Çocuk için doğru zaman

Bir Eylul Aksami

Nirvana
Pro Üye
3 Şubat 2018
6.740
25.576
548
28
Selam hanımlar, eşim de ben de 29 yaşındayız. 1,5 yıldır evliyiz ve 5 yıldan fazladır sevgiliyiz. İşlerimiz iyi çok şükür. Maddi bir sıkıntımız çok yok gibi, sadece birimizin maaşıyla ev kredisi ödüyoruz onun da 5 yılı kaldı. Arabamız da var orta halli bir şey işte. Geleyim asıl kısma, ikimiz de bebek istiyoruz hatta kısmet olur mu bilmem ama hayalimiz hep 2 evlat sahibi olmak. Sadece aklıma takılan şey bu sene yüksek lisansa başladım bilimsel hazırlık da dahil 3 seneymiş okul. Hamilelikte ve sonrasında bebekle nasıl olur, yapılabilir mi bilemiyorum. Doğru zaman ne zaman kafam karışık. Bir yanım istiyor bir yanım bunun geri dönüşü yok diyor. Kamuda çalışıyorum o açıdan sıkıntı olmaz ama okul durumları kafamı karıştırdı. Siz ne zaman karar verdiniz çocuk sahibi olmaya? Tam emin miydiniz her şeyden yoksa biraz da oluruna mı bıraktınız bir şeyleri? Yaşım konusunda da kararsızım bir yanım tam zamanı diyor bir yanım daha gençsin diyor. Çok değişik duygulardayım kızlar fikirlerinize ihtiyacım var.

Ben de doktora tezi yazarken karar verdim ama olmadi hemen. Hatta tup bebek yaptirmak durumunda kaldik. Ben doktora egitimimi tamamladiktan sonra hamile kaldim. Iyi ki de boyle olmus diyorum cunku okul, ders, tez ile birlikte yurutmesi zor olurdu benim icin ozellikle ilk 3 ay tiksinmeler ve uyku istegi yuzunden verimli olmak cok zor olurdu. Sonrasinda da zaten aklim hep bebekle ilgili seylerde oluyor, sunu alayim busu eksik falan derken akademiye kafa yormaya hal kalmadi.

tam zamanı eşin ve senin gerçekten o sorumluuğu almak istediğiniz zaman ama yüksek lisans için çoçuk istegimi ertelemezdim. Bir akademisyen oalrak söylüyorum ben doktora yaparken ilk cocuguma gebe idim ve dünyaya getirdim. yüksek lisans aşamasında size zorluk çıkartmayacaktır çoçuk emin olun ve cocuk isteginizi hayatınızın farklı bir evresi ile bağdaştırığ ertelemeyin kendinizi hazır hissediyorsanız tamamdır.

Bebek sahibi olmaya hazırsan erteleme
Bebeği varken tez yazıp ayda sayısız nöbet tutanlar var.

Bakıcı desteği tutacak durumdaysan tabi (bence her kadın tutmalı ev hanımı da dahil)

Cocugu istiyorsaniz ertelemeyin 30dan sonra insanin baya bi gücü kaybolmaya başlıyor hele 35 sonrasi tam yokuş asagi. Ben yazdiklarinizi okurken yüksek lisans yapmanizi sorguladim tam tersi. Amaciniz ne master yapmaktaki? Belli ki lisansiniz muhendislik olmayan bi bölümde ve bilimsel hazirlik varmış derkenki kendinden emin olmayisiniz bana bu bilgiyi kayit asamasinda öğrenmişsiniz diye dusundurttu. Herkes y.lisans yapmak zorunda degil hele ki akademik kariyer düşünmeyecekseniz.

taze bir anne olarak yazıyorum. Ben sanırım tez mez yazamazdıö. Belki herkesin bünyesi , aldığı destekler farklıdır. Genellemiyorum. Ama ben gün içinde kendime bile zaman ayıramıyorum.

Ki eşim full evde benimle bebeğe destek olduğu halde. Bebeğimle ilgilenmek, onu doyurmaya çalışmak, iyi olsun bi şeyi eksik yapmayalım diye çabalamak zaten belli bir zaman alıyor. Geri kalan zamanda da eşimle evin işlerini yapıyoruz birbirimize zaman ayırmaya çalışıyoruz. Bir bakıcımız olsaydı ya da ne bileyim büyüklerden biri olsaydı farklı olur muydu emin değilim, hiçbir şekilde kafamı başka şeye verebileceğimi düşünmüyorum. Çünkü aklım fikrim hep bebeğimde. Hep ben yapayım içim rahat etsin kafasındayım. Ancak bebeğimin uyku saati oturur, büyür, belli bi düzenimiz olur. Belki o zaman. Bu da birkaç yıl alır gibi. Belki sizin için her şey daha farklı ilerler ama ben kendi açımdan değerlendirmek istedim

Ekleyeyim, zaman kaybetmeden yapın bence

Hakkınızda hayırlısı olmuş gerçekten sağlıkla kucağınıza alın inşallah Maşallah eğitim azminize hayran kaldım doktora bana da nasip olur umarım çok imrendim İnsanın odağı gerçekten kayıyor ister istemez ben de bundan endişeliyim aslında okula odaklanamam diye

Ne güzel her şeye yetişmişsiniz vallahi imrendim, çok teşekkür ederim yorumunuz için

Bebek sahibi olmaya hazırsan erteleme
Bebeği varken tez yazıp ayda sayısız nöbet tutanlar var.

Bakıcı desteği tutacak durumdaysan tabi (bence her kadın tutmalı ev hanımı da dahil)
Kayınvalidem burada yaşıyor kendisi yardım etmek ister ama belli olmaz tabii ki ona güvenip çocuk yapmak istemem. Bakıcı desteği şart diyorsunuz yani, belki yarım çalışma sisteminden faydalanırım diye düşünmüştüm ama bakıcı durumlarını da araştırayım sağ olun

bence bir doktora git hem amh baktir hem adetliyken hormon testi baktir, yumurtalarini saydir. hem de eşin sperm testi versin.
baktin hersey gayet guzel sal gitsin iki sene sonra baslarsin calismalara. ama bazen insanin tahmin etmeyecegi sonuclar da cikabiliyor. oyle bir sey varsa hemen vitamin takviyelerine falan baslarsiniz, varsa gecirmeniz gereken bir operasyon onu geçirirsiniz vs sonrasinda cocuk düşünürsünüz.

O hayaller ve hedefler hiç bitmiyor. Ben de hayal ve hedeflerim için evliliği daha sonra çocuğu erteledim. Kimisi için değdi kimisi için değmedi. En doğru zaman çocuk için hazır hissettiğin zaman.
Ben de tam olarak bundan korkuyorum. Yl bitince de farklı hedeflerim vardı iş hayatına dair tabii ne kadarı olur bilinmez. İnsan var oldukça asla bitmiyor istekler. Haklısınız teşekkür ederim. Sağlıkla kucağınıza alın bu arada

Benim de kafamı karıştıran konu yaş meselesi, ileride geç kalırsam çocuklara yetemem diye endişeleniyorum. Annemle benim aramda çok yaş farkı var mesela, bu nedenle annemin bana yetemediğini hızlı yaşlandığını her konuda hissettim. Çocuklarım da benim için aynı şeyleri hissederlerse gerçekten üzülürüm.

Mühendislik değil de normalde hukuk mezunuyum, iş yerinde uğraştığım alanla birebir uyumlu olduğu için ve keyif de aldığım için işletme yüksek lisans bölümünü seçtim. Sınavına da çok severek hazırlanmıştım hatta. Akademisyen olma hedefim yok dersleri seviyorum sadece, çocuk olursa derslere yetişemem sonra bırakır pişman olurum diye korkuyorum. 3 seneymiş derken uzatma almazsam 3 sene olacakmış, uzatma alırsam 4 seneyi bulacakmış anlamında söyleyecektim şimdi fark ettim cümleyi eksik kurmuşum. 4 sene sonra çocuk için geç kalır mıyım aklımda bunlar var işte kısacası…

Çok teşekkür ederim yorumunuz için, çok iyi bir annesiniz bence Allah analı babalı büyütsün. Bana da cesaret verdiniz sağ olun var olun

3 sene önce kadar yumurta sayısı iyi düzeyde çıkmıştı ama yaş aldıkça değişiyodur mutlaka. Hazır regl yaklaşmışken olunca baktırayım çok mantıklı. En azından her şey yolundaysa kafam rahatlar daha mantıklı düşünürüm. Çok sağ olun

Yüksek lisans yapmış, cocugu olmayan, 35 yaşında bir kadin olarak yazayım. 2 çocuk isteyen, imkanları ve şartları hazir olan 30 yasinda bir kadın, bu kadar da keyfi ve aciliyeti, lüzumu olmayan bir eğitim planı icin 3 4 sene beklememeli. Ben hem çocuk istemiyordum o yaşlarımda hem de gerçekten yüksek lisans, yurt dışı kurulu düzene geçmek vs derken cok mecburi sebeplerle bekledim. Simdi çocuk düşünüyoruz. Önümüzdeki seneye planlasak doğana kadar 36 37 olacağım. 2 çocuk isteseydim iyice yaş ileri gidecekti. Ha olmaz mi tabii ki olur da içinize çocuk isteği gelmiş yani ondan dedim gerek var mi diye. İnsanın çocuk planının olmasıyla çocuk isteğinin gelmesi farklı bence. Plan aşamasında olsanız her seyi sıraya koyar, benim gibi vaktini beklersiniz. İsteğiniz varken tadını çıkarın derim. Ha bana kalsa su an yüksek de yapmazdım sizin yerinizde olsam ama tabii bi başlayıp görün. Paralel gidecek mi bakın.

aynen öyle
ben de seneye yaz icin bir sürü plan yaptim o yuzden kesinlikle bir sene hamilelik vs düşünmüyordum. ama sonuclarim guzel cikmadi o yuzden bu zamanlari takviye vs kullanarak gecirip cocuk fikrine isinmaya çalışıyorum.
ihmal etme bence
hatta eger devlet hastanesine gideceksen adet oldugun gune randevu bulamama ihtimaline karsi simdiden git, hormon testi acacak sana. sonra istedigin tarihte kan verme hakkin oluyor doktora gorunmeden, daha pratik olur.
bir de degerlerine baktir. ferritinin demir vs dusukse bunlar da saglikli gebeliğin önündeki engellermis. en azindan cocuk icin aksiyona gecene kadar degerlerini yükseltirsin

Çok teşekkür ederim yorumunuz için, çok iyi bir annesiniz bence Allah analı babalı büyütsün. Bana da cesaret verdiniz sağ olun var olun
anne değilim
doktora zamanında -üstelik türkiyedeki gibi tırt şekilde değil, yurt dışında, sabah akşam laboratuvarda sabahlayarak, ciddi yayınlarla vs. yapılan doktoralarla- tez yazarken, deney yaparken çocuk yapan arkdaşlarım var epeyce

ama çok destek eş ve ailelerle oldu, yoksa olmazdı

ve de -alınmayın gücenmeyin- bu kişiler "türk tipi" anne değildi
kimsenin yok biberon sterilazatörü yok bilmem ne marka bebek arabası filan yoktu.yağmurda karda bisikletle anne laboratuvara giderken bu bebeler de -10 derecede o bisikletle kreşe bırakıldılar. 2 gün anne 2 gün baba bıraktı aldı, geceleri evde arkadaşları/aileleri dönüşümlü baktı bebeye filan. 1 yaşlarındayken bebeler... böyle böyle de büyüdüler.

yani
doğruya doğru daha doğmadan odaları hazırlanan, çılgınlar gibi oda süsleri 40 kat kıyafetler, montessori bilmem neler (türkiyeye gelince gördüm ben bunları) koşturulan bebelerin -en azından doktora aşamasındaki- tezle birlikte olması biraz zor.

fakat
siz akademisyen değilsiniz, sizinki doktora değil YL
ar gör vs. olan/olmak isteyen süre kasması gereken kimse de değilsiniz sizin için ay aman x dergide yayın olmadı da y, o kongreye yetişmedi, bu proje kabul olmadı bunlar oldu hayat memat meselesi değil. stres yapacağınız bişey yok...

2. çocuk da istiyorsanız ilk bebeği 35'e kadar bırakmak çok rasyonel olmayabilir

zaten bilimsel hazırlığınız vr bu sene, bu gece (!) gebe kalsanız bile siz doğurana kadar ders dönemleriniz bitecek. bu dönem kaydı zaten bitmiştir.

bazı okullar hazırlıkta normal ders döneminin derslerini kodlatmıyor ama imkan varsa siz gelecek dönem normal ders de kodlayabilirsiniz, değilse de YL derslerinin hepsini 1 dönemde alma imkanınız varsa -şu anda hemen gebe kalsanız- doğum izni zamanına geliyor. (tabi her okulda mümkün değil çok az ders açılan okullar var, bilemiyorum)

her türlü, dersleri bitirdikten sonra dondurabilirsiniz, bilimsel hazırlığınız varsa toplam 4 seneniz var illa ki biter yani.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…