Doğuma kimsenin gelmeyecek olması

ben gittim, tek basima da dogurdum, kucagima aldim, ebeye simdi esim girip kordonu kesebilir dedim. cok ilginctir hic bir yerim eksilmedi. sasirdim.....
Hanımefendi doğum anında bebeğe bakmak gibi bir sorumluluğunuz yok zaten. Birtek siz doğurmadınız onu doğuma giden herkes yapıyor Ben konu sahibinin olacağı gibi sezeryan sonrasından narkozun etkisiyle gözleriniz açık olduğu halde bebeģi bile bulaniklıktan secemediğiniz yataktan doğrulamadığınız ve hemşirenin sizi kontrol edip odadan çıktığı andan itibaren bahsediyorum. O esnada bebeğinizle nasıl ilgilendiniz?

İllaki öyle olur biz de ilk yeğenim doğacağı zaman aynı heyecanları hevesleri yaşadık 3. Doğarken de heyecan heves doruklardaydı fakat ilki gibi olmuyor genelde. Annemi örnek alırım ben de hep, kimseye muhtaç yaşamamış hep kendi işini kendi görmüş kendi işi olmayan şeyleri bile halledermiş eski zaman kadınlarını bilirsiniz. Yaşadıkları zorlukları da. Ben ailenin tek kızı ve en küçük çocuğuyum bu yüzden ilk yeğenimdeki heyecanlar bizim ailede yine var, eş tarafında ise ilk torun. Ailedeki bayram havasını tahmin edersiniz. Kendimden mı pay biçtim bilmiyorum konu sahibinin de mutlu olmasını istedim sadece

bakin ona hic bir sey demiyorum o an kesinlikle yardim lazim. hic tartismaya gerek yok bunu bu belli birsey. benim anlamadigim insanin esi o bebegin babasi varken baskalarindan israrla yardim beklenmesi. dese ki annem 50 yasinda gezip tozuyor, derim ki e bi zahmet bir iki gün yaninda olsun. ama anne zaten hasta agir hasta babayla ilgileniyor, gidip gelecek kadar yakinda degil. napsin kadin kendini mi bölsün. 12 yasinda kiz var evde, daginikligi toplayabilir, sabah babasi makinese camasir atsa cikarip asabilir, acikinca yumurta kirip yiyebilir, disardan yemek siparisi verebilir. baba izin alip esiyle ilgilenebilir, evi siler süpürür yemek yapar. yani baska cok cözüm var. ama israrla annem gelsin kv gelsin. gelmiyorlar iste. mecburlar mi?

Ben eşimle gittim, doğuma giderken ne anneme, kardeşime kimseye haber vermedim, sezaryene girdim, bebekte komplikasyon oluştu, hastanede bebek yoğun bakımı yoktu, başka hastaneye sevk etmişler, doğum sonrası odamda yalnızdım, eşim bebekle giderken doğum servisi hemşirelerinden birine rica etmiş beni kontrol etmesi için, o gelip bakıyordu ara ara, kadının yüzünü bile hayal mayal hatırlıyorum narkozun etkisi yüzünden, saatler sonra ailem geldi, bebek çoktan doğmuş, ben artık yavaş yavaş kendime gelmeye başlamıştım.

Eşim refakatçiliğimi hiç bırakmadı, hastanede benimle kaldı, hemşirelerinde çok yardımını gördük, eşimi hastane mutfağına kabul edip lohusa şerbeti kaynatmasına dahi izin verdiler, ki annem, kardeşim, yengelerim herkes benim yaşadığım yerde yaşıyordu ama ben o anı gerçekten eşimle geçirmek istedim, babalık sorumluluğu alsın, bebeğin doğumundan itibaren bakımını paylaşalım diye.

Erkek herşeyi yapabilir, isterse evi baştan sona misler gibi temizler, yemek yapar, bebeğe de eşine de bakabilir, annemden utandığım şeylerde eşimden yardım istedim çünkü o benim eşim, bebeğimin de babasıydı.

Konu sahibesi annelerden yardım istese de şu durumda yapabileceği bir şey yok, yaşlı insanları da anlamak lazım, hatta onların yardıma gelmesi daha büyük bir kaosa sebep olur, yaşlılar her işe yetişemeyecekler, işler yine konu sahibesine kalacak, eşi de annen yanında ya ben mi yardım edeceğim deyip kenara çekilecek.

Sorumluluklarını anlaması adına bence doğumda kocadan yardım almak çok daha iyi.

Ya bu dogum olayi her kadinda farkli gercekten , mesela ben o bahsettiginiz anlarda bebegimi emziriyordum , her iki dogumumda da narkozdan ayilip bebegimi gordugumde kucagimaverin dedim , hastaneden cikana kadar yani 48 saat boyunca ( hemsirelerin doktor kontrolune goturdugu zamanlwr haric) bebeklerimin ikisi de koynumdaydi , altlarini da esimle beraber benim yatagimda degistirmistik
Yani bunlar yapilabilir seyler , bizler gucluyuz yeter ki bu gücümüzün bilincinde olalim

Kendi doğum-sezaryen ve operasyonlarınızı niye kıyaslıyorsunuz; konu boyunca "Ben de sezaryen oldum kimsenin bakımına muhtaç değildim" filan yazılmış da herkesin bir mi yani operasyon sonrası durumu?

Sezaryen doğum yaptım, sonrasındaki 1 hafta bakıma muhtaçtım mesela, öyle ayağa kalkayım yemeğimi yapayım, şuraya buraya yürüyüvereyim filan olmadı bende, canı yoktu kollarımın bacaklarımın resmen. Herkesin iyileşme-toparlanma süreci bir değil ki arkadaşlar. "Ben şöyle yaptım tek başıma, şöyle de ayağa kalktım" diye bunu yarışa döndürüyorsunuz farkında değilsiniz, herkes fiziksel ve mental olarak bu süreci aynı şekilde atlatmıyor, doğum sonrası depresyon yaşayan, psikolojik olarak sağlıksızlaşan bir anneyi, yanında onunla beraber bulunan kimse yoksa nasıl fark edecekler mesela? Bu sebepten bile yeni doğum yapmış kadın yalnız bırakılmamalı bence, tedbir amacı ile.

Konu özelinde söylenebilecek şey de belli; kv-anneniz gelemiyor hani "İlle de gelinseydi" diye ısrarın, gönül koymanın da bir manası yok, yaşları var baya, hasta bakmış etmiş bunalmışlar da kolay değil onlar açısından da bakarsanız. Eşiniz izin ayarlasın sizinle birlikte olsun, eşler ne için var?

Artık 2 gün tutuyorlar sanırım, ben doğum yaptığımda 5 gündü sıkıldım:)) ilk gün narkozun etkisi geçene kadar zordu ama eşim kucağında kızımla geldiğinde cin gibi oldum, bebeğim kuvözde üşümüş, al annesi koynunda ısıt kızını deyip bana verince kendime geldim:)))
İlk gün yürütün dedim o zamanlar ilk gün yürütmüyorlardı, gece eşiminde olmadığı bir anı kollayıp kimse yokken ayağa kalkmıştım, benimki de cahil cesareti:))) yaş 23 olunca kan deli akıyorsa demek.
Eve geldiğimizde keklik gibi sekiyordum, annemi hiiiç unutamam, kucağımda 10 günlük bebekle dışarı çıkmıştım, annem otobüsten görmüş beni sonra bir güzel fırça atmıştı, kızım sen deli misin görünce inanamadım, sezaryenlisin, el kadar bebek var kucağında ve sen sokakta mı geziyorsun demişti, onun sıkıntısı da nazar değer korkusuydu
Tabii kimse benim yaptığımı yapmasın, ben bir tek ölürken yatarım herhalde, onun dışında yatmaktan sıkılıyorum, illa kalkacak 100 dikişimde olsa kendi kendime bakacağım, bende de böyle bir gariplik var.

En guzelini yapiyorsun bacim sen , bende oyleyim , bebeklerimin ikisini de besiklerine hic koymadim , doktorum diyordu kene gibi yapistin az birak da dinlen diye , yok demistim onlarin yeri benim koynum
5.gun her ikisi de sokaktaydi , hastane ye goturup kontrollerini yaptiktan sonra cafeye gidip kahve icmistim sonra da hergun sokaktaydim , oglan bir haftalikken slinge koyup pazara gitmistim pazarda yasli teyzelerin gazabina ugramistim el kadar bebe pazara getirilir mi diye
Ay ikisi de cok saglam masallah , survivora katilsalar sampiyon olurlar , karda kista sokakta yetistirdim ben onlari

Ya bakın ben de bu doğumdan sonraki süreci yanlız geçirenlerdenim eve geldim bebeğimle ve büyük oğlumla kendim ilgilendim ama ben konu sahibinin en azından hastane sürecinde anne veya kayınvalidesinin "tamam o gün ben evdeki çocukla kalayım siz eşinle doğuma gidin" demesini beklerdim. Ki onun da ne aklı evde kalsın ne de hastane odasında yalnız kalsın.

Ben doğuma kadar gezdim, doğumdan sonra yine gezdim, yaz bebeğiydi bir body giydiriyordum ayağına çorap bile giydirmezdim annem kıyameti koparırdı, annemle birlikte onun yaş grubu tüm kadınların azarını işitmişliğim var:))
Anneden kıza sirayet mi ediyor nedir kızım da çok gezer, bazen babası takılır arada evde kal yüzünü unutmayalım der, o da lafı yapıştırır annem bana hamileyken çok gezmiş diye :)))

Valla şimdi doğursam yine aynısını yaparım, bir tek eşimi alırım hastaneye bak bebeğine derim, adam idmanlı zaten, kaç aylıkken ek gıda gerekir, altı nasıl değiştirilir bilir, ev işlerinde de benden iyi olduğu kesin, atarım başına ben uyurum

Kendi anneniz dururken kv’den boyle bir sey beklemek sacma geliyor bana. Ustelik kadinin esi tedavi goruyormus, sizinle degil onunla ilgilenmesi gerekir. Anneniz anladigim kadariyla daha keyfi sebeplerle gelmiyor, illa birine kizacaksaniz bence kendi annenize kizin.
Ustelik kimse sizinle ilgilenmek zorunda degil, ilk cocugunuz da buyukmus, kimse olmadan cok rahat dogum yapip evinize gidebilirsiniz

o konuda bisey diyen yok ki, bana baksinlar beklentisine benim derdim

ben pazar 13 de doğurdum p.tesi sabah 9 da eve yolladılar.
24 saat bile kalmadım.

Eş konusunda ne kadar şanslısınız. Keşke bütün erkekler öyle olsa. Bunlar kadının görevidir diye yine başka kadınlar tarafından o kadar doldurulmuşlar ki, eşim de dahil birçok erkek, bebekle yarım saat ilgilense anneye lütfetmiş gibi görüyor. Ben ikinci bebeğime doğum yapacağım da buzluğa yemeklerle doğurdum hazır gittim hastaneye. Eşime de belki bir kere evi süpürürsün sonrası zaten toparlanmış olurum demiştim. Bilin bakalım evi doğumdan sonra yine kim süpürdü? Kalıplaşmış zihniyeti deģistiremiyorsunuz malesef.

Lahana, yaprağı sararım, dolmalık biberi temizleyip yıkayıp dondurucuya atarım. Menemen ve domates çorbasını kaynatıp konserve yaparım. Patlıcanı közler içini alıp doğrayıp poşetlerim ezme için yada kızartıp musakkalık veya karnıyarık İçin hazırlarım. Mantı, içli köfte, lahmacun, pide hazırlayıp dondurucuya koyarım. Ben yapmıyorum ama yengem mercimek çorbasını da poşet poşet yapıp dondurucuya koyuyor.

Mesela patlıcanı 1 kg almak yerine 5 kg alın kızartıp fazlasını dolaba attın, dolma sararken yine aynı şekilde. Çok fazla yapıp uzun süre saklamanıza gerek yok 2-3 aylık koysanız yeter. Bittikçe, biten yiyecekleri tamamlarsınız

Neden kim bakıyor ki normalde? Burda annenin yetemediği yerde hemşire geliyor yardımcı oluyor. İlk doğumum çok zordu vücudum krampliydi zile basiyordum hemşire geliyordu yardımcı oluyordu.
Kimse gelip hastalarla beraber kalamaz, ziyaret saati oluyor birde.
Sabah gelip seni mobilize etmeye çalışıyor hemşireler oda oda geziyor, nabız tansiyon kontrol ediliyor vs. Yataklara çeki düzen veriliyor wcde yardim ediyorlar herkese temiz bir bardak veriliyor ardından kahvaltı dağıtıyorlar..Anne tecrübeli ise bebeği yıkıyor üstünü değiştiriyor... Sanırım trde refakatçi sistemi hala mevcut. Buna bir çözüm getirilmeli gerçekten.

Ben ikinciyi normal doğum yaptım ve dehşet yorucu bir yıl geçirdim ama asla yanımda evin içinde başka birini bu annemde olsa iatemezdim, kaldımi sizin çocuğunuz 12 yaşında yani teenager. Sizi duşa sokup yikayabilir yani 12 yaştan bahsediyoruz bu küçümsenecek bir yaş değil. Çöpü de atar yerleride supurur bir çay koyar.

Normal şartlarda eşinizin herşeye yetmesi lazım, deneyimli bir annesiniz, ilk doğumunuz değil.
Anneniz 70 küsür yaşında kadın, ne kadar faydası olabilir ki size? Yanınızda istemenizi anlayabiliyorum ben de doğumumda 15 gün annemi yanımdan ayırmadım ama durum müsaitti o yüzden ayırmadım.

Eğer şartlar uygun değilse yapacak birşey yok. Kimseye alınıp küsmeyin, kayınvalide ya da annenin o süreçte batacak belki hareketleri.

Ne kadar süre yardıma ihtiyacınız olacağını düşünüyorsanız, örneğin 15 gün diyelim, bu süreyle profesyonel bir hasta bakıcı ile anlaşıp para karşılığı kendinize baktırabilirsiniz. Devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerinde özel hizmet veren hasta bakıcılar var.

Edit:Corona yüzünden korkuyormuşsunuz, anneniz ya da kayınvalideniz de tamamen izole değilse onun da bir garantisi yok.

En guzeli bu zaten , kadinlar kendileri zorlaştırıyor hayatlarini maalesef

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…