Çocuğumla ilgili şikayetlerden yoruldum

Aslında öyle değilmiş. Evet ben etkinlik yapıyorum ama şunu şöyle yap tsrzı yönlendirmelerle değil ve bu sınırlı sayıda. Pedagog bana çok yalnız olduğunu söyledi oğlumun, muhakkak sosyalleşmesi gerekşyormuş. Bugün eşim iş yerine götürdü mesela, daha önce kuzenlerine götürdü bu pandemide. Bizi asla görmüyoe herhangi bir ortam olunca ama büyük sıkıntısı şu ki dikkati çok dağınık.

Kendini oyalamayı 9 yaşına kadar bir nebze öğrenmeliydi, sıkılıp kıpırdanan , sağa sola dönen çocuk normaldir ama sıkılıp arkadaşına kalem batıran, saçını makasla kesen çocuklar var. Bunlara okul çözüm olmuyor, en azından ben 8 senedir aynı okuldayım rehberliğin destekten çok köstek olduğunu düşünüyorum. 1. Sınıf öğrencimi annesinden kucaklayıp alan, zorla sınıfa oturtup koşa koşa sınıftan çıkan bir rehberlik öğretmenimiz var. Zaten onların da duyu bütünleme tarzı cidden işe yarayacak şeyler yapamadıklarını biliyorum ama bilgisi ve ilgisi olup yönlendirme olabilir en azından.

Hani diyorsun ya şöyle olabilir, böyle olabilir. Gerçekte sınıfta 3-4 grup yok. Ciddi manada 42 öğrenci ise 30 farklı seviye grubu var. Ama biz bunu işte 2ye 3e bölerek bir nebze sıkılma durumunu aşmaya çalışıyoruz. Bu sefer de ne oluyor, falanca çocuk şu etkinliği yapmış bizimki geride diye şikayetler. Bunu ben veya falanca öğretmen bireysel değil de dediğin gibi genel bir sistem olsa yahut seviye grupları olsa çok daha iyi olurdu ama olamıyor. Çünkğ bir kısım öğrenci o kitabın bahsettiğin ara sayfalarını asla bitiremeyeceğini görüyorsun. Bu sefer yetersizlik hissi oluşuyor onlarda ve boşveriyorlar. Hızlılara oo süper, harikasınız mesajı verilip yavaş olanlara hadi hadi demek de yanlış oluyor çünkü çocuktaki potansiyel o kadar. O yüzden orta karar gitmek durumundasın, hızlılar biraz beklesin yavaşlar biraz hızlansın. Ne şiş yansın ne kebap misali olunmaya çalışılıyor.
Bahsettiğim örnek sınav örneği, ders içnide öyle dakikalarca beklenecek bir durum olmadı benim hiç, olan da var mıdıe bilemiyorum. Çok çok erken bitiren varsa illa ki başka bir ödevlendirme yahut başkaca görevlerle durdular yani ilkokul basamağından bahsediyorum tabii ki.

Aile ile ortaklaşa olmalı bu durum diye düşünüyorum. Davranış ailede öğrenilir çünkü. İlk basamağı ailedir. Ben böyle yüksekten konuşuyorum ama ben de daha yaptıklarım doğru mu yanlış mı kızım okula başlayınca göreceğim fakat bana sıkılmak; vurmak gibi davranışların yanlışlığını yada doğruluğunu öğreten ailedir gibi geliyor. Çocuk bunu zaten bilmeli. Bu nasıl yapılıyor derseniz ben kendi kızımdan örnek vereyim; sıkıldığını biliyorum ama sırf o sıkılıyor diye kendi işimi bırakmıyorum. Herkesin gün içinde yapması gereken şeyler var. Anneyim ve kızım için her şeyi feda ederim o ayrı fakat başka sorumluluklarım da var. O da bunu öğrenmek zorunda. Sıkılsa bile ileride arkadaşlarına ve onların bireysel farklılıklarına saygı duymayı öğrenmek zorunda. Sınavı önce bitebilir; konuyu hemen anlayabilir; analitik zekası yüksek olabilir ama herkes böyle olacak diye bir şey yok. Sabırlı olup; diğer arkadaşlarını bekleyecek yoksa yeri gelir onlardan kötü olduğu bir konuda ayrımcılığa uğrar. Bu arada hareketli çocuk zekidir kısmına da katılmıyorum. Çok zeki olup hareket etmeyi sevmeyen de biliyorum. Tekra ediyorum dediğim gibi kızım nasıl bir öğrenci olacak bilemiyorum fakat eğer arkadaşlarının hakkına girecek bir şey yaparsa cidden hoş tepki vermem. Onun hakkına giren olursa da çok ters bir tepki ile karşılaşır. Ona da bunu öğretmeye çalışıyorum. Umarım başarılı olurum.

Yani ben de aferinlik bir durum göremedim ama bi hanımefendiye göre harika şeyler yapmış, ki anne de çözüm arıyor zaten aferinlik olsa çözüm aramaz

bak burada tabii ki haklısın ama o kişilerde yetersizlik hissi oluşmasın diye diğerlerini kaybediyoruz

yıllar önce yazmıştım burada da

oğlum özel okulda ve ikinci sınıfın birinci karnesi ile isyan etti

neden dedi herkesin karnesi aynı

eskiden onun sözleri ile yazabiliyordum da şimdi unutmuşum

ben dersi dinliyorum, X öğretmenin söylediklerini yapıyorum, ders katılıyorum, soruları biliyorum, teneffüslerde de kimseye zarar vermiyorum ama X kişisi bunların tam tersi ama onun da bütün karnesi çokiyi

o zaman ben neden dersi dinleyip öğretmenin söylediklerini yapıyorum ki demişti

yani çocuk o başarı için aferin için bir çaba gösteriyor kendince

ama o çabayı gösteremeyen ya da gösterse de başarılı olamayanda yetersizlik hissi oluşmasın derken çalışıp başarılı olanda benim çalışmam boş hissi oluşuyor

öğretmene anlatınca da çözüm yok özel okul malum düşük not verilemiyor işte annesine ilettik destek olmaya çalışıyor vs vs

konu o çocukcağızın yetişememesi değil başarılı olana ket vurulması haline geliyor

tabii ki o herkese ayrı kitap falan ütopik zaten

bu arada sen o oğlana ilişkin hususları kafana takma

ben yazıyorum ya fanusta büyüyen oğlumu 25 aylık kreşe verdim başka çocuk görsün diye

günümüzde bu sorun çoğu çocukta var hele de ikinci çocuk değilse

çocuk didişmeyi bilmiyor, yani hani vardır ya kedi yavruları, belgesellerdeki aslanlar vs

hep boğuşur dış ses de avlanmayı öğreniyorlar, dışarıdaki hayata hazırlanıyorlar der

işte eskiden evlerde 3-4 çocuk varmış

onlar o arada ev içi didişmede öğrenirmiş ama şimdi sosyal ilişkiler zayıf zira sadece ana baba var

ha bir de mesela anne baba ile oyun kuruyor çocuk herkese bir görev veriyor o kimi isterse onu oluyor

ama kreş ortamında da gerçek hayatta da çocuğun istediği rolü almak isteyen ve bunun için mücadele eden başkaları da var

bu mücadeleyi öğrenmeli

mesela oğlan küçükken eşimle en büyük tartışmamız oyun devam ederken kurallar değişir mi değişmez mi şeklinde idi

yani atıyorum mavi topu önce sarı bardağa sonra kırmızı bardağa atacağız

oğlan bir iki attı sarı bardağa atamayınca kuralı değiştiriyordu

ben de buna karşı çıkıyordum kuralı sen böyle koydun uyarak oyna diye

eşim de hayal gücünü baskıladığımı, değiştirmek isterse değiştirilmesi gerektiğini savunuyordu

ama bendeki his her gördüğü zorluktan kaçma davranışı olduğuna dairdi

bu aşamaları çoğu kişi geçiyor ama beklentiler ve yaşanan ortam hele de pandemi çok çok etkili

sen sıkma canını der susarım

yoksa sayfalarda yer kalmayacak

Benim not verme sistemim ilk üç kademe için böyle değil. Heceleyen de yüksek not alabiliyor. Çocuk 10 birim kapasitededir ama 10 birim çabalamıştır. Başka çocuk 2 birim kapasitededir 5 birim çalışmıştır. İlk basamakta başarı değil çaba odaklı bakıyorum ben yoksa bütün çocukları kaybederiz. Sorana da böyle açıklıyorum sadece davranış notları genel bir değerlendirmeye giriyor. Onda da mesela otizmli ve hiperaktif öğrencim var, dürtüsel olarak farklı hareketleri var bir anda bağırabiliyor. Artı ailesinden de şiddet görüyor, davranış notuna düşük versem çocuk iyice dibe çökecek... Yani işin içi çok karışık aslen, neyi düşüneceğini şaşıyorsun
Ama şu var ki öğretmenin şikayet dile getirip siz çözün demesi de olmaz, pedagoga gidiyorsa yahut özel eğitime o öğretmenden bilgi alıp onunla ortak çalışması- rehberliği dahil etmesi ve devamı içni yönlendirmesi gerekiyor.

ben sizi anlıyorum ama evde annenin işi varken sıkıldığında yapabileceği alternatifler var

kendi çocuğumdan da örnek verdim alıştırınca bir süre sabrediyor da

ama sınav bitti ve 60 dakika o sandalyede ne yapılır

dikkat sürelerinin 30 dakika olduğu söylenen yaş grubu bu

yani şimdi hepimiz yetişkiniz biz ne yaparız 60 dakika o sandalyede

o vuran kıran arkadaşına zarar veren çocuğu zaten savunamam ama bunu deneyimleyen öğretmenin bir sonraki seferde bunun tekrarlanmaması için bir önerisi olmalı

yani siz ben ya da herhangi birisi bunu küçükken öğretmiş de diğerleri öğretmemiş

öğretmenin o 60 dakikaya dair bir önerisi olamaz mı

hareketli çocuk zekidir demiyorum esasen

akademik olarak hızlı öğrenenler özellikle ilkokulda hareketli olarak yaftalanan çocuklar haline gelebiliyor diyorum

sınıfta birileri ikinci satırda iken iki sayfayı eksiksiz bitiren çocuğun öbürünün gelmesini beklerken geçen boş zamanının verimli hale getirilmesi gerektiğini iletiyorum

yani sabretmeyi öğrettik, sıkılınca kendini oyala dedik de sınıf ortamında kendini oyalamak gibi bir durum maalesef yok

o çocuk o süreçte sıkılıyor hiçbir şey yapmasa kıpırdıyor bu sefer de diğerleri rahatsız oluyor onların dikkati dağılıyor

elimden bir şikayet geçmişti

Açık lise sınavı galiba yani adaylar yetişkin

sınavın kuralı, gözetmenler ve adaylar sınıfta yalnız kalmasın diye son kişi çıkmadan bir önce bitireni de çıkartmıyorlarmış

işte sınıftan birileri çıkmış, sonra birisi daha kalkmış, gözetmenler ona çıkamazsın işte son kişiyi beklemelisin demiş

yerine geri oturmuş

tabi bu kişi ister istemez sağa sola bakınmış vs vs

neyse zaman geçmiş son kişi çıkmış

sonra da gözetmenleri şikayet etmiş

bana psikolojik baskı uyguladılar sınav sürem olmasına rağmen oradaki adam bekliyor diye rahat yapamadım, çıktım vs

yani hiçbir şey yapmasa da bekleyenin varlığı diğer kişileri rahatsız edip onlar bitirdi ben neden bitiremedim hissi de yaratıyor

ben aslında ailelere çok yüklenildiğini düşünüyorum evet eğitim aileden başlar da hiç beklememiş prens ve prenseslere beklemeyi sabırlı olmayı, boş zamanını verimli geçirmeyi de öğretmenler de anlatmalı

mesela koalina ben hayal kurardım dedi

bunu sınıfa da demeli, bir derse girip gözleri kapatıp hadi hayal kuruyoruz deyip kendi bir hayal kurmalı (demediğini bilmiyorum tabii, ismini kullanıp kendisini lekelemeyeyim örnek sadece)

çocuklara da bunu öğretmeli ve sıkıldığımız boş kaldığımız zamanlarımız bu şekilde geçirebileceğimiz, bilimsel gelişmelerin de temelinin hayal kurmak olduğuna bağlanıp o ders bitmeli

bunu ben evde yaparım ama okulda öğretmenin yapması ile aynı verimi asla alamam

ilkokul çocuğu için bence öğretmen çok üsttedir, onun dediği önemli iken anne dediğinde o kadar etkili olmaz

Belki üstün yeteneklidir belki ustun zekalidir belki davranış bozukluğu vardır belki durtusellik vardır belki hiperaktiflik vardır bu belkiler iyi bir doktora gidip gerekirse özel eğitim veya üstün yeteneklilerin gittiği bir okulla girmesiyle hallolur.bazilariniz yapmış helal olsun felan sonuçta toplum içinde yaşıyorsa suç olduğunu bildiği birşeyi yapması beni korkuttu.ayni zamanda sadece bu çocuğa değil o bloke edilen çocuklara ben daha çok üzüldüm.cunku resmen zorbalığa maruz kaliyorlar.bir tanedsi yazmış aferin kız sana diye size veya sizin çocuğunuza zorbalık yapılsa acaba aferin olacak mıydı.birde diğer çocuklarin dikkatleri dağılıyor hakkına girmiş oluyor yazık bence hem bu çocuğa zarar verdiği cocuklara gerekli destek neyse alınmak zorunda .

bunlara lafım yok zaten ama çocuktaki yukarıda anlattığım duyguya dair kimse bir çözüm bulamamıştı bana

onun farkındalığı yüksek dediler geçtiler

çünkü dersi bozmadı, huzursuzluk çıkarmadı vs

yani çocuğun değerlendirmesi ile öğretmenin değerlendirmesi aynı olamaz tabii ki ama o çocuktaki o söyleneni yapmadı ama benimle aynı kefeye koyuldu hissi nasıl çözülür

ben anlıyorum çocuğa da anlattım onun da çabasına not vermiştir, onun da ileride başarılı olabilmesi için motive etmeye çalışmıştır vs

ama sonuçta benim elimde demotive bir çocuk kaldı

artık büyüdü tabii bu sıralarda popüler sözüm "yılın önünüze çıkaracağı sınavlar için ders kitabı, yaşamın önünüze çıkaracağı sınavlar için kitap okuyun."

Diş fırçası ile klozet temizlemek ne kadar muhteşem bir fikir kahretsin nasıl şimdiye kadar benim aklıma gelmedi

Bunu çocuğun sana söylemesi bence baş sorun. Öğretmene sorabilmeli. Ben bugünkü derslerimi erkene aldım, hepsi neden diye sordu. Öyle gerekti, size ne vs demedim yani elbette haklarını arayacaklar. Yahut her gün "ama bana okutmadınız" diyen çıkıyor muhakkak açıklıyorum. Bu aşamada azarlanmak, geçiştirmek sorunlara sebep oluyor. Bir çocuğun bunu annesine babasına söylemesi demek (eğer çok açık bir çocuk değilse) muhtemelen son raddeye gelmiş demektir. Her gün benzer duygularla dolup taşıyor çocuklar, neden bedene çıkmadık, neden ona aferin dedi bana demedi, benim yazımı neden asmadı, neden yıldız atmadı gibi... Bu aşamada öğretmen açıklama yapmaya açık olursa çocuklar da tatmin oluyor bence.

Konudan bağımsız olacak ama söylemeden geçemeyeceğim, ben sizin anneliğinize müthiş bir hayranlık duyuyorum. Oğlunuz çok şanslı bence. Sizin gibi bir anne olmak isterim.

Benimki herşeyi anlatır

Zaten okul açıldığında da gidip sormuş öğretmene ben anlatınca bana da sordu ona da anlattım dedi

Karneyi alınca direkt eve geldikleri için ilk beni bulup anlatmıştır, sonraki karnelerde de alırken konuşmuşlar öğretmenle

Ama ikna olmuş mu sanmam

Konudan bağımsız olacak ama söylemeden geçemeyeceğim, ben sizin anneliğinize müthiş bir hayranlık duyuyorum. Oğlunuz çok şanslı bence. Sizin gibi bir anne olmak isterim.
İnan hiç öyle değil aslında çok boğulan ve belki de boğan bir anne olabilirim ama aşmaya çalışıyorum. Dengesizim de biraz, istikrarsız falan ama elimden de bu kadarı geliyor umarım ileride karşıma dikilip benim için çabalamadın demez

Mükemmel anne zaten yok, anneler de insan. Ama küçücük yaşında onun isteklerine saygı duymanız, gelişimi için bu kadar çabalamanız bana çok takdir edilesi geliyor. O kadar çok çocuk çeşitli şekillerde istismar ediliyor ki

Derse biz şahidiz

Gayet de çabaladığın görülüyor

Benim kuzenim de kreş çağından itibaren benzer davranışlara sahipti. Götürmedikleri pedagog kalmadı. Çocuk aykırı bi tip ve kurallara asla uymak istemiyordu hala da öyle. Teyzem evde ödev yapması için saatlerce uğraşırdı asla yapmazdı, ama dersleri de hep mükemmeldi sınavlarda hep derece yapardı burslu okudu. Kalem kıpırdatmadan Türkiyenin en iyi liselerinden birini kazandı. Iq su çok yüksek çocuklarda bu tarz davranışlar gözlemlenebiliyor, bu süreci nasıl yöneteceğiniz ile ilgili uzman görüşü alın muhakkak. Sizin yaklaşımınız da çok önemli ama çocuğunuzun da karakterinin bu olduğunu kabullenmekte fayda var, sadece çevresine zarar verici davranışları törpülemeyi öğrenmesine yardımcı olmanız gerekiyor.

Öğretmenin bir çözümü olabilir fakat artık öyle bir duruma geldik ki kimse elini taşın altına sokmak istemiyor ve bence de haklılar. Ben öğretmen olsam ben de suya sabuna dokunmam. Mezun ederim olur biter . Bu doğrudur yanlıştır tartışılır fakat durum bu. Orada öğretmen ne diyebilir? Ya kitap okuyun der; ya da boyama falan yaptırır ama o zaman da şununla karşılaşabilir y kitap okuyormuş; benim kızımın dikkati dağıldı. Z resim çiziyormuş benim kızım da çizmek istedi o yüzden konsantre olamadı. Bizim zamanımızda biz bahçeye çıkardık. Şimdi çıkarsalar; bir çocuğun başına bir şey gelse ne o öğretmen ne de o idare iki yakasını bir araya getiremez. O yüzden maalesef sizin bahsettiğiniz şekildeki çocuklar da bu duruma alışacak. Ha ben de isterim tabii ki kızım sadece ilgisine ve kapasitesine göre eğitim alsın ama durum ortada.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…