Doğu- Batı sentezi.

Şimdi nedir bu Doğu ya da Batı

Bu ülkede hangimiz batılıyız

Yol kesen adamlar mı her lafın altına aq yazmayı statü sanan ergenler mi

Ben Ankaralıyım annem ve babam farklı farklı iç Anadolu komşusu iç Karadeniz illerinden iç Anadolu kültürü hakim

Eşim Doğulu güneydoğulu değil

Annesinin babasının 8-9 kardeşi olan kv nin okuma yazması dahi olmayan bir aile

Ama bu kuşakta 4 çocuk 4 ü de üniversite mezunu

Benim 63 yasındaki annem İngilizce üniversite mezunu, anneannem 80 yaşında iken sıkılan 3 yaşındaki oğlumu oyalamak için kitap okuyan bir kadın

Ben tek çocuğum zira annem çalışan kadın

Eşim ile meslektaşız eğitimimiz denk yani

Irk mezhep kültür aile denkliği vs burada yazınca farklı

Ama 20 yıldır ben bir fark görmedim

İnsanlar kendilerini geliştirdikten sonra nereli oldukları çok da önemli değildir

İkinizin yazdığı şeyler benzer geldi bana . Peki şeyi merak ettim şimdi ne kadar bir süre tanıştınız? Hiç anlamadınız mı böyle olduklarını ?

Bu konuda en rezil benimdir.
Eşim çocukluk arkadaşım/aşkım.
Komşu sayılırız evlerimiz yakın. 23 yıldır falan tanırım. Yaşım zaten 29 olacak.
Şöyle de bir durum var. Dışarıya asla açık vermezler. Asla.
2 elti birbirine sağlam şekilde girip düğünde aynı masada oturduğunu bilirim ben. Biz olsak selamı keseriz.
Ailevi durumları ya da aileye has mevzuları asla dışarıya yansıtmazlar. O sebeple pek de bilinmez.
Bir arkadaş yazmış onu alıntılayacaktım bildirime bakınca alıntılamadan cevap yaza tıkladım. Gerçekten kadına değer verirler. Yorulmasın diye 3 sokak öteye arabayla falan bırakırlar. Dediği gibi adamlar ev işi yapmaz ama kadınlar da hırpalanmaz. Ya benim 55 yaşındaki kaynanam karpuz kesmez sert diye. O kadar diyim.

İkinizin yazdığı şeyler benzer geldi bana . Peki şeyi merak ettim şimdi ne kadar bir süre tanıştınız? Hiç anlamadınız mı böyle olduklarını ?
Benim tanışıklığım kısa süreliydi ama hep beraberdik yani aynı yerde görev yapıyorduk iş çıkışı yine beraber zaman geçiriyordu. Ailesini isteme zamanı tanıyabildim zaten en büyük hatam oydu sanırım. Eşimle herşeyi konuşurduk en ayrıntısına kadar ama geçmişimiz kültürümüz o kadar farklı ki aynı şeyi söyleyip farklı şeyler en azından farklı boyutlarda bahsediyormuşuz.Mesela ben eşime köyde yaşarım ne olacak ki dediğimde eşim şaşırıyordu çünkü benim köy anlayışım merkeze 20 dk içinde çoğunlukla villaların ve özel okulların olduğu tüm gelinlerin ve kızların kendi arabalarıyla gezdiği bir yer onunda bambaşkaymış dedesi Bi kere bana alırsınız tayin iki de sığır bakarsın dediğinde şok olmuştum. Değil sınır bakmak ben buzağıya yaklaşamaz kapısında ay ne tatlı diyen biriydim Başka bir örnek dedikodudan ne kadar nefret ettiğimizi konuşurken aynı noktada buluştuğumuz düşünüyordum. Ama Bi baktım benim nefret ettiğim dedikodu onun anlattığı değilmiş onun dediği erkek kadın kimsenin özel yaşantısını kendinde kalmadığı kimin evine kaç para girdi kimin ne kadar ödemesi var hatta kim nasıl çocuk yapacak.... Ve bu konuşmalar bildiğin hem erkek hem de kadınlar arasında geçiyor ben şok.Böyle insanların varlığı beni çok rahatsız etti mesela. Yani biz en ince detaya kadar konuştuk ama birbirimizin aile yaşantısının içine evlenince girdik. Ve onlar o kültürden uzak olduklarını söyleselerde en ufak bir kıvılcım içlerindeki memleket havasını açığa çıkarmaya yeter. Biz uzaktayız orada yaşamıyorum o yüzden çok etkilenmiyor ama bir araya geldiğimiz zaman sonuna kadar etkileniyorum. Mesela bir örnek daha orada doğru düzüigün dini bayram yoktur. Baklava ziyaret şeker toplama bayram yemeği vs. Bizde ise tam tersi arefe den başlar bayram, şenlik gibi geçer, yaşlılara gidilir, sabah şeker toplanır ailece bayram yemeği yenilir.Bebekten dolayı bu bayram gidemedik ki zaten Bi bayram benim ailemle bir Bayram orada oluyorduk. Arkadaşları amcaları bin kere aradılar bayramda niye gelmiyorsun gelmiyor musun ve o tarz kişilere anlatamazsın. Eşim bir kere iki kere o da bunaldı ve herkese açıklama gereği duyuyor. Zannedersin bayramlar çok önemli de bir biz eksiğiz

baba yanında bacak bacak ustune atmam,uzanmam bana gore saygıdır bu.doğulu değilim batılıyım(batasıca).dedemin yanında uzandım tv unıtesıne dıktım bacaklarımı keyıf yapıyorum.kafama bır deynek yedım azıcık doğrul kızım dedi.(doğulu değilim)

kültür önemli bir etken fakat kendi tercihin sonuçta. bilerek evlendiğin için doğunun kültürünü reddedip kabul etmeyip ben boyleyım yağğğ diyemezsin.saygı duyulmalı bence her kültüre.doğu kültürünü severim.(saygılılar,ego yok,misafirperverler,becerıklıler,çalışkanlar,yemek kültürü mis.çıt kırıldım değiller her iş gelır ellerınden köy ınsanımızda böyle)sevmediğimiz yönleride bütün kv konularında var zaten.(batılılar açıyor genelde,okumuş görmüş insanlar)(beraber yaşamak vs vs) batıda kültür mü var medenıyetten başka.tutturulmuş gönderi.

ben gündelik hayatta giyinmekten bahsettim güneş kavurucu olabilir ama burası da öyle şu an yeteri kadar sıcak ve sıcak havada mümkün olduğu kadar az eşya olursa üzerimde kendimi daha rahat hissediyorum

ben gündelik hayatta giyinmekten bahsettim güneş kavurucu olabilir ama burası da öyle şu an yeteri kadar sıcak ve sıcak havada mümkün olduğu kadar az eşya olursa üzerimde kendimi daha rahat hissediyorum
hangı sehırdeydınız

bana göre yozgatın da bir farkı yok açıkcası ...

Bence kültür kafadan çıkmayan bir çip gibi. İstersen Londra’da büyü. Aile aynı aile değil mi? Bitti. Ailen büyütüyor seni okuduğun üniversite değil.

Olay sadece kısının kendisinde bitiyor bence. Bu bakış açısından bakarsak aynı ortamda yetişen insanların çok iyi anlaşıyor olması gerekirdi.

urfanın sıcagıyla kıyaslayınca adana falan sandım bursa en sıcak halıyle cennet yahu
Bu sene çok tuhaf ama her yer çok sıcak gibi..İstanbuldayım acayip nemli bir sıcak var ..Adanayla ,Urfayla kıyaslanamaz ama belli saatlerde şıpır şıpır ter içinde kalıyoruz.

Bu sene çok tuhaf ama her yer çok sıcak gibi..İstanbuldayım acayip nemli bir sıcak var ..Adanayla ,Urfayla kıyaslanamaz ama belli saatlerde şıpır şıpır ter içinde kalıyoruz.
eee tabıatın dengesı bozuldu tabı evet bu sene sıcak genel olarak heryer cok sıcak dogru her sene yazları daha sıcak olacak bundan sonra

Arada sevgi ve saygı olduktan sonra hiç de zor değil

Ben doğu ile batı kültürü arasında ciddi fark olduğunu düşünüyorum ama bu fark aileden aileye çok değişiyor.

Benim sevgililerimin hepsi doğu kültüründen idi ama batıda doğmuş büyümüş, çok iyi eğitim almış insanlardı, aileleri de iyi eğitimli idi o yüzden bir sorun olacağını hiç düşünmedim.

Bir tanesi ile çok güzel anlaşıyorduk, tabi ailesi ile tanışana kadar. Ailesi resmen koloni halinde yaşıyorlar, evlerinden bir gün misafir eksik olmaz, seven için güzel de ben çalışan insanım her gün misafir alamam. Bana da evlerine gitmiyorum diye sürekli baskı yapıyorlardı, evlenince biz sürekli geliriz biz şöyle bağlıyız birbirimize diye alttan altan sürekli mesajlar. Sevgilimin durumu iyiydi, dayısının mı ihtiyacı oldu ona ver, kardeşinin mi ihtiyacı var ona ver, amcasının mı ihtiyacı var ona ver elinde para kalmıyordu. O da bu kültürle büyüdüğü için bu durumu hiç garipsemiyordu ama benim aile yapıma göre garip bir durum bu.

Bir tanesi de kapan diye tutturmuştu, ki öyle açık giyinmem zaten, en başta da öyle gördü beni ve öyle beğendi, neden diye sordum, annem kapalı gelin istiyor dedi Ayrıldım tabi, hemen gidip annesinin bulduğu kapalı birisi ile evlendi anne sözü çok dinliyorlar yani. Bende dinlerim annemin sözünü kötü birşey değil ama evleneceğim erkeğe kendim karar verebilmeyelim, gerektiği yerde pat pat diye de konuşurum yani, onlarda bu yok her daim büyüğü saygılı olmalısın.

Ben çok çektim valla ama sanki yine gidip bir doğulu bulucam gibi geliyor, acı çekmeyi seviyorum kesin ben Şaka bir yana doğu erkeği kadını aşırı sahipleniyor, koruyor, kolluyor, bu benim çok hoşuma giden bir şey, ben bunu batılı erkeklerde görmedim. Türkiye'nin batısında görmedim ama, yoksa İtalyan erkekleri de aşırı korumacı, kadına değer veren bir yapıya sahiptir, aynı Türkiye'nın doğu erkeği dersin, sahiplenip çok kıskanırlar.

Ailesi ile dengeyi kurabilen bir doğu erkeği bulabilirsen candır ama ailem her şeyden önce gelir sen hep arka planda kalacaksın diyorsa koşarak uzaklaşmak lazım. Senin nişanlının bu tarzda biri olduğunu sanmıyorum hiç ama onda da doğu kültürü biraz da olsa hakim, kendini zora sokup ablasına para verdiği konundan biliyorum.

Kimi insanlar nasıl desem, ağaç gibiler. Yetiştikleri toprakla fazla iç içe geçmişler, adeta bi bütünler. Hiç hareket etmemişler sanki, yetiştikleri topraktan ötesini hiç görmemişler.

Siz onları sökün mesela sehirlerinden başka bi şehre dikin, yine en fazla diktiğiniz küçücük çevreyi görür ötesine gitmek istemezler.

Kimi insanlar da kuş gibiler. Evet bi göç yolları, belli rutinleri var, bi düzene bi geleneğe bağlılar. Ama öte yandan özgürler, hayata başladıkları yere öyle körü körüne bağlı değiller. Çok gezmiş çok görmüşler sonra, e gördükçe de alışmışlar. Daha uyumlular, daha geniş bi pencerelerden bakarlar hayata. Onların da vardır sınırları ama daha siliktir, kafes sevmezler. (Ki kültür büyük ölcüde bi kafes ya bence, neyse.)

Agaçlar, kuşlar, böcekler diye daha fazla coşmadan konuyu toparlyayayım.

Demek istiyorum ki eğer nişanlınız yukarıdaki tabirimle bi ağaçsa ve siz onun toprağına ait değilseniz kültürleri sentezlemek sandıgınız kadar kolay olmayacaktır. Bu sizi kırıp üzeceği anlamına gelmez ama en iyi ihtimalle sizde tutunamayacak, yadırgadıgı seylerle barısamayacak, aranızda aşılmayan bi duvar mutlaka kalacaktır.

Küçük yaşta şehir değiştirmiş olması hiçbi şeyi değiştirmez, zira kültür insanla taşınır, coğrafi sınırları aştığınızda öylece ortadan kaybolmaz. Aileniz, arkadaşlarınız, anılarınız da sizinle gelir.

En basitinden nişanlınız atıyorum 5 yaşına kadar doguda (ya da herhangi bir yerde) kaldıysa anne babası kafadan 30 yıl o kültürde kaldı. Kaldı ki İstanbul dediğiniz Anadolu'nun küçük bi simulasyonu resmen, şehir değiştirdiler de ne oldu sanıyorsunuz, yüksek ihtimalle burada da kendilerine benzeyen insanlarla olmadılar mı sizce? Ki çok normal. Herkes kendini evi de hissettiren ortak bi paylaşımının olduğu insanlarla bir arada olmak ister.

Öte yandan sevgiliniz yine yukarıda bahsettigim üzere bir kuşsa, beraber o kültürden bu kültüre tatlış tatlış gezinirsiniz. O durumda ailenin de bi önemi olmaz mesela, adı üstünde kuş bu yuvasından öyle ya da böyle uçmuştur.

Özetle kültürle ne denli yoğurulacağınızı karakteriniz belirler, genellemelere takılmayıp kişi bazlı düşünmeye çalışın, dogru yere zaten varırsınız.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…