Devlet okulana kayıt parası veren var mı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

cutenuse

Popüler Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
3 Şubat 2017
1.678
3.606
133
Merhabalar, bu konu hakkında gercekten tam bir bilgim yok. Her yer de böyle mi? Yasal mi? Şikayet etsek çözüm olur mu? Sorularima cevap ariyorum.

Yeğenim bu sene ortaokula başlayacak. Okul puanı yüksek, yabancı dil konusunda başarılı bir çocuk. Ortaokulda yabanci dil ağırlıklı sınıfa gitmesini istiyor ablamlar. Ilkokul okuduğu okula yeni kayit icin gittiklerinde 4 bin tl istemisler, normal sinif kaydi icinde 2 bin tl gibi bir rakam söylemişler. Kendi okuduğu okulda basarili olmasina rağmen para vermeden kayit yapmiyorlar. Baska okullar araştırdık ve 7 bin tl ye kadar paralar istendiğini öğrendik. Geçenlerde baska bir arkadasimiz kızını 5 bin tl vererek kayit ettirdi. Böyle bir durum yaşayanlar var mi? Tüm illerde devlet okullari para mi istiyor? Ben ablama sikayet edelim diyorum para alamazlar ama ablamda korkuyor yeğenimin ismini ogrenirlerse okulda falan kötü davranırlar diye.. Kayıtlarda bitmek üzere ne yapacağımızı şaşırdık.

Eltim istanbulda ayni seyi anlatmisti ben agzim acik dinledim tabii şok oldum. Ben daha küçük bir ildeyim suan dorde gecti ve matematik ve ingilizcesi full oluyor genelde bende hep düşünüyorum ortaojul meselesini. Konunuza gelecek olursak direk sikayet edin acımayın boyle birşey yok saçmalık özel okullar bile basarili öğrenciyi indirimli kayit ettiriyorlar. Istedikleri paranin devletle alakali olduğunu hic sanmıyorum olsa her okul isterdi yada arastirsinlar para nereye gidiyor diye

Öğretmenim. Geçen yıl kızımı 1. sınıfa kaydederken 1000 tl verdim. 200+200 iki dönem başında aidat verdim. Paralar okulun, çocukların ihtiyaçları için harcanıyor. Ödeme gücünüz varsa tereddüt etmeyin.

Ama özel sınıf durumu var sanırım bahsettiğiniz okulda. Bu durumda ayrıntıları bilsem şu an hem o sınıfa kaydedilen aileleri hem yönetimi şikayet ederim. Yok öyle parası olana ayrıcalık.

E sormamışlar mi bu ne diye ?
Yasal olarak böyle bir şey yok tabiki. Maximum okul aile birliğine bağış yapmaları istenir. Bu da gönüllü bir durum ve makbuzu olur.
Sordular, yabanci dil agirlikli sinif ayricakli demisler. Ne ayricaligi var dedi ablamlar 35 kisilik sinifta bilmem kac saat ingilizce oldugu icin ayrıcalıklı sinif oluyormus. 35 kisi okuduktan sonra ayricalik nasil oluyor anlamadim.

bağış/okulumuza yardım adı altında topluyolar haraççı gibi, yasal değil şikayet edin muhakkak.öğretmen bir tanıdığımın okul müdürü uzaklaştırma aldı önce bu sebepten sonra sürüldü.çünkü bu "bağış" konuşması sırasında veliler kaydetmişler olayı ve şikayet ettiler.

Malesef öyle.. bende duydugum zaman baya şaşırdım. Hemen ödeyemiyorsaniz iki taksit yapalim diyen okul müdürü var.

Benim zamanimda da güya gönüllü bağış olurdu ama mecburen verirdik tabi hiç imkani olmayandan alamazlardı, ama bu kadar büyük miktarlar değildi.

Aynı okulda iletisim kurabileceğiniz başka veliler var mı? Herkes sizin gibi mimlenmekten korktuğu için sesini çıkaramıyordur ama çok büyük paralar bunlar.

Tabi ayni okula para verip kayit yaptiranlar oldu. Baska yere gidemedikleri icin. Kiminden 500 tl eksik falan aliyorlar.

İl eğitim müdürlüğüne şikayet edin. Kesinlikle yasal değil. Öncelikle devlet zaten okullara belli miktar para veriyor. Bunun yanı sıra öğrencilerden belirli miktarda aidat toplanıyor. Okulun ihtiyacı yok. Kayıt ücreti adı altında topladıkları parayı kim bilir ne yapıyorlardır

Sordular, yabanci dil agirlikli sinif ayricakli demisler. Ne ayricaligi var dedi ablamlar 35 kisilik sinifta bilmem kac saat ingilizce oldugu icin ayrıcalıklı sinif oluyormus. 35 kisi okuduktan sonra ayricalik nasil oluyor anlamadim.

Mantıklı değil. Bulunduğunuz yerin milli eğitimiyle görüşebilirsiniz. Okul aile birliğinde biriken paraya ihtiyaç oluyor gerçekten. Ama 4 bin çok fazla. Ve elle tutulur bi açıklama yok.

Yok işte o bildiğiniz gibi değil.

Tabi ayni okula para verip kayit yaptiranlar oldu. Baska yere gidemedikleri icin. Kiminden 500 tl eksik falan aliyorlar.

İşte ne tutturabilirlerse. Bana ayrıcalıklı sınıf yapmaları çok garip geldi madem bıraksınlar kamuyu özel okul işletsinler. Ben bu zihniyetteki bir okula çocuğumu göndermezdim.

O ayrıcalık değil aslına. Devletin belirlediği proje okullarında bazı sınıflarda İngilizce ders saati daha fazla. Mesela A okulunda 4 saat ise b okulunda 12 ya da 16 saat sanırım. Bunu da ayrıcalık diye sunuyorlar. Benim okulum kayıt parası almıyor hiç. Çalıştığım ilçede de duymadım ama evet bazı büyük okullar bunu yapıyor. Fakat 5000 10000 çok çok ciddi rakamlar

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…