasına eş.k oğlu eş.k dedi. Ama ne eltim ne de kayınım bir dur demiyorlar. Geçen pikniğe gittik yine benim Kıza vurdu. Artık eşim kriz geçirdi. Yeter diye. Biz şimdi kesin karar aldık. Asla onlarla hiç bir aktivite yapmayacaz.Bir kere yine parkta başka arkadaşın çocuğuna salıncağı bilerek vurdu. Çocuğun dudağı yırtıldı. Annesinin tek dediği x niye öyle yapıyorsun. Aradan 1 dakika geçmeden canım sen acıktın mı gel yemeğini ye dedi. Kayınım ve eltimin tek dedikleri şey ne yapalım öldürelim mi. Bu kadar cahiller kaç kişi dedi doktora götürün çocuk normal değil diye. Birine vurunca öldürmek amacıyla vuruyor resmen. Ama hep yok zamanla düzelir diyorlar. Sizinki bu seviyede olmadığı halde çözüm arıyorsunuz.Valla kaç gündür bende baş ağrısı yaptı resmen.

Öncelikle çok sevin çocuğunuzu, eleştirmenden, yada kızmadan önce mutlaka yaptığı davranışı neden yaptığını sorun ...
Belki eksikliğini hissettiği bir duygu ( sevgi, güven, kabullenilmişlik) vardır, tepkisini bu şekilde gösteriyordur..
Bu durum sizi bıktıracak boyuta geldiyse okul rehber öğretmeni ile yada özel okuldaymış okulun psikoloğu vardır muhtemelen mutlaka görüşün..
Daha önce arkadaşların dediği gibi ileri zekalı çocuklarda böyle davranışlar olabildiği gibi mental problemleri olan çocuklarda da olabiliyor bu durumlar.. Sakin ve şefkatli olmaya çalışın..

Akran zorbalığı değil.
Benim çocuğumun başına gelseydi de çok fazla tepki vermezdim. Sıkça tekrarlansaydı o zaman idareye bildirirdim
Yazacaklarımı yanlış anlamayın, ne sizi, anneliğinizi ne çocuğunuzu yargılamak maksatlı yazmıyorum çünkü, lakin kızınızın gerek diğer okuldaki davranışları, ki polis çağırmaya kadar gittiğine ve siz de okul değiştirdiğinize göre, gerek yeni okulunda yaptıkları akran zorbalığına giriyor, akran zorbalığı denince akla yalnızca çocukların birbirini itip kakması, tehdit etmesi, şiddet uygulaması geliyor ama ergen psikolojisi uzmanları akran zorbalığını fiziksel şiddet, psikolojik şiddet, cinsel şiddet ve sosyal şiddet olarak 4 kategoride değerlendiriyor.

Kızınız sistematik olarak arkadaşlarına sosyal şiddet uyguluyor zira akran zorbalığı tanımında "aynı kişi veya kişilerce sürekli yapılan" ibaresi vardır.

Bunun önüne nasıl geçersiniz bilemiyorum lakin acaba sizin ailenizle yaşadıklarınız, yaşadıklarınızın sizin evinize de yansıyor olması, zaman zaman bu nedenle çocuğunuza odaklanamamanız vb sebepler çocuğunuzu etkiliyor olabilir mi?

Öncelikle kendiniz için bir uzman yardımı alıp sonrasında çocuğunuzun sizin yaşadıklarınızdan etkilenip etkilenmediğini öğrenmek için aile terapisi gibi bir yöntem denenebilir gibi geliyor, belki altında yatan sebep bu'dur bilemiyorum.

konuyu zibilyon kere yaşadığım için atlıyorum damdan
Bu çocuklara bir şey yapamıyorsun, ben de uyarıyorum, dersten atıyorum, çocukla konuşuyorum ama ee bitti. Başka ne yapılabilir? Dersler zaten 30 dakikaya indi ve uzaktan, 4 tane böyle çocuğum var benim de ve uzaktan çözülebilecek çok bir şey yok. Bana özel de değil bu çocukların bu sıkıntıları hayat boyu kovalayacak onları.
Bir tanesi de benim oğlum, daha 26 aylık dün pedagog görüşmem vardı +çocuk gelişimci. Özetle bana bilişsel olarak ister yaşında olsun ister yaşından üstün veya geri olsun sosyal ve duygusal anlamda geri olduğunu söylediler. Bu çocuklar da muhtemelen öyle diye düşünüyorum bu da terapi ve pedagog harici çözülebilecek bir şey değil. Bak ben oğlumdaki enteresan bulduğum yanları "oo zeki çocuk ondan" diye geçiştiremiyorum ve daha 2 yaşında bunu kovalamaya başladım. Evet önünü kesmeyelim ama sırf sıkılıyor diye de arkadaşına silgi atmayıversin bir zahmet. Ben de hatırlıyorum özellikle Türkçe konusunda 10 dakika sürmezdi bir testi bitirmem. Kalan yarım saatte otur Allah otur. Kafamı koyar hayal kurardım, kitap falan okumak da yasaktı çünkü. Bİlemiyorum bu çocuklarda bence kendini oyalama, zor durumda çözüm bulabilme ve uygulamaya geçirme, empati yapma gibi yetenekler eksik (benimki de dahil). Sıkılıyorum o zaman arkadaşlarımı rahatsız edeyim diye bir şey kabul göremez.

Zeka testi ve çocuk psikiyatrisine götürün.

Üstün zekalı olup degerlendirilemiyor da olabilir, sorunları olup hırçınlık yapıyor da olabilir.

Sizi alınınızdan öpüyorum.

Ben de atlıyorum koalina.Sıkılmak dediğimiz şey hayat boyu olacak. Sürekli birileri birilerini eğlendirmek zorunda mı? Sıkılıyorsa sıkılacak. Bir zahmet sıkılmayı da öğrensin. Her şey eğlenceli olacak diye bir kural var ama biz mi bilmiyoruz? Sıkılırsa da kendini kontrol etmeyi öğrensin bir zahmet. Benim kızım da sıkılıyor evde. İkimizin de işi var gücü var. Kendini oyalamayı öğretiyorum daha bu yaştan.

Ben daha öğretemedim onu ama öğrenecek diye düşünüyorum.
Ben de sıkılıyorum mesela, bazen kocama bir tokat atasım, diş fırçası ile klozeti temizleyesim geliyor ama yapmıyorum. Bu kıvama gelmeli bizim çocuklar da

Seninki de öğrenir Benim de canım sıkılıyor dediğin gibi ama işte ben de kontrollü olmaya çalışıyorum

Çocuğun en baştan yetiştirilmesi ve sonrasında ki gelişimiyle ilgili bence bunlar. Acaba cok mu odak noktanızda büyüttünüz , her istediğini verdiniz, laf soz soyletmediniz bir nevi simartilarak mi büyüdü. Bir anda böyle olmadi sonucta...Psikologa danışarak kızınızın enerjisini, ilgisini çekecek şeylere yönlendirmeniz belki daha faydalı olabilir. Eger ilgisi varsa steam, robotik dersleri falan da alsin. Bu alanlarda başarılı olabilir belki.

. Bİlemiyorum bu çocuklarda bence kendini oyalama, zor durumda çözüm bulabilme ve uygulamaya geçirme, empati yapma gibi yetenekler eksik (benimki de dahil).

işte bunu nereden edinecekler

malum sana nazım geçer dan dun yazayım

bunu bana kalırsa okuldan öğrenecek

yani aman dersin zamanı bitsin de öğrenmese de olur denmeyecek

mesela kendini oyalasın da sınıfta nasıl oyalayacak bunu bilmiyor zira sürekli uyaranla yaşıyor

çocukla etkinlik yapın deniyor

hatırlıyorsun değil mi daha oturamadığı çağda senin oğlanla etkinlik yapmaya başlamıştın

bu ne getiriyor biliyor musun her an bir yetişkinin talimatı ile yaşamayı

sonra aman sıkılıyorlar akranlarla ilişki lazım diyoruz kreş başlıyor hatta daha küçük yaşlarda oyun grupları

çocuk hiç yalnız kalmayı bilmiyor ki

empati yapmalı diyoruz ya onu nasıl öğrenecek

acı ama gerçek o durumu yaşayarak

klasik soba örneği

o sobaya değecek

ama biz korumacı halimiz ile çocukların düşmesine dahi izin vermiyoruz, arkadaşları ile mücadele etmeleri de engelleniyor

sonra karşıdakini anlayamayan bir güruh oluşuyor

yani o kuru kuruya sana yapılmasını istemediğini başkasına yapma havada kalıyor

zira 12 yaş altında bana ne yapılmasını istemem, o zaman ben de onu X e yapmayayım algısı gelişmiyor zaten

bak şimdi oğlum geldi, aşağıda çocuklar oynuyor, bağırıyorlar

bunları susturacak yok mu dedi

ben de X komşu sizi susturduğunda hoşunuza gidiyor mu da onların susturulmasını istiyorsun, oynuyorlar dedim

ama biz onlar gibi "....." şeklinde bağırmıyoruz dedi, ne dedikleri önemli değil buraya gelen gürültü, siz de başka şekilde bağırırsınız dedim

haklısın dedi ve gitti

bunu yaşamasaydı yani o komşu kızdığında kendi sinir olmasaydı asla anlamazdı, zira şimdi bile kendi bağırdığının makul onlarınkinin gereksiz olduğu kanaatinde

Sıkılıyorum o zaman arkadaşlarımı rahatsız edeyim diye bir şey kabul göremez.

tabii ki kabul görmez

zaten o silgi atmak uç örnek

onlar silgiyi arkadaşa zarar vermek için atmıyor ki bir nevi top oynuyorlar

birbirlerine atıyorlar

eğitimde bence en büyük sorun bireysellikten çok uzak olmamız

özellikle son yıllarda çoklu öğrenme de işin içine girince aynı içerikler farklı farklı şekillerde çok tekrar edilmeye başlıyor

yani sınıfta 45 çocuk var hepsi aynı öğrenemez, hepsi aynı oranda kendini oyalayamaz bu konuda herkes hemfikir

ama o 45 in hızlı öğrenen 15 ine diğerlerini bekle sabret denmemeli onlar için ayrı bir çözüm bulunmalı

mesela kitaplar farklı farklı sayfalar içermeli

tüm sınıfa anlatırken herkes beyazı yapmalı

oradaki hızlara göre öğretmen ikinci tekrarı yaparken o ilk 15 mavi sayfayı yapmalı

ortalama olan ilk 30 öğrendikten sonra yeşil sayfaları yaparken öğretmen kalan 15 e bir farklı metod denemeli

sonra tüm sınıf sarı sayfayı çözmeli

yine olmadı ise de atıyorum kırmızı sayfa da o son 15 teki kitleye ayrıca ödev verilmeli

eğitimden vs anlamam bu arada bunu şimdi ayak üstü yazdım

ama ne yapalım erken öğrenen potansiyeli çok olan kendini oyalasın demek bana acımasızca geliyor

şahsın için değil tüm sistem için diyorum

o kendini nasıl oyalayacağını da o sınıftaki bilgili kişi olan öğretmen gösterecek

yani bu yaşımızda bile önümüzde 60 dakika boş zaman var deseler hemen elimiz telefonlara gider değil mi

bir de ses vs çıkarmadan yani diğer arkadaşların konsantresini bozmadan o sınav salonunda ne yapabilir bu çocuk

ya da öğretmen aynı konuyu ayşe ye 3. kez tekrar ederken

zira ben hayallere daldıktan sonra ikinci konuya geçildiğinde de çok toparlanabildiklerini düşünmüyorum

o arada çocukların sıkıldığını fark eden öğretmen ne yapıyor

tamam kıpırdanmasınlar, arkadaşlarına silgi de atmasınlar zaten de ne yapsınlar

çocuğum 60 dakika sınıfta boş boş otururken sıkılmış diye psikoloğa gitsem bence güler

serzenişim sana gibi de cidden ne yapılır, biz ne yapıyorduk hatırlayamıyorum

çünkü bizim zamanımızda doğru düzgün kitap defter dahi yoktu ki

öğretmen tahtaya soruyu yazar ya da söyleyerek yazdırır sonra da onu çözerdik

öyle boş zamanlar vs hiç kalmazdı

evet sınavlarda hızlı okuyunca testte süre artar da biz küçükken test de yoktu malum

şimdi de asgari süre dolunca çıkıyorum o salondan zira bittikten sonra orada o sorularla oynarken kafam iyice karışıp doğrularımı silip değiştirmeye başlıyorum

bak oğlum ortaokulda

pazartesi günü X dersinin ödev kontrolü var

eee haftasonu çözdüğü test 20 soru

pazartesi o 20 soru tekrar elden geçiyor aslında çözmüş olan için zaman kaybı oluyor, çözemeyene tabii ki faydalı

ama bir süre sonra ben bunlarla neden haftasonu uğraşayım ki

iki üçünü çözerim, diğerleri o ilk soruları okuyup çözerken ben kalanlarını yaparım algısı oluşuyor

ben mesela bazı özel okullardaki seviye sınıfı uygulamasını hatalı buluyordum ama çocuğum büyüdükçe fikrim değişecek galiba

ben de bunu diyorum esasen

o sıkılmayı nerede öğrenecek

sıkılınca oyalanmayı nasıl öğrenecek

bunu öğretecek olanlar da eğitimciler değil mi

yani evde oğlum küçükken sesi kapalı altyazılı bir yabancı dizi izlerdim, dizi bitince de ona kitap okurdum

bunu anaokulu öğretmenine söylemiştim 3,5 yaşlarındaydı galiba

olmaz dedi sabredemez, ben de her gün aynı saatte olduğu için alıştığını, öğrendiğini iletmiştim

ama sınıfta ve her gün olan bu sıkılma durumuna dair çözüm önerileri vardır öğretmenlerin diye düşünüyorum

yani ben mi garip bir çevredeyim ama gözlemlediğim yaramaz, çok hareketli denilen çocuklar o sınıfların akademik başarıları iyi çocukları

benimki o kadar hareketli değil ama onun da akademik başarısı yüksek olup hatta oldukları ilk sınavda herkesi geçince öğretmeni inanamamıştı

çünkü o muhtemelen son ana kadar sabredebiliyor, ama sabredemeyen bir çok çocuk yaftalanıyor

bir çok değerli eğitimci var buralarda

uygulanan çözümler ne

belki bana belki bir başkasına faydası olur

yani sıkılmasın efendim demek bir çözüm değil

çocuk gelmiş 3. sınıfa ve bu aşamaya kadar bunu öğreten olmamış

bunu öğretmek de o sınıfın öğretmenine düşmez mi, psikiyatrist bakıp hareketli mi bir küçük doz dikkat toplayıcı yazalım odaklanıyor mu acaba diye başlıyormuş (gidenler öyle anlattı), deneye deneye bulmaya çalışıyormuş

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…