- 24 Eylül 2016
- 1.099
- 739
- 123
- Konu Sahibi Becauseimhappy
-
Kultursuz denmemis eger sizde boyle bi iliski yasasaydiniz demek istenileni anlardiniz.
tamam işte aynı şeyi söylüyoruz sevgi yoksa katlanmaz, katlanamaz. katlanamıyorsa da evlenmez neye katlanacağının önemi yok, çok seversiniz gözünüz hiçbir şeyi görmez bütün olumsuzluklara katlanır insan, ama sevgi yoktur fazla, göz ardı edilebilecek şeyleri bile gözüne batar insanın. doğuyla batıyla alakası olan şey ise konu sahibinin ilişkisi, çocuk amerikalı değil di mi sonuçta... kız diyor ki sevgilim doğulu, kültürlerimiz çok farklı, eğitimimiz farklı diyor, kendisinin türkçesi bile düzgün değil arkadaşlarım da olmaz bu iş falan diyor, diyor. doğulu birine de batılılar tuhaf gelebilir ne var bunda? karadenizli olsaydı bu kez mesele karadenizli aileyle kendi ailesinin kültür farkı olacaktı. siz aşılamayacak ne var demişsiniz, ben de diyorum ki eğer sevgi yoksa neden aşmaya çalışsın? neden katlansın? neden uğraşsın? sevgi varsa aşılamayacak şey yoktur diyebiliriz kısmen ama sevgi fazla güçlü değilse aşılamayacak çoook şey vardır.Neden katlansin, duzeltsin derken ? adam katlanilmicak bir insansa evlenmesin zaten. Bununda doguyla batiyla alakasi yok. Batili olupta katlanilmicak nice insanlar var.
meseleyi anlamadınız... o üye demiş ki eğer bu çocuk yurt dışından olsaydı kimse konuşamıyor olmasını problem etmezdi bunu neden problem ediyorsunuz demiş. ben de yurt dışındaki insanla yurt içindeki insanı bir tutmanın, kıyaslamanın yanlış olduğunu söyledim. o üye çocuğun şivesi var ne var bunda dememiş, demiş ki yurt dışından biri olsaydı sorun etmezdin bunu niye sorun ediyorsun demiş. yurt dışını işin içine sokmuş.Ege-amanın gıııııı!!!
İç anadolu- angara bebesi!!
Karadeniz-ula uşağummm!!
Trakya- ediye ettiler !!
Gibi gibi- şive insanı ezik yapan bir şey değil! Bunlar bizim zenginliğimizdir! Ayrıca nedense sadece Doğu şivesi kötü görülüyor neden?
Bir Denizli, bir Tekirdağ, bir Karadeniz şivesi neden ailelerin suçu olmuyor da çok tatlı oluyor?
Bu -adam gibi konuşmayı- rica ederim her yöreye söyleyin çünkü ülkenin hiçbir yöresindeki yerel halk "ülkem" dediğin yerin dilini "ADAM" gibi konuşmuyor !!!
Valla kusura bakma da boş konuşuyorsun, üzüldüm müzüldüm deme kendine üzül çünkü yaftalayan tam da sensin! İşte senin gibiler yüzünden bu algı oluşuyor!meseleyi anlamadınız... o üye demiş ki eğer bu çocuk yurt dışından olsaydı kimse konuşamıyor olmasını problem etmezdi bunu neden problem ediyorsunuz demiş. ben de yurt dışındaki insanla yurt içindeki insanı bir tutmanın, kıyaslamanın yanlış olduğunu söyledim. o üye çocuğun şivesi var ne var bunda dememiş, demiş ki yurt dışından biri olsaydı sorun etmezdin bunu niye sorun ediyorsun demiş. yurt dışını işin içine sokmuş.
doğunun neden kötü görüldüğü konusuna girmeyeceğim çünkü hepiniz çok iyi biliyorsunuz. ayrıca buradaki konu şive değil kız demiş ki ailesinden türkçe bilen insan yok doğru düzgün... bunlar kendi aralarında kürtçe konuşuyorlar yani. hani şu bazı kürtlerin bambaşka bir savaş haline getirdiği o malum dil... şiveyle bu çok çok farklı bir konu. şive başka, farklı bir dil konuşmak ve bu dilde ısrarcı olmak başka birşey. doğuyu acı yapan şeyin ne olduğunu hepiniz çok iyi biliyorsunuz. ben orada hiç suçu günahı olmayan, kalbi belki de benden daha fazla vatan sevgisiyle dolu olan insanlar için çok üzülüyorum bu tarz yaftalamalara maruz kaldıkları için ama insanların neden öyle yaklaştığını hepiniz çok iyi biliyorsunuz.
Ay çok şükür böyle düşünen insanlar var insanlar öcü gibi bakıyor doğu aile yapısına benimde erkek arkadaşım doğulu kimse olumlu yorum yapmıyorBen de çok şaşırıyorum neden misafirden, akrabadan, dosttan o kadar kaçıyorsunuz? Neden hizmet etmek gibi görüyorsunuz? Yani hiç mi çevrenizde eşiniz dostunuz olmasın? Hiç mi misafir gelmesin? Ne bileyim ben çok seviyorum içten gidip geliriz herkes de birbirine yardım eder. Bir kaza bela sorun olduğu zaten tüm sülale destek olur.
Eşimin annesi rahatsızdı ama küçücük bir rahatsızlık 4 erkek kardeşler 4ü birden hastaneye götürmüş ilgileniyorlardı, orda bir yaşlı teyze görmüşler tek başına, kadın sormuş bu çocuklar senin neyin oluyor hanım diye. Kayınvalidem de söylemiş evlatlarım diye. Kadın oturmuş ağlamış benim evlatlarım gelip sormazlar bile. Ne güzel büyütmüşsün, ki bu konuda çok övgü alıyoruz her zaman, bize misafir geldiği zaman çok gelir ve bunu insanlar görünce heves ediyor Ve kimse de içten pazarlıklı asla değil, görüyorum hastanelerde yoğun bakım önünde tek başına bekleyen insanlar, marketlerde yaşlı yaşlı insanlar tek başlarına, kadın hasta bi tek kocası var yanında bir tane insan yok üzülüyorum çünkü bizde böyle bir durum olamaz.
Birinin eşi evladı anası hastalandığı zaman bütün akrabalar birleşir hastaneye giderler, birazı çocuğa bakar, birazı maddiyatı karşılar, birazı hasta yakınını teselli eder, hep beraber dua eder birlik olur moral verilir. Bizde misafir sadece eve gelip yiyen içen sıçan insanlar olarak görülmez! Misafirin başımızın üstünde yeri var hele ki akraba! En zor gününde insanın akrabası yanında olur. Kimseden hayır gelmez, bizim akrabalarımız içten pazarlıklı çıkarcı değil.
Evlenince kimse kimsenin malı da olmaz, bir bayan demiş kendi ailemin yanına taşınmasaydım boşanırdım diye de acaba eş istiyor muydu? Ve neden buna mecbur bırakıldı? Benim ailemi istemeyip kendi ailesinin yanına taşınan insanla yapmam ben! İki ekmek iki poğaça da benim Canımı almaz, ne kadar istiyorum insanlar gelsin muhabbet edelim.
Zaman çok değişti ya gerçekten çok değişti, insanlar bir araya gelince kolini halinde yaşanıyor deniyor! Belki o insanlar bunu seviyor! Sevdiği için çıkarsız yapıyor?!
Konu sahibi size de gelince eğer olmaz diye kafanız bulanıyorsa zaten olmaz, evlilik karşılıklı fedakarlık demektir, bu fedakarlığı ben göstermem derseniz zaten o iş olmaz. Kültür farklılığı zordur ( akraba eş dost dışında) , sana normal gelen onlara normal gelmeyebilir, en basitinden içeri bir büyük girince ayağa kalkarız biz. Ama bazılarına bu çok anormal gelir.
Yani demem o ki misafir, akraba iyidir. Ha kuyunu kazan insanlarsa zaten uzak durursun çünkü iyiyi kötüyü ayırt edecek akıl vermiş Allah. Ayırt et ki hayatından uzaklaştır.
Hayırlısı olsun.
çekmeyecek hanımefendi, neden çeksin? çocuk diye bahsettiğimiz insan 10 yaşında değil ki. 20'li yaşlarında eli ekmek tutan biri. kendini geliştirmemesi için bir sebep yok. bir insan bir yere kadar anne ve babasına bağlıdır, belli bir yaştan sonra anne baba çerçevesinden çıkar, kendisi bir birey olur. doğulu olup da senelerce kürtçeden başka dil konuşulmamış ailelerde büyüyen çok sayıda kız ve erkek çocuk var, hiçbir şey yapamasalar bile belli bir yaştan sonra o kabuğu kırıp kendilerini geliştirmeye çalışıyorlar. büyük bir kısmı okuyor zaten, okuyamayanlar da kendini geliştirebiliyor. çocuk ben ülkemin dilini öğreneyim, konuşmamı düzelteyim diyor da ailesi mi engel oluyor? yapmayın allah aşkına ya, aileler ne saçma sapan çocuklar büyütüyor da o çocuklar bi şekilde adam olup kendi yolunu çizip çok iyi yerlere gelebiliyor, birşeyler başarıyor. aşk yaşayabilecek yaşa geldiyse dil öğrenebilecek, kendini düzeltebilecek yaşa da gelmiştir kimse drama bağlamasın şimdi.
mevzu kürt olmak falan da değil başka şiveler falan da var. size güzel bir örnek, geçenlerde duayen bir trt spikeri vefat etti. adam adanalı, adana şivesini, konuşmasını bilirsiniz. ergenlik çağında bir kızdan hoşlanıyor, kızı sinemaya davet ediyor. ama konuşması kötü olduğu için kıza "kız sinemaya gidek mi?" diyor. kız da bunu kaba buluyor, oha ayı diye bi tepki veriyor. adam o kadar üzülüyor ki konuşmasını düzeltmeyi hırs haline getiriyor, bir sürü kitaplar okuyor birşeyler izliyor ve spiker oluyor. bu insan türkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi spikerlerinden biri olan mesut mertcan. mesut mertcan da senelerce adana şivesiyle, o şiveyle konuşan insanların arasında büyüdü. ama kendini geliştirmek isteyen insanın önünde hiçbir şey duramaz. bugün ingilizce öğrenmek isteyen insan sadece video izleyerek bile ingilizcesini, telaffuzunu geliştirebiliyor. drama gerek yok o yüzden.
doğunun neden kötü görüldüğü konusuna girmeyeceğim çünkü hepiniz çok iyi biliyorsunuz. ayrıca buradaki konu şive değil kız demiş ki ailesinden türkçe bilen insan yok doğru düzgün... bunlar kendi aralarında kürtçe konuşuyorlar yani. hani şu bazı kürtlerin bambaşka bir savaş haline getirdiği o malum dil... şiveyle bu çok çok farklı bir konu. şive başka, farklı bir dil konuşmak ve bu dilde ısrarcı olmak başka birşey. doğuyu acı yapan şeyin ne olduğunu hepiniz çok iyi biliyorsunuz. ben orada hiç suçu günahı olmayan, kalbi belki de benden daha fazla vatan sevgisiyle dolu olan insanlar için çok üzülüyorum bu tarz yaftalamalara maruz kaldıkları için ama insanların neden öyle yaklaştığını hepiniz çok iyi biliyorsunuz.
senin de niyetin belli oldu.Valla kusura bakma da boş konuşuyorsun, üzüldüm müzüldüm deme kendine üzül çünkü yaftalayan tam da sensin! İşte senin gibiler yüzünden bu algı oluşuyor!
Boşa kendimi yormayayım zira zihniyet değişmez sende, geçmiş olsun :)
niyetler tek tek tek belli oluyor...Siz doguyu kotu gormeye devam edebilirsiniz, bu sizin hangi zihniyette oldugunuzu gosterir. Eger baska dil konusmak kotuyse ayni ulkede bence bi asin kendinizi ve mesela Isvircreye bakin kac dil konusuyorlar ayni ulkedeUlkeyi sevmek konusunda sizden cok seviyordurum, tartismasini bile yapmam bu konunun. Ama dogu hakkinda boyle konusmaniz sizi gelismis, kulturlu yapmiyor sadece ne kadar dar goruslu oldugunuzu gosteriyor.
Ya ama burda bütün Kürtleri zan altında bırakıyorsunuz benim babaannemde doğulu Türkçeyi sonradan öğrenmiş ama penceresinden asla Türk bayrağını indirmez insanlar farklı dilleri konuşabilir farklı kültürden olabilir bu o insanların kötü düşüncelere sahip olacağı anlamına gelmezniyetler tek tek tek belli oluyor...
isviçre'de farklı dil konuşan kaç tane insan ayrı bir devlet kurmak istiyormuş bunu da araştır bence.
girmez bence senelerce kürtçeden başka birşey konuşmamış ama azmedip türkçe'yi hem telaffuz hem de gramer olarak inanılmaz güzel konuşan insanlarla birebir görüştüm ben ve hayran bile kaldım. bu insanların kişisel görüşü bir de, bu kızımız sorun etmiş ki konu açmış ben de sorun ederdim. ama ben size şunu söyleyeyim, üniversitedeyken ülkenin her yerinden gelen insanlar vardı, mesela ankara'dan gelip ankara ağzıyla konuşan, düzeltmek için hiç çabalamayanlar da vardı. benim düşünceme göre insan şivesini mümkün olduğunca üzerinden atmalı çünkü bu olumlu bir özellik değil. iş hayatını, sosyal hayatı olumsuz etkiliyor. ben buyum kardeşim, bu benim ana dilim, işte bu da şivem, ben böyleyim deyip düzeltmek için uğraşmayan insanlar da birileri "ama onun konuşması düzgün değil, düzgün Türkçe konuşamıyor" dediği zaman bozulmasın, alınıp kırılmasın. iki lafı bir araya getiremeyen çok insanla tanıştım ve onlar birşey anlatırken dinlemek benim için zordu, bu doğuya özgü de değil başka yerlerde de var. ama geliştirse düzeltebilir aslında... bana ne yaa diyen adama da hoşgörüyle ya da tolerans ile yaklaşamam ben kimse kusura bakmasın, benim düşüncem bu yönde.Siz önceki yorumda öyle bi yazmışsınız ki çocuk sanki hiç türkçe konuşamıyor gibi vs.
Bende yorumumu buna istinaden yaptım.
Şiveyi düzeltmek biraz zordur, ama olmaz degil tabi hırs meselesi verdiginiz örnekte adana şivesiyle kürtçe aynı degil.
Arkadaşın yurt dışı yorumuda dogru,
Yabancı birine türkceyi ögret bakalım ne kadar akıcı konuşabilir,
Kürtçeyle dogmuş büyümüş birinin net türkçe konuşmasıda aynı kefeye girer.
niyetler tek tek tek belli oluyor...
isviçre'de farklı dil konuşan kaç tane insan ayrı bir devlet kurmak istiyormuş bunu da araştır bence.
ben bütün kürtleri zan altında bırakmadığımı başka bir üyeye yazdığım mesajda söyledim hanımefendi. bana dedi ki doğu neden kötü görülüyor da diğer yöreler kötü görülmüyor dedi. ben de nedeni belli dedim. ve orada kalbi benden daha fazla vatan sevgisiyle dolu olan insanlar var ve yaftalamaya maruz kalıyorlar üzülüyorum dedim. bana kalktı bir sürü kötü şey söyledi :) o yüzden niyeti belli dedim. söylediğim lafı kötü anlayan hakkındaki düşüncem olumlu olmaz. oranın kötü bir şanı var ve bu yüzden insanlar zaten ön yargı ile yaklaşıyor. bazı kötü gerçekler var yani, şimdi bir örnek vereyim...Ya ama burda bütün Kürtleri zan altında bırakıyorsunuz benim babaannemde doğulu Türkçeyi sonradan öğrenmiş ama penceresinden asla Türk bayrağını indirmez insanlar farklı dilleri konuşabilir farklı kültürden olabilir bu o insanların kötü düşüncelere sahip olacağı anlamına gelmez
bu meseleyi hepiniz çok iyi anladınız da anlamazdan geliyorsunuz, uzatmayacağım sırf iyi olan çok sayıda kürt insana duyduğum saygı yüzünden.Ne demek ayri devlet ? ayri devlettenmi bahsettim ? Asla ! ayri dil konusmaktan bahsettim ! yani turkce konusmuyorlar diye aile arasinda bu onlari kotu yapmaz bunu demek istedim. Dar goruslu oldugunuz kadar kafanizda hep kotu dusunuyormus.
bu meseleyi hepiniz çok iyi anladınız da anlamazdan geliyorsunuz, uzatmayacağım sırf iyi olan çok sayıda kürt insana duyduğum saygı yüzünden.
çünkü onlar da ayrı dil konuşuyor olmayı bambaşka savaşlara çeviren ve vatana ihanet eden insanlar yüzünden bunun ceremesini çekiyorlar.
emredersin paşam.Neyin ne kadar anlasildigini bilmem ama senin cok dar kafali oldugunu cok iyi anladim. Hala altan laf sokarak beni ihanetle sucluyorsun KI bu cok agir bi suc. Ben sadece kurtce konusulmasina bu kadar takilmaniza kizdim yoksa ben zaten kurt degilim arti savas taraftari hic degilim. Dedigim gibi, gorus acinizi acmaya ihtiyaciniz var bence.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?