Engelli kardeşimden utanıyorum

Bır engelliye bakmak gerçekten çok çok zor olmalı. Kıymetli olmasının nedeni de o. Burada kinayanlari acımasızca yorum yapanları yanlış buluyorum. Kilolu olduğum dönem oğlum benden utandigini söylemişti çok kötü hissetmistir zayıflama sebebim olmuştu. Sonrasında ona ya engelli olsaydım, elim bacağım olmasaydı o zaman ne yapacaktin dedim. O zaman değişmesi mümkün olmadığı için seni öyle kabul edip sevecek ve asla utanmayacaktim çünkü sen benim annemsin dedi. Yaşınız sanırım ergenlik donemleri, dikkat çekiyor olmak sizi rahatsız ediyor olabilir, bu çok normal. Ama o sizin kardesiniz. Onun yerinde siz de olabilirdiniz, yer degistirdiginizi düşünün mesela? Size nasıl yaklaşmasını/yaklaşılmasini isterdiniz? Anne babama birşey olursa diye düşünmeniz de normal, çünkü sorumluluğu çok fazla olan bir işin size düşmesi oldukça korkutucu olabilir, haklisiniz. Yine kendi yerinize koyarak yapın bu duruma yorumu. Emin olun anne babaniz çocuğundan önce vefat etmekten çok çok korkuyordur. Dua edin, güç isteyin. Her zaman böyle dusunmediginize eminim muhtemelen bugün sizi birşey tetikledi. Umarım doğru yolu bulup, daha güzel hislere sahip olursunuz.

Kardeşin kaç yaşında sen kaç yaşındasın bilmiyorum seni yargılamak istemiyorum . Öncelikle bunu bir sınav olarak görmeyi dene bu senin hayattaki sınavın geçmek yada kalmak senin elinde merhametli olmak kardeşine omuz vermek varken ondan utanmayı seçme.Bi yere gittiğinizde insanların bakışlarını umursama kardeşine eşlik et inan böyle hayat daha kolay olacak senin için.Ayrica ilerisi için kaygılanma bu dünyada kimin başına ne gelecek bilinmez.

Ben de seni anlayanlardanım.Allah kolaylık,ferahlık,güç versin sana ve ailene.
Duygularına engel olman mümkün değil.Eminim çoğu zaman bunları hissettiğin için kendine de kızıyorsundur ama insanız işte.Engelli yakını olan anlamıştır seni,benim de kuzenim var, hakikaten çok zor.Rabbim yardım etsin inşallah.

Yok olur mu versinler odunu kınasınlar sonra da bu kız gitsin intihar etsin
18 yaşa ergen değil diyorlar, pedagojiyi bilimi reddediyorlar.
Ergenlikten henüz çıkmamış kızı suçlayıp üstüne gidip yardım etmeye çalışmak en azından farkındalık oluşturmaya çalışmak yerine zorbalıyorlar. Kız nasıl daralmış ki bu tepkileri alacağını tahmin ettiği yere yine konu açmış bu açıdan asla bakmıyorlar.
Valla üzülüyorum yorumlara, kızı daha da perişan hale sokmak istiyorlar. Sanıyorlar ki ne kadar hakaret edersek o kadar kendine gelir 🤦🏼‍♀️
Kimse sınanmadığı günahın masumu değildir sözü bu yorumlara cuk oturuyor.

ben banlanmak pahasına ülkenin siyasi tarihinde kadın hayatı, kadın bedeni ve kadının onun üzerinde kendi tasarrufu ve türk aile yapısı açısından mihenk taşı olmuş bir kurgudan bahsedeceğim:
ahmet davutoğlu'nun başbakanlığı sırasındaki en büyük icraatlerinden birisi, eşi jinekolog op. dr. sare davutoğlu ile birçok yerde birlikte boy göstererek kürtaj ile ilgili vermiş olduğu demeçler oldu. şu anda halen kağıt üstünde yasal görünen fakat birçok devlete bağlı hastanede pratik edilemeyen kürtaj, o dönemde birçok muhafazakar söylemle zaten halkın gözünde nahoş iken daha da canavarlaştırıldı. öte yandan yine kürsüde ne aradığını bilemediğim sare hanım, sıkça engelli çocuklar için "melek" vurgusu yaptı.
bu melek vurgusu çok önemli çünkü bu başlık altında da birkaç kez ezberden söylenmiş. linç edilmek pahasına söylüyorum ki; hayır, melek değiller ve evet, sadece genetik sorunu ya da sorunları olan bireyler. ayrıca imtihan da değiller zira doğup doğmamasına karar verebildiğin bir durum, bir imtihan sayılamaz çünkü kontrol sizdedir.
burada kürtaj mevzusuna değiniyorum ki hikayede şu açıdan önemli: bu kadar teknik imkanın ve kabiliyetin olduğu dönemde bu denli engeli olan bireyin anne karnınında iken engelli olduğunu bilememek mümkün değil ve aile bile bile lades dedi. muhtemelen şu anda kendilerinin de tam olarak açıklayamayacakları sebeplerle hem engelli çocuğuna hem de soruyu soran kızcağıza hayatları boyunca acı çektirmek pahasına çocuğun dünyaya gelmesini seçtiler. ebeveynlerinin yapmış olduğu tercihler yüzünden içten içe acı çeken 18 yaşındaki çocuğu gelen tokatladı, giden tokatladı. siz koca koca kadınlar olarak ülkede tüm bu olaylar cereyan ederken kör müydünüz de bu kızı yargılıyorsunuz şu anda? burada kürtaj lafı söylendiğinde elinde meşale ile cadı avına çıktı birçoğunuz. bu çocuk sırf anası-babası günaha girmediği yanılsaması yaşasın diye tek ömrünü neden bu yükün altında ezilerek yaşamaktan memnun olsun?
neyse çocuk konuştum. banlanırsam sonra görüşürüz. En Büyük TÜRKİYE (türk bayrağı açayım ki belki iyi hal indirimi olur.)

aklıma bu bölüm geldi:
izle belki ibret alır merhamete gelirsin :'(

Aa hatırladım şu sahnede istemeye geliyorlardı ya kızı anne yemeğe katılmasın salyasini akita akita durcak gibi bişey demişti TV'ye dalıp dövesi geliyor insanın o ablayı öyle sinir bozucu bir filmdi ki bu.

Oncelikle burada negatif yorumlari kaale alma basina gelmeyenin bilmeyecegi bir dert belli .olaylar seni biraz yipratmis belki kardesine ofke duyuyorsun ama emin ol secme sansi olsa oda bunu secmezdi.belki biraz psikolojik destek alsan iyi olur.gelecek kaygisi konusunda haklisin daha belki kendi ayaklarinin bile ustunde durmadan bir baskasinin sorumlulugunu alacagini bilmek yipratici olabilir .bence psikologa gitmeyi dene .

ben banlanmak pahasına ülkenin siyasi tarihinde kadın hayatı, kadın bedeni ve kadının onun üzerinde kendi tasarrufu ve türk aile yapısı açısından mihenk taşı olmuş bir kurgudan bahsedeceğim:
ahmet davutoğlu'nun başbakanlığı sırasındaki en büyük icraatlerinden birisi, eşi jinekolog op. dr. sare davutoğlu ile birçok yerde birlikte boy göstererek kürtaj ile ilgili vermiş olduğu demeçler oldu. şu anda halen kağıt üstünde yasal görünen fakat birçok devlete bağlı hastanede pratik edilemeyen kürtaj, o dönemde birçok muhafazakar söylemle zaten halkın gözünde nahoş iken daha da canavarlaştırıldı. öte yandan yine kürsüde ne aradığını bilemediğim sare hanım, sıkça engelli çocuklar için "melek" vurgusu yaptı.
bu melek vurgusu çok önemli çünkü bu başlık altında da birkaç kez ezberden söylenmiş. linç edilmek pahasına söylüyorum ki; hayır, melek değiller ve evet, sadece genetik sorunu ya da sorunları olan bireyler. ayrıca imtihan da değiller zira doğup doğmamasına karar verebildiğin bir durum, bir imtihan sayılamaz çünkü kontrol sizdedir.
burada kürtaj mevzusuna değiniyorum ki hikayede şu açıdan önemli: bu kadar teknik imkanın ve kabiliyetin olduğu dönemde bu denli engeli olan bireyin anne karnınında iken engelli olduğunu bilememek mümkün değil ve aile bile bile lades dedi. muhtemelen şu anda kendilerinin de tam olarak açıklayamayacakları sebeplerle hem engelli çocuğuna hem de soruyu soran kızcağıza hayatları boyunca acı çektirmek pahasına çocuğun dünyaya gelmesini seçtiler. ebeveynlerinin yapmış olduğu tercihler yüzünden içten içe acı çeken 18 yaşındaki çocuğu gelen tokatladı, giden tokatladı. siz koca koca kadınlar olarak ülkede tüm bu olaylar cereyan ederken kör müydünüz de bu kızı yargılıyorsunuz şu anda? burada kürtaj lafı söylendiğinde elinde meşale ile cadı avına çıktı birçoğunuz. bu çocuk sırf anası-babası günaha girmediği yanılsaması yaşasın diye tek ömrünü neden bu yükün altında ezilerek yaşamaktan memnun olsun?
neyse çocuk konuştum. banlanırsam sonra görüşürüz. En Büyük TÜRKİYE (türk bayrağı açayım ki belki iyi hal indirimi olur.)
Bu gerçekten çok ince bir durum. Bakış açınız değişik ve üstünde düşünülesi. Ben konu sahibini taşlamam kimin ne zorluk çektiğini ancak kendisi bilir. Fakat 18 yaş çocuk yaş olmamalı. Bazı olgunlukların oturmuş ve idrak edilmiş olması gerekir. Konu sahibi sanki yarı yaşındakiler gibi düşünüyor. Bu haller artık geçmiş olmalı ve kardeşini çoktan benimsemeliydi. Burda ilgi alaka yönünden ebeveyn eksikliği de çok.

Engelli kardeşim var artık çok yoruldum gittiğimiz heryerde bize bakıyorlar nefret ediyorum artık hayatımdan isyan etmekten istemiyorum ama gerçekten çok yoruldum stresten yemek dahi yiyemiyorum ölmeyi isteyecek hale geldim. İlerde anneme babama bsiey olursa kim bakacak diye düşünmekten kafayı yiyeceğim
Canim seni anlayabiliyorum,bunalmissin sanirim genc birisin. Ama kücük bir tavsiyem var bence,Sana,senin dedigin tabirle, utaniyor olman,disaridaki insanlarin her yerde size baktigini hissettiriyor.
Ki.. baksalar dahi ortada utanilacak hicbir sey yok canim belli ki cok gencsin o yuzden yargilamak istemiyorum seni ama kardes evlat gibidir ablalara, hele ki yardima muhtacsa.. Lutfen onu dislayip ondan utanma,o da senin gibi saglikli olmayi,gulup kosup oynamayi isterdi. Ona daha cok sahip cik ve inan ki hic kimse yasirgayacak sekilde bakmiyor bakmaz yani... Istersen psikolojik destek de al,icini dok,terapi gibi ve bu dusuncelerine,endiselerine bir cozum bulursun eminim. Ama empati yapmana bile Sana her seyi anlatir bence

Tek birşey diyeceğim. Çoğu hastalık anlaşılmıyor ki bebek büyüyor aldırılmayacak düzeye gelince çıkıyor çoğu sorun şuraya 2 tane normal bebek doğurcağını sanan doktorları da herşey yolunda diyen ( ailesinde genetik hastalık da yok karı koca ) 2 kadın bırakayım da bu kadar bilmiş bilmiş konuşmayı belki bırakırsınız. Hayat akışı ve kader diye şeyler de var. Ve anneleri için onlar melek o videoda ki kadının da dediği gibi. Kimse engelli çocuk bilerek doğurmuyor...Aileye yüklenmeniz büyük ayıp. Büyük konuşmayın lütfen.

Son düzenleme:
Engelli kardeşim var artık çok yoruldum gittiğimiz heryerde bize bakıyorlar nefret ediyorum artık hayatımdan isyan etmekten istemiyorum ama gerçekten çok yoruldum stresten yemek dahi yiyemiyorum ölmeyi isteyecek hale geldim. İlerde anneme babama bsiey olursa kim bakacak diye düşünmekten kafayı yiyeceğim

İnşallah istediğin şey olur vicdansız.

Tek birşey diyeceğim. Çoğu hastalık anlaşılmıyor ki bebek büyüyor aldırılmayacak düzeye gelince çıkıyor çoğu sorun şuraya 2 tane normal bebek doğurcağını sanan doktorları da herşey yolunda diyen 2 kadın bırakayım da bu kadar bilmiş bilmiş konuşmayı belki bırakırsınız. Hayat akışı ve kader diye şeyler de var. Kimse engelli çocuk bilerek doğurmuyor...Aileye yüklenmeniz büyük ayıp. Büyük konuşmayın lütfen.

Biz epilepsi gibi bir rahatsızlıktan söz etmiyoruz ve bebeğin engel durumu tespit edildiğinde yasal kürtaj sınırı olan 10 haftadan sonra da da (24 haftaya değin) kürtaj hakkı tanınmaktadır.
Ayrıca aileye yüklenmeyip ki e yüklenmeliyiz tam olarak? 18 yaşındaki bu kıza mı? Ebeveynlerinin herhangi bir kararı üzerinde kontrol hakkına sahip mi? Ya da kendi hayatı üzerinde dahi bir kontrolü var mı şu anda? Sorumluluk kimde ise elbette ona yükleneceğiz?
Ayrıca "bilmiş bilmiş konuşmayı belki bırakırsınız" cümleniz de çok çirkin idi.

Ekleme: bile isteye engelli çocuk doğuran da çok kadın var. Bu gerçeği nasıl görmezden geldiniz?

Dediklerinizde çok haklısınız, sadece yine kafa yapısı ile ilgili bir sorun var. Normal doğumda kordonun boğaza dolanmasından dolayı engelli kalan insanlar.var. Normal doğumu yere göğe sığdıramıyorlar ama bu yüzden gayet sağlıklı iken engelli doğan bebekler var. Sezaryeni kötülemeye çalışıyorlar ama ben sezaryen yüzünden engelli doğan bir bebek bile duymadım.

Fakat dediğiniz gibi büyük olasılıkla bu çocuk genetik hastalığa sahipti.

Ben burada ailesinin çok yüklendiği ve çoğu ihtiyacı görmezden gelinen bir genc kiz goruyorum
Nasıl yardım edeceğimi bilmiyorum. Sadece anlayabildigimi bu süreci yönetebilecegini düşünüyorum kimse sana baskı zorunluluk vs yapamaz yarın hayat nereye gider kimse bilemez

Benim İlk çocuğu bile isteye down sendromlu doğan ve 10. Ayda 2. Yi ilkine baksın diye yapan arkadaşım var. Muhtemelen anneanne büyütüyor çünkü sık sık terapi fotoğrafı paylaşıyor bunu anlayabilmek imkansız
Senin ailen seni anlayamıyor, belki sosyal medya üzerinden bazı hesaplara yazıp aklındaki soruları paylaşabilirsin
İlk çocuğu ağır otizmli 2 yasa kdr gayet normal gözüken bir aile biliyorum 2. Çocuğa hamileliği ve otizmi aynı gün öğrenmiş. Ve çok güzel diyalogları var bence çok iyi götürüyor. Seni ancak böyle aileler anlar yol gösterir sorularına önerileri olur.

Kardeş bu kardeş canından öte. Üstelik bir sağlık problemi olan kardeş daha sıkı sarılman lazım ona. Sen böyle düşünürsen elaleme ne kalmış. Kimin ne düşündüğünün ne önemi var bir melek o. Hangimiz şuanki halimizi seçerek geldik dünyaya bu ne vicdansızca bir düşünce! Aklını başına topla da bu insani olmayan düşünceleri sil at aklından kalbinden yazık o masuma

Dediklerinizde çok haklısınız, sadece yine kafa yapısı ile ilgili bir sorun var. Normal doğumda kordonun boğaza dolanmasından dolayı engelli kalan insanlar.var. Normal doğumu yere göğe sığdıramıyorlar ama bu yüzden gayet sağlıklı iken engelli doğan bebekler var. Sezaryeni kötülemeye çalışıyorlar ama ben sezaryen yüzünden engelli doğan bir bebek bile duymadım.

Fakat dediğiniz gibi büyük olasılıkla bu çocuk genetik hastalığa sahipti.

Kişilerin gizliliği açısından tam bilgi veremeyeceğim ama ben bir dosyamda hemşire bir hanımla çalışmıştım ve maalesef erken paydos yapmak isteyen mesai arkadaşlarının doğumu vakumla gerçekleştirmesi yüzünden gelişimi %100 sağlıklı süren bebeği engelli hale gelmişti. Sonrasında da bir okul dolusu engelli bireyle çalıştım. Ama tesadüfler ya da ihmaller zinciri sonucu engelli hale çocuğunuz geldiğinde olaya daha farklı bir mücadele gözüyle bakıyorlar.
Buradaki durum ise kabullenilmiş çaresizlik. Bu kısım dahi hikayede büyük fark yaratıyor bence. Her şey tamamiyle ailenin sorumluluğu iken onlar bir şekilde sorumluluğu henüz mental olarak olgunluğa erişmemiş bir insanın kucağına bırakmaya çalışıyor.

Konu sahibini linçlemeyeceğim anlıyorum daha ergen üstünde psikolojik olarak baskı hissediyordur. Geleceğini düşünüyordur normal olarak lakin utanmak gerçekten midemi bulandırdı. Yemek yemeyecek kadar utanmak bana çok merhametsizce geldi. Benimde burada bilenler vardır. Kardeşim 28 yaşında %99 spastik ve zihinsel engelli çok şükür küçüklüğünden beri üstüne düştüğümüzden beri genel olarak kendi seviyesindekilerin çok fazla üstünde sanki sadece bedensel engelli gibi gözükür. Ama gel gör ki bu hale gelmesine kadar annem çok çabaladı fıtıkları oldu kollarında sinir sıkışmaları oldu evede hapsoldu. Ama bir gün olsun utanmadım. Aksine sosyalleşsin diye her şeyi yaptık yapmayada devam ediyoruz. Emin ol sen utanıyorum diyorsun ya o dışarda o bakışlara maruz kaldıkça ne kadar çok incindiğinin farkında bile değilsin. Herkesin bu tarz durumları karşılayabilme gücüde farklı bu ayrı bir konu bu yüzden anlayabiliyorum. Bundan bir kaç sene sonra tam tersi düşüneceğini umuyorum. Bana kardeşim bilmiyorum ama sanki benim evladım gibi geliyor. Aramızda halbuki 1.5 yaş var. Onun banyosunu yaptırmak bile bana ayrı bir mutluluk veriyor.

Back
X