Çok fazla harcıyorum

Ben böyle düşünmüyorum.
Çok şükür ailem bizi kimseye muhtaç etmedi hiç bir zaman.
Üniversitede durumu bizden iyi olan arkadaşlarım bile kredi almıştı ama benim ailem
zaten yanımızdasın gerek yok kredi almana bir de onun ödemesi var diye aldırmamışlardı bana.
Orta gelirli, kendi yağında kavrulan, lüks bir yaşamı da olmayan bir aileydik yani.
Gerçekten rahat okudum ben ama bu bana verilen harçlıkları hunharca harcıyorum demek olmadı.

Ailem veriyor ohh ben de bir güzel yerim kafası bana göre değil hiç.
Mezun oldum hemen atanamadım gittim komik paralara çalıştım, bakıcılık yaptım.
Muhtaç olduğum için, ailem vermediği için değil.

Ben imkanı olsa bile ailemin parasıyla sefa sürebilen biri değilim.
Annemde kimseye yük olmamayı gördüm, idareli olmayı, yarını düşünmenin önemini gördüm ben çünkü.

Haa kardeşlerim de benim tam tersime acayip rahat harcarlar.
Ailem değil mi yapacak diyeni bile var :S

Bu biraz kişilik meselesi bence.

Az gelirli bir ailede büyüdüm. Okurken çalıştım. Aslında hep çalıştım :) okul harcligimi ayirir, kalanını ailemin borçlarına verirdim. Evlendim hamilelik boyunca çalıştım. Lüks harcamalarim hiç olmadı durumum olduğu zamanlarda bile.

Buna rağmen diyorum ki şayet aileni zor durumda birakmiyorsan harcayabildigin kadar harca. Hayat çok kısa. Tasarruf delisi olduğum halde elime hiçbir şey geçmedi. Tek avantajı borcumun olmaması. Keşke ben de zamanında savurgan abimin borclarini odemeye çalışmak yerine kendime harcasaymisim.

Bunu zenginlere, sözde ailesini düşünenlere, para delisi insanlara anlatamazsın canım boşver.

Son düzenleme:
valla cnm ben bekarkende harcardım istedigim bi takım oldumu alıcaz diye cıngar cıkarır cok pahalıda olsa aldırıdım

bekarken calıstımda o zamanda paraya hic acımadım simdi evlendim gene acımıyorum esimin öyle cok bi geliri yok bazen kendime kızıyorum bile adam kac saat calısıyo sen her hafta her gun dısarda yemekte alısveristesin bazende beni sinir ediyo iyiki harcamısım diyorum huy bu herkezin farklı iste

Bence harcama değ yurt fazla.
Yani farklı farkli şehirlerde okuyan çok arkadaşım var en cok yurt parası 550 falan civariydi. Şartlar da ayni kahvaltı akşam yemeği, servis hepsi var.
Bence daha uygun bi yurda geç.

Ayda 700 tl harciyorsaniz ve ailenizin durumu iyiyse cok degil ki.
Olmasa size sahane tavsiyeler verirdim ama ailenizi zorda birakmiyorsaniz harcayin.
Bana ailem 2000 tl yollardi da 2010 senesinde harcardim yetmezdi mezun olunca o maasi bile alamayip daha aziyla ev gecindirme derdi var, dilerim senin gelecegin farkli olur ama ilerde bu rahatligi cok cok zor bulursun biraz tadini cikart.

Ben sana mı söyledim onu canım.3000 alana söyledim .Sen niye üstüne alındın?Biraz özendim hatta.Ondan oha dedim.Ama yine de elim gitmez.Öyle alışmadım.Sizler alıştığınızdan çok koymuyor .Durum da iyiyse.Bizim durumlar kötüydü.Oyüzden sizinki çalışan birinib geçimi gibi.Ama bu kadar para havadan geliyorsa fakie öğrencileri de düşün.Çok zor durumda okuyanlar var.Nasıl geçindiklerini görsen şaşarsın.Ben parası yok diye yurtta başkasının çöpe attığı haşlanmış yumurtayı alan duydum.Ben değilim ama ablam yapmış bunu.Biz çok kardeşiz.Ben biraz daha rahat harcadım son çocuk olduğum için.Ama aileme kıyamıyordum yine inanki.Çok harcamazdım öğrenciyken.Ana baba gönderiyor çocuğum okuyor site okadar paraya ihtitacı olur diye.Ama seninki biraz rahatlığa giriyor.Şimdi biz ailede madden çok iyi olmadığımız için seni anlayamıyorum.Ama ne olursa olsun daha az harcamalısın.Gelen gidiyor sana.Bu kadar göndermeyi neye göre karar verdi bir de ailen?O parayı kim belirledi.
Ailen okul bittikten sonra senin üstüne çökee mi acaba .Kiminin aiöesi okulda gönderdiğini fazlasıyla çıkarıyor..Şimdi kendim kazanıyorum kendim yoruluyorum zamansızlık yaşıyorum ağız kokusu çekiyorum diye giyime kozmetiğe biraz fazla harcıyorum.Ama başkasına vermek zor geliyor.Ben 3,5 alıyorum .Mümkün değil hepsini bitireyimMutlaka atıyorum kenara..Bu 3000 alan neye harcıyor?Çok ilginç.Öğrenci dediğin tek başına evde kalması saçma mesela.Yurt parası da çok fazla nasıl yurtki.Burda 700 tl var dediğin gibi..Çalışan hadi olur tek başına kalması.Çalışılan şartları sağlamamak lazım öğrenciye çalışası gelmez insanın.Paranın kıymetini bilmesi lazım.

Son düzenleme:

Benim mesajımı alıntıladığın için ve bende mesajda kuzenimden bahsettiğim için tabikide üzerime alındım..
Rabbim hepimizin parasına bereket versin.

Bana harcamanız fazla geldi , yurt yemekli ve okul için serviste varmış, en çok para bunlara gidiyor zaten ee sizde ikisi de ödeniyormuş ? Her gün dışarı da sevgilinizle yemek yeme lüksünü bırakıp ayda 2 defaya indirerek, fazla alışveriş yapmadan gayette iyi geçinebilirsiniz. Hatta köşeye para bile atabilirsiniz.

üniversite hic para derdim yoktu ama birinci sınıfın ikinci döneminden son sınıfın ikinci dönemine kadar çalıştım. Hem de bir sürü sektörde. El mankenliği dahi yaptım, bilezik yüzük taktım takı fuarında. Garsonluk, özel ders vermek, resepsiyonistlik, stajlar derken daldan dala kondum.

Ama motivasyonum para kazanmak değildi, boş zamanım vardı, farklı seyler denemek istiyordum vs. 20 saat çalıştığım oldu hatta ayakta durmakta bir ayağımda kemik deformitesi var bana o günlerden kalan:) ama hic şikayet etmeden keyifli çalıştım. Zorunluluk olsaydı bu kadar keyif alır mıydım bilmem. Yani bazı seyler gerçekten verilen parayla sunulan imkanlarla alakalı degil. Kişilikle alakalı dediğiniz gibi.

Bir de gerçekten miktarlar cevreye ve koşullara göre büyük ya da kucuk olabiliyor. 10 birim maaş alan ailenin çocuğa 3 birim harçlık vermesi anlasılabilir, hem fazlası güç olur hem o ailenin normlarının dışında bi sey olur ama geliri 100 olan ailenin çocuğuna 40 vermesi onların normalidir.

Seneler evvel vakıf üniversitesinde okudum+kira+harclık vs derken zaten o örnekteki meblayı çoktan aşmıştık. Benim okulumda bir öğün yemek+içecek minimum 15 liraydı. Devlet üniversitesine arkadaslarımı ziyarete gittiğimde yemekhanede uç çeşit yemeği 1 liraya yerdim

Ankarada kiralar 50 liraysa istanbulda 500 mesela. Bu bile sehirden şehire değişiyor.

Yani on bin lira belki benim yıllık kiram ama bazısı onu michelin yıldızlı restauranta bir gecede veriyor.

Herkesin normali çoğu azı baska ama dediğim gibi herkes imkanı doğrultusunda evladına versin. Cocuk yer içer doyar belki birikim yapar ama şımarmasın etmesin diye olanı esirgemek de yanlış.

Simdi o yıllarda harçlık+ailemin verdiği parayla yaptıgım seyleri su an trilyonlar kazansam da yapsam aynı keyfi alamam. Zaten yapamam da muhtemelen. Her şey yasında guzel.

Ailesi dar Boğazda olmamasına rağmen sırf daha fazla yük olmayayım diye harçlığı az alıp bir konsere ne bilim geziye gitmeyen öğrenci ya da istediği çantayı alıp takamayan öğrenci beni üzer açıkcası. İlerde kendi maaşı olduğunda o konserin tekrarı olmayacak cunku, o canta da ona hiçbir zaman 20 yaşındaki kadar yakışmayacak.

Maddi durumu iyiyse ailenin panik yapmaya gerek yok. Ama harcamalarin gereksiz. Yurtta guzel yemek cikarken disarda yemen cok gereksiz bir kere.

Ben de sen gibiydim elimde hic para tutamazdim.Sonra sokaktaki canlara taktim kafayi takis o takis. O gereksiz harcamalara giden paralar sokak canlarinin karnini doyurmaya gitti. Ben de kendime makul harcamalar yapmak zorunda kaldim. Tavsiye ederim karsiligi sonsuz sevgi sonsuz minnet...

Konu sahibi harcadığın para ailen icin sorun değilse aslında cok bile degil.

Harcanan para degil de nitelikli harcanmayan para daha cok sorun aslında. Yani cevrede 300e yurt varken ve cok bi farkı yokken 900 liralıkta kalmak gereksiz. Boyleyse eger daha uygun bi yurt bul. Yemek yemiyorsan yurtta yemeksiz yurda gec boşuna para verme.

İki aynı model siyah ceket varken üçüncüyü alma keza. 10 tane far paletin olmasın hem son kullanma tarihleri geçer hem hangi birini kullanacaksın. Özetle paranı mantıklı kullanmayı öğren.

Abur cubur yerine süt al mesela mantıklı seçimler de yap. Hangisi sana daha yararlıysa ona yönel.

Kültürel ve sosyal aktivitelerden kısmamaya calıs mümkün olduğunca. Universitedeyken mesela cok pahalı bulduğum bir aktivite olurdu, ay gitsem mi gitmesem mi ikileminde gitmeyi seçtiysem eğer ve cok guzel vakit geçirdiysem OH derdim. Ya gitmeseydim bunları kaçıracaktım diye düşünürdüm. Ya da cok değerli kaliteli insanlarla tanışmışsam o ortamda iyi ki gitmişim gitmeseydim bu insanlarla tanısamayacaktım diye içimden geçirirdim.

Aslında parasızlık yüzünden ya da ekonomi yapmak adına reddettiğin davetlerde kaçırdığın fırsatlar/tanısılacak Yeni insanlar olabilir. Her şeyi geçtim iyi vakit geçirme ve kısa süreli mutlu olma şansını tanımayarak en büyük kötülüğü kendine yaparsın.

Yani paranı boşuna degil nitelikli ve mantıklı harcarsan içine bu kadar oturmaz helali hoş olsun dersin

Niye kendinizi kisitlamak istiyorsunuz ki? O zaman harcama su zaman harcama ne zaman harcayacaksin ki? Universitelisin sen tabiki gezeceksin, alisveris yapacaksin disardada yiceksin tadini cikart bu gayet normal birsey. Ailenin durumuda iyiymiş. Gereksiz dert edinmişsin 900tl zaten kaldigin yerin parasi 300-400TL ile gecinilir mi yani illa darda kalmak, istedigin birseyi alamamak yiyememek hoş birsey mi? Birikim yapilmali evet ama calismaya baslayincada yapabilirsin.

Sigara kullanıyorsan normal ama kullanmıyorsan öğrenci için cok olmasada biraz fazla harcama. Günlük yanına alacagın bi miktar belirle ve fazlasını alma yanına. İster istemez kendini kısıtlamıs olursun canım.

Bence yurt çok pahalıymış.Başka yurtlara da baksanız?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…