Doğu batı meselesi

Sen bence birak bu adami haketmiyosun zaten seviyorum diyip yok kultur farki yok turkceyi iyi konusamiyor ama yurtdisindan biri olsaydi turkcesini sorun etmezdin o nalet on yargini al ve cocugu terk et iyilik etmis olursun
iyi de bu çocuk yurt dışından değil ki... bu ülkenin doğusu da T.C.'ye dahil yani bu ülkede doğup, burada büyüyüp de Türkçe'yi düzgün konuşamayan birini siz nasıl oluyor da yurt dışından biriyle kıyaslayabiliyorsunuz? yurt dışındaki adama tabi tolerans gösterir insan adı üstünde yurt dışı, senelerce bu ülkenin toprakları dışında, bayrağı dışında kalmış, Türk bile olsa oralarda büyüyen insanlar var. o yurt dışı, başka bir ülke, başka bir bayrak... Ama burada çocuk yurt dışından değil, bu bayrağın altında doğmuş, bu topraklarda yaşamış sizce yurt dışındakiyle bir mi? madem kardeşlik, birlik, beraberlik deniliyor o zaman kimse doğudaki insana ayrı muamele etmeyecek, doğulular da buna dahil. bir insan bu ülkenin toprağında, bayrağında doğup büyüdüğü halde bu ülkenin dilini konuşamıyorsa benimsememiş demektir. benimsemiyorsa kendini bu ülkeye ait hissetmiyor demektir. hissetmiyorsa başka bir ülkeye gidebilir, "ülkem" dediğin yerin dilini adam gibi konuşacaksın, bu kadar basit.

İyi güzel yazmışsında ailesinin ceremesini bu çocukmu çekecek.
Anneniz babanız size konuşmayı ögretmese ögrenebilirmiydin,
Yada ne kadar konuşabilirdin ?

Ben diyorum ki benim için hiç bir sorun yok. Ama arkadaşım ailem akrabam bitmeyecek.
Bitecek. Evlenene kadar ağzı olan konusacak her kafadan bir ses çıkacak evet zor mu çok zorlu bir süreç seni bekliyor şuan. Ama sevginden sevildiğinden eminsen sabredeceksin. Evlendikten sonra herkesin ağzı mecbur kapanacak. Ah bu Zehra kul neler yaşadı zamanında, bir bilsen... şimdi kimse birşey diyemiyor desede kulağım duymuyor kısaca huzurluyum...

Kaldı ki konuşamıyor dememiş yani olayı nasıl bu tarafa cekiyorsunuz adamın şivesi var işte bundan normal ne var, her bölgenin şivesi var yani bu ayrım çok saçma değil mi ya...

Esim de doğulu bana gore hos bende cok batili degilim.Yasayis farki ,dil farki falan elbette olur bunlarin sirun olamamsi gerek.Siz bu iliskiyi kaldiramazsiniz bence.

Dogulu batılı fark etmiyor geneline bakarsanız batı da da olaylar yaşanıyor doguda da kültür farkı için bir şey diyemeyecegim sonuçta ailesi türkçe bilmiyor diyorsunuz.O yüzden pek anlaşamayabilirsiniz.

Kultursuz denmemis eger sizde boyle bi iliski yasasaydiniz demek istenileni anlardiniz.

İyi güzel yazmışsında ailesinin ceremesini bu çocukmu çekecek.
Anneniz babanız size konuşmayı ögretmese ögrenebilirmiydin,
Yada ne kadar konuşabilirdin ?
çekmeyecek hanımefendi, neden çeksin? çocuk diye bahsettiğimiz insan 10 yaşında değil ki. 20'li yaşlarında eli ekmek tutan biri. kendini geliştirmemesi için bir sebep yok. bir insan bir yere kadar anne ve babasına bağlıdır, belli bir yaştan sonra anne baba çerçevesinden çıkar, kendisi bir birey olur. doğulu olup da senelerce kürtçeden başka dil konuşulmamış ailelerde büyüyen çok sayıda kız ve erkek çocuk var, hiçbir şey yapamasalar bile belli bir yaştan sonra o kabuğu kırıp kendilerini geliştirmeye çalışıyorlar. büyük bir kısmı okuyor zaten, okuyamayanlar da kendini geliştirebiliyor. çocuk ben ülkemin dilini öğreneyim, konuşmamı düzelteyim diyor da ailesi mi engel oluyor? yapmayın allah aşkına ya, aileler ne saçma sapan çocuklar büyütüyor da o çocuklar bi şekilde adam olup kendi yolunu çizip çok iyi yerlere gelebiliyor, birşeyler başarıyor. aşk yaşayabilecek yaşa geldiyse dil öğrenebilecek, kendini düzeltebilecek yaşa da gelmiştir kimse drama bağlamasın şimdi.

mevzu kürt olmak falan da değil başka şiveler falan da var. size güzel bir örnek, geçenlerde duayen bir trt spikeri vefat etti. adam adanalı, adana şivesini, konuşmasını bilirsiniz. ergenlik çağında bir kızdan hoşlanıyor, kızı sinemaya davet ediyor. ama konuşması kötü olduğu için kıza "kız sinemaya gidek mi?" diyor. kız da bunu kaba buluyor, oha ayı diye bi tepki veriyor. adam o kadar üzülüyor ki konuşmasını düzeltmeyi hırs haline getiriyor, bir sürü kitaplar okuyor birşeyler izliyor ve spiker oluyor. bu insan türkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi spikerlerinden biri olan mesut mertcan. mesut mertcan da senelerce adana şivesiyle, o şiveyle konuşan insanların arasında büyüdü. ama kendini geliştirmek isteyen insanın önünde hiçbir şey duramaz. bugün ingilizce öğrenmek isteyen insan sadece video izleyerek bile ingilizcesini, telaffuzunu geliştirebiliyor. drama gerek yok o yüzden.

Kaldı ki konuşamıyor dememiş yani olayı nasıl bu tarafa cekiyorsunuz adamın şivesi var işte bundan normal ne var, her bölgenin şivesi var yani bu ayrım çok saçma değil mi ya...
ben bir yere çekmedim hangi mesaja cevap verdiğimi de okuyun önce. o mesajı yazan kişi "yurtdışından biri gelse türkçe konuşamıyor demezdiniz ama" demiş. ben de yurt dışı ile yurt içinde türkçesi bozuk olan insan bir mi dedim. okumadan etmeden yorum yapmayın. ikisini kıyas yapmış ona dedim o lafı.

Lütfen sakin olalım, galeyana gelmeyelim, No polemik.

konu sahibi anladığım kadarıyla aşık falan değilsin zaten onun sevgisinden bayağı etkilenmişsin sen. bu çocuğa aşık olsan başkalarının yorumlarına güler geçerdin hiç kafana takmazdın. aşk öyle birşey çünkü, anlatabildim mi? ama sen daha çok başındasın, çok iyi biri olabilir, aslında geliştirmeyle düzelmeyecek birşey yok ama kültür farkı, aileler falan ciddi sorun olur, onların senden bekledikleri hoşuna gitmeyebilir vs. açıkçası böyle uçurumlar sizi zora sokar. benim sana tavsiyem aşık değilsen, aşkından yanmıyorsan, ölüp bitmiyorsan bırak. herkes kendi dengine gitsin herkes kendi yolunu bulsun. her insan farklıdır mesela konuşması demişsin, okumamış olması demişsin... bunlar bazıları sorun etmez ama ben olsam ben kesinlikle ederim kimse de kusuruna bakmasın bu işin yani. bu ülkede çok müthiş kürtler var, senden benden çok daha iyi konuma gelmiş, zorluklara ve diğer her şeye rağmen bu ülkeye inanılmaz şekilde katkı sağlamayı başarmış ve buna devam eden, birçok şeyi aşan mükemmel derecede kürtler de var, hatta senden benden daha fazla vatan sevgisine sahip olanları da var, mesele kürt olması değil. tam tersi de olabilirdi sen kürt o türk de olabilirdi, burada kendini geliştirmemiş taraf sen de olabilirdin. ama 2017 yılında da artık gelişimden uzak kalanlara hoşgörü ile bakamıyorum ben şahsen o yüzden aşık değilsen hoşgörülebilecek bir yanı yok bana göre. hiç kendini de onu da sıkıntıya sokma, herkes kendine göre birilerini bulsun.

Ben de çok şaşırıyorum neden misafirden, akrabadan, dosttan o kadar kaçıyorsunuz? Neden hizmet etmek gibi görüyorsunuz? Yani hiç mi çevrenizde eşiniz dostunuz olmasın? Hiç mi misafir gelmesin? Ne bileyim ben çok seviyorum içten gidip geliriz herkes de birbirine yardım eder. Bir kaza bela sorun olduğu zaten tüm sülale destek olur.
Eşimin annesi rahatsızdı ama küçücük bir rahatsızlık 4 erkek kardeşler 4ü birden hastaneye götürmüş ilgileniyorlardı, orda bir yaşlı teyze görmüşler tek başına, kadın sormuş bu çocuklar senin neyin oluyor hanım diye. Kayınvalidem de söylemiş evlatlarım diye. Kadın oturmuş ağlamış benim evlatlarım gelip sormazlar bile. Ne güzel büyütmüşsün, ki bu konuda çok övgü alıyoruz her zaman, bize misafir geldiği zaman çok gelir ve bunu insanlar görünce heves ediyor Ve kimse de içten pazarlıklı asla değil, görüyorum hastanelerde yoğun bakım önünde tek başına bekleyen insanlar, marketlerde yaşlı yaşlı insanlar tek başlarına, kadın hasta bi tek kocası var yanında bir tane insan yok üzülüyorum çünkü bizde böyle bir durum olamaz.
Birinin eşi evladı anası hastalandığı zaman bütün akrabalar birleşir hastaneye giderler, birazı çocuğa bakar, birazı maddiyatı karşılar, birazı hasta yakınını teselli eder, hep beraber dua eder birlik olur moral verilir. Bizde misafir sadece eve gelip yiyen içen sıçan insanlar olarak görülmez! Misafirin başımızın üstünde yeri var hele ki akraba! En zor gününde insanın akrabası yanında olur. Kimseden hayır gelmez, bizim akrabalarımız içten pazarlıklı çıkarcı değil.
Evlenince kimse kimsenin malı da olmaz, bir bayan demiş kendi ailemin yanına taşınmasaydım boşanırdım diye de acaba eş istiyor muydu? Ve neden buna mecbur bırakıldı? Benim ailemi istemeyip kendi ailesinin yanına taşınan insanla yapmam ben! İki ekmek iki poğaça da benim Canımı almaz, ne kadar istiyorum insanlar gelsin muhabbet edelim.
Zaman çok değişti ya gerçekten çok değişti, insanlar bir araya gelince kolini halinde yaşanıyor deniyor! Belki o insanlar bunu seviyor! Sevdiği için çıkarsız yapıyor?!

Konu sahibi size de gelince eğer olmaz diye kafanız bulanıyorsa zaten olmaz, evlilik karşılıklı fedakarlık demektir, bu fedakarlığı ben göstermem derseniz zaten o iş olmaz. Kültür farklılığı zordur ( akraba eş dost dışında) , sana normal gelen onlara normal gelmeyebilir, en basitinden içeri bir büyük girince ayağa kalkarız biz. Ama bazılarına bu çok anormal gelir.
Yani demem o ki misafir, akraba iyidir. Ha kuyunu kazan insanlarsa zaten uzak durursun çünkü iyiyi kötüyü ayırt edecek akıl vermiş Allah. Ayırt et ki hayatından uzaklaştır.
Hayırlısı olsun.

Pardonda asilamicak ne var ? Dogulu olmasimi yoksa universite okumamis olmaisimi sizin onu kucuk gormenizi sagladi ?
hanımefendi siz de haklısınız ama hayat çok kısa. çok çok kısa, yarına çıkacağımız belli değil. bence buradaki kimsenin niyeti kimseyi küçümsemek değil ama arada aşk yoksa, güçlü bir sevgi oluşmadıysa neden katlansın ki? sizce neden ömrünü onu düzeltmek için harcasın bu kız? ya da değiştirmek için? niye kendini heba etsin? bu çok büyük bir fedakarlık ve bunu yapabilmek için gerçekten çok sabırlı, anlayışlı ve sevgi dolu olmak lazım. sevginin dahi aşamayacağı şeyler var, bu derece uçurum varsa arada kimse yıpranmasa daha mantıklı bence.

Dogulu oldugu onlarin geri oldugunu gostermez, birebir sahidim tanidigim bazi dogulular batililardan daha ileri goruslu oldugunu cok gordum. Okumaklada adam olunmadigini klasigini soylememe gerek varmi bilmiyorum artik ... Dogulu ve okul okumamis diye bence kucuk gormeye gerek yok. Sahsen benim edrafimda kucuk gorenler dogululari kendilerinden haberleri yok ... kac yillik gelenekler, gorgusuzlukler yapiyorlar ama onlarki normal cunki batililar :)

Bence takilma cevrenin dedigine cunki onlar HEP konusacaklar .

Batılı olup ünide fir fir gezmedik yer bırakmayan istanbul türkçesi konuşan telefonunda senin hayatındaki insan sayısı kadar merve kayıtlı olan biri olsaydı eminim bunların hiçbirini dert etmezdin.. soruyorum şimdi bunları düşünürken için rahat mı ablacım?

Neden katlansin, duzeltsin derken ? adam katlanilmicak bir insansa evlenmesin zaten. Bununda doguyla batiyla alakasi yok. Batili olupta katlanilmicak nice insanlar var.

Ege-amanın gıııııı!!!
İç anadolu- angara bebesi!!
Karadeniz-ula uşağummm!!
Trakya- ediye ettiler !!
Gibi gibi- şive insanı ezik yapan bir şey değil! Bunlar bizim zenginliğimizdir! Ayrıca nedense sadece Doğu şivesi kötü görülüyor neden?
Bir Denizli, bir Tekirdağ, bir Karadeniz şivesi neden ailelerin suçu olmuyor da çok tatlı oluyor?
Bu -adam gibi konuşmayı- rica ederim her yöreye söyleyin çünkü ülkenin hiçbir yöresindeki yerel halk "ülkem" dediğin yerin dilini "ADAM" gibi konuşmuyor !!!

+1

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…