Evet çocukları sakin oluyor ağlamıyor ama bunun sebepleri var. Bir kere doğum öncesi ve sonrası yatılı kimse gelmez. Baba da doğum izni alır ve her işi yapar evde. Annem gelsin, doğum temizliği yapılsın lohusalığımda bu yardım etsin... Bu gelenekler yok. Az eşya, az insan, sakinlik sessizlik ortamında büyüyor çocukları. Büyük çocuk bile varsa baba yapıyor her şeyini. Arkadaş grubumuzla haftanın bir günü kahvaltıya giderdik ve doğum yapan arkadaşım sadece 1 hafta katılmadı bize 1 hafta sonra kadın eskisi gibi aramızda, hatta eve dönerken de alışverişini yapıp diğer çocuğu kreşden alıyordu.
1 kamyonetle 2 saat içinde eşya taşıyabilirler. Her evde beyaz eşya, gömme dolaplar ve store perde var, 2000 senesi sonrası evler genelde yerden ısıtma halı derdi yok.
1 hafta 10 gün içinde kadın eski hayatına dönüyor. Alışveriş ev işi yemek hazırlama falan. Kadın dediğime bakmayın, koca her adımda var ve yardımcı. Esnek çalışma sistemi var. Haftanın 5 gününü %100 olarak düşünün; mesela bir tam gün %20, bir yarım gün %10. Kadın doğum öncesi atıyorum ben %30 veya %40 çalışmak istiyorum diyebiliyor ve işvereni ona göre ayarlıyor. Ek olarak geçici birini alıyor.
Sessiz gürültüsüz ortamda çocuk da öyle büyüyor veya beslenip, gazı çıkartılıp, altı temizlenen bebeği çatlasa bile almıyorlar yatağından. Arkadaşımın bebeğinin ek gıda saati yaklaşmıştı, saat 10:00 da meyve püresi verecekti ama çocuk ağlıyor durmuyor diye 09:45'te vermedi bekledi saatini. Şimdi verirsem yarın yine ağlar dedi. Bize taş kalplilik geliyor ama onlar disiplin diyor buna. Çocuklar niye ağlamıyor çünkü ağlatarak ağlamamayı öğretiyorlar. Markette yere yatıp veya toplu taşımada sinir krizi geçiren çocuğun annesini kimse ayıplamıyor. Herkes anneyle birlikte çocuğun sakinleşmesini bekliyor baskı stress yapmıyor millet. Bi çocuğu susturamadı demek yerine anneyle göz teması kurup gülümsüyorlar. Bizde var mı böyle? Kayınvalide görümce elti dertleri yok, kimsenin haddine değil cazgırlık yapmak.
Son olarak temizlik bizdeki gibi sadece kadından sorumlu değil. Evler az eşyalı olduğu için temizlemesi de kolay. Yatılı misafir olayı olmadığı için yatak çarşaf dertleri de yok. Biri çok mecbur kalacaksa salonda kanepede yatar. Bir kaç günlük gelen de otele yerleşir. Hepsi bize sevimsiz geliyor değil mi, ama büyük resme bakınca herkesin özel alanı özel hayatı var. Plansız çat kapı gelen yok, çekirdek aileyle plan program yapıyor ama arada bir veya mutlaka dini özel günlerde herkes ailesini ziyaret ediyorlar. Pazar günü büyük aileyi davet eder yemek yerler.
O ağlamayan çocukların niye ağlamadığının nedeni bu. Ailenin işsizlik geçim derdi yok, sakin hayatları var, çocukları mahalle okuluna yürüyerek gidiyor, kesinlikle şımartılmıyor birey gibi davranılıyor. Yedikleri içtikleri bizden daha kaliteli sa