tabıkı burda sadece tatlıcı da degıl onu hep yasıyorum artık tatlıcıyla akraba gıbı olduk burda daBir örnek daha vermek isterim. Diyarbakır da tüm Türkiyede çok meşhur bir tatlıcı var. Eşimle gittik tatlı alalım diye. Kilosu da epey pahalı çünkü içi fıstık dolu. Her neyse ben çocuk var diye arabadan inmedim dükkanın kapiyada biraz uzaktik, eşim içeri girdi sonra dükkandan bir çocuk iki dilim baklava ve bir küçük şişe su getirdi. Teşekkür ettim. Eşim gönderdi sandım. Eşim gelince sağol ya iyi oldu filan dedim. Meğer usta kameradan görmüş yengeye götürelim o da tadına baksın demiş. Şaşırdım çok mutlu oldum. İkram etme de bence harikalar. Bunu doğu mutfağı a ait restoranlara gidince de anliyorum.. yerinde kendi insanlariyla muhatap olunca da.
tabıkı burda sadece tatlıcı da degıl
bızım burda antepde hatta dırek ısmını de vereyım emek kebapcısı
hemen yanında kucuk sevımlı park var kızımı orda oynatıyorum ben parkın bankında otururken bos durmayayım dıye cay gonderdı calısanıyla kebapcı
Asıl ben teşekkür ederim bu kadar güzel şekilde yazdığınız için.Öncelikle konunuzu çok samimi buldum. Teşekkür ediyorum.
Ben de eşim de doguluyuz ama ikimizde batı da büyüdük. Hem doğu kültürüne hem batı kültürüne sahibiz. Ama her doğulu aile de her batıda yetişen de bir olmuyor. Bunu onların aile ilişkilerine bakarak anlamaya çalışabilirsiniz.
Bizim buyuklerimiz doğuda, şehirde yaşamış. Okumuş kimselerdir. Babaannem Fransızcası olan doğuda olmasına rağmen çok elit yaşamış altında arabası olan bir kadındı. Ama yerleşmiş doğu kültürü vardır. büyüklere saygı konusu çok dikkat edilen bir durum. Biz de asla babamizin yanında bacak bacak üstüne atmaz, uzanmayiz ama babamizla çok samimiyizdir duygularınızı çok rahat anlatiriz. Dedelerimizle de oyledik. Ama her lafı da demeyiz. Asla karşılık vermeyiz. Lakayt davranmayiz. Haksız yere bile kizsalar susariz. Sonra ortam oluşturup konuşuruz.
Benim eşimin ailesinin büyükleri çok geleneksel bir yapıya sahip. Kadın erkekler birbirlerinin yanında yemek bile yemezler. Ama büyükleri, bunlar adet ama garip adet siz yapmayın derler. Biz de yok diyorlar, gençleri kastederek. Okumuş kimseler değiller kayinvalidemler ama çocuklarını okutmuslar hep, avukat mühendis öğretmen cok.
Her iki ailede okuyup öğrenmeye çok önem veren insanlar. Asla gençlerin işine karışmaz hatta gençler şunu şöyle yapalım diye izah ettiklerinde kesinlikle dinlerler. Erkekler eşlerine çok ama çok yardımcıdır. Ben bunu iç Anadolu'da görmedim asla. Ama benim babam, dedelerim, dayilarim (amcam yok), kayinpederim, esim, eşimin erkek kuzenleri hepsi ama hepsi yemek yapılacaksa yardım eder ev temizlenecekse, kadın iş yaparken asla oturmazlar. Ayıp sayarlar. (Eşim bazen cinslik yapabiliyor ama o şahsı :) ) tabi beklentileri de vardır. Saygı çok çok çok önemli. Özellikle evin büyüklerine karsi.. Bazen baskasina abuk sabuk gelebilecek birşeyi saygi adına çok onemserler.ornegin evine yatılı gelen birine sabah rahat uyudunuz mu demek çok önemlidir :) bence de önemli :) misafir seven biri değilseniz biraz zorlanabilirsiniz. Ben çok severim misafir. Yatılı da gelen olur, yemekli çaylı da.. ama kayınvalidemler gelip günlerce hiç kalmazlar. Rahatsız etmeyelim derler.
Başka bir örnekte kuzenimin eşinin ailesi, doğuda yaşıyorlar ama doğuda cahil bırakılmış kesimin insanı, kendinden olmayanı kabullenmiyorlar. Ama bu da doğululuktan değil inanın cehaletten.
Aslında genel anlamda mesele cahiller mi yoksa açık görüşlu mu...
Çok uzun oldu kusura bakmayın.
Olur da bir gün aklımı kaybedip 3. Doğurursam ve kızım olursa, aynı aileden bir damat ayırır mısınızayyy genellemeyın bence oyle cunku benım babam dolma yapar esım duvar sıler cam sıler abım cok guzel yer supurur kaynım her hafta sonu annesının evını supurur sıler bız gelınler ıcerde kahve ıcerken dıger kaynım bıze cay servısı yapar kayınbabam yaptı salcamızı tarhanamızı mesela 3 gelınız ucumuze dagıttı e ben anteplıyım esım adıyamanlıe hanı erkek egemendı hanı kadının degerı yoktu
eltılerımın hepsı erkek dogurdu tek kız doguran benım kayınvalıdem balkona cıkıp kızımız oldu evımıze gunes dogdu dıye sevıncten bagırdı ?
kultur zamanla degısıme ugrar hıc bır kultur de ılk gunku gıbı gunumuze tasınmamıstır ben yasadıgımız cografya ıtıbarıyle mevsımı ve yeme ıcme ıle alakalı kulturun devam ettıgını dusunuyorum mardin de de kadınlar sevılır erkeklerı eve duskundur kadınları altına bogarlar ısteklerını yapmaya calısırlar ama batılı olup orda yasayıp cok eslı olan esını doven erkekler de var
sımdı daha ıyı anladım dogru :)
cografya kader dıyorum sanırım kımse ıstemez kısıtlanmayı herkesın ıstedıgı gıbı yasama hakkı var dogru
Olur da bir gün aklımı kaybedip 3. Doğurursam ve kızım olursa, aynı aileden bir damat ayırır mısınız
Ailesi ile çok nadir görüşüyor aslında. Hatta bu sene memlekete gitmeyeceğim dedi. Zaten gitse bile 2 gün kalıyormuş. O da her zaman değil.hatırlıyorum sanki eniştesine sitem etmiştiniz galiba
ama temelde iki kültürün aile yapılarında filan illaki farklılıklar vardır
ama nişanlınız ailesiyle fazla görüşmüyorsa sizin için çok ta sıkıntı olmayabilir.
tabıkı burda sadece tatlıcı da degıl onu hep yasıyorum artık tatlıcıyla akraba gıbı olduk burda da
bızım burda antepde hatta dırek ısmını de vereyım emek kebapcısı
hemen yanında kucuk sevımlı park var kızımı orda oynatıyorum ben parkın bankında otururken bos durmayayım dıye cay gonderdı calısanıyla
Ne güzel yazmışsınız. Ama gerçek olan bir doğu kültürü var.olaya direk dogu ve bati diye bakmak cok sığ kalıyor.
Dogu kulturu bir tane değil ki. Dogu da envai cesit kultur var. bir sehirle baska bir sehrin adetlerini goreneklerini birakin bir koyle baska bir köyün adetleri görenekleri bile farklı.
Mesela benim babamın bir arkadası Diyarbakırlı ve balkan göcmeni. Benim esimin ailesi yine dogulu ve azeri.
Babamın Diyarbakirli arkadasinin yanında kızları uzanarak tv de izler sarkıda söyler.
Mesela kayınbabamda bize cay doldurur getirir üstelik kendi yaktigi semaverse kimseye birakmaz cay servisi kendi cay servisi yapar.
Tabi bunun yanın da keskin kuralları olan kultürlerde var ama o keskin kurallari olan kulturler batıda yok mu?
Benim bir tanidigim arnavutlara gelin gitti daha nisanliyken kaynana cagirmis hamur yugurtmus bizim mantimizi ogren evlendikten sonra artik sen yapacaksin biz yiyecegiz bizde adet boyle demis. kinasinda kizin yoresel kiyafetlerini giydirdikten sonra kizi goturduler kaynanasinin onunde diz coktu elini optu kaynana kalkabilirisn diyince kalkti oynadi kiz.
Dogu soyledir net, Bati boyledir nokta diye keskin cizgiler olduğunu düsünmuyorum ben.
Gerçekten Sıtkı Ustan’nın tatlısı inanılmaz güzel.Adını vermek sorun olur mu bilemiyorum ama büyük jestti yaptıkları. Ankara'da da yerleri var. Uğrak yerlerimizdedir. Sıtkı usta. Öneririm gidin hışır yiyin :))
Özel olmazsa neden peki ?Göçmen, Antep/Adıyaman evliliği bizimkisi.
Başta her şey süt liman gözüksede kazın ayağı öyle değil. Epey farklıymış..
Canim memleketim yaaBir örnek daha vermek isterim. Diyarbakır da tüm Türkiyede çok meşhur bir tatlıcı var. Eşimle gittik tatlı alalım diye. Kilosu da epey pahalı çünkü içi fıstık dolu. Her neyse ben çocuk var diye arabadan inmedim dükkanın kapiyada biraz uzaktik, eşim içeri girdi sonra dükkandan bir çocuk iki dilim baklava ve bir küçük şişe su getirdi. Teşekkür ettim. Eşim gönderdi sandım. Eşim gelince sağol ya iyi oldu filan dedim. Meğer usta kameradan görmüş yengeye götürelim o da tadına baksın demiş. Şaşırdım çok mutlu oldum. İkram etme de bence harikalar. Bunu doğu mutfağı a ait restoranlara gidince de anliyorum.. yerinde kendi insanlariyla muhatap olunca da.
Özel olmazsa neden peki ?
Gözlemlediğim şu oldu bugüne kadar, ki dipnot düşeyim hemen hemen türkiyenin her yerinden arkadaşlarım oldu lise yıllarından beri ayrıca türkiyenin en doğusunda görev de yaptım ki kendim bursalıyım ülkemin her yerini apayrı çok severim. Ancaaak konu evliliğe geldi miydi işler değişir. Sizin anlattığınız ilişkide sentez olmaz ha kadın doğudan erkek batıdan olsa o ikili belki doğu batı sentezini bizlere örneklendirebilirdi. Ama erkekler gelişime kapalıdır. Aile yapısı neyse gerisini nerede yaşarsa yaşasın yansıtıyor insanlar.Biz öyle değiliz der ama belki de sadece o öyle değil peki annesi babası ablası abisi kardeşleri yengeleri kuzenleri.....sonra başlıyor ayıp derler, ne derler.... Uzlaşacak zannediyor insan eşim Karadenizi küçük hatta cidden fazla küçük bir ilçesinden. Çok konuşurduk bu konuları ben maddi beklentilerimin minimum olduğundan bahsederken o olmaz maksimum olmalı en güzeli olmalı derdi. Sonuç neymiş biliyor musunuz onun çoku benim azım kadar değilmiş. Ben çok rahat bir ailede el üstünde büyüdüm. O dedi ki bizde de kız kardeşimin yeri ayrıdır. Aileler tanışınca dediler kızımız neyse o da oyle Bir evlendik erkek çocuğu ayırdığını söyleyen bir aile içine düştüm bunu söylerken kızlarını da çok sevmekten bahsediyorlar. Halbuki ben şimdiye kadar bir de oğlumuz olsa lafını ailemden hiç duymamıştım. Torunları olacak erkek olsun diye beklemeler olmazsa sonrakine inşallah istemeler. Nefret ettim erkek kız muhabbetinden. Ki Bi baktım eşimde içten içe aynı fikirde erkek.... Ha bir kötülüklerini görmedim. Ama fikir ayrılığı hep var düşünce farklılığı hep bunlar kapı komşumda da var derdim önceden değilmiş. Kapı komşunun ayrılığı başka kültür ayrılığı bambaşka. Biz sentez falan olamadık. Bir uyum içinde olduk ama kimseyi kimseye bulaştırmadan sizde o bizde bu demeden ki dersek evli kalamadık zor günler de yaşadık Bi şekilde geçti şükür. Yine olsa yine eşimle evlenirdim sanırım onunla evlenmesem de bekar kalırdımYeniden Merhabalar
Dün konuma yazdığınız şahane yorumlar için hepinize çok teşekkür ederim.
Dün akşam bir arkadaş grubumlaydık. Orada da konu tam olarak doğu- batı kültürüne geldi.
Çok samimi bir arkadaşımla bu konu hakkında epey sohbet ettik.
Ben ve başka bir kız arkadaşım doğu-batı kültürüne inanmadığımızı söyledik. Benim nişanlım doğulu , arkadaşımın eşi de doğulu. Biz şöyle düşünüyoruz; insanı yaşadığı yer çok değiştiriyor. Özellikle küçük yaşlarda şehir değişikliği yaptıysa. Benim nişanlım çok küçük yaşta istanbul’a gelmiş. O yüzden aile ve kültür kavramından çok uzak büyümüş. Aynı şekilde evli olan arkadaşımın da eşi doğu kültüründen uzakta yaşamış.
Diğer arkadaşlarım ise mutlaka etkili olduğunu söyledi. Kültürün insanın hayatından asla kaybolmayacağını.
Sonradan bende düşündüm evet bazı konularda cidden çok ayrı yetişmişiz. Mesela ben babamla çok samimiyimdir. O babasına karşı çok mesafeli.
Ben babamın yanında bacak bacak üstüne atarım, nişanlıma göre bu çok ters bir hareket.
Şimdi ben şunu merak ediyorum gerçekten arada bir fark varsa bunu nasıl anlarım? Çünkü herkes doğulu insanla evli olmak çok zor diyor.
Cidden kültürlerimiz sentezleyip , bir arada yaşamak bu kadar zor mu ?
Değerli görüşlerinizi bekliyorum.
Eşim İstanbul doğumlu. Ailesi de el kadarken İstanbul’a gelmiş. Yani (güya) burada yetişmişler. Bu önemli bir ayrıntı sanıyordum. Önemli olan alınan kültür diyordum. Değilmiş. Her şey o kadar farklı ki. Sofrayı bile başka hazırlıyorlar en basiti. Ne kadar farklı ortama girseler de, hal vakit giyerinde olsa da. İçinde özleri farklı. Bunu kötü ya da çok iyi manasında söylemiyorum. Benim eşim babasıyla samimi değil. Hatta bana demez bile. İş yeri adabıyla usta diye bahseder. Sizin de söylediğiniz gibi bacak bacak üstüne atmak çok ayıp. Bizde ayıp değildir.
Mesela şöyle bişey anlatayım: birkaç bayram önce arabada sıkışık şekilde bir yere gidiyorduk ve o an sadece 1 arabamız vardı. Neyse oturduk iyi kötü. Görümcem de evli eşinin kucağına gibi oturdu. Kayınvalidem oohh en rahat benim kızım kucaklarda gidiyor dedi. Kayınpeder önde oturuyor. Ben utandım yerin dibine girdim. Bunu babanın yanında bacak bacak üstüne atması ayıp belleyen adamlar söylüyor. Garip yani.
Ayıp anlayışımız farklı. Bayram kültürümüz farklı. Misafir kültürümüz farklı.
Gözlemlediğim şu oldu bugüne kadar, ki dipnot düşeyim hemen hemen türkiyenin her yerinden arkadaşlarım oldu lise yıllarından beri ayrıca türkiyenin en doğusunda görev de yaptım ki kendim bursalıyım ülkemin her yerini apayrı çok severim. Ancaaak konu evliliğe geldi miydi işler değişir. Sizin anlattığınız ilişkide sentez olmaz ha kadın doğudan erkek batıdan olsa o ikili belki doğu batı sentezini bizlere örneklendirebilirdi. Ama erkekler gelişime kapalıdır. Aile yapısı neyse gerisini nerede yaşarsa yaşasın yansıtıyor insanlar.Biz öyle değiliz der ama belki de sadece o öyle değil peki annesi babası ablası abisi kardeşleri yengeleri kuzenleri.....sonra başlıyor ayıp derler, ne derler.... Uzlaşacak zannediyor insan eşim Karadenizi küçük hatta cidden fazla küçük bir ilçesinden. Çok konuşurduk bu konuları ben maddi beklentilerimin minimum olduğundan bahsederken o olmaz maksimum olmalı en güzeli olmalı derdi. Sonuç neymiş biliyor musunuz onun çoku benim azım kadar değilmiş. Ben çok rahat bir ailede el üstünde büyüdüm. O dedi ki bizde de kız kardeşimin yeri ayrıdır. Aileler tanışınca dediler kızımız neyse o da oyle Bir evlendik erkek çocuğu ayırdığını söyleyen bir aile içine düştüm bunu söylerken kızlarını da çok sevmekten bahsediyorlar. Halbuki ben şimdiye kadar bir de oğlumuz olsa lafını ailemden hiç duymamıştım. Torunları olacak erkek olsun diye beklemeler olmazsa sonrakine inşallah istemeler. Nefret ettim erkek kız muhabbetinden. Ki Bi baktım eşimde içten içe aynı fikirde erkek.... Ha bir kötülüklerini görmedim. Ama fikir ayrılığı hep var düşünce farklılığı hep bunlar kapı komşumda da var derdim önceden değilmiş. Kapı komşunun ayrılığı başka kültür ayrılığı bambaşka. Biz sentez falan olamadık. Bir uyum içinde olduk ama kimseyi kimseye bulaştırmadan sizde o bizde bu demeden ki dersek evli kalamadık zor günler de yaşadık Bi şekilde geçti şükür. Yine olsa yine eşimle evlenirdim sanırım onunla evlenmesem de bekar kalırdımAma hep demişimdir elimde sihirli değnek olsa onun memleketini de kendimle aynı yapardım
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?