çocuğun yemek yememesi annenin beceriksizliğimi?

Beceriksizlik mi tabiki de hayır. Ancak bazen insanlar bıkıp uğraşmayıp ne seviyorsa onu veriyorlar çocuğa. Bizde hiçbir zaman abur cubur, cola cips, salam, sosisi, sucuk çikolata vs olmaz. Bilmedi bilmeyecek taki kontrolümden çıkana kadar. Hiç olmazsa temelini sağlam atıyorum. Ben yapmadım ama bir dostum ekmeğini bile kendi yapıyor bebeğinin.

Yani sizin ne kadar sabırlı olduğunuzla ilgili bu durum. Pes etmemeli ama zorlamamalısınızda. Çocuğa zorla yemek yedirmek hele de ağzını yanaklardan bastırarak açıp kaşığı sokmak tecavüzden farksızmış.

Açıkcası ben her annenin kendi çocuğuna iyi baktığını düşünürüm, bir annenin bakımı diğer bebeğe uymaz çünkü kuralları bebek / çocuk koyar anne uygular. Biz sadece kuralları biz koyuyor gibi kendimizi kandırırız. O yüzden ben başka annelerin önerileri yerine uzmanların önerilerini dikkate alırım. Bir anne sadece kendi çocuğunu bilir ama uzman birçok çocuğu.

Bu konuda çok okuyun derim, gerçekten fayda görürsünüz

Son düzenleme:
Haa, yediremediginiz sebzeleri kirmizi mercimek corbasina atin,
mixerden cekin, kimse fark etmez, annem bana o sekilde broccoli yedirmeye basladi

Mercimek çorbası sihirli çorbadır:) İçine her türlü sebzeyi karıştırabilirsiniz.
Benim mercimek çorbasına paça atmışlığım bile vardır:))

Çocuğun yemek yememesi annenin beceriksizliği değil ama annenin tutumuyla ilgisi var.

Çocuğun öğünleri düzenli,porsiyonları küçük ve çeşitli olsun.
Yemek yerken,hadi ye,çiğne,sebzeleri bırakma,hepsi bitecek gibi müdahalede bulunmamak lazım.

Çocuk 2 yaşını geçmişse tercihen aile sofrasında yemek yemesi önerilir.
Büyükler salata yiyorsa,çocuğa minik bir kapta 1 kaşık salata verilir.Yesin veya yemesin,sofradaki yiyeceklerden,tadabileceği kadar koyulur.
Sevmediği yemeklerin formu değiştirilir.Rende sevmiyorsa doğranmış,çiğ sevmiyorsa pişmiş olabilir.Sebze yemekleri yoğurtla örtülebilir.

Çocuk yemeği sürekli kontrol edilmemeli,doydum derse ısrar edilmemeli ve onun yanında,başkalarına iştahsızlığından şikayet edilmemeli.

Anneler zaten her türlü zahmeti çekip o çocuğu büyütmek için canlabaşla savaşıyor tabir yerindeyse.
Birde etrafın uzaktan konuşması eklenirse bunun üzerine büyük haksızlık oluyor.

Kolayınıza geliyor diye bazı eksiklikleriniz varsa, bu bile yalnızca sizi ilgilendirir..
Buradaki annelerin tavsiyelerine uyarak sizde kendinizde bazı değişikliler yapabilirsiniz,yemek yapma ve verme konusunda.

Birde önemli olan; asla yanında konuşmamak gerekiyor.

.....

Ben birşey merak ediyorum, çocuğa ne verirsen ona alışır..Mesela hamburgerin tadını bilmeyen çocuk onu istemez deniyor; bu doğru mu ?

Son düzenleme:

Ben doğru olduğuna inanıyorum..Çikolata,lolipop,şekerleme,kola,çay,kahve,hamburger vs hiç vermedim ve kontrol bende olana kadar vermeyeceğim..Çocukluklarında yemediklerinden büyüdükleri zaman pek fazla arayacaklarını sanmıyorum...

Hiç reklamlardan görüp istediği oldu mu peki ? Ya da jest olsun diye akrabaların vermesinden sonra ?

Hiç reklamlardan görüp istediği oldu mu peki ? Ya da jest olsun diye akrabaların vermesinden sonra ?

Hayır olmadı..Akrabalardan ya da dışarda herhangi birinden çikolata vs veren oldu mu hemen hoop diye ben kapıyorum..Ben şeker çikolata vermiyorum çocuklara teşekkür ederim diyorum..Almak zorunda kalırsam da ben yiyorum onlar görmeden.. Gerçi benimkiler daha çok küçükler 22 aylıklar henüz..Kreşte de çok sıkı tembih ettim..Kesinlikle bu tarz şeyler yemelerini istemediğimi..Sağolsunlar anlayış gösterdiler..Vermiyorlar...

bu kesinlikle annenin beceriksizliği değil 27 aylık oğlum ne denediysem yediremiyorum o kendi istediği şeyi yiyor klasik makarna pilav et köfte dolma mantı biraz t.fasulye ve brokoli bunların dışında hiçbirşey yemiyor bunlarıda öyle bi tabak dolusu değil 2-3 kaşık yer çorba ağzına sürmez tarhan yaptım mercimek yaptım şehriye yaptım yani sürekli bişeyler denedim ama yok peynir yemez omletine karıştırdım kokladı ve anladı ağzına sürmedi benim oğlum ilk önce koklar yemeyi eğre tadını kokusunu bilmediği bişeyse isterse 8 saat aç kalsın yine ağzına sürmez ben çalışıyorum annem bakıyor oda aynı şekilde sürekli bişeyler yapıyor ama yok onun inadı bizi yeniyor böyle olunca kilosu zaten yaşıtlarından 2 kilo eksik yesinde ne yerse yesin durumunda kalıyoruz öyle onun içine bunu kattım bunun içine şunu kattım yedirdim durumu maaalesef bizde işe yaramıyor köftenin içine maydonoz koyduk diye yemeyen bi çocuk düşünün ne kadar hassasolduğunu dışardan laf söylemek çok kolay kimi çocuk iştahlı olur önüne ne koysan yer kimi çocuk zor yer ama oyuna kanar yedirirsin kimi çocukta benimki gibi hiçbişeye kanmaz iştahsız çocuğu olmayanın anlamıycağı bişey şahsen ben çocuk olduktan sonra anladım

Bir bakıma doğru ben oğlumu hiç fast food tarzı yiyeceklere asitli içeçeklere alıştırmadım, onları asla yemez, içmez, tatlıyı da 2 yaşına kadar pek vermedim ama artık onda sınırı yok diyebilirim damak tadı tatlıyı seviyorsa ne kadar uzak tutsan da olmuyor, komşumuzun çocuğu var çocuk tatlıdan nefret ediyor daha bir çikolata yemiş değildir, çocuğu kısıtlamadıkları halde yemez, ama ben oğlumu kısıtladığım halde kusana kadar yiyebilir.

Bir de iştah sorunu iki tip oluyor. 1. iştahı az yemek istemeyen yediği vakit 1-2 kaşık yiyebilen çocuklar, 2. yemek seçen çocuklar, koku duyuları çok hassas oluyor ve sevdikleri yiyecekleri gayet iştahlı yerler. Benim oğlum 2. gruptan, bu grup daha zor, 1,5-2 yaşından sonra çocuk yemekleri reddetmeye seçmeye başlıyor. O zamana kadar yemese bile peyniri sebzeyi eti başka şeylerle örtüp verebiliyorsun. Ben oğlumun peşinden hiç koşmadım yemek yemesi için. 7 aylıktan beri her öğünde bizimle sofraya otururdu. Ama fiyasko yemek durumumuz. Kreşte düzelir dediler arkadaşları yerken alışır dediler kimse alıştıramadı, istemediği sevmediği bir şeyden çay kaşığının ucuyla veremezsiniz. Bende sebzeyi 9-10 yaşlarında yemeye başlamıştım hatırlıyorum. Ama oğlum yemek seçmede beni de geçti.

Ve çocuğum yemek yemiyor ben nerede yanlış yapıyorum, suç bende mi diye kendini sorgulayan annenin bunda bir payı olduğunu düşünmüyorum. Zaten elinden geleni yapıyordur.

Anne baba yemek seçiyorsa çocuk ta yemek seçiyor olabilir diye düşünüyorum...Tabi her çocuk için geçerli değil..Ama şöyle bir örnek vermek istiyorum..Anneannem biber dolmalarının içlerini yer,biberini yemez,sıyırırdı...Kuzenim ve ben anneannemde kaldığımız zamanlar demek ki doğrusu bu,bu şekilde yapmak gerekir diye biber dolmasının içini yer,biberleri sıyırırdık..Tabi yiyoruz artık..:) Teyzem kerevizi hiç sevmez,dolayısıyla evde de yapmazdı..Kuzenim de kerevizi sevmediğini söylerdi..Biz kereviz yemeyiz gibilerden..

Bende tatlı vermeyenlerdenim ama bir şekilde kontrolden çıkınca okul vs tatlı yiyecek. Hiç olmazsa sütlü tatlıyı sevsin diye. Arada sırada irmik tatlısı veriyorum, pekmezle tatlandırılmış. İrmik zaten çok faydalı, arasına da tarçınlı elma. Tam çocuk tatlısı :)

Son düzenleme:
Ben pekmezli,kuru meyveli muhallebiler yapıp veriyorum arada... Vücudun şekere de ihtiyacı var sonuçta..Ama lolipop ,çikolata vs cinsi şekerler değil..Kek vs yapıp veriyorum..Ardından hemen dişlerini fırçalıyorum..Sonra kendileri oyalanıyorlar ağızlarında diş fırçalarıyla...

Son düzenleyen: Moderatör:

Bu şıklara katılıyorum.Ve benim oğlum da 2. gruptandı.Bense konu sahibi gibi,çevreden gelen eleştirilerle ona fazla baskı yaptığımı farkettim.
Malum işte,seninki sebze yemiyor,çok yemek seçiyor,dinleme-yedir,yesin alışsın gibi müdahaleler...
Sonra konuyla ilgili kitaplar okudum ve kendimce 1-2 hafta mola verdim.O sürede ne seviyorsa onu yedirdim.
Böylece yemekler zevkli ve beklenir hale geldi.Daha sonra ufak ufak kitapta önerilenleri uyguladım.
İnatlaştıkça,çocuk yemekten soğuyor.Bir de şu var,her çocuk her sebzeyi,her meyveyi yiyecek diye birşey yok.Kar-zarar ölçüp ona göre empoze edilebilir.
Örneğin bir sebzeyi sevmiyorsa,onunla aynı besin değerine sahip başka sebzeyi yerse sorun değil.Sevmediğini üstelemeye gerek yok.

Çocuk iştahsızsa,mutlaka sebebi vardır.Ya abur cubur yiyordur veya fazla sıvı tüketiyordur.
İştahı açılsın diye,temiz hava,güneşe çıkarmak,yürütüp veya oynatıp yormak,belki bir süre vitamin takviyesi de iştahı açabilir.

Benimde iki kizim var buyuk kizim bana cok cektirdi halende oyle istahla yemek yedigi gunleri gorurmuyum acaba. Zayif haliylede makarna pilay patates sever ama bize ne yapiliyosa mutlaka onada yedirmeye calisiyorum hergun makarna pilav olmaz cocuk degesiz beslenir haliyle.bazi cocuklarda istahsiz oluyo malesef ne yaparsan yap.

İştahsız, yemek ayıran çocuk elbet çok zordur canım kimsenin demesiyle canını sıkma herkes çektiğini bilir. Ben çok şükür yaşamadım kızım yemek seçmez ama mesela yoğurdu sevmiyor ben de çorbalarına bol yoğurt katıyorum, yoğurdunu sarımsaklı ve pulbiberli yapınca makarnasının üzerinde daha severek yiyor hem daha faydalı ve iştah açıcı oluyor yani sürekli bıkmadan yeni alternatifler denemek gerekiyor. Akrabamız var babaannesi sürekli torununun zayıflığından şikayetçi hiç yemek yemiyor diyordu. Torunu 2,5 yaşında kızı her gördüğümde elinde ya cips ya da kraker vardı. Annesi başka birşey yemiyor en azından karnı doysun dedi. Ben de bunlara güvenerek yemiyor olabilir dedim ve kendin kek kurabiye yapıp versen bence severek yer ve dışarıdan yediklerine göre daha sağlıklı olur dedim. En son gördüğümde babaannesi, annesi ona çeşit çeşit meyveli, yemişli kekler yapıyor dışarıdan almayı azalttılar dedi. Sevindim ben herşeyi yemese de ne olduğu belli olmayan cipsler yerine evde kek, börek yesin iyidir.

Çocuğun karnını abur cuburla doldurarak yesin de ne yerse yesin anlayışını hiç doğru bulmuyorum...Böyle yapan anneler çocuklarına kötülük ediyorlar...

Çocuğun karnını abur cuburla doldurarak yesin de ne yerse yesin anlayışını hiç doğru bulmuyorum...Böyle yapan anneler çocuklarına kötülük ediyorlar...

Bence de canım, canlı örneğini gördüm yani küçük kızı ne zaman görsem elinde cips kraker iştahla yiyordu. Çocuk hiçbir şey yemiyorsa çaresizlikten yapılıyorsa da ev işi kek börek iyidir hazırdan iyidir. Hiç yumurta yememiş mesela ben yumurtalı krep ya da yumurtalı ekmek yapmasını önerdim annesine sabırla her alternatifi denemesi lazım.
Bıldırcın yumurtası da o bakımdan iyi küçük olduğu için kolaylıkla bitirebilir ve tavuktan uzak durulmuş olur.

Kaynannıza göre bende beceriksizim o zaman
Bence hiç de alakası yok. Çocuk yemiyorsa yemiyor. Benim kızım da aynı, zorla yediriyorum. Neler yapıyorum, bazen inadı tutuyor ağzını açmıyor. Bi arkadaş demiş makarna veriyor bi anne diye, bende kızıma 3 öğün makarna versem yer ama vermiyorum çok sağlıklı değil. Abur cubur da vermiyorum işlahını kesicek sebep de yok. Yemedi mi yemiyor işte. Hiç kaynananın dediklerini kafana takma. Ben çok takıyordum geçen sene etrfaın dediklerini (az yediği için çok zayıftı, şimdi ehh idare eder) şimdi kim ne derse desin hiç takmıyorum. Birisi birşey derse buyursun o yedirsin yemeği kolaysa...

Yoo alakası yok.
Bu çocuğun yapısıyla alakalı birşey.
İştahsızım ve yemek seçiyorum.Bayıla bayıla yaptığım birşey değil bu.
Ben de isterim böyle bir sorunum olmamasını.Ama ne yapayım?
Zorla yiyip hepsini çıkarayım daha mı iyi?
Tabağımdaki yemeği bitiremeyince tıkanınca hala uzaylıymışım gibi bakanlar var ama yeminle söylüyorum bir lokma daha alsam hepsini çıkaracakmışım gibi geliyor.
Bu benim yapım.Ailem de buna saygı duydu.Öyle olması gerekirdi zaten.
Yeni doğmuş bir bebek ''açlıktan ölmez'' diye bekletiliyorsa ve o bebek hala süt almıyorsa burada şımarıklıktan söz edilemez.
Daha yeni bir iki sulu yemek yemeye başladım.
Çikolata da yedim şeker de ama günde 1 tane olması şartıyla.
Çok şükür gayet de sağlıklıyım.En son 16 yaşımdayken yatak döşek yattım,hastalandım.
Geçen senenin başında 16 yaşımdan beri ilk defa ateşlenmeme rağmen ayaktaydım.
Bulduğu herşeyi yiyen,bununla övünüp aklınca nispet yapan pek sevgili arkadaşım ise her sene mutlaka hastaneye gitmek duruunda kalır.
Böyle işte..
Hayatınız boyunca bu lafları duyacaksınız o kadar diyeyim.
Hı hı deyip geçin.

Israrla tabağına yiyebileceği yemekten daha fazlasını koyup tabaktakilerin büyük çoğunluğunu tabakta bırakmanın savunulucak bir yanı olmadığını düşünüyorum.. Hani yemek bozuk olur vs ayrı mesele tabi..İsraf diz boyu memlekette....

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…