- 3 Mayıs 2011
- 13.820
- 49.069
- 798
@Boleyn Kizi ve @nooption sayesinde konudan haberdar oldum.
Bu tip durumların salt ve saf meraktan kaynaklandığı yaşlar okul öncesi dönem.
Bu dönemde çocuklar cinsel kimliğini fark ettiği ve benimsemeye başladığı için arkadaşlarına özellikle de karşı cinse karşı
bu tip davranışlar sergileyebilir.
İlkokul dönemi, çocuğun daha farklı ilgi ve merak alanlarının olduğu bir dönemdir.
Burdaki erkek çocuğu ya sokakta fazla zaman geçiriyor ve arkadaşlarından (muhtemelen yaşça kendinden büyük çocuklardan) vaktinden önce bir şeyler duymuş-öğrenmiş
ya da evde, görmemesi gereken şeyler görmüş.
Her iki durumda da konuya müdahil olunup, davranışın alt yapısı öğrenilmeli ve gerekli destek sağlanmalı.
Kızınıza durumu 'abin merak etmiş' diye yumuşak bir şekilde değil tersine
'yaptığı yanlış bir şey ve buna kesinlikle izin vermemelisin' şeklinde sınır çizen bir tavırla yaklaşmanız uygun olur.
Yerinizde olsam ailemi görmemek pahasına bir süre çocukları bir araya getirmezdim.
Yeğeninizin bu davranışlarının arkasının kesilmeyeceğini hatta daha ilerleyeceğini tahmin ediyorum.
Abi-yenge-aile kırgınlığı çocuğumun taciz edilmesinden ve ruh sağlığından daha önemli olamaz.
Ayrıca kızınıza kapsamlı bir mahremiyet eğitimi vermelisiniz.
Zaman ve fırsat bulursam bu eğitimin ana hatlarını yazmaya çalışırım.
Büyük geçmiş olsun.
Katılıyorum.
Çocukların cinselliği, cinsel organları vs. merak etmesi ay dedenin gökyüzünde nasıl asılı durduğunu merak etmesiyle eş değer. Fakat bu merak okul öncesi dönemde bu şekilde ele alınır. İlkokul dönemindeki bir çocuğun bu davranışlarını merak çerçevesinde değerlendirmemeniz gerekir.
Normalde bu dönemde kapsamlı bir cinsel eğitim verilmesi gerekiyor. Cinsel eğitim sadece çocuk nasıl dünyaya gelir (yani seks üzerine) kurulu bir eğitim değil. Kız - erkek cinsiyet farklılıkları, genital organ temizliği gibi bir çok konu ele alınabilir. 9 yaşındaki yeğeninizin bu eğitime ihtiyacı var.
Çünkü derin sularda ablanında dediği gibi ya olumsuz bir yaşantıya sahip olmuş, ya çevresinden görmüş ya da bir şekilde şahit olmuş bu duruma. Ama merak duygusunu giderememiş. Doğru kaynaklara da ulaşamadığı için bu duygusunu yanlış yollarla tatmin etmeye çalışıyor maalesef. Bende ileri düzeyde yani atıyorum 3 sene sonra bir araya geldiğinizde çocuğun daha da ileri gitme ihtimali olabileceğini düşünüyorum. Bunun şimdiden önüne geçmeniz lazım ama sadece kendi kızınız için değil. Bu çocuk sokakta başka çocuklarla da oynuyor.
Çok çok ileri vakalarda altta yatan sebeplerden biri çocuğun da istismara uğraması olabilir. Yani birisi yeğeninize aynı durumdan davranmışsa ve çocuk bu davranışı anlamlandıramamışsa aynısını başkaları üzerinde uygulamaya çalışıyor da olabilir.
Çok karışık bir durum ama kesinlikle davranışın altında yatan sebebi kızmadan, bağırmadan öğrenmeniz ve gerekirse önlem almanız gerekir. Çocuğunuzu uzun bir süre asla tek bırakmayın. Bu durumu da kızınızda travma yaratacak şekilde olmamak kaydıyla yumuşatarak anlatmayın.
Özel bölgelerle ilgili çok güzel okul öncesi dönem kitapları var. Şu an evde değilim, bende müsait bir zamanda kızınıza ve hatta yeğeninize okuyabileceğiniz kitap listesi atarım buraya.