Devlet okulana kayıt parası veren var mı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
ha ha ha anneme bolca selpak mendil kolonya ha bir de öğretmen marka çorap hediye gelirdi.ama kendileri paketlerdi yavrucakların ve gerçekten severek verirlerdi öğretmenlerine kendi paralarıyla alırlardı.şimdi biz veliler alıyoruz para toplayıp çocukların çoğu bilmiyor ne aldığımızı :halay:
Benim anneme de patik ve rengarenk kolonyalar gelirdi. Köy okulunda 25 yil calisti, hala anlatir ozler.
 
Simdi ise ötekine bileşik bana niye yok diye yırtınmış biri yukardaki mesajlarda bahsedilen.. denecek birşey varda yok işte ne yaparsın
ben okula bağış yapılması taraftarıyım kendim de 200 250 her sene yaparım karşı olduğum ali verdi veli vermedi diye ifşa edilmeleri çocukların.
 
Devlet vergilerinizi devlet okullarına vermiyor diyoruz anlama probleminiz var galiba??? Okul ne yapsın bu durumda. Öğrencileri leş gibi tuvaletlere mi soksun, bozuk tuvaletleri, zarar gören okul eşyalarını, sınav kağıtlarını, etkinlik kağıtlarını veya masraflarını öğretmenler ve idare kendi cebinden mi karşılasın???

Keşke eğitim gerçekten ücretsiz olsa. Teoride evet devlet okulu ama pratikte mecbur bağış yapacağız ki çocuklarımız temiz okullarda okusun. Sıkıntı 5 bin 7 bin denildiği zaman başlıyor.
 
ben okula bağış yapılması taraftarıyım kendim de 200 250 her sene yaparım karşı olduğum ali verdi veli vermedi diye ifşa edilmeleri çocukların.

Ya bir anım aklıma geldi. İlkokulda doğuda küçük bir şehirde okuyordum. Herkes garibandı zaten. Bir arkadaşımın kardeşi de farklı bir sınıfta öğrenciydi. Yine okul para topladı, o arkadaşıma da öğretmen senin kardeşinde burada, durumunuz yok madem biriniz verin dedi sınıfın içinde. Kız nasıl içerlemişti.

Yine aynı okulda pislik müdür yardımcısı sınıfça gürültü yaptığımızda tüm çocukları döver , beni dövmezdi. Sebebi ise babam emniyet mensubuydu. Belki işi düşer vs diye. Saçmalığı görebiliyor musunuz? Bende 3.sınıfta falandım. Şimdiki aklım olsa babama şikayet ederdim ama çocukluk işte.
 
Asla kötü öğretmen yoktur diyenlere anılarımı yazsam şok olurlar. Babam memur olduğu için sayısız şehirde sayısız okulda okudum. Çok sevdiğim hala hatırladığım bana çok katkısı olan melek gibi öğretmenlerim oldu. Ama zebani gibi öğretmenlerimde oldu.

Bir öğretmenim vardı İnkılap dersine giriyordu. 45 dakikaydı sanırım tek ders. 2 ders saati boyunca tüm sınıf dersi ayakta dinliyorduk. Bir sebebi de yoktu. Manyaktı, kelimenin tam anlamıyla manyaktı. Bir derste sırf tahtada arkadaşıma matematik anlatıyorum diye sen nasıl tebeşir kullanırsın diyerek beni dövmüştü. Şimdi yolda görsem yüzüne tükürürüm.
 
ben okula bağış yapılması taraftarıyım kendim de 200 250 her sene yaparım karşı olduğum ali verdi veli vermedi diye ifşa edilmeleri çocukların.
Canım ona bende karşı değilim ama insanlardan durumuna gore istenmeli sen bu kadar ver yoksa kayıt yapmayız demek yanlış bunun dışında ibiği zıvırı boyna istemek yanlış.. en güzeli söylenir okula bu bu alınacak sene başında durumunuz neye müsaitse o kadar verin veremeyen yada az veren ne yapsın bekleneni vermek için ne yapsın yani.. sen 200 verirsin oburu verir 500 oburu verir 50.. 50 veren ifsa edilmemeli, rencide edilmemeli.. o insanin dururmu olsa zaten fazla verir belki de.. yazik o ogrenciler dislaninca nasil kotu hissediyorlardir.. ve evet gonlumden kopar ogrermene cocugumla hediye alirim ama birisi cikip ogretmene sunu alcaz su kadar ver dese almam da fe bozarım da.. sen benim durumumu bilmeden bana sormadan kafana gore benim cebime el atacaksın.. kibar hırsızlık başka da birşey degil
 
Bir çözüm yolu da sunun o zaman??? Para yok, devlet vermiyor senin vergilerini okula. Binlerce çocuğun 1 teneffüste leş gibi yaptığı tuvaletleri her saat başı temizleyecek hizmetlinin emeğinin hakkını nasıl verecek okul idaresi? Çocuklarınız rahatça tuvalete gidebilsin, tuvalette poposunu temizleyebilsin diye tuvalet kağıdı, ellerini yıkayabilsin diye sabununu para olmadan nasıl alacak okul idaresi? Çocuklarınızı sınav yapmak için fotokopileri makine olmadan, kağıt olmadan nasıl çektirsin, nasıl sınav yapsın öğrencileri öğretmenler, teknolojik aletler olmadan elindeki azıcık araç gereçle, nasıl yeterli ve gerekli bir eğitim verecek öğretmen?
Çözüm sunmak benim görevim mi allah aşkına neden ben çözüm sunuyorum ki çözümü zaten belli. Yapılanı çok normal ve olması gerekenmiş gibi lanse etmek inanılmaz ama resmen akıl tutulması. Böyle böyle bu doğru değil diyin hayıflanın ama olması gereken buymuş gibi davranmanız nerden baksanız en hafif tabiriyle işgüzarlık.
 
Daha önce de buna benzer konularda birkaç yorum okumuştum ama bu konunun yarısına kadar geldim
Aslinda diyecek cok sey var, öğretmen arkadaşlar zaten dogru yönlendirmeleri yaparlar.
Benim üzüldüğüm şey, bir toplumda en önemli öğelerden biri olan eğitimin bile para ile ölçülüyor olmasi. Zaten olmazsa olmazlarimiz gıda, eğitim, sağlık ve güvenlik değil mi? Hepsi özelleşiyor mu sanki?:KK64:
Bizim.zamanimizda simdinin 50-100 lirasi gibi az bir ücret aliniyordu aidat diye. Kitap ve kirtasiye icin de ekstra para harcanıyordu zaten. Şimdi okudugum kadariyla bazi okullarda 50-250 TL arası bir rakam istenirken bazi okullarda 10 binleri buluyormuş bir an cocuk özele gönderilse daha iyi diye düşünmedim değil
 
MEB senelerdir tavşana kaç tazıya tut politikası güdüyor. Müdürler kayıtta para almazsa okulları gerçek manada b.k götürür. Hatırlarsanız bir ihtiyaç haritası yayınlanmıştı bir iki okul dışında herkes temizlik malzemesi, yakacak, materyal istiyordu. Apar topar kaldırdılar. Ha benim tanıdıklarım şöyle yapıyor. Okula yapılması gerekeni yaptırıyor para da kim yaptıysa ona ödeniyor. Müdür para falan görmüyor, sorun da çözülmüş oluyor. Sistem içine kendine 20 bin tllik oda isteyen müdür de var, kömür almak için çırpınan da. Bence ayrımı iyi yapmak lazım. Naçizane fikrim budur.
 
Benim anneme de patik ve rengarenk kolonyalar gelirdi. Köy okulunda 25 yil calisti, hala anlatir ozler.
Babama kalem, ajanda, gül, çikolata, havlu, kıravat, kitap vb. şeyler hediye gelirdi. 😂Babam eve getirdiğinde babamdan önce ben açardım hediyelerini, gerçi hala öyleyim, babam istemiyorum dese de zorla getirirlerdi, pahalı hediyeleri kabul etmezdi😂🙈 Benim ücretli olarak görev yaptığım ve çalıştığım son senemde ilk öğretmenler günümde öğrencilerim çiçek, kalem, defter, ipten yapılmış bileklik, tekstilse çalışan annesinin babasının diktiği tişört vb. şeyleri hediye getirmişlerdi. Getirene de getirmeyene de hiçbir zaman ayrımcılık yapmadım. Çünkü hepsinin gelirini biliyordum. Sarılmaları daha çok mutlu edşyordu beni.
 
Ben de öğretmenim,öyle demeyin verin parayı , fotokopi kağıdı ,temizlik malzemesi alınıyor,para makbuz karşılığı alınıyor diyecektim ki,para miktarını duyunca şok oldum.sikayet edin ,sorustma açılır ,ceza alır.İstedikleri paralar çok fazla.yoksa çocuğum olursa bir gün ben de okuluna bağış yapmak isterim ,çünkü kolay değil okul ihtiyaçlarını karşılamak.
 
Cimer e Şikayet edin. Devlet okulu bu kadar çok para alamaz. Sanki kolejde okuyacak.. Okul müdür leri resmen Hırsız.. İmam osurursa cemaat s..çarmış..
 
Bizde İstanbul avrupa yakasında oturuyoruz. Geçen sene kardeşim ortaokula başladı proje okul istedi annem özellikle ingilizce saati fazla olsun diye. Bizde özel sınıfa yazdırmak için
1.000 tl para verdik istediler en baştada dediler şu kadar ücreti ve ayrıca özel alıncak 650 tl ingilizce kitapları olcak karşılarsanız bunları kayıt edelim dediler. Ama sizin bahsettiğiniz mebla yüksek gerçekten. Ayrıca özel sınıfa yazdırmak istemeyenden klasik bağış yapıp ek herhanhi bir ücret talep etmediler.
 
Merhabalar, bu konu hakkında gercekten tam bir bilgim yok. Her yer de böyle mi? Yasal mi? Şikayet etsek çözüm olur mu? Sorularima cevap ariyorum.

Yeğenim bu sene ortaokula başlayacak. Okul puanı yüksek, yabancı dil konusunda başarılı bir çocuk. Ortaokulda yabanci dil ağırlıklı sınıfa gitmesini istiyor ablamlar. Ilkokul okuduğu okula yeni kayit icin gittiklerinde 4 bin tl istemisler, normal sinif kaydi icinde 2 bin tl gibi bir rakam söylemişler. Kendi okuduğu okulda basarili olmasina rağmen para vermeden kayit yapmiyorlar. Baska okullar araştırdık ve 7 bin tl ye kadar paralar istendiğini öğrendik. Geçenlerde baska bir arkadasimiz kızını 5 bin tl vererek kayit ettirdi. Böyle bir durum yaşayanlar var mi? Tüm illerde devlet okullari para mi istiyor? Ben ablama sikayet edelim diyorum para alamazlar ama ablamda korkuyor yeğenimin ismini ogrenirlerse okulda falan kötü davranırlar diye.. Kayıtlarda bitmek üzere ne yapacağımızı şaşırdık.
Tüm okullarda yok ancak okullara ödenek gelmiyor para yok bir şey bozuluyor ya da alınacak yine veliden para isteniyor. Yani kendi söküğümüzü kendimiz dikmek zorunda kalıyoruz maalesef. Tabi okulun istediği paranın nereye gittiği önemli. Müdür vs cebe atıyorsa sıkıntı.
 
Zaten problem burada öğretmenler idareciler bu para işlerinden memnun mu sanıyorsunuz? Okulun ihtiyaçları için hepsi malesef bir ışletmeci veya muhasebeci olmak zorunda kalıyor. Okulun hizmetli parasını ödeyemediği için uyuyamayan idareciler var.
Buradaki herkese tavsiyem okul idarecilerine para göz damgasını vurmadan biraz araştırın. Gerçekten (her meslekte olan çürük elmalar burada da olabilir ama nadirdir) okullardaki bu para mevzuları düşündüğünüz gibi değil
Hizmetli (genelde 1 veya 2 kişiyi devlet calistirir. Geri kalanları okul)
Tamirat (büyük onarımları sadece devlet yapar)
Araç gereç (kâğıt toner fotokopi dosya vs hiçbirini devlet karşılamaz)
Okulda yapılacak hiç bir yenilik örneğin bir pano veya bir köşe karşılanmaz.
Bu örnekler çoğaltılabilir böylece...


Ama zaten benim elestirdiğim ve yorumumda vurguladığım şey ayrıcalıklı sınıf olması. Ve ayricalik paraya göre belirleniyor. Bu işletme zihniyeti madem her sınıfa ayrı ayrı olanaklar belirlesin parasi da ona göre olsun ama bu devlet okulunda olmamali. sizin bahsettiğiniz sey tamamen farkli.
 
Ama zaten benim elestirdiğim ve yorumumda vurguladığım şey ayrıcalıklı sınıf olması. Ve ayricalik paraya göre belirleniyor. Bu işletme zihniyeti madem her sınıfa ayrı ayrı olanaklar belirlesin parasi da ona göre olsun ama bu devlet okulunda olmamali. sizin bahsettiğiniz sey tamamen farkli.
Haklisiniz da malesef ideal olan yapılamıyor. O ayrıcalıklı sınıfların geliri sayesinde okuldaki tüm çocukların ihtiyaçları gideriliyor ve eğitim kalitesi onlar için de yükseltiliyor. Ornegin O sınıf için alınan paralarla mesela bir kodlama sınıfı ya da ingilizce sinifi yapılıyor ve tüm okul kullanıyor. Veya kamera sistemi kuruluyor tüm okul için faydalı oluyor.
Yani aslında hem yapılabildiği ölçüde bir grup ingilizce eğitim almış oluyor (Hiç yapılamamasındansa en azından bir kaç sınıfta bu sağlanmış oluyor), hem de tüm okula faydası oluyor.
 
-Okulun geneli sizin gibi aidat ödemiyorsa bilgisayarlar nasıl yenilensin?

- 4 senede 3 perde yenilemesi bence de gereksiz.

Oğlunuz perde ile eğitilmeyecek tabi ki ama, projeksiyon kullanabilmek ona uygun perde gerekli.

Aldığınız A4 ler çocuğunuza verilen fotokopi ödevi olarak evinize gelmedi mi?

Ben hediyeleşmeyi severim, 4 sene çocuğuma emek veren birine teşekkürümü sunmak isterim. Ama bu herkesten 100 TL toplayıp altın alarak yapılmamalı bana göre. Hediye manevi değeri yüksek, alanı hatırlatır ve gönül okşayıcı bir şey olmalıdır.Sınıf annesini yaptığı bu eylemi öğretmene mâl etmemelisiniz.

Bilgisayarı tamir ettirip veremeseydiniz, aidat vermek istemediğiniz yönetim mi (bunu her sınıf için düşünün), yoksa öğretmen mi kendi cebinden karşılayacaktı?

Bizde öğretmenimize bilgisayar aldık çünkü projeksiyonun kullanımı için gerekliydi. Mezun olacağımız zaman öğretmen velilere “bilgisayarı yeni alacağım sınıfta mı kullanayım, doğuda bir köy okuluna mı bağışlayalım” diye sordu. Bizde oradaki çocukların imkanlarını düşünerek ikinciyi şıkkı seçtik doğal olarak. Aynı sene kızım mezun oldu, aynı öğretmene oğlum başladı. Ve aynı masrafları yeniledik.

İkimizde çocuklarımızla ilgili aynı şeyleri yaşamışız. Ama sizin anlatımınız ile benim ki arasında dağlar var. Dışarıdan bakan biri sizin yorumunuzla “aaa ne kadar saçma” diyebilir, ama benim yaptığım açıklama ikna edecektir. Ne söylediğin değil, nasıl söylediğin mühim olan.Eğitimde tasarruf olmaz bilincinde biriyim, mutlaka geri dönüşünü alırım. Verdiğim paralarda helal olsun, hiçbirini eğitimini tamamlayıp mesleğini eline alan öğretmene değil, gün boyu okulda vakit geçiren çocuğum için yaptığımın farkındayım.
İşte bize sene sonu sorulmuyor bunu ne yapalım diye

Sizin görev yaptiginiz yada çocuğunuzun gittiği okul nasıl bir okul bilmiyorim ama bizim okulun desteği dışardan çok fazla

Ve devlete ait bir sitenin içerisinde olduğu için bizim çocuklar hep bir dışarıda kalıyor yani

Şöyle bir ayrım var okulda sitenin çocuğu mu dışardan mi 😒

Ben sitede oturmuyorum bende bu yapılanların hepsine para verdim tam altın hariç

Ama mesela şuan ki 3 e geçen oğlumun öğretmeni doğudan geldi insan halinden anlıyor

En asgari parayı topluyor yada evde olabilecek şeyleri değerlendiriyor ama kadın öğretmenler bizim okulda birbiri ile yarış halindeler malesef bizde onların kurbaniyiz sadece
 
Sınıfa temizlik için tutulan kadınlar ya ayda gelir yada iki haftada bir. Genel temizlik yapar, camlarına, kapılarına kadar siler, sıraları cifler vs. vs.
Okulun temizlik görevlisi de her okul bitimi sınıfları süpürüp, ertesi güne hazırlar. Okul saati bitip çocuklar dağıldığında, koridorlarda şöyle bir dolaşmanızı tavsiye ederim. Söylediklerime şahit olacaksınız. Sizin bakış açınızı çok benmerkezci buldum.
Okulun temizlikcosi hiç ellemiyor sınıfı günlük çocuklar temizliyor haftalık gelen kadın temizliyor malesef
 
Okulun temizlikcosi hiç ellemiyor sınıfı günlük çocuklar temizliyor haftalık gelen kadın temizliyor malesef
Ilk kez duydum bunu. Ikili öğretim okullarda aramalarda bile temizlenir. Yetişmeyeler de tenefüste temizlenir. Ta sizin okul da yeterli sayıda hizmetli yoktur( okulun parasi olmadigindan calistiramiyoelardir) ya da bir terslik var bunda
 
Ilk kez duydum bunu. Ikili öğretim okullarda aramalarda bile temizlenir. Yetişmeyeler de tenefüste temizlenir. Ta sizin okul da yeterli sayıda hizmetli yoktur( okulun parasi olmadigindan calistiramiyoelardir) ya da bir terslik var bunda
Ama kadının ise yetisemedigi söyleniyor ya ben hiç süpüren kadın görmedim bizim tenizlikci haricinde her gün çocukları okula ben bırakıp alıyorum
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X