- 25 Ekim 2018
- 3.847
- 6.930
- 158
- Konu Sahibi TeslaninOsilatoru
-
Evet ,ben Bursaliyim ve yillardir iş gereği güneyde cok popüler bir yerde yaşiyoruz.Burda yaşaya yaşaya kendi memleketime gittiğimde aradaki farki daha iyi görebiliyorum.Oraya giderken mesela asla kolsuz ya da dizimin üstünde hic bir sey giymem.Cunku biliyorum ki abes buluyorlar.Ha giyen yok mu vardır tabii ama uyum saglamak acisindan tedbir almak zorunda kaliyorum.Yasadigim yerde de cok acik giyen biri asla degilim.Sonucta ben de Bursa kulturu ile buyudum istesem de giyemiyorum zaten.Her coğrafyanin kendine has kültürü var.Rahat edicem diyorsaniz biraz da olsa uyum sağlayacaksiniz evet.Ya da dik dik bakislari umursamayacaksiniztabiki, dik dik göz hapisine almak zaten rahatsiz edici ama konusahibin sansina hep "pis gözlü" denk gelmis galiba.
ben her daim yasadigim yerin kültürüne en azindan 80% entegre olmaktan yanayim.
bunu hep yaptim- ve ne TRde nede herhangi bir ülkede dik dik bakildi bana.
mesela Eyüpte croptop/hotpan kombini giymiyorum. yazlik efil efil elbiseleri tercih ediyorum. basima esarp taktimi kimse bömböm bakmiyor.
Ben karadenizliyim. Sahil insanı ile iç kesim insani kültür olarak elbette farklı. Ama nedense "doğulu" kelimesi doğu insanını rahatsız ediyor.
Yani biri çıkıp bana kuzeyli dese darılmam. Kuzeyliyim çünkü.
Volkan Konakın da kuzeyin oğlu yakistirmasina üzüldüğünü pek sanmıyorum.
Doğu kültürü farklı. Sevgili doğulu arkadaslar neyi kabul etmiyorsunuz.
Ha karadeniz ile akdeniz ayni mi derseniz... hayir o da farkli.
Ama doğu dediğimiz kısım genele bakıldığında hepsinden farklı.
Bembeyaz tenimle etek giyip doğuda nispeten daha büyük ve gelişmiş bir şehire gitmiştim. Seneler önce.
Herkesgözünü dikip bakmıştı. Onlar bana bakıyor
Ben de saf saf onlara bakiyordum.çünkü etegim dizimdeydi mini etek değildi.
Arkadaşım döndü dediki "insanlar neden sana bakıyor bi fikrin var mı"
Yok dedim.
Dediki çok beyazsın. Doğu insani için çok tanıdık olmayan bi sey dedi.
Doguyu fazla gezmedim. Ama gezdiğim kadari ile bizden farklilar. Bu farklılık onlari kötü yapmaz. Hemen bir savunma psikolojisine girmeye gerek yok.
Kaldı ki bu ülkede "şark görevi" isimli bir kavram var.
Demek ki farkli olan bir durum var ki bu kavram var.
Bunu kabul etmek bu kadar zor olmamalı.
Herkes kendi kültürünü kabullenirse bu anlamsiz savunma gayreti ortadan kalkar.
Doğu benim sevdiğim bir kültür değil. Yaşamayı da tercih etmem.
Aynen birisi çıksa "ben de kuzey kültürü sevmem" dese. .
Kimse ateşli savunmalara girmez. Ben de girmem. Çünkü bi derdim yok.
Siz neden Tepki verildiğini bence anlamamışsınız tepkileri tekrar okuyun.Ben karadenizliyim. Sahil insanı ile iç kesim insani kültür olarak elbette farklı. Ama nedense "doğulu" kelimesi doğu insanını rahatsız ediyor.
Yani biri çıkıp bana kuzeyli dese darılmam. Kuzeyliyim çünkü.
Volkan Konakın da kuzeyin oğlu yakistirmasina üzüldüğünü pek sanmıyorum.
Doğu kültürü farklı. Sevgili doğulu arkadaslar neyi kabul etmiyorsunuz.
Ha karadeniz ile akdeniz ayni mi derseniz... hayir o da farkli.
Ama doğu dediğimiz kısım genele bakıldığında hepsinden farklı.
Bembeyaz tenimle etek giyip doğuda nispeten daha büyük ve gelişmiş bir şehire gitmiştim. Seneler önce.
Herkesgözünü dikip bakmıştı. Onlar bana bakıyor
Ben de saf saf onlara bakiyordum.çünkü etegim dizimdeydi mini etek değildi.
Arkadaşım döndü dediki "insanlar neden sana bakıyor bi fikrin var mı"
Yok dedim.
Dediki çok beyazsın. Doğu insani için çok tanıdık olmayan bi sey dedi.
Doguyu fazla gezmedim. Ama gezdiğim kadari ile bizden farklilar. Bu farklılık onlari kötü yapmaz. Hemen bir savunma psikolojisine girmeye gerek yok.
Kaldı ki bu ülkede "şark görevi" isimli bir kavram var.
Demek ki farkli olan bir durum var ki bu kavram var.
Bunu kabul etmek bu kadar zor olmamalı.
Herkes kendi kültürünü kabullenirse bu anlamsiz savunma gayreti ortadan kalkar.
Doğu benim sevdiğim bir kültür değil. Yaşamayı da tercih etmem.
Aynen birisi çıksa "ben de kuzey kültürü sevmem" dese. .
Kimse ateşli savunmalara girmez. Ben de girmem. Çünkü bi derdim yok.
Utanmaz rezil keşke çaksaydın bi tane ağzı yüzü dağılsaydı bu nasil bir genişlik sinir oldum yaDoğu da dik dik bakıyorlar derken ?
Şanlıurfalıyım mütamadiyen her yaz Memleketime giderim.. Eşimle veya tek ama 1 kere dik dik bakıldığını ne gördüm ne hissettim..
Eğer giyiniş tarzınız aykırı ise.. yabancı olduğunu yani oranın halkından olmadığınızı anlıyor ve bakıyor olabilirler. Onun haricinde ben doğu da rahatsız edici bir bakışa hiçbir zaman rastlamadım.. keza; böyle birşey olsa bile bu sadece doğu da olmuyor.. memleketin neresine giderseniz gidin size dik dik bakanlar olacaktır.
Çünkü zihniyet pis ve kötü sadece size değil cocuklara ve hatta hayvanlara bile..
böyle bir genelleme yapmanız hiç hoş değil.
Geçen yaz Side de tatildeydim.. eli ayağı tipi düzgün bir genç yanıma gelip numaramı istedi tam 1 saatlik süzme sonrasın da üstelik evliyim ! kendisine evli olduğumu eşimin birazdan geleceğini ve bu yüzden rica ederek uzaklaşmasını söylediğim de bende nişanlıyım çok sorun olmaz diye dönüş aldım ! Ne doğu insanı idi ne de doğudaydım..
bilmem anlatabildim mi
Siz öğretmensiniz hatırlatmak isterim.Kaldı ki bu ülkede "şark görevi" isimli bir kavram var.
Evet ,ben Bursaliyim ve yillardir iş gereği güneyde cok popüler bir yerde yaşiyoruz.Burda yaşaya yaşaya kendi memleketime gittiğimde aradaki farki daha iyi görebiliyorum.Oraya giderken mesela asla kolsuz ya da dizimin üstünde hic bir sey giymem.Cunku biliyorum ki abes buluyorlar.Ha giyen yok mu vardır tabii ama uyum saglamak acisindan tedbir almak zorunda kaliyorum.Yasadigim yerde de cok acik giyen biri asla degilim.Sonucta ben de Bursa kulturu ile buyudum istesem de giyemiyorum zaten.Her coğrafyanin kendine has kültürü var.Rahat edicem diyorsaniz biraz da olsa uyum sağlayacaksiniz evet.Ya da dik dik bakislari umursamayacaksiniz
Ben de yazdim evet ,ülkemizin erkeklerinin sorunu buBu problem genel olarak Türkiyenin heryerinde var,sadece doğuda değil.Türkiyenin 72 ilini gezdim,tecrübeyle sabit.
Bunu yurtdışına çıkınca cok daha net anladım.Bu ülkenin erkekleri genel olarak bir kadın gördüğü zaman öküzün trene baktığı gibi bakıyor.ne giydiğinizin,makyaj durumunuzun da bir önemi yok çoğu zaman.
Doğuda kendimi çok rahatsız hissediyorum. Tam olarak nerden sonra başlıyor bilmiyorum. Galiba insanların digerlerine karşı umarsizligi bırakıp dik dik bakmaya basladikları yerde bana göre başlıyor doğu. . Dün akşam eşimle yemek yiyorum adamın biri dik dik bakıyor eşim görmese bari diyorum huzursuz oluyorum . Sigara içiyorum yol kenarinda dik dik bakıyorlar. Bir insan hiç birşey yapmadan bile bakarak insanı bu kadar huzursuz edebilir mi ediyor işte. Şimdi taşınıyoruz hayatımızın bir dönemini doğuda gecirecegiz mecburi sebeplerden. İçimi dökmek istedim linç edecekseniz de hazırım
Doğu batı farketmiyor diyen kendini kandırır. Batıda da bu tür durumlar olabilir tabi ama istisnalar kaideyi bozmaz. Doğuda cahillik diz boyu.
Çaktırmayın kendisi atomu parçalamış boş vakitlerinide burada değerlendiriyorCahillik derken ?
Evet doğu batı farketmiyor.. Doğu da da Batı da da tecavüz istismar vs haberlerine çok sık rastlıyoruz değil mi ?
Cahillik demişsiniz ailecek veya sülalecek sanırım oxford dan mezunsunuz bu yazınızın zira başka bir açıklaması olamaz, olmamalı..
Yorum yaparken bence daha özenle seçin kelimelerinizi.. zira doğuda ki veya batı da ki insanlar değil ama sizin cahil olduğunuz onları küçümsemenizden yeteri kadar anlaşılıyor bence..
@Mune
Yazınızda o şehrin hangisi olduğundan emin oldum desem Erzurum muDoğuda bir şehirde 5 yıl geçirdim. Hayatımın ennn kötü yıllarıydı. Dışarı her çıktığımda eve öfkeyle dönerdim. Babam, dedem yaşında adamlar laf atardı. Laf atmak da değil ya basbaya küfür. Açık da giyinmezdim. Çoğu zaman eşlerinin çocuklarının yanında da "bak oğlum kızlara bak" dediklerine de şahit oldum. Bu bahsettiğim yerde kadınlar çarşaf benzeri örtülerle her yerini kapatır sadece gözleri açık kalırdı. Inanın genç erkeklerden korkmazdım çünkü onlar bu kadarını yapmazdı. Sonrasında da neredeyse tüm doğu ve güneydoğu illerini gördüm ve güneydoğuda bir ilde daha yaşadım ve yaşıyorum. Burda aksine insanlar o kadar sıcak o kadar iyi ki. Kadınlara karşı çok kibarlar saygılılar. Yani bu yaşanılan kötü olayların şehirlerle değil de aile yapısıyla ilgili olduğunu düşünüyorum. Kadınların bu konuda daha belirleyici olduğunu düşünüyorum. Mesela erkeğe boyun eğen kadınların olduğu toplumlarda bu tip şeyler daha çok yaşanıyor. Öyle aileler ki kendi kızının bile bacaklarını hic görmemiş. Kız çocukları evde bile kapalı giyiniyor. Dolayısıyla dışarda kolu bacağı açık birini görünce dik dik bakıyorlar.
Deniz kıyısındaki şehirlerde gözler ciplakliga alıştığı için tuhaf karşılanmıyor. Ama iç kesimlerin çoğunda dik dik bakışlara maruz kalıyoruz malesef
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?