- 9 Mart 2011
- 12.252
- 10.388
- 498
- Konu Sahibi minikciv9819
-
Benim de çok yakın arkadaşım 7-8 yıl Antepli biriyle sevgili/nişanlıydı. Kız doğma büyüme İzmir'li ailesi çok seküler, çocuğun da ailesi görece modern sayılırdı. Çocuk annesi varken bambaşka bir karakter, annesi yokken başka. Annesi eğer arkadaşım aramazsa ayılıp bayılıyordu, sürekli çocuğun teyzeleri/eniştesi daha bilimum insan aranmayı bekliyordu. Bir kere bayramda gitmek gibi bir hata yaptı el öpmekten dudakları erimişti. Normalde kendi ailesinde daha çekirdekler, bayramda yazlık/tatil modular yani alışık olmadığı bir şey.
Nişandan döndüler evlenmediler ama nişanda kıza zorla kendi tarzına göre makyaj yapmaktan tutun, çeyiz alışverişi vb. her şeyin içinde 10 kişi oluyordu. Her şeyin içinde olmak istiyorlar, karışıyorlar ve sürekli aranma bekliyorlar.
ayy bi ruhum çekildiçünkü boyle kapali toplumlarda damattan birsey beklenmiyor ki. kızını alsin gitsin:) cok nadir duydum damattan medet umani. iyi olsun, anlassinlar yetiyor. damat memlekete gittiğinde de rahat ettirilir, yedirilir, icirilir. erkegin rahat ettigi bir toplum dogu toplumu.
ama gelen kisi gelinse ondan bin tane sey beklenir. en basiti tum kardesler memlekete gittiginde kizlarin kocasi salonda oturur tavla oynar tv izler ama erkeklerin karisi mutfaktan cikmaz
Kültür farklılığı sorun evet ama Erzuruma gidin görün ailesiyle tanışın bence baştan peşin hükümlü olmak doğru değil. Anneniz de ne kadar karşı çıkarsa aslında sizi o kadar o kişiye doğru itiyor farkında değilMerhaba. Ben batıda büyümüş bir insanım. Üniversite okudum, çalışmaya başlayacağım. Erkek arkadaşım da üniversite döneminde tanıştık, kendisi Erzurumlu. O da atanmış, memur birisi. Ama annem izin vermiyor. Sebebi de kültür farklılığı. Tanışma bile olmadı. Erzurumlu olduğunu duyunca direkt hayır dedi. Bir insan kendi memleketini secemez ama erkek arkadaşım zaten bu tarz sorunların olabileceğini tahmin ettiğimiz için batıya atandı. Bunu da dedim anneme ve olmaz, sonuçta orada doğmuş diyor. Ne yapmalıyım, ne önerirsiniz?
Yorumlarına bayıldığım kadın herşeyi öyle güzel ve net yazıyorsun ki...Erkekler ya evlendikten sonra ya da şöyle 35 ine falan geldiklerinde muhafazakarlaşıyorlar, toprağına çekiliyorlar, çoğu yine o büyüdüğü yeri toplumu istiyor. İlerde sorun yaşayacaksınız. Tam rahat ettim diyeceksiniz, adam sülaleyi toplayacak başınıza, keşke ailesi olsaydı diyeceksiniz.
Aynen biz kadınlar bazı şeyleri tolere edebiliyoruz ama erkekler öyle değil ve her ne kadar kabul etmeseler de nereden geldilerse o yöreye ait kuralları hala kafasının bir köşesinde kalıyor özellikle doğulu erkeklerde biraz daha fazla oluyor. Konu sahibi ailesi uzak diye olumlu düşünüyor ama istedikleri kadar uzak olsunlar kocayla evlenince bonus olarak ailesiyle evlenmiş de oluyorsunuzKadın doğudansa büyük problem olmuyor bence ama erkek doğudansa muhtemelen kendi kültürüne uyması için baskı yapacak. Örneğin Erzurum'daki uzun uzun gelip kalma geleneği ne kadar var?
Rahmetli oldu galiba.Yorumlarına bayıldığım kadın herşeyi öyle güzel ve net yazıyorsun ki...
Çocuklarımın babası dogu kokenliydi rahmetli.
Gerçekten kirkindan sonra bı topragina çekildi ve bu ebedi bir çekilme oldu ...
çünkü boyle kapali toplumlarda damattan birsey beklenmiyor ki. kızını alsin gitsin:) cok nadir duydum damattan medet umani. iyi olsun, anlassinlar yetiyor. damat memlekete gittiğinde de rahat ettirilir, yedirilir, icirilir. erkegin rahat ettigi bir toplum dogu toplumu.
ama gelen kisi gelinse ondan bin tane sey beklenir. en basiti tum kardesler memlekete gittiginde kizlarin kocasi salonda oturur tavla oynar tv izler ama erkeklerin karisi mutfaktan cikmaz
Oğlanın sevgilisi var ama millete görücü mü gidiyorlarBenim memleketim İç Ege'de ama hiç Ege gibi değil. İnsanı çok yobazdir. Mesela bana görücü geldi. Öğrendim ki başka bir sevgilisi varmış oğlanın. Yobaz her yerden çıkıyor. Aynı memleketten biriyle evlensen bile mutlu olacağının garantisi yok konu sahibi. Çok iyi düşün derim.
Muhtemelen yok. Bir de zengin diye millet o kadar övüyor. Ama benim hiç içime sinmemisti. Öyle bir devirdeyiz ki insan kendi memleketine bile güvenemiyor düşünün. Evlilik şans işi.Oğlanın sevgilisi var ama millete görücü mü gidiyorlaroğlanın haberi var mıymış
Bir de bir salonları vardı Yaprak Dökümü'nde Mithat Kara'nın evinden aynısı. Sadece dizilerde görürüz sandığımız evin gerçeği de varmışayy bi ruhum çekildi
Adana ile Erzurum yanyana bile geçemez. Erzurumlular çok tutucu oluyorlar. Adanalılar daha Demokratlar..Benim eşim Adanalı. Benim annem de başta bir acaba dedi ama tanışınca çok sevdi. Sizin anneniz kadar net değildi tabi. Kültür farklılıkları illa oluyor ama iş sebiyle ailesinden uzağız yılda 1-2 defa görüşüyoruz ben çok sıkı fıkı değilim, eşim de beni hiç zorlamadı farklılıkları çok net hissedemedim o yüzden. Burada mesele sizin sevgilinizle anlaşıp anlaşamayacağınız.
Kiminle evleneceğiz o zaman?Yeri gelmişken göçmen erkekleriyle de pek evlenmeyin kızlar, onlarda da nadir iyi çıkıyor haberiniz olsun
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?