Doğu- Batı sentezi.

Bir örnek daha vermek isterim. Diyarbakır da tüm Türkiyede çok meşhur bir tatlıcı var. Eşimle gittik tatlı alalım diye. Kilosu da epey pahalı çünkü içi fıstık dolu. Her neyse ben çocuk var diye arabadan inmedim dükkanın kapiyada biraz uzaktik, eşim içeri girdi sonra dükkandan bir çocuk iki dilim baklava ve bir küçük şişe su getirdi. Teşekkür ettim. Eşim gönderdi sandım. Eşim gelince sağol ya iyi oldu filan dedim. Meğer usta kameradan görmüş yengeye götürelim o da tadına baksın demiş. Şaşırdım çok mutlu oldum. İkram etme de bence harikalar. Bunu doğu mutfağı a ait restoranlara gidince de anliyorum.. yerinde kendi insanlariyla muhatap olunca da.

tabıkı burda sadece tatlıcı da degıl onu hep yasıyorum artık tatlıcıyla akraba gıbı olduk burda da
bızım burda antepde hatta dırek ısmını de vereyım emek kebapcısı
hemen yanında kucuk sevımlı park var kızımı orda oynatıyorum ben parkın bankında otururken bos durmayayım dıye cay gonderdı calısanıyla

Antep bizim favori şehrimiz. 6 yıllık evliyim biz her yıl evlilik yıl dönümümüz için Antep e geliyoruz. Kurutmalık salça baharat filan da alıp dönüyoruz. Ekim de evlilik yıl dönümümüz tam da vakti oluyor bunların. Bol bol geziyoruz :) Antep i bilirim ve çok severim. Ekim de bekle bizi yine Antep cigim :

Asıl ben teşekkür ederim bu kadar güzel şekilde yazdığınız için.
İnanılmaz faydalı bir yorum olmuş.
Nişanlım bize geldiğinde biz sofra kaldırıyorsak asla oturamaz, mutlaka yardım etmek ister.
Mesela bir kere ayağımı ayakkabı inanılmaz vurmuştu, ayakkabı almıştık. Ayaklarım o kadar acıyordu ki eğilemedim bile. Sağ olsun o giydirmişti.
Bana hep söyler ben asla gocunmam ev işi yapmaktan der. İnşallah böyle de devam eder.
Misafir konusunda bizde öyle kimse gelip kalmaz doğru düzgün. O yüzden ben sürekli misafir ağırlayanam ama kendisi de hep söyler ben çok sevmem misafir işini diye.
Allah mutluluğunuzu daim etsin

Olur da bir gün aklımı kaybedip 3. Doğurursam ve kızım olursa, aynı aileden bir damat ayırır mısınız

sımdı daha ıyı anladım dogru :)
cografya kader dıyorum sanırım kımse ıstemez kısıtlanmayı herkesın ıstedıgı gıbı yasama hakkı var dogru

Anlastigimiza sevindim :)
Mesela sen anteplisin , burada sevdigim uyelerdensin , cok sevdigim antepli arkadaslarim var hepsi de sahane insanlar
Ben inanlara onyargi ile yaklasmam hicbir zaman ama sadece dogu kulturunu sevmem , yoksa hepsi bir , herkes ayni demem asla

Ailesi ile çok nadir görüşüyor aslında. Hatta bu sene memlekete gitmeyeceğim dedi. Zaten gitse bile 2 gün kalıyormuş. O da her zaman değil.

Zaten esimin en buyuk hayali antepe yeme icme seyahati yapmak. ucak bileti bakiyordu en son antepe sirf yemek yemege gidelim diye tutturdu. Ben de istiyorum antep mardin urfa turu. Ben ön yargıyla bakanların gidip hic görmediklerini düsünüyorum oraları.

Ne güzel yazmışsınız. Ama gerçek olan bir doğu kültürü var.
Hani bana anlatılan ve hepimizin bildiği mesela koloni halinde yaşamaları.
Hepsi iç içe yaşar ve habersiz iş yapmazlar diye duymuştum. Ama nişanlım kimseye bir şey sorup, aklına göre hareket etmez.
Bunun gibi şeylerden bahsetmek istemiştim mesela. Sabah bu forumda da okumuştum. Doğulu ile evlenmek çok zor diye. Bunun sebebini merak etmiştim aslında.
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim.

Adını vermek sorun olur mu bilemiyorum ama büyük jestti yaptıkları. Ankara'da da yerleri var. Uğrak yerlerimizdedir. Sıtkı usta. Öneririm gidin hışır yiyin :))
Gerçekten Sıtkı Ustan’nın tatlısı inanılmaz güzel.
Bir kaç kere yeme şansı buldum. Adamlar malzemeden kaçmıyor ve çok kaliteli olduğu belli.
Bu anlattığınızdan sonra daha da beğendim kendilerini.

Göçmen, Antep/Adıyaman evliliği bizimkisi.
Başta her şey süt liman gözüksede kazın ayağı öyle değil. Epey farklıymış..

Canim memleketim yaa

Özel olmazsa neden peki ?

Eşim İstanbul doğumlu. Ailesi de el kadarken İstanbul’a gelmiş. Yani (güya) burada yetişmişler. Bu önemli bir ayrıntı sanıyordum. Önemli olan alınan kültür diyordum. Değilmiş. Her şey o kadar farklı ki. Sofrayı bile başka hazırlıyorlar en basiti. Ne kadar farklı ortama girseler de, hal vakit giyerinde olsa da. İçinde özleri farklı. Bunu kötü ya da çok iyi manasında söylemiyorum. Benim eşim babasıyla samimi değil. Hatta bana demez bile. İş yeri adabıyla usta diye bahseder. Sizin de söylediğiniz gibi bacak bacak üstüne atmak çok ayıp. Bizde ayıp değildir.
Mesela şöyle bişey anlatayım: birkaç bayram önce arabada sıkışık şekilde bir yere gidiyorduk ve o an sadece 1 arabamız vardı. Neyse oturduk iyi kötü. Görümcem de evli eşinin kucağına gibi oturdu. Kayınvalidem oohh en rahat benim kızım kucaklarda gidiyor dedi. Kayınpeder önde oturuyor. Ben utandım yerin dibine girdim. Bunu babanın yanında bacak bacak üstüne atması ayıp belleyen adamlar söylüyor. Garip yani.
Ayıp anlayışımız farklı. Bayram kültürümüz farklı. Misafir kültürümüz farklı.

Gözlemlediğim şu oldu bugüne kadar, ki dipnot düşeyim hemen hemen türkiyenin her yerinden arkadaşlarım oldu lise yıllarından beri ayrıca türkiyenin en doğusunda görev de yaptım ki kendim bursalıyım ülkemin her yerini apayrı çok severim. Ancaaak konu evliliğe geldi miydi işler değişir. Sizin anlattığınız ilişkide sentez olmaz ha kadın doğudan erkek batıdan olsa o ikili belki doğu batı sentezini bizlere örneklendirebilirdi. Ama erkekler gelişime kapalıdır. Aile yapısı neyse gerisini nerede yaşarsa yaşasın yansıtıyor insanlar.Biz öyle değiliz der ama belki de sadece o öyle değil peki annesi babası ablası abisi kardeşleri yengeleri kuzenleri.....sonra başlıyor ayıp derler, ne derler.... Uzlaşacak zannediyor insan eşim Karadenizi küçük hatta cidden fazla küçük bir ilçesinden. Çok konuşurduk bu konuları ben maddi beklentilerimin minimum olduğundan bahsederken o olmaz maksimum olmalı en güzeli olmalı derdi. Sonuç neymiş biliyor musunuz onun çoku benim azım kadar değilmiş. Ben çok rahat bir ailede el üstünde büyüdüm. O dedi ki bizde de kız kardeşimin yeri ayrıdır. Aileler tanışınca dediler kızımız neyse o da oyle Bir evlendik erkek çocuğu ayırdığını söyleyen bir aile içine düştüm bunu söylerken kızlarını da çok sevmekten bahsediyorlar. Halbuki ben şimdiye kadar bir de oğlumuz olsa lafını ailemden hiç duymamıştım. Torunları olacak erkek olsun diye beklemeler olmazsa sonrakine inşallah istemeler. Nefret ettim erkek kız muhabbetinden. Ki Bi baktım eşimde içten içe aynı fikirde erkek.... Ha bir kötülüklerini görmedim. Ama fikir ayrılığı hep var düşünce farklılığı hep bunlar kapı komşumda da var derdim önceden değilmiş. Kapı komşunun ayrılığı başka kültür ayrılığı bambaşka. Biz sentez falan olamadık. Bir uyum içinde olduk ama kimseyi kimseye bulaştırmadan sizde o bizde bu demeden ki dersek evli kalamadık zor günler de yaşadık Bi şekilde geçti şükür. Yine olsa yine eşimle evlenirdim sanırım onunla evlenmesem de bekar kalırdım Ama hep demişimdir elimde sihirli değnek olsa onun memleketini de kendimle aynı yapardım

İkinizin yazdığı şeyler benzer geldi bana . Peki şeyi merak ettim şimdi ne kadar bir süre tanıştınız? Hiç anlamadınız mı böyle olduklarını ?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…