Daha hukuk fakültesine başlamadan hukuktan soğudu

Şu çevrede boş konuşanların ağzına çarpasım var... Ne güzel çalışmış, kazanmış maşaallah diyecekleri yerde, saçma sapan heves kırıcı yorum yapmadan duramıyorlar... Kardeşinizi tebrik ediyorum... Hiç üzülmesin çok iyi bölümlerden birini okuyacak, ne güzel
 
alanında iş bulamayanlar hukuk videosunu izleyin, kardeşinize ister izletin ister izletmeyin.

Ekşi sözlükte hakimlik sınavından Türkiye 44.cüsü olan birinin elendiğini okudum, bir diğeri de twitterda dolanıyordu. 94 puan almış.
reynax ,eşiniz hazırlanma tekrar tekrar motivasyonunu nereden buldu? alanım hukuk değil sadece ben de böyle çok torpilin döndüğü bir kurum sınavına hazırlanıyorum. bu yıl mülakatta yaşadıklarım beni çok soğuttu, ama şu an başka çarem olmadığı için tekrar hazırlanıyorum. mülakatta resmen alacağımız kişi belli, bu formalite mülakat izlenimini vermişlerdi.
 
Hukuk para kazanmak icin okunacak bir bolum değil.
Yalan yok, bizim de yanimizda iki avukat, iki stajyer çalışıyor. Kidemli avukat olanla, stajinu yeni bitiren avukatin maasi arasinda neredeyse iki kati fark var.
Herkes, her mesleğe sıfırdan başlıyor. Is öğrendikçe yükseliyor.
Kendini yeterli gorunce de kendi ofisini açabilir
 
Ben şöyle söyleyim eşimde hukuk mezunu değil ,kamu yönetim mezunu. Ve mezun olduktan 5 sene sonra devlete girebildi , baya olamadığı zamanlar oldu. Ilk devlet atamasinda bir kurumda denetmen yardımcısi olarak basladi ama o sene kpssde 90 küsür puan aldi, kaymakamlik sınavını kazandi , mülâkat olmadi, hakimlik oldu yine mülakattan elendi. Bu arada baska biri kurumun sinavina girdi, müfettiş yardımcılığına geçti, bu arada yine hakimlik sinavina girdi, o sene oldu. Mesela benim hic biri olmadi ama o hep çalışıyordu. Her mülâkat öncesi referans istiyorlar tabi ki ama normal kişilerdi. Biz evli olduğumuz zaman olduğu icin torpil olmadığına eminim. Ben mesela öyle değilim eşim gibi , bayramda bile ders çalışırdı. Belki de artık emeklerinin karışıklığını alma vakti gelmiştir
 
Bazı yorumlar ne kadar yapıcı nasıl umut verici, bazı yorumlarsa tam da o sorun yaratan kırıcı konuşan insanların burada şekil bulmuş hali gibi. Çok üzücü, cidden üzülüyorum. Tabiki 17 yıl boyunca ciddi emek harcayınca insan güzel para kazanmak isteyebilir bu tercih meselesidir sonucta zengin koca bulup zengin olmak istemek gibi bir şey değil bu emeklerinin karşılığının bu olduğunu düşünüp bunu istemek. O ne demek yahu? Yok para içinse bıraksın. Herkesin mesleğe bakış açısı aynı olmak zorunda mı? O kadar emek harcayıp derece yapacak kadar bu işe asılıp gençliğini adayınca tabiiki hem saygın bir işi olsun hem herkes tebrik etsin hem de emeğinin karsılığı şekilde iyi bir kazanc elde etsin ister. Ne o yoksa siz hayrına mı çalısıyorsunuz? Bir işe girerken maddi getirisine bakmıyor hiçbir talepte bulunmuyor musunuz? Burada üzülünen nokta sadece kazancı değil aynı zamanda mesleğin itibarının da yitirilmiş olması.
 


Hanfendi, kardeşiniz benim idol meslek gruplarımdan birini kazanmış. Sosyal derslerim/tarih ezberleme kabiliyetim (Bende de sorun olabilir, kısmen derslerde de sürekli anlaşma ve tarihler nezdinde uygulanan, analitik boyutu daha az yaklaşımda da) birazcık daha kuvvetli olsa hiç tereddütsüz seçeceğim alandı, ancak sayısal zekaya daha vakıfım). Ben de ülkemizde tam da oturmayan/veya yeni yeni oturan bir alana girmiş (gençlik yıllarımda) ve bu konuda bence fena da olmayan (daha iyi olabilirdi de tabi, koşullar....) bir yol katetmiş bir akademisyenim. Hiç de pişman değilim, evet çok zorluk yaşadım ama ne istediğini bilen bir insan ona göre ivme katediyor. Orta halli bir aile çocuğu da zaten bana altın tepsiyle sunulacak bazı şeyler diye bakmaz (Zaten kimse bakmamalı da benim enternasyonalist çerçevemden), kendi çabalar, istediği için mücadele eder. Kendisi isteyerek yazdıysa hiç müdahale etmeyin lütfen hanfendi, sonuna kadar destekleyin lütfen. Bilim-hukuk-sanat bir ülkenin gelişmişlik düzeyinin mihenk taşlarıdır. Kardeşinize sevgilerle...
 
Maalesef öyle durum.
Her yere büfe açar gibi hukuk fakültesi açıldığı için sonuç bu.
Asgari ücretin bir tık üzerine stajdan sonra bir iki sene çalışması normal.
Ya da kendi bürosunu açıp da birkaç yıl içinde kapatan çok arkadaşım da var.

Mesele kendini geliştirmesi ve belirli bir alanda ilerlemesi.
Avukat dediğiniz her davaya da bakmaz ki, bunun türleri var.
En erken safhada bunu farkedip, okurken staj ve deneyimle destekler, üzerine de yurtdışında dil öğrenimi ya da yüksek yaparsa gayet iyi yerlere gelir.

Ablam sanırım 15 yıllık avukat.
5, 6 sene süründü.
Sonra kurumsal firmalarda derken şuan büyük bir kurumsal firmada güzel bir pozisyonda çalışıyor, maaşı oldukça dolgun.
Hakim olan arkadaşlarımdan bayağı iyi kazanıyor.
Ama gerçekten çok çalışıyor, senelerce sabah 8 akşam 10 çalıştı, cumartesi nedir bilmedi, günde 3 şehir değiştirdiği oldu ama hakettiği yere de geldi.
Kendi üni arkadaş çevresi de öyle, en kötü pozisyonlar bizimkiler, öyle diyeyim.
Çoğu dış işlerinde, önemli olan hedefi erken belirlemek.
Çalışan ve azmi olan herkesin başaracağı gibi onlar da başardı.
 
İcra müdürlüğü sınavına girebilir
 
Muhendis nasil ogretmen oldu acaba
 
eşim avukat , çok şükür durumumuz iyi
Gelecek kaygısı olmayan bir meslek yok ki şu anda .
eminim kardeşiniz doğru adımlar atarsa çok iyi yerlere gelir.
ben şimdiye kadar asgari ücretle çalışan avukat görmedim
 
Hangi bölüm olursa olsun eğer kendini gelırstirmezse sadece okuduguyla kalır. Kardeşiniz şimdiden moralını bozmasın çünkü gerek yok. Bence gayet iyi bölüm ve yolun basında. Benim tanıdığım avukatlar gayet iyi durumda. Kendini gelırstirsin çevre edinsin. Dava basına iyi alıyorlar diye duymuştum
 
Diyenlerin haklılık payı var. Ama kardeşiniz hirsliysa çok sorun olmaz ilk bir kaç yıl sadece sıkıntı çeker.
Eğer hakim savcı olmak istiyorsa referans şart.
Onun dışında eğer aile çevreniz vs. Genisse ya da tanıdık çevresi genisse diyeyim işi daha kolay.
Ama hukuk fakültesi mezun sayıları belli. her yıl daha da artıyor. Bir de avukatların sonsuza kadar çalışma gibi bir durumu var. Emekli olan kişi sayısı çok az.
Ama şu an yolun çok başında. Kendine bir yol çizip gelistirirse o yoğun kalabalıktan sıyrılır. Yolu açık olsun.
 
Şirketlerde bankalarda vs çalışabilir illa ofis açmasına gerek yok. Mesela bütün bankaların hukuki danışma departmanları oluyor. Şubeler bazı ticari sözleşmeler için görüş alıyor önden o departmanlardan, her yıl eleman alıyorlar gayet. Yine STKlarda vs çalışabilir benzer şekilde. Benim ev arkadaşım hukukçuydu. Şuan bir insan hakları örgütünde çalışıyor. Çok canını sıkmasın. Direk iş garantili hiçbir bölüm yok artık Türkiye'de. Tmciymiş madem işletme iktisat yerine daha az mezunu olan bir bölümde olması daha büyük avantaj onun açısından.

İnanın o aa hukuk mu diye burun kıvıranların önerdiği farklı bir bölüm yoktur. Hiçbir bölüm mezunu sırf üniversite bitirdi diye bulunmaz Hint kumaşı değil çünkü artık. 2001 krizinden itibaren kapandı o devir. Kimsenin işi mezun olur olmaz hazır değil artık.

Öğrenciyken bol bol staj kovalasın. Yabancı dil vs. Kendini geliştirsin. İllaki karşısına iyi bir iş çıkar.
 
yazmadan önce araştırsaydı keşke stajım daha yeni bitti şöyle söyleyeyim en güzel dönem öğrencilik.öğrencilikten çıktığın an sudan çıkmış balığa dönüyorsun.teorik bilgilerin pratikte bir hükmü kalmıyor adeta.o kadar saçma insanlarla uğraşıyorsunki ben bunun için mi okudum bu bölümü diyorsun.staj yeri çok önemli ama iyi yer bulmak çok zor 3 kuruşa seni sömürmek isteyen sana hukuki hiçbir katkısı olmayacak işler kitlemeler sürekli icra takip elemanı gibi kullanılmak....yaz yaz bitmez yani.

yeni mezun olmuş biri olarak kardeşinize en büyük tavsiyem ingilizce ve hukuk ingilizcesi öğrensin toefl,ielts gibi belgeleri okul bitmeden alsın ve mutlaka 2-3. sınıfta yazın biraz staj yapsın yoksa çok zorlanacak benim gibi.
hakim-savcı olmak için referans belası var o olmadan olmak imkansız gibi zaten bu konu kesinlikle gerçek.sınava girecekse bunu göze alsın.ben avukatlık düşündüğüm için çok önemsemiyorum ama sadece hakim savcı olmak için bölüme girip hayal kırıklığına uğrayan çok arkadaşım var.buarada referansında güçlüsü lazım.

öte yandan insanları çok takmamak gerek çünkü ülkede yazacak bölüm kalmadı hemen hemen her bölümden mezun olan düşük maaş kötü şartlarla işe başlıyor,performans,şans,çevre faktörüne görede yolunu buluyor.soğuma nedeni insanlar olmasın yani hukuk değil başka bir bölümde söyleseniz tıp olmadığı sürece hepsi için aynı yorum yapılırdı.maddi manevi rahatlamak için benim kendi çevremdeki gözlemlerime göre 5-10 yıl çile çekmek gerek bu iş için.ilk yıllar tecrübe kazanmaya baksın paraya bakmasın yani sonra kendi ofisini açacak kadar tecrüben ve çevren olunca ofisi açarsın ondan sonrası gelir.ondan önce birinin yanında çalışıp bu meslekten maddi manevi tatmin olmak çok zor.
 
Bundan bir 10 yıl önce kazansaymış, çok güzel bir bölün derdim ama şuan bir avukat olarak söylüyorum durum pek parlak değil malesef. Devlet işi müfettişlikmiş, kaymakamlıkmış, hakim-savcılıkmış, kesinlikle torpilsiz olmuyor, yazılı sınav sonucuna göre alması gereken kişinin iki üç katını mülakata çağırıyorlar mesela 100 kişi alınacaksa 300 kişi çağırıyor sonra 5., 10. olanı almayıp,( güvenlik soruşturması sıkıntısı olmadığı halde) 300. sırada olan adamı arkası var diye alıyorlar , bunun adı torpil değil referans oluyor, bana sorarsan buz gibi torpil, ama bu işe girenlerin hiç biride kabul etmez, biz torpil değil referans bulduk, zaten yazılıyı kazanmıştım diye kendilerini mi milleti mi kandırıyorlar bilinmez, aynı şey icra müdürlüğü içinde geçerli maleaef, bence dilini falan geliştirip özelde şansını denesin, tamam ilk zamanlar çok kazanamaz ama avukatlıkta torpil bir yere kadar işler, zira kimse dava kazanamayan adamı tutmaz, o yüzden yılmasın, kendini geliştirsin, Türkiyede şuan doktorluk dışında garanti meslek yok zaten.
 
Başkasının lafı ile hareket edecekse hangi bölümü kazansa sonucu mutsuzluk olur.Ayrıca bügünden en aşağı 4 yıl sonrasını düşünmek neden?Hangi bölüme girse o bölümün şartları ve imkanları(atanma,iş bulma) arada geçecek olan eğitim süresinde değişebilir.
Ayrıca istiyorsa insan iş imkanı olmayan bir bölümde okuyabilir.Toplum olarak kendi içimizde nasıl bir baskı mekanizması varsa bir türlü istedim yaptım sonucuda ne olursa ben yaşayacağım diyemiyoruz.
 
Benim cevremde avukatlar var. Üç tanesi okul bitince büro açtılar. Ilk iki yıl maddi olarak zorlandılar. Bazı aylar kazanamadığım oldu diyorlardı. Şuan durumları çok iyi. Cok da saygı görüyorlar. Bence çok havalı bir meslek.
Bir tanesi kursa gidip sınava hazırlandı. Savcı oldu. Onunda durumu iyi.
Bir tanesi de önce bir avukatın yanında çalıştı. 4 .5 sene . Maaşı normaldi. Sonra sınava hazırlanmak için işi bıraktı. Ama kursa gitmedi. 3.4 sene öyle geçti. Büro açmaktan korktu para kazanamam diye. Çevrem yok dedi. Kpss ye hazırlanıp kurum avukatlığına geçti. Şuan kazancı normal.
Bu avukatlar aynı dönemlerde okulu bitirdi. Kardeşinizin kendini geliştirmesi önemli bence. Ilk anlattığım kişiler çok girişken insanlardı. Üniversitedeyken. Sonrasında da öyle devam ettiler. Son anlattığım kişi kendi halinde pasif biriydi. Konuskan değildi. Okul bitince pişman olmuştu. Başka bölüm yazsaydım diye.
Bunlar benim gözlemlerim avukat arkadaşlar varsa onlar daha iyi yol gösterir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…