Erzurumlu erkek olmaz diyen anne?

Linç alsam da yazacağım annen haklı bence.. Erzurum kadınları adet görenekleri ilginç (aslında betimleyebilmek çok farklı sıfatlar var ama “ ilginç”kafi diye düşünüyorum , konu sahibi ben ilginç diyeyim sen anla)
İmza: bir erzurumzede

Bende erzurumluyum iyice tanımadan şartlarınızı belli etmeden adım atmayın. Sevgiliniz kendini geliştirmiş olabilir ama ailesi nasıl Buda önemli evlendikten sonra Erzurum diye tutturabilir

Erzurumlu ama çok gelenekçi,adet ve torelerine aşırı bağlı tutucu bir aileyse zor ama bazen bir şehrin yerlisi olupta gelenek görenek diye tutturmayan aileler oluyor o zaman idare edilebiliyor.Yasadigim ve yerlisi olduğumuz şehir adetlerimiz gelenek göreneklerimiz diye tutucu bir yer ama benim ailem çok da ritüellere takılmayan doğrusu ne ise ona göre yaşayan insanlar.Boyle denk gelmesi de biraz zor.

Kadın doğudansa büyük problem olmuyor bence ama erkek doğudansa muhtemelen kendi kültürüne uyması için baskı yapacak. Örneğin Erzurum'daki uzun uzun gelip kalma geleneği ne kadar var?

Ben göçmenim. Eşim doğulu. Biz sorun yaşamadık, yaşamayacağımızı biliyordum çünkü eşim elinden gelse ailesinin telefonlarını açmazdı, 10 senedir evliyiz hala da öyle. Kavga gürültümüz yoktur ama aynı şehirde bayramdan bayrama.
Yani önyargılı değilim kesinlikle.
Ama Erzurumlu tanıdıklarım var, öyle birisi ise ben de vermem kızımı. Dünya yansa önce babam anam, sonra kardeşlerim falan diye geziyorlar.
Emin misin evlendiğin insanın kurduğu aileyi her şeyden üstün tutacağına?

Erkekler ya evlendikten sonra ya da şöyle 35 ine falan geldiklerinde muhafazakarlaşıyorlar, toprağına çekiliyorlar, çoğu yine o büyüdüğü yeri toplumu istiyor. İlerde sorun yaşayacaksınız. Tam rahat ettim diyeceksiniz, adam sülaleyi toplayacak başınıza, keşke ailesi olsaydı diyeceksiniz.

Bir de gözlemim şu; tam tersi kombinasyonlarda yine bir şekilde idare edilebiliyor ama erkek ailesinin daha katı ve ataerkil bir kültüre sahip olduğu durumlarda sorun kaçınılmaz.

Sevgiliniz o ailede büyümüş sonuçta ve zihninin derinliklerinde sizinkilerden farklı doğruları var muhtemelen.

Sizle aynı düşünce ve değerlerde diyelim, yine de ailesine sırt çevirmesi bile sizi yıpratabilecek bir süreç.

Antalya’nın kültürü ile doğu kültürü çok uç noktalarda.
Bir zaman sonra kültür farkı ortaya çıkacak.
Erkek arkadaşınızın ailesini tanımadan sakın bir yola girmeyin.
her şeyi baştan konuşun lafları da boş :)
Erkekler evlenene kadar hep evet der sonra yok mok derler :)

Ama anneler hep haklı çıkar günün sonunda.

Yakın zamanda şahit olduğum bir evlilik var, oğlanın ailesini de düğünde tanıdım onlarda istanbuldalar ama
yazları oraya gidiyorlar, kopmamışlar yani her şehrin iyisi var kötüsü var tabi o ayrı ama ben akdenizliyim bana uymaz asla arkadaşımda çok mutsuz çok baskı var üstünde ki o muhafazakar biri yani kıza etmedikleri kalmadı iyi düşün canım..

Eşin Izmir'in ekmeği suyuyla büyümüş, bu adam min. 18 yaşına kadar erzurumdaymış.

Benim de çok yakın arkadaşım 7-8 yıl Antepli biriyle sevgili/nişanlıydı. Kız doğma büyüme İzmir'li ailesi çok seküler, çocuğun da ailesi görece modern sayılırdı. Çocuk annesi varken bambaşka bir karakter, annesi yokken başka. Annesi eğer arkadaşım aramazsa ayılıp bayılıyordu, sürekli çocuğun teyzeleri/eniştesi daha bilimum insan aranmayı bekliyordu. Bir kere bayramda gitmek gibi bir hata yaptı el öpmekten dudakları erimişti. Normalde kendi ailesinde daha çekirdekler, bayramda yazlık/tatil modular yani alışık olmadığı bir şey.

Nişandan döndüler evlenmediler ama nişanda kıza zorla kendi tarzına göre makyaj yapmaktan tutun, çeyiz alışverişi vb. her şeyin içinde 10 kişi oluyordu. Her şeyin içinde olmak istiyorlar, karışıyorlar ve sürekli aranma bekliyorlar.

Ne Erzurumlu ile ne de Antalyali ile olmazdim, mesela ben Muglali ile de olmazdim, Denizli, Aydin, Izmir dusunebilirdim ama Ankara'dan dogusu beni bozar.

Annenize hak verdim, o ailesinin suratina bakmayan kulturunden goreneginden bikmis sevdiceginiz evlilikle birlikte Erzurum carsi pazar diye agitlar yakacak.

o da bi şey mi
ben kızıma ankaradan ötesi yok diyorum
o da diyor ki italyadan berisi yok
Ankara'yi da kat o isin icine.

Bir de gözlemim şu; tam tersi kombinasyonlarda yine bir şekilde idare edilebiliyor ama erkek ailesinin daha katı ve ataerkil bir kültüre sahip olduğu durumlarda sorun kaçınılmaz.
çünkü boyle kapali toplumlarda damattan birsey beklenmiyor ki. kızını alsin gitsin:) cok nadir duydum damattan medet umani. iyi olsun, anlassinlar yetiyor. damat memlekete gittiğinde de rahat ettirilir, yedirilir, icirilir. erkegin rahat ettigi bir toplum dogu toplumu.
ama gelen kisi gelinse ondan bin tane sey beklenir. en basiti tum kardesler memlekete gittiginde kizlarin kocasi salonda oturur tavla oynar tv izler ama erkeklerin karisi mutfaktan cikmaz

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…