• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

En Sevdiğiniz, Sizi En Çok Etkileyen Kitap Karakterleri

Zengin ve yoksul çocukların gözünden savaşın karanlık yüzünü görmek insanı hem düşündürüyor hem de hikâyeye bağlıyor olmalı. Lisedeyken okumuş olman da ayrı bir nostalji katmış, 😅 Böyle kitaplar insanın dünyaya bakışını değiştiriyor, sadece bir hikâye değil mini bir yolculuk gibi:)
kesinlikle öyle okuduktan sonra günlerce düşüncelere dalıyor insan...

Birazda benim hayranlık duyduğum Raskolnikovadan bahsedelim.Raskolnikov karakteri bana göre zeki ama iç dünyasında kaybolmuş bir insanın sembolü. Fakirliğin, çaresizliğin ve topluma duyduğu öfkenin içinde, kendini diğer insanlardan üstün görmeye başlıyor. “Bazı insanlar, büyük bir amaç uğruna suç işleyebilir” düşüncesine sığınıyor ama cinayeti işledikten sonra ruhsal çöküşü başlıyor. Yani “ceza” sadece hukuki bir şey değil, vicdanın susturamadığı bir fısıltı gibi hep onun peşinde.
Kitap boyunca onun aklıyla kalbi, mantığıyla vicdanı sürekli çatışıyor. Bir yandan kendini haklı çıkarmaya çalışıyor, diğer yandan yaptığı şeyin ağırlığı altında eziliyor. Bu süreçte karşısına çıkan Sonya karakteri de çok önemli bence. Çünkü Sonya, Raskolnikov’un karanlık tarafına rağmen hâlâ insanlığını hatırlamasını sağlayan bir umut ışığı gibi.
Dostoyevski bu kitapta sadece Raskolnikov’un değil, o dönemin toplumunun da portresini çizmiş. Yoksulluk, adalet, insanlık, pişmanlık gibi evrensel duygular her sayfada hissediliyor. Beni en çok etkileyen şey ise şu oldu: Raskolnikov en sonunda teslim olduğunda aslında özgürlüğüne kavuşuyor. Çünkü gerçek özgürlük, insanın kendi vicdanıyla barışmasında başlıyor. Çok iyi ve felsefi bir kitap okumanı öneririm.
bakın mesela burada sizin dediğiniz karakter sonradan suça sürüklenmiş olabilir. Hatta bir söz vardır, fakirlik en büyük suçtur, diye. mesela raskolnikov'un kötü olmasının altında bir moral yatıyor ama sebastian moran bence öyle değil. moran bir sürü ölüm görüp travma sahibi olmuş olabilir ama işlediği cinayetleri para için (daha fazla para ve güç) için, yapıyor. bence moran doğası gereği kötü bir karakter. belki böyle olmadığımız için aklımız ermiyordur ama kısa süreli tatmin için kötülük yapan, buna aşina bir sürü insan var. ben kötülüğün insanın içinde olduğuna ve doğuştan geldiğine inanıyorum.

Evet, her yazar bunu başaramaz. Ama bu kitapta bir kadının ruhu, isyanı, çırpınışları, o erkek egemen dünyasındaki yalnızlığı çok güzel anlatılmış. Erkekler dünyası da ayrı bir başarıyla. Tabii her kitap herkese aynı etkide bulunmaz. Her at sahibine göre kişner derler ya. Bence kitaplar da çoğu zaman okuyucusuna göre tesir ediyor. Bunu da göz ardı etmememiz lazım.
en sevdiğim en sevdiğim okuyacağım bunu mutlaka

hemen özet pilizz 😀
Spoiler vermeden yaziyim. İcindeki iyilik ve kotulugun muhasebesini yapan bir karakter. Her kadinin kendinden birseyler bulabilecegini dusunuyorum. Zaten kadinlar tarafindan yazilan kadin hikayeleri benim cok sevdigim bir tür. Erkeklerin yazdigi o sahte yapmacik kadinlari sevmiyorum. Kadini en iyi kadin yazarlar yaziyor.

bakın mesela burada sizin dediğiniz karakter sonradan suça sürüklenmiş olabilir. Hatta bir söz vardır, fakirlik en büyük suçtur, diye. mesela raskolnikov'un kötü olmasının altında bir moral yatıyor ama sebastian moran bence öyle değil. moran bir sürü ölüm görüp travma sahibi olmuş olabilir ama işlediği cinayetleri para için (daha fazla para ve güç) için, yapıyor. bence moran doğası gereği kötü bir karakter. belki böyle olmadığımız için aklımız ermiyordur ama kısa süreli tatmin için kötülük yapan, buna aşina bir sürü insan var. ben kötülüğün insanın içinde olduğuna ve doğuştan geldiğine inanıyorum.
suç ve cezayı iki defa okudum lise son ve üniversite sondayken ödev için :) sonra kendi kendime şunu fark ettim ilk okuduğumda daha küçükken raskola çok kızmış,anlam verememiş hatta bazen aşırı aptalca bulmuştum ama aradan 4 yıl geçtikten sonra tekrar okuduğumda o bunalımı,yalnızlığı,öfke ve kafasının içindeki bütün karmaşayı anladım.. benim içinde değerli bir karakterdir Zumraa0 Zumraa0 çok güzel bahsetmiş. 🌸🥰🌷🌻

Bence kötülük insanın içinde doğuştan var olan bir şey değil. Moran gibi karakterler bize yalnızca “insan doğası kötüdür” klişesini hatırlatıyor gibi görünebilir, ama aslında yaptıkları seçimler, yaşadıkları travmalar ve çevreleri tarafından şekillendiriliyor. İnsan, sürekli zorluklar, adaletsizlikler ve çaresizlikle karşılaştığında bazen doğru olmayan yollara sapabilir; bu, doğuştan kötü olduğu anlamına gelmez. Raskolnikov’u düşünelim mesela: Yapmaya kalktığı suç, fakirliğin, çaresizliğin ve toplumsal baskının bir sonucu. Moran’ın seçimleri de benzer şekilde, içinde bulunduğu koşullar, hayatta kalma ve çıkar mücadelesiyle şekillendi. Kötülüğü insanın “varoluşsal özü” olarak görmek bana hep çok basit ve yanlış geliyor. İnsan, çevresi, deneyimleri ve bilinçli tercihleriyle şekillenir; kötülük de bazen bir zorunluluk, bazen yanlış yönlendirilmiş bir çözüm yoludur.Birde şöyle birşey var kötülük doğuştan gelmez en saf halinle doğarsın irade sahibi olup yanlış ve doğruyu anladığın vakit kararını sen vermiş olursun bunuda ya mecbur olduğun için ya çevrende öyle gördüğün için yada zevk için yaparsın ᴅoğᴜşᴛᴀɴ ᴋoᴛü ʙɪʀ ɪɴsᴀɴ ʏoᴋᴛᴜʀ •Sadece koşullar ve şartlar onu o hale getirir.

Son düzenleme:
suç ve cezayı iki defa okudum lise son ve üniversite sondayken ödev için :) sonra kendi kendime şunu fark ettim ilk okuduğumda daha küçükken raskola çok kızmış,anlam verememiş hatta bazen aşırı aptalca bulmuştum ama aradan 4 yıl geçtikten sonra tekrar okuduğumda o bunalımı,yalnızlığı,öfke ve kafasının içindeki bütün karmaşayı anladım.. benim içinde değerli bir karakterdir Zumraa0 Zumraa0 çok güzel bahsetmiş. 🌸🥰🌷🌻
Teşekkür ederim! 🌸 Senin de Suç ve Ceza’yı sevdiğini bilmek çok güzel 🥰 Raskolnikov’un o karmaşası ve yalnızlığı beni hep etkiler, ama senin gibi okuyanların bunu hissettiğini görmek daha da keyifli kılıyor
Gerçekten bu kitap her defasında insanı içine çekiyor. 😄💖🩷

Back
X