- 16 Haziran 2012
- 2.587
- 3.445
- 198
- Konu Sahibi cillibombom
-
Dini nikahla ilgili birşey yazılınca nedense herkes suçtur diyip kestirip atıyor. Ama şurda neler neler okuyoruz, her insanın kendi özel hayatı. Ayrıca dini nikah dediğimiz şey dua ediliyor, mehir belirleniyor... Bunu taşıyamayacak insan zaten kıydırmasın, yerini bilen insanda aileleri şahit olduğu taktirde kıydırıyor. Benim bildiğim, kızın evine imam getirilir. İmam kıyar, erkek tarafıda teşekkür olarak dilerlerse harçlık verebilir. Bize gelen imam çok kültürlü bir beyefendiydi, hatta cüppesini falanda getirmişti. Nikahımız kıyıldı, çay pasta hazırlamıştık, hocayada ikram ettik, sonra evine kadar bıraktık. Ama tarihi belli olmasın falan filan bunlara gerek yok. Ha şu önemli bir nokta, dini nikahın kıyılacağı çok kişiye duyurulmaz(nikah anı bittikten sonra nikahımız kıyıldı diye duyurabilirsiniz ki zaten ilerde resmi nikahda herkes bunu öğrenecek, öyle ilan etmeye gerek yok), nikah bağlama diye birşey var (dileyen inanır dileyen inanmaz) Belki o yüzden kayınvalideniz öyle demiştir. Annenler konuşsunlar, senin ailenden 2 kişi nişanlın ailesinden 2 kişi birde hoca kıyılsın nikahınız.
Dini nikah deyince kestirip atılmıyor ya da suç denmiyor yanlış anlamayın ve aktarmayın lütfen. Resmi nikah olmadan dini nikah olması tartışılıyor, suçtur deniyor. Yoksa eminim evli olanlarımızın birçoğu resmi nikahının ardından dini nikahını kıydırmıştır. Bunda suç olaacak birey yoktur.
Bakın polemiğe girmek istemiyorum. Burada bir konu açılmış arkadaşımızın resmi nikahı var veya yok. O aklına koymuş, ailesi aklına koymuş. Herkes zaten basbas bağırıyor, dini nikah resmi nikah olmaksızın kıyılırsa suç diye. Arkadaş kıydırmak istiyorsa ona ders vermeye gerek yok, nikahla ilgili bilgi istemiş, nasıl oluyor diye. Çok şükür evliyim, her iki nikahımda var. Öncesi sonrası yok, sonuçta var.
Yanlış anlama snei veya adetlerinizi eleştirmek için yazmıyorum
Yakın bi arkadaşım sözlendi, söz günü imam nikahı kıyılmasını istediler aynı sizinki gibi
Kıydılar
Sonra anlaşamadılar
Kız nişanı attı
Çocuk çirkinleşti
Bohça, çiçek vs. ne varsa nakit karşılığını hesabıma ödemeden seni boşamam dedi, sende kimseyle evlenemezsin
Kredi çekip ödediler fazlasıyla kabarttıkları listeyi, öyle boşanabildi.
Buraya herkes gibi ben de cevap yazdım ve siz eğer "dini nikah deyince herkes suçtur deyp kesitirp atıyor" tarzında bir cümle kurarsanız ben cevap veririm bu polemik değil. Herkes gibi bana da cevap hakkı doğuyor ve size ithamınızın yanlış olduğunu söylüyorum.
Kızılcak ya da "çok şükür...." diye cevap verilcek birşey yazmadım.
İnsanların özgürlüğü var her konuda ama yasalar çerçevesinde. Dediğiniz gibi kafasına koymuş zaten yapacak. Ama suç işleyeceğini bilmesi lazım.
resmi nikah yoksa suçtur denilip kesitirilip atılıyor, doğru. Ama konuyu açan arkadaş yasal mı değil mi diye sormamış ki, nikahla ilgili bilgi istemiş. Elbette yasalar çerçevesinde, ama iki kişi arasındaki nikah en kötü durumda bile yine ikisini bağlıyor, mağdur olacağını düşünüyorsa zaten böyle birşeye kalkışmaz. Bence başta kıyacak olan imam biliyordur suç olduğunu. Ama konu suç olup olmaması değil. Ayrıca kızmadım ve her durumda evliliğim için şükrediyorum.
Nasıl olsa evlenecekmiş. Buraya kadar tamam dersek ve tolere edelim dahi desek neden gizli olduğu konusu tam bir muamma
Konu sahibi buraya konu açıp yorum alacağına bunu yorumlayamayacak durumda mı ayrıca merak ediyorum..
Madem ailenle konuşsun benim inancım bu arkadaş şimdi nikah istiyorum desin. Gizli gizli olmasının mantığına karşı mantıklı bir açıklaması var mı?
resmi nikah yoksa suçtur denilip kesitirilip atılıyor, doğru. Ama konuyu açan arkadaş yasal mı değil mi diye sormamış ki, nikahla ilgili bilgi istemiş. Elbette yasalar çerçevesinde, ama iki kişi arasındaki nikah en kötü durumda bile yine ikisini bağlıyor, mağdur olacağını düşünüyorsa zaten böyle birşeye kalkışmaz. Bence başta kıyacak olan imam biliyordur suç olduğunu. Ama konu suç olup olmaması değil. Ayrıca kızmadım ve her durumda evliliğim için şükrediyorum.
Başı iyi de yazdıklarının son iki mesajda da konuyu nasıl kendi evliliğine bağlayabildiğini anlamadım.
Gizli olması iki durumdan olabilir. Birincisi resmi nikah olmadan yasal değil ya. Diğeride (valla yazsam mı yazmasam mı bilemedim ama, isteyen inanır isteyene komik gelir, ama ne kadar imam nikahı duyduysam bu şekilde), nikah bağlama olur diye. Hocalar nikah anında herhangi birşey bağlamaz, yada saç bağlanmaz, düğüm atılmaz, bazı hocalar elleri diz üstüne koydurur, el bağlanmaz. Nikah anında birşeyler bağlayan olur diye söylenmez diye biliyorum. Zaten dini nikah inançlar için kıydırılıyor ya, esas resmi nikahta ilan ediliyor. Nikah değilse bile nişanda ilan ediliyor, bu iki kişi evlenecek diye vs vs..
Allah mutluluğunuzu daim etsin söylemek istediğim o değildi....
ilk cümlenizi düzeltmeniz benim için geçerli bir cevap beklediğimde buydu zaten teşekkürler. geri kalanlar sizin düşünceniz herkes herşeyi düşünmekte özgür. konu sahibinin yapmak istedikleri beni ilgilendirmez ben uyarımı yapar vicdanımı rahatlatırım gerisi teferruat.
Acaba nisanlin polis diyemi dini nikahi gizli tutmak istediler. Polisin bile bile suc islemesi gibi birsey sonucta
Amin mutluluk hepimizin olsun inşallah. Konu sahibinin yapacakları elbette bizi ilgilendirmez, sadece kayınvalidesi yoldan geçer gibi nikah yapalım demiş, usulü nedir diye anlattım.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?