Eşim kardeşimin nişanına karışıyor.

Bir aile bütçesi varsa o ailedeki herkesin geliri olur aynı zamanda.
Yani ailenin geliri o evde yaşayan çocuk, anne ve baba dahil herkesin geliridir. Ve harcarken de ortak karara aynı oranda katılırlar.
Şöyle söyleyeyim. Ablanın kafasına göre istediği adama harcayacak geliri yok.

Şöyle söyleyeyim. Ablanın kafasına göre istediği adama harcayacak geliri yok.
Hanımefendi bir kadın eşiyle karar alıp çalışmıyorsa evdeki harcamalara karar veremez diye bir durum yok. Çünkü kadının evde evin ekonomisine katkısı oluyor. Kaşık düşmanı muamelesi yapamazsınız? Çalışan bir kadın evde daha az yemek pişirebilir yada gündelikçi alabilir, giysiler belki ütücüye gider, çocuk için bakıcı tutulması gerekir. Çalışan kadın pazara gidemez marketten alır. Bu maliyetlerin hepsi çalışmayan kadında düşüyor. İşte buna biz ev içi emek diyoruz. Ev içi emeğinin sömürülmesi küçümsenmesi en çok da kadınlara yakışmıyor.
Çalışsa da çalışmasa da eve giren gelirlerde ev içindeki herkesin hakkı vardır.

Yahu ne anlatıyorsunuz?
Anladık eve katkınız yok.
Neyi güzellemeye çalışıyorsunuz?
Çalışan kadınlar sizin o dediklerinizi dört dörtlük yapıyorlar zaten. Yediğiniz ekmeğin karşılığında mı temizlik, ütü ve yemek yapıyorsunuz yahu?
Aşın bunları aşın.
Çalışma hayatınızın olmayışının acısını forumda sağa sola sataşarak çıkartamazsınız.
Sizinle polemiğe girmek filan istemiyorum çünkü yaptığınız ego mastürbasyonu, cevap yazıp rahatlamanıza da yardımcı olmayacağım Hadi selametle.

Konu burada kadının çalışıp çalışmaması değil zaten. Konuyu çalışmaya neden getiriyorsunuz? Konu işsiz kardeşine harcama yapması. Kadın çalışsa da evli bir insan kardeşine eşinin bilgisi olmadan yardım edemez. Konuyu inatla çalışıyor musun diye sorup o zaman sus kocanın sözünden çıkma seviyesine çekmek asıl ego mastürbasyonu. Çalışan kadının emeklilik gibi, sosyal hayat gibi artıları var zaten kalkıp da çalışmayan kadınları saplantı yapıp ailedeki hiç bir şeye karışamazsın sus otur bakayım tarzında “ezmek” çok feminist bir hareket zaten emin olun
Burada görümce olsaydı nişan yapan kocan çalışıyor yapsın mı diyecektiniz?
Kadının konusu açık. İşsiz kardeşe nişan yapmak istiyor evdeki insan istemiyor. Evde kaç kişinin çalışmasıyla alakalı değil durum. Çiftlerin böyle harcamaları ortak karar almaları gerekir. Adamın rızası yoksa böyle harcama yapamaz. Ama bunun çalışmasıyla alakası yok.
Konu işsiz kardeşe gereksiz harcama yapması

lütfen konuyu ev kadını çalışan kadın çekişmesine çevirmeyin, evet Khomyuk’un dediği gibi burada mesela kayınbiradere nişan için maddi destek.

Konu sahibinin kendi için olan harcamaları ayrı bir mesele, kimin çalışıp çalışmadığından bağımsız, eşler arasında benim param senin paran olmaz, ben sen hesabı yapılmaz evlenmişseniz “biz” olursunuz.

Vall çok tuhaf gerçekten. Çalışıyorsan da kendine çalışmıyorsan da kendine. Her konuda bazı kadınların gelip çalışmıyorsan her şeye sus çek ezik seni tavrı kadar çirkin çok az şey gördüm. Evlenirken iki tarafta bir anlaşma yapıyor. Çalışıp çalışmama kararı da o iki kişinin derdi. Eğer o çift böyle anlaştıysa konu kapanmıştır. Aile bütçesi vardır ve herkes eşit halka sahiptir. Çalışsın çalışmasın herkes o bütçeyi beraber ortak yürütürler.
Bazı kadınların özel bir çabayla her konuyu buraya çekmesi bana kompleks gibi geliyor mesela

İşte çalışmayınca maalesef erkekler kendi ailesine yardımı hak görüp sizin ailenizi umursamaz. Çok nadirdir yardım eli uzatan. Etse bile bir ömür diline dolayacak bir izlenim aldım.
Yani adam emek verip kazanıyor siz çalışmıyorsunuz bile ve adamın kazancına ailenizi de ortak ediyorsunuz. Eşiniz anne babasına harcasın demiyorum ama kazandığı parayla sizi geçindirdikten sonra anne babasına da arada bir şeyler yapması bana anormal gelmedi. Ben size hak vermedim. Ayrıca askerden yeni gelmiş daha eli doğru düzgün ekmek tutmayan adamı neden evlendiriyorsunuz? Siz mi geçindireceksiniz?

+1 sonunda aradığım yorum.
Mecbur değil, mecbur değil derken bu insanlar evli, aile, eş yahu? Eşine kardeşinin nişanı için elbise de almayacaksa bu nasıl aile olmak, karı koca olmak, eş olmak? Şaka gibi yorumlar.
Eşim de çalışıyor ben de ama para ortak paramız, çalışmıyor olsam yine harcarım kocamın parasını.

Kadınlar çalışmalı tavsiyesine hak veriyorum çünkü hakikaten hayatınızda bir an geliyor eşiniz iş kazası geçirip engelli olabiliyor veya vefat ediyor, işte o vakit ne kendi aileniz ne kayın aile sizi maddi olarak desteklemek zorunda değil, ki günümüz ekonomik şartlarında bu pek mümkün de olamıyor, öte yandan aynen dediğiniz gibi eğer çiftler birimiz çalışacak diğeri evi çekip çevirecek diye anlaşmışsa, eve para getiren taraf kurduğu ailenin sorumluluğunu yüklenecek, evlenince ben diyemezsiniz biz olmak zorundasınız, benim param benim malım diyorsanız biz de değilsiniz eş de değilsiniz, olsanız olsanız ev arkadaşı olursunuz.

He şahsi olarak çevremde gördüğüm birçok örnek yüzünden kadınlar 50 yıllık evli olduğu erkeğe de güvenmesin derim çünkü size vaktiyle sen otur evin sorumluluğunu al der, siz aman kocama masraf çıkarmayayım deyip dışarıdan kıyafet bile almaz örersiniz dikersiniz, adamın kahvesini bile üfleyip içirirsiniz, sizin fedakarlıklarınızla para biriktirir mal mülk sahibi olur ama gün gelir aranızda bir sürtüşme olduğunda benim param benim malım sen kim oluyorsun der, erkeğin kadını ezmesini garipsemiyorum artık lakin kadının kadını ezmesi yakışmıyor bizlere.

Çalışmayana koca parası yiyor diyenler kazandıklarını aile bütçesine katmadan “kendi geliri” olarak görüyor. E bu adil mi? Dolaylı yoldan o zaman sende kocana komple ev geçindirdiğin için koca parası yiyorsun.
İki maaşlı evlerde de aile bütçesi vardır. Tek maaşlılarda. Alınacak büyük eşyalarda, verilecek borçlarda çalışsa da çalışmasa da o ailenin bireylerinin söz hakkı vardır.
Çalışsa da çalışmasa da kadının söz hakkı vardır

Konuyu açan üye ben değilim.
Bu arada haklısınız. Kardeşi eğer düzenli çalışmayacaksa evlilik mantıksız ama tabi evlenecek kadınla kardeşi düşünecek o kadarını da.

Diyorum ya mune abla çalışan da kendine çalışmayanda.
Ama çalışmayan kadını erkeğin kölesi, evde söz hakkı olmayan biri gibi yazmak da cidden hoş değil.
Keşke ülkede işsizlik olmasa da her kadın çalışsa. Ama şu ülke şartlarında çalışmamak bazen de bir tercih değil.
Özel sektörde küçük çocuklu kadınları tercih edenler çok az mesela. Yada evli kadınlara aman çocuk yapar şimdi diye tercih etmeyeler de var.
Yani ülkenin şartları ortadayken kadınları zorbalamak çok komik.
Şartları müsait olsa hangi kadın çalışmaz?
Bence çoğunluk tercih eder zaten.
Her kadının çalışmasını üretime katılmasını söylemek başka evde söz hakkın yok sus otur bakayım demek başka.

Olay sadece kardesin nisani degil bence. Annesine gelince veriyor (kadina bu konuda söz hakki taniyip vereyim mi dedigini sanmiyorum) konu sahibinin kuaforune ayakkabisina da masraf diye soyleniyor. Yani bu durumda calisan eş butceyi eşit yönetmek ve eve giren parayi ortak gormuyor demektir ortada bulusmak istenmiyor. O yuzden konu calismaya geliyor.

Ben de koca 11 yillik evliligimde dogru durust calismadim evdeydim ama ev ici emek diye biseye inanmiyorum, calismiyorken de inanniyordum. Emek verilmiyor demiyorum ama maddi hak saglamiyor alti ustu bi temizlik, yemektir yalniz yasayan ve calisan erkek, kadinlar da yapiyor bunlari hemde oyle devamli disarda yemiyorlar gayet pisiriyorlar, utulerini yapiyorlar.
Ben de calisiyorum bizim evde hizmetliler dolanmiyor, yemegi de evde yapiyoruz, utusunu de esim yapiyor ki Turkiyede evde otururken daha cok disardan soyluyordum.

Guvenecek maddi biseyleri olan buyursun otursun evinde diyecek hic biseyim yok bence evde olmak super bisey kimsenin laf soylemeye hakki yok kari koca okeyse ama kocam olmasa da sokakta 5 parasiz kalmam diyemeyen birinin ev içi emek veriyorum savunmasiyla calismamasi bizi ilgilendirmese de yarin obur gun zor duruma dusecek mi evet dusecek. Bi kuafor bi ayakkabi icin kavga etmekte bunun getirisi.
Mune yazmis kaza olur eş vefat eder, engel durumu olur. Her şey olur. Kimse ev içi emek vermistin diye bedava ev vermez kimseye ya da ev ici emek maasi baglamaz.

Ben de erkegin kadinin ihtiyaclarini mizmizlanmadan karsilamasi gerektigini dusunuyorum ama bi kuafor bi ayakkabi icin kari koca tartisacaksa istemem bana dogru gelmiyor.

Al canım. Kendisi karısının isteklerini karşılasın da öyle sizinkilere laf mı ediyor bir de

Neden çalışan kadın diğer şeyleri yapmıyormuş ya da yapsa bile eksil yaparmış gibi düşünüyorsunuz? Hemen şöyle bir örnek vericem. Benim ablamın 3 çocuğu var ayrıca sınıf öğretmeni aslan gibi her şeyin altından kalkıyor. Yoruluyor falan ama evi de tertemiz yemekleri de mis gibi ütüsü de her zaman tam. Ama abimin eşi ev hanımı çocuğu olunca iyice saldı her şeyi. Hatta yemekleri dışardan yiyip eve temizlik için eleman almak istedi. Bu arada yeğenimin maşallah hiçbir sağlık sorunu yok basbaya her şeyi saldı. Ya da annem 30 yıl 8-5 çalışırken 5 evlat yetiştirdi her işini de yaptı. Eeee sizin düşünce çöktü gibi. Ev hanımı olunca her şey dört dörtlük olmuyor.

Be hem çalışmıyorum. Hem haftalık yardımcı alıyorum. Üstelik ben değil adam buldu getirdi. Yeter deli ettin kendini evde temizlikle diye. üstelik elzem durumlar dışında harcamalarına da karışıyorum. Çünkü erkekler cidden savuruyor parayı.

Bunlara katılıyorum zaten.
Ama çalışmıyor diye sus otur bakayım denmesine tepkim.
Burada sorum kadının çalışmaması değil. Konu aile bütçesinde ortak karar alamamaları.
Kadının işsiz kardeşine maddi destek diye zorlaması da saçma orada eş haklı bence ama diğer konularda da kadına söz hakkı vermiyorsa bu adam kadın çalışınca da vermeyecekti. Adamın mantalitesi bu.
Benim teyzelerimden biri mesela senelerce hem özel dersler hem devlette öğretmenlik yaptı. Eşi doğru düzgün para kazanamadan freelance bir şeyler yaptı. Ama maaş kartı enitşemdeydi ve kendine bir zırnık bir şey almaya korkardı. Şimdi ikisi de emekli iki maaş kartı da hala eniştemde harçlık alıyor.
Konu çalışıp çalışmamaktan daha ziyade kadın ve adamın karakteri, düşünce tipi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…