• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Cocuk yetistirme hakkinda destege ihtiyacim var

tek başına oyun kurup oyuncaklarıyla falan oynamıyor mu?
sürekli ilgi sürekli aktvite vs yalnız başına zamanını nasıl değerlendirmesi gerektiğini bilmiyor gibi geldi bana..
Cok az oynuyor tek başına. Hemen sıkılıyor.
Yalnız kalmasina firsat kalmiyor zaten. Hemen ya bir arkadasi geliyor ya kizim asagi iniyor. Ama 5 dk evde kalsak bu sefer de hadi baba bizi suraya gotur buraya gotur.

Kendi kendini oyalamayı öğrenmeli çocuklar o zaman. Ben bunu çıkardım yazdıklarınızdan. Sürekli birileri ile oynadıkları için yalnız kaldıklarında ne yapacaklarını bilmiyorlar. Bunu öğrenmeleri lazım bence.
Benimki cok guzel oyun kurar kendisine aslinda , kucukken daha cok oynuyordu kendi kendine ama buyudukce bu azaldi ve surekli insan istemeye basladi
Ben mesgulsem babasina sarar , annem kapidan geldigi anda ustune atlar hadi anneanne odama gidelim oynayalim der
Ama ben bi noktada yeter artik deyince gider odasina 2 saat oynar oyuncaklariyla , hayal dunyasi cok genis cok yaratici , hemen evdeki kutulardan gemi ev vs yapip bi sehir olusturabiliyo
Erkek cocuk olmadina ragmen odasi boncuk sim resim kagidi boya vs doludur onlarla savasan ordu , yarisan arabalar vs yapar
Demek istesigim aslinda kendi kendine oyun yaratip oynama becerisi var ama bu surekli bizimle ve arkadaslariyla olma istegini bastirmiyor
Gunde 2 saat kendi kendineyse 22 saat birini istiyor yanina

Ben o yaşlardaki halimi hatırladım. Annem babam çalışıyordu. Kardeşim yoktu. Arkadaşlarımın da hep okulu vardı. Ben genelde yalnız oynardım. Hiç sıkılmazdım. Hala da yalnızlıktan sıkılmam ve müthiş bir özel alan algım var. Odama biri izinsiz girsin ve biraz uzun kalsın daralırım. Yada evime gelsinler çok uzun süre kalsınlar istemem. Yatılı misafir sevmem. Alanımı korumak çok çok çok önemli benim için. Çocuklukta ne yaşadıysak ileriki yaşlarımızı etkiliyor.

Offf ayni durumun icindeyiz gercekten daraldim ben de.
Ben birinci sinifa başlayınca odevler dersler derken biraz duzelir saniyordum
Bu da mi olmayacak yani sizinki buyukmus de :KK43:
Valla bizde degismedi
Okula kosa kosa gider , hafta sonunu bile sevmez
Cunku okulda arkadaslariyla tum gun oynayabiliyor
Saka gibi dimi ? Sirf arkadaslari icin kosarak okula giden bir cocufum var :)

4 yasina kadar aktiviteye bogdum sanirim evet.
Ama sonrasinda okula basladi ve arada yalniz bırakmaya da basladim
Zaten ben de calisan bir anneyim her an yaninda olamam hem eve hem ise yetismeye çalıştım.
Yukarda da yazdim dr destegi de aldik.
Olay doğrudan gelisince cok mantikli. Mesela dr muayene etmek icin gogsunu acmasini isteyince bana bakiyor , izin vermek istemiyor. Ama goruyorum ki oyun soz konusu olunca bu durum hic önemli degil. Beni korkutan da bu oluyor zaten :KK43:

Kendi kendine geçirdiği vakti ne kadar ve neler yapıyor? Pedagojik eğitimim yok, acaba bir danışsanız da ceza şeklinde degil de, bir süre belirleyip o süre boyunca yalnız bıraksanız? Bir zararı olur mu bir sorun siz :)
Mesela o yaşta bir çocuk 50 parçalı puzzle yapabilir gibi geliyor, verin önüne, bitene kadar bahçede örtünün üzerinden kalkmasın...
yada yaşına uygun maket. Yada önüne bir resim koyup, nesne koyup onu çizene kadar gibi..
Gelip gidip sormasın size ama kendi uğraşı ve 1 saat orada...
yapamadığı yerde başka oyunlar kurabileceğini söyleyin elindeki malzeme ile.
Ama tabi sonuç alınır mı, yanlış bir yaklaşım mı olur bilmiyorum...

Aşağıda bir arkadaş daha yazmış; çocuğunuz vaktini çok dolu dolu geçirdiği için her zaman o düzeni mi devam ettirmek istiyor acaba? Hani normal olan o mu ona göre? Öyle mi algılıyor. Muhakkak oynamam bir şeyler yapmam lazım diye mi düşünüyor ki? Bunu hiç sordunuz mu ona ne diyor? Arkadaşını bırakmamış. Bunun sebebini nasıl açıkladı size?
Yalnız sıkıliyorum dedi.
Ama hic mi yalniz kalinmaz?
Bu istegine de eyvallah diyorum ama su gittiği yerden gelmemesi delirtiyor beni.
4 yasinds falandi. Annemlerin evi kuzenimle yan yana, yasiti oglu da var onun. Oynamaya gitti,sonra ben almaya gittim.
Cocuk uyumus bizimki orda tv izliyor.
Ya gel de evde izlesene, yok.
Bu ornek durumun vehametini anlatir sanirim.

Sanırım tek başına keyifli vakit geçirmenin tadını almalı ve kendiliğinden tercihi haline getirmeli..

Tek başına yapabileceği eğlenceli aktiviteler araştırsaniz nasıl olur?

Ben o yaşlardaki halimi hatırladım. Annem babam çalışıyordu. Kardeşim yoktu. Arkadaşlarımın da hep okulu vardı. Ben genelde yalnız oynardım. Hiç sıkılmazdım. Hala da yalnızlıktan sıkılmam ve müthiş bir özel alan algım var. Odama biri izinsiz girsin ve biraz uzun kalsın daralırım. Yada evime gelsinler çok uzun süre kalsınlar istemem. Yatılı misafir sevmem. Alanımı korumak çok çok çok önemli benim için. Çocuklukta ne yaşadıysak ileriki yaşlarımızı etkiliyor.
Ayni sizin gibiyim bu yuzden de cok daraliyorum zaten surekli tepemde olunca :KK43:

Cok az oynuyor tek başına. Hemen sıkılıyor.
Yalnız kalmasina firsat kalmiyor zaten. Hemen ya bir arkadasi geliyor ya kizim asagi iniyor. Ama 5 dk evde kalsak bu sefer de hadi baba bizi suraya gotur buraya gotur.
Bence önceliğiniz bu olsun durum buysa...
Yalnız kalmayı kendi ile vakit geçirmeyi öğrenmeli..

Benimki cok guzel oyun kurar kendisine aslinda , kucukken daha cok oynuyordu kendi kendine ama buyudukce bu azaldi ve surekli insan istemeye basladi
Ben mesgulsem babasina sarar , annem kapidan geldigi anda ustune atlar hadi anneanne odama gidelim oynayalim der
Ama ben bi noktada yeter artik deyince gider odasina 2 saat oynar oyuncaklariyla , hayal dunyasi cok genis cok yaratici , hemen evdeki kutulardan gemi ev vs yapip bi sehir olusturabiliyo
Erkek cocuk olmadina ragmen odasi boncuk sim resim kagidi boya vs doludur onlarla savasan ordu , yarisan arabalar vs yapar
Demek istesigim aslinda kendi kendine oyun yaratip oynama becerisi var ama bu surekli bizimle ve arkadaslariyla olma istegini bastirmiyor
Sizinki sanki zoraki mi tek başına oynuyor? Mecburiyetten yani. İşte burada kişilik faktörü işin içine giriyor. Eğer çocukta bir sorun yoksa bunun tek açıklaması var: Mizaç. Sıkılıyor demek ki yalnızlıktan. Tek başına oyun oynasa bile yanında birini istiyor demek ki.

E iste bu da benim :))
Ben de yalnizligi cok severim ama kizim tam tersim malesef.

Merhaba, bildiğim kadarıyla bu yaşlar 2-4 de olduğu gibi yeni bir gelişim(ergenlik) çağı. Tecrübe aktaramayacağım çünkü henüz oğlum küçük ama ben kendimden de biraz hatırlıyorum. Özgürleşme arzusu, yanlış olduğunu bilsen de seni cezbeden durumlar... Bi de şöyle bişey var, tabi çok daha fazla kaynağa ulaşılabilir ama bi bakabilirsiniz http://blog.milliyet.com.tr/6-yas-c...stigi-guclukler-nelerdir-/Blog/?BlogNo=189720

Yalnız sıkıliyorum dedi.
Ama hic mi yalniz kalinmaz?
Bu istegine de eyvallah diyorum ama su gittiği yerden gelmemesi delirtiyor beni.
4 yasinds falandi. Annemlerin evi kuzenimle yan yana, yasiti oglu da var onun. Oynamaya gitti,sonra ben almaya gittim.
Cocuk uyumus bizimki orda tv izliyor.
Ya gel de evde izlesene, yok.
Bu ornek durumun vehametini anlatir sanirim.
Eviniz onun için cazip mi peki? Yada farkında olmadan çok mu müdahele ediyorsunuz evde? Kısıtlıyor musunuz?

Sizinki sanki zoraki mi tek başına oynuyor? Mecburiyetten yani. İşte burada kişilik faktörü işin içine giriyor. Eğer çocukta bir sorun yoksa bunun tek açıklaması var: Mizaç. Sıkılıyor demek ki yalnızlıktan. Tek başına oyun oynasa bile yanında birini istiyor demek ki.
Evet sanirim mizaci oyle , cok komik birsey soyliyim , 9 yasindaki velet benden daha populer ve benden daha cok arkadasi var
Herhangi bi yere girdigimde aa siz x'in annesisiniz dimi diyorlar , ilk baslarda dumur oluyirdum ama artik alistim
Is hayatinda bile karsima cikiyor , bi musteri geliyo aa ben taniyorum sizi cocugunuz x dimi diyo , inanilir gibi degil ama asiri sosyal ve ben boyle bir insan olmadigim icin belki de anlayamiyorum onu

Kendi kendine geçirdiği vakti ne kadar ve neler yapıyor? Pedagojik eğitimim yok, acaba bir danışsanız da ceza şeklinde degil de, bir süre belirleyip o süre boyunca yalnız bıraksanız? Bir zararı olur mu bir sorun siz :)
Mesela o yaşta bir çocuk 50 parçalı puzzle yapabilir gibi geliyor, verin önüne, bitene kadar bahçede örtünün üzerinden kalkmasın...
yada yaşına uygun maket. Yada önüne bir resim koyup, nesne koyup onu çizene kadar gibi..
Gelip gidip sormasın size ama kendi uğraşı ve 1 saat orada...
yapamadığı yerde başka oyunlar kurabileceğini söyleyin elindeki malzeme ile.
Ama tabi sonuç alınır mı, yanlış bir yaklaşım mı olur bilmiyorum...
Cok sağolun gayet mantikli yazdiklariniz.
Kizim kagitla kalemle yapbozla oynamayi sever
Vakit de gecirir onlarla ama isini hemen bitirp kalkiyor.
Cok daha kucukken, hani iri parcali yapbozlar var ya 10lu 20li falan. Ezbere yapardi onlari ama beni oturturdu. O parçayı ikimiz birlikte tutardik ve yerine oyle koyardi.
Yani bir şekilde bir baskasini dahil etmek icin her seyi yapiyor

Bu arada konu sahibi kusura bakma lutfen bende icimi doktum bi ton konunda :(

Benim komşum gibisiniz. Kadıncağızın adı bilinmez. Çünkü o X in annesi:KK200:
Evet sanirim mizaci oyle , cok komik birsey soyliyim , 9 yasindaki velet benden daha populer ve benden daha cok arkadasi var
Herhangi bi yere girdigimde aa siz x'in annesisiniz dimi diyorlar , ilk baslarda dumur oluyirdum ama artik alistim
Is hayatinda bile karsima cikiyor , bi musteri geliyo aa ben taniyorum sizi cocugunuz x dimi diyo , inanilir gibi degil ama asiri sosyal ve ben boyle bir insan olmadigim icin belki de anlayamiyorum onu

Eviniz onun için cazip mi peki? Yada farkında olmadan çok mu müdahele ediyorsunuz evde? Kısıtlıyor musunuz?
Kocaman bir evimiz ve gayet guzel bir odasi var. Belli sinirlar dahilinde istedigi gibi oynamasina izin veriyorum,ama isin icinden cikamiyorum.
Karsi komsumun cocuklari büyük.liseye gidiyorlar ve kizimla hic iletisimleri yok.
Bir ara da surekli onlara gitmek istiyordu.
Kizim ne isin var orda diyorum, boyama yaparim diyor, tv izlerim, otururum diyor.
Yani boyle bir sey olabilir mi?
Ayni seyleri evde de yapabilir cazip hiçbir sey yok orda ama hayir bir ars takmisti. Sukur simdi unuttu

Back
X