2 çocuk annesi olarak, iyi düşünmenizi tavsiye ederim.
Masrafları gerçekten düşünmeniz gerekiyor.
Allah elbette her bebeğin rızkını verir ve bebekler aç kalmazlar.
Ancak aç kalmazlar, bunun altını çizeyim.
İlerde bu çocukların kreş ile birlikte başlayarak uzunca bir süre eğitim dönemi olacak.
Temel ihtiyaçlar, ufak tefek oyuncaklar, vs. bunlar hiç birşey değil.
Asıl eğitim süreci başladığında başlıyor herşey, bunu bir göz önünde bulundurun.
En basit hesap yapayım size:
1200 TL kreş ücreti (düzgün bir kreşe göndermek istiyorsanız)
750 TL Yıllık (en az) kırtasiye masrafı
her ay 60 TL herhangi bir seçmeli dersin ücreti (satranç, yüzme, piyano, dans vs.)
Göndermek zorunda değilsiniz ancak diğerlerinden eksik kalmasın diye mecbur gönderiyorsunuz.
Arada bir de çıkan masraflar oluyor muhakkak. Malzeme alımları gibi.
Misal benim oğlum kreşe başladı başlayalı ufak tefek yaptığımız masraflar arasında, kasnak alımı, kahve alımı, fotoğraf çektirmek, vs. gibi masraflarımız çıktı... Hep bunlar ekstra.
Tabii bir de okula/kreşe gittiğinden dolayı her gün üst baş değiştiriliyor, ona göre içerde giymeye panduf, dışarda hava koşullarına göre ayakkabı, mont, en az 5 çeşit kıyafet...
Ve dediğim gibi bu bir başlangıç....
Şimdi düşünüyorum, bir evladın için bunları yapabilmek başka bir durum, 2 tane için bunları yapabilmek başka bir durum.
Bu yüzden ben çalışan bir anneyim ve 2 çocuğa birden nasıl yeteceğimi düşünürken resmen saçlarım ağardı.
Ekonomi ve maddi imkanlar malum.
Her şeye her gün zam gelirken, bizim maaşlar yerinde kalıyor ve bakıldığında, iyi sayılabilecek bir maaş alırken, şimdi komik rakkamlar halini aldı.
Çok acı, ama yapılacak birşey yok.
Bu zamanda iş sahibi olmakta, o işi elinde tutmakta mesele.