- Konu Sahibi samyelipoyraz
-
Yok yanlış anlamam.
Benim aile yapım bu.
Dini görevlerimizi de yaparız sosyal hayatımızı da kısıtlamayız.
Bir defa bile kıyafetimle,içtiğimle ya da davranış şeklimle ilgili bir eleştiri yapılmamıştır aynen ibadetlerime de karışılmadığı gibi.
Biraz karışık aile yapısı olabilir ancak şükürler olsun ki mutluyuz. Herkesin rahat olduğu ortamda.
Birazdan damlar birisi siz esinizi kiskaniyosunuz diye biz popomuza kadar giymeyelimmi biseyler kapanalimmi. Nerde bu medeniyet. Tekraarliyorum bende acigim ama teshir boyutunda degil. Saygi duymuyorum oylelerine.
yazlık ortamından sadece bizim gelinimiz için bahsettim, kayınpederimin yazlığı yok önce onu belirteyim.
böyle bir gelenek de bazı ailelerde vardır belki bilemiyorum. ama dediğim gibi hiç duymadım.
kendi ailem güneydoğulu (gaziantep) eşimin ailesi iç anadolulu, gelinimiz egeli, hiçbirinden kayınpederin yanında şort giyilmez gibi bir kural duymadım, aksine kayınpeder baba gibi görülür ve yanında rahat edilir.
ama mesela benim ailemde de eşimin ailesinde de babanın/kayınpederin yanında sigara içilmez, küfür edilmez, eşle sarmaş dolaş olunmaz falan.
yani sandığınız kadar yaygın bir adet değil bu şort giymeme adeti (zaten bir şeye adet denmesi için çok eskilere dayanması lazım, şortun türkiyedeki geçmişi en fazla 30-35 yıldır)
Sözedilen konu,kayınpederin yanında şort giyilir mi giyilmez mi değildi.
Gelin Hanım şortla gidince,nişanlısı (sanırım nişanlıydı) bir daha anne babasına giderken öyle giyinmemesi için ikaz etmişti.
Demek ki o ailenin hassasiyeti vardı ve rahatsız oldular.
Bunun dile dökülmesine gerek olmadan önleminin alınması daha şık olurdu.
Gelenek,şort giyinmeme geleneği değildi:) Büyükleri ziyaret ederken usturuplu giyinme geleneğiydi.
Siz yazlık ortamda giymekten bahsetmişsiniz.Evsahipleri de herhalde ona göre giyiniyorlardır.
Veya ailelerinizin bu yönde bir hassasiyet yoktur.
O halde doğal olarak ortama ve aileye göre giyinmekte sakınca görmezsiniz.
Mesela siz de büyüklerin yanında sigara içmiyormuşsunuz.
Ben de içmiyorum ama bir başkasına göre sigara tuhaf gelebilir.
Alkol alınmayan evde rakı istenmeyeceğini bilirsiniz ama damat-kayınpeder karşılıklı tek atanlar da olabilir.
Genelde bakmiyor ama ben de takinti oldu galiba.. bakacakmi diye donup bekliyorum. Oda yazik garibim korkusundan gozu yerde yuruyor....Niye kadinlar cok acik giyinir ki. Yoldaki herkesin onlara bakmasi tatmin mi ediyo onlari.nerdeyse poposu gorulecek kadar kisa etek gogus dekoltesi. Teshircilik degil mi bu. Cok basitlesyirmiuormu onlari. Bu arada ben de acik giyerim ama kendimi basitletirecek kadar degil. Dozunda.
ben zaten o konu için yazmadım. office "iyi de hani bizim bir örf-adet'imiz vardı.. hani k.pederin-babanın yanında bacak bacak üstüne atmaz, şort giymez, ayaklarımızı uzatarak oturmazdık.. " demiş. çok genel bir ifade bu, kişisel bazda bir değerlendirme değil. sanki bizim böyle örf adetlerimiz var da benim haberim yok... zaten sonraki mesajında da siz duymamış olsanızda var böyle bir adetimiz demiş de yani...
ayrıca az önce de dediğim kendi adıma bahsettiğim ortam yazlık ortamı değil, yani kayınpederimin evine şortla gidiyorum ve şortla geçiriyorum bütün vaktimi, kayınvalidem evde bile eşarbını çıkarmayan uzun etekle dolaşan bir kadın. eğer şort giymeme adeti olsa beni uyarırdı, kendisi bunlardan çekinecek bir insan değil, ama ben sokakta şortla dolaşıyorsam neden eve gelip kayınpederimin yanına geçerken başka bir kılığa bürüneyim ki?... kendi ailemde de yazın ev içinde 50 yaşındaki annem dahil herkes şortla dolaşır, dedem gelince kimse kalkıp üstünü değiştirmez. yazlık da değil uşakta yaşıyor annemler.
ben zaten o konu için yazmadım. office "iyi de hani bizim bir örf-adet'imiz vardı.. hani k.pederin-babanın yanında bacak bacak üstüne atmaz, şort giymez, ayaklarımızı uzatarak oturmazdık.. " demiş. çok genel bir ifade bu, kişisel bazda bir değerlendirme değil. sanki bizim böyle örf adetlerimiz var da benim haberim yok... zaten sonraki mesajında da siz duymamış olsanızda var böyle bir adetimiz demiş de yani...
ayrıca az önce de dediğim kendi adıma bahsettiğim ortam yazlık ortamı değil, yani kayınpederimin evine şortla gidiyorum ve şortla geçiriyorum bütün vaktimi, kayınvalidem evde bile eşarbını çıkarmayan uzun etekle dolaşan bir kadın. eğer şort giymeme adeti olsa beni uyarırdı, kendisi bunlardan çekinecek bir insan değil, ama ben sokakta şortla dolaşıyorsam neden eve gelip kayınpederimin yanına geçerken başka bir kılığa bürüneyim ki?... kendi ailemde de yazın ev içinde 50 yaşındaki annem dahil herkes şortla dolaşır, dedem gelince kimse kalkıp üstünü değiştirmez. yazlık da değil uşakta yaşıyor annemler.
Konu sonradan donmedi ki.. 30. sayfaya gelmis, ama daha ilk sayfada "siz aciklar biz kapalilar" diye biri atip tutmaya baslamis, 4. sayfada bir dizustu giyemiyormus, sort giyenlerden rahatsiz oluyormus, "giymeyin,bizi rahatsiz etmeyin" diye bagrinmis.. Gunah demisler, ayetler surelerden alintilar yapmislar, daha neler... Bu kadar yazilan cizilenin icinde bir tek Mursi mi batti gozunuze? Niye rahatsiz oluyorsunuz ki, gidisat o. 1970li yillardan buyuklerinizin resimlerini bulursaniz bir bakin, mini etek moda idi ve buyuksehirlerdeki cogunluk da yillarca mini etek giydi, hem de ne mini.. Kadinlar daha ozgur, erkekler daha edepli idi. 40 sene sonra geldigimiz nokta bugun bu.
Kadin kisminin kadina eziyeti, dusmanligi..Birbirlerini kisitlamaya ugrasan bir toplum olduk. Isteyen istedigi gibi giyinir kardesim. Avrupa ulkesinde yasiyorsun, medeniyetler besiginde yasiyorsun, elli cesit irktan dinden insanin birarada yasadigi bir ulkede yasiyorsun, bura ne iran ne Suudi Arabistan. Hosuna gitmiyorsa bakmayacaksin, kinamayacak, gunah almayacaksin. Bir de atip tutanlar gunahtan da korkuyorlar haa.. Cogu gunah diye giymez, yapilan giybetin haddi hesabi yok. Bu ne perhiz bu ne lahana tursusu..
iyi de neden benim yorumuma bu kadar saplanıp kaldınız ki? her adetten haberiniz olacak diye bir kural mı var ayrıca29 yaşındayım hiç duymadığım adetleri duyuyorum burada.. sizi uyarmadıklarına göre yok demek ki siz de böyle bir adet.. kaldı ki ben bir Kilis'li kızıyım, doğu kültürünü çok iyi bilirim.. bırakın şortu pijamayla gezilemezmiş babanın yanında.. muhtemelen dedem hayatta olsa hala gezemezdik.. ve evet genel olarak "saygı" kavramına kıyafeti de dahil edebiliriz.. ama sizin aksinize mesela biz de de el ele veya sarmaş dolaş oturmak hiç ayıp karşılanmaz, sevgi göstergesidir çünkü bu..
saygı bacak bacak üstüne atmayla olmaz. saygı büyük yanında ayak uzatmamayla olmaz. saygı byük yanında sigara içmemeyle olmaz. sanırım sonunda torunlarımız ailelerine eskiden saygı diye bi saçmalık varmış nasıl yapılıyomuş anne diye soracaklar.
Röntçü milletiz vesselam
süper bağlamışsınhayır en çok garibime giden şey de, yurtdışında büyüyen çocuklar için gelenek-görenek bilmiyorlar denir ya, yanarım yanarım da ona yanarım.. Tr'de de bilip-bilmemek birşey ifade etmiyormuş, bende bu konudan bunu öğrenmiş oldum..
Bosuna denmiyo kadin kadina dusman diye!yok sen aciksin yok ben kapaliyim yok gelenek yok saygi.konunuz erkeklerin kadinlari gozle taciz etmesi degil miydi?bizim derdimiz bizim ozgurlugumuzu kisitlayan erkeklerle olmali hemcinsini ezince daha mi ustun olunuyo acaba?
off bende konun gazabına uğrayanlar oldum ama baktım saygı şu değil bu değil yazıyo hiçte sevmem bu muhabbeti. herkesin örfü adeti geeneği var. benim anne babam daha çocukken köylerinden çıkmış ben ist da doğdum büyüdüm. ne değişti.
şimdi gidiyoruz bi eve çalıyoruz kapyı allahtan biri dire kapısını kalkıp açıyo oda olmasa eve girip insan arıycaz herkes bi köşede oturuyo. ailem evimize misafir geldiğinde daha bina kapısı açılır açılmaz hepimiz daire kapısının önünde saf dururduk hoşgeldin demek için misafir oturmadan oturmazdık. şimdiki çocuklar koltuğa boylu boyunca uzanıyo başında bekleki çeksin ayağınıda otur.
evet ya kahrolsun erkekler yaşasın kadın dayanışması :)
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?