Devlet okulana kayıt parası veren var mı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bugün bir veli aradı beni.
Vay efendim zaten bizde çocuğu varmış. İkincisi kayıt olacakmış.
Nasıl istermişiz böyle şeyler. Müdürle de kavga etmiş zaten.
Rezaletmiş.
İstenen şeyler:
Dezenfektan, çamaşır suyu, tuvalet kağıdı (8'li), 4'lü tahta kalemi, bir top A4
Bir de dönemlik 100 lira aidatımız var.
Ne diyeyim ki?
Her ay birini alın bari dedim.
Okullar marttan beri yalnız. Gelir yok, giderler devam. Sigortaları ödenemediği için görevlilerimiz çıkarılmış.
Şu an sadece güvenlik var.
5.000- 3.000'i bilmem ama 200 bile vermedim diyenleri görünce üzülüyor insan.
Bütün giderleri devlet karşılasa bile okullar daha iyi olsun diye verir insan, katkım olsun diye.
Okulları hizmet aldığımız kurumlar değildir. Hayatı şekillendiren, çocuklarımızı emanet ettiğimiz yerlerdir. Böyle gördüğümüzde sorun çözülecek.

İlçeden çağrı vardı bugün, gelin dezenfektanlar geldi, alın götürün diye.
1 (yazıyla bir) şişe dezenfektan yollamışlar.
Güler misin ağlar mısın?
Ama her tuvalette, katta, birimde olması gerekiyor diye de belirtmişler önlem yazısında.
Devlet dezenfektan vermedi diyebilir miyiz? Hayır. 1 şişe verdi.
Size yansıtılan: Okullara dezenfektan gönderdik.
Elimizde olan: 1 şişe devletin verdiği dezenfektan. "Devlet zaten vermiş." deyip çocuğunun kullanacağı dezenfektanı almamak için direnen veli.

Rezaletmiş.
İstenen şeyler:
Ne diyeyim ki?
Okullar marttan beri yalnız. Gelir yok, giderler devam. Sigortaları ödenemediği için görevlilerimiz çıkarılmış.
Bütün giderleri devlet karşılasa bile okullar daha iyi olsun diye verir insan, katkım olsun diye.
Okulları hizmet aldığımız kurumlar değildir. Hayatı şekillendiren, çocuklarımızı emanet ettiğimiz yerlerdir. Böyle gördüğümüzde sorun çözülecek.
Bizim mahallenin ilkokulu ve anaokulu var. Muhtar kapi kapi gezip para topladi okul adam edilsin diye. Siralar kirik,kapi kollari bozuk,wcler bozuk ve tikali, camlarin bazilarinin aralarindan ruzgar esiyor,catisinda kiremit eksik. Rezalet durumda.

Burada yazilan bazi yorumlara bakarsak Muhtar mecbur bile degil ilgilenmeye,ben mecbur bile degilim o okula yardim etmeye, o okulda okuyan cocugum yok,benimki ozelde. Muhtarin pesine takildim ben de topladim para. Kim ne verirse artik. Haftaya is insanlariyla da gorusecegim. Birileri projektor alir,digeri perde yaptirir. Sinifa bilgisayar lazim. Ucuz degil o bilgisayarlar ,50 lira toplanan aidatlarla alinamaz. O bagis paralari bunlar icin.

4 yil bitince napiliyor diye soran oldu mu bilmiyorum,okulda kullanilmaya devam ediliyor,bazen daha fakir olan kardes köy okullarina gonderiliyor,kullanilamayacak kadar harap edildiyse de hurdaciya veriliyor. Satip da parasini yiyen yok yani hepsi demirbas esya. Kimse demesin ki hor kullanmasinlar,ogrencilerin o wc kagitlarini kucuk bir top yapip kullandiklarini biliyorum,herkes kendi cocugunu bilir.

Bizim mahallenin ilkokulu ve anaokulu var. Muhtar kapi kapi gezip para topladi okul adam edilsin diye. Siralar kirik,kapi kollari bozuk,wcler bozuk ve tikali, camlarin bazilarinin aralarindan ruzgar esiyor,catisinda kiremit eksik. Rezalet durumda.

Burada yazilan bazi yorumlara bakarsak Muhtar mecbur bile degil ilgilenmeye,ben mecbur bile degilim o okula yardim etmeye, o okulda okuyan cocugum yok,benimki ozelde. Muhtarin pesine takildim ben de topladim para. Kim ne verirse artik. Haftaya is insanlariyla da gorusecegim. Birileri projektor alir,digeri perde yaptirir. Sinifa bilgisayar lazim. Ucuz degil o bilgisayarlar ,50 lira toplanan aidatlarla alinamaz. O bagis paralari bunlar icin.

4 yil bitince napiliyor diye soran oldu mu bilmiyorum,okulda kullanilmaya devam ediliyor,bazen daha fakir olan kardes köy okullarina gonderiliyor,kullanilamayacak kadar harap edildiyse de hurdaciya veriliyor. Satip da parasini yiyen yok yani hepsi demirbas esya. Kimse demesin ki hor kullanmasinlar,ogrencilerin o wc kagitlarini kucuk bir top yapip kullandiklarini biliyorum,herkes kendi cocugunu bilir.
Bu "Para parayı çeker" ilkesi okullar için de geçerli galiba.
Ciddi rakamların söylendiği okulların bağış toplamak için zorlandığını hiç duymadım.
Fakat 100 lira için okula kavga etmeye gelen "Paramızı yiyorsunuz, burası zaten devlet okulu, bakan vermeyin, dedi." diye bağıran öyle çok kişi gördüm ki.
Ben anlatmaktan da bıktım esasen ama okulda olan iyilik de kötülük de bize dönecek, bu anlaşılsın istiyorum sadece.

Şikayet edin devlet okullarına yardım edilmeli katılıyorum ama çocuğunu devlet okuluna gonderenden binlerce lira istenmemeli yaptıkları resmen suçtur bizim mudurde ister ama makul paralar ve aldığı her paranın okul için harcandığı da gözlerle görülür bir şekilde aşikar o yüzden her kuruşu helal olsun..ama sizinki soygunculuk yapıyor ve birileri dur demeli.
Ayrıca 10 binira verip devlet okulunda 35 kişilik sınıfa yazdiracagima kredi ceker en fazla 20 kişilik sınıfları olan özel okulla yazdiririm daha iyi..
10 bin lira bagis 4 sene icin ama. Ozel okula her sene ayri ayri para vereceksiniz. Bursada yasiyorum en ucuz ozel okul senelik 20bin. Giderek artacak bu meblag. Elbette herkesin gucu buna yetmeyebilir. Bir de o 10 binlik sinif secme sinif olur genelde. Her cocuktan degil belli bir ogretmenin cocuklarindan istenir o para. Ayni okulda siradan bir sinifa yazdirsaniz para odemezsiniz misal.

Bu "Para parayı çeker" ilkesi okullar için de geçerli galiba.
Ciddi rakamların söylendiği okulların bağış toplamak için zorlandığını hiç duymadım.
Fakat 100 lira için okula kavga etmeye gelen "Paramızı yiyorsunuz, burası zaten devlet okulu, bakan vermeyin, dedi." diye bağıran öyle çok kişi gördüm ki.
Ben anlatmaktan da bıktım esasen ama okulda olan iyilik de kötülük de bize dönecek, bu anlaşılsın istiyorum sadece.
Kesinlikle
Bizim mahallenin kadinlari gelse yaniniza konussa ne dediklerini anlamazsiniz abartmiyorum. Gunumuz ile onlarin arasinda 30 yil fark var,geriden geliyorlar. Arka sokaga girdigimde hissediyorum. Simdi bu kadin verir mi donemlik 100TL? Vermez tabi. Kayit parasini gectim zaten adami doverler yav ;)

Kesinlikle
Bizim mahallenin kadinlari gelse yaniniza konussa ne dediklerini anlamazsiniz abartmiyorum. Gunumuz ile onlarin arasinda 30 yil fark var,geriden geliyorlar. Arka sokaga girdigimde hissediyorum. Simdi bu kadin verir mi donemlik 100TL? Vermez tabi. Kayit parasini gectim zaten adami doverler yav :KK66:
Bilmez miyim, Bursa'da büydüm ben. Üstelik Nilüfer'de "Kız çocuğu okutulur mu hiç?" diye cık cık çekenlerin arasından yürüyerek gittim okuluma. Şimdi oturulan evler dönüşmüş, çok da lüks olmuş ama o kadınlar ve onların yetiştirdiği çocuklar halen orada. Ve ne yazık ki daha zengin olarak... ( Bahsettiğim mahalle zeytinlikler içindeydi, gözleri döndü parayı görünce, müteahhitlere peşkeş cektiler.)

Bilmez miyim, Bursa'da büydüm ben. Üstelik Nilüfer'de "Kız çocuğu okutulur mu hiç?" diye cık cık çekenlerin arasından yürüyerek gittim okuluma. Şimdi oturulan evler dönüşmüş, çok da lüks olmuş ama o kadınlar ve onların yetiştirdiği çocuklar halen orada. Ve ne yazık ki daha zengin olarak... ( Bahsettiğim mahalle zeytinlikler içindeydi, gözleri döndü parayı görünce, müteahhitlere peşkeş cektiler.)
Hemsehri ciktik desenize.
Daha da bu Nilufer yani,bunun Yildirimi var Kesteli Osmangazisi var. Annem de Karapinar koyunde calismisti 25 yil. Cocuklara elde camasir yikamayi bile ogretirdi. Napiyorsun anne dedigimde de makineleri mi var,bu cocuklara bu da lazim demisti hic unutmam. Cocuktum.

Hemsehri ciktik desenize.
Daha da bu Nilufer yani,bunun Yildirimi var Kesteli Osmangazisi var. Annem de Karapinar koyunde calismisti 25 yil. Cocuklara elde camasir yikamayi bile ogretirdi. Napiyorsun anne dedigimde de makineleri mi var,bu cocuklara bu da lazim demisti hic unutmam. Cocuktum.
Evet eski öğretmenler bambaşka zaten.
Babam inek doğurtmaktan, yine Bursa'nın bir dağ köyünde su yolu açıp köy çeşmesine su getimeye kadar yaptı. Derslerde uygulamalı fidan aşılamayı öğretirdi. Kapı kapı gezip öğrenci toplar ama bir ton kömür için üç kuruş alamazdı.
Aynı hikayelerin sürekli yaşanıyor olması çok üzücü.
Üstelik günümüzde buna bir de öfke ekleniyor, ah ne yazık.

Hanımlar bugün aylardır uzak olduğumuz okulumuza döndük Toplantı yaptık Müdür bey artık hijyen meselesine ekstra dikkat etmemiz gerektiğini vs vurguladı ve öğretmenlerin kullandığı alanlar (tuvaletler mutfak vs) için fazlasıyla malzeme alınacağını söyledi Tabi ki bunlar için öğretmenlerden belli miktarda para toplanacak Ne yapalım devletin kurumunda temizlik malzemesi için para toplanıyor diye okulumu milli eğitime şikayet mi edeyim?
Tabi ki bu işin şakası, 40 öğretmenden birinin bile aklından geçmez

Sosyal bir devlette böyle bir şeyin olmaması lazım. Bu pandemiden sonra devletin bazı şeylere gücü kalmadı anlaşılan. Sağlık için de eğitim için de hizmet almak için para vermeden olmuyor. Bu ücret yasal olmasa o kadar uluorta isteyemez kimse diye düşünüyorum.

Pandemiden sonra mı? Siz pandemiden önce Türkiye'de mi yasiyordunuz?

Okula, öğretmene güvenmeyen veliler iş başarıya gelince çocuğunu çok iyi yetişmiş görmek istiyor... sen bu kurum ve içinde çalışan kişilere ne kadar değer verirsen, elinden geleni yaparsan çocuğun da o kurumdan ve içinde çalışan kişilerden o derece fayda görür... çünkü çocuk anne babasının aynasıdır.

Şimdi ki öğretmenler yerli malında liste yapıyor (geçen sene listede 13 kalem yiyecek vardı ) yerli malı ıslak kekler -ekler bile var

Pes yahu bunu da buraya yazmaya tenezzül ettiniz demek..
Yerli malı yılda bir gün Onda da yaptığınız pasta börek mi çok geldi? Hayır yapıyorsunuz da öğretmen paketleyip evine mi taşıyor sanki? Sizin çocuklarınız yiyor
Ya iyi ki böyle bir velim yok diyeceğim ama benim veliler de yüzümüze başka davranıp arkamızdan böyle şeyler mi yaziyorlar acaba 🤔

Kizimi 1.sinifa kaydederken gecen yil yapacagimiz islem var mi dedik mudure oda bize iban uzatti bizde devlet okuluna devletimiz gerekeni yapiyor die ibani geri mudure uzattik 5 kurus odemedik e okuldan cikan okula mecbir kaydetmek zorundalr hakkinizi arayin meb i arayarak sikayet edin hatta para istediklerini kanitlayin bakalim o mudur o okulda kalabiliyormu

Aferin size,
çocuğunuzun elini yıkadığı sabunun parasını bile başka veliler sizin adınıza vermiş oluyor Tebrik ediyorum

Devletin gereğini yapmadığını bilerek mi dediniz yoksa gerçekten öyle mi düşünüyorsunuz?

Yok işte o beş kuruş vermedim diye burada övünüyor çünkü onun yerine veren veliler var nasıl olsa Verenler enayi çünkü onun çocuğunun ihtiyacını da karşılamış oluyor

gercekten geregini yaptigini dusunuyorum neden aksini dusuneyim okullarin herbirine butce ayriliyor ama okullara kalsa herseyi veliye yaptiracaklar okul bahcesinin etrafini demirle cevreleyeceklermis velilerden para istediler butun veliler itiraz etti vermeyiz dediler 1 hafta sonra demirler yapildi demekki gereken para varmis okul idaresi sansini denedi

Her veli sizin gibi değilmiş Allah'tan da okulda para varmış

Şimdi ki zamanda velide, öğretmende, yöneticilerde daha bilinçli bizim dönemimize göre. Büyükşehirde ki bir okulla köy okullarında bu konuda şartlar eşit değildir muhakkak, keşke olsa. Ama kendi çevremde gözlemlediklerime göre durumu olmayan öğrenci tespit edilip, gerekli yardımlar yapılıyor. Sınıf ihtiyaçları için toplanan paralara onlar dahil edilmiyor.
Bu yardım olayi eskiden de vardi ben sınıf baskaniydim.ve öğretmenlerimiz bizden durumu olmayanlari tespit etmemizi isterdi. Ona göre de ayakkabi ve kiyafet (belki kirtasiye de vardir hatırlamıyorum) yardimi yapılıyordu.
Evet eski öğretmenler bambaşka zaten.
Babam inek doğurtmaktan, yine Bursa'nın bir dağ köyünde su yolu açıp köy çeşmesine su getimeye kadar yaptı. Derslerde uygulamalı fidan aşılamayı öğretirdi. Kapı kapı gezip öğrenci toplar ama bir ton kömür için üç kuruş alamazdı.
Aynı hikayelerin sürekli yaşanıyor olması çok üzücü.
Üstelik günümüzde buna bir de öfke ekleniyor, ah ne yazık.
Bu tür hayatta kalma becerileri köy enstitülerinde veriliyormuş oyle duymustum bir buyugumuzden hatta fuardan kitap almis ve babama vermiştim o merakli bu tur seyleri okumaya diye.

Rezaletmiş.
İstenen şeyler:
Ne diyeyim ki?
Peki ya yoksa parası ?

Pes yahu bunu da buraya yazmaya tenezzül ettiniz demek..
Yerli malı yılda bir gün Onda da yaptığınız pasta börek mi çok geldi? Hayır yapıyorsunuz da öğretmen paketleyip evine mi taşıyor sanki? Sizin çocuklarınız yiyor
Ya iyi ki böyle bir velim yok diyeceğim ama benim veliler de yüzümüze başka davranıp arkamızdan böyle şeyler mi yaziyorlar acaba 🤔
Demek sizde liste yapan ogretmenlerdensiniz :)

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X