- 12 Temmuz 2006
- 60.020
- 228.911
- 1.223
- 53
- Konu Sahibi pamuklukek
-
Dediğim gibi bunu yapan erkekleri garipsemiyorum çünkü hâlâ ataerkil bir düzende yaşıyoruz ama kadın kadını çalışan çalışmayan diye kategorize edip söz hakkı vardır yoktur dememeli, zira bu da ataerkil düzeni desteklemektir erkeği her koşulda haklı bulmaktır bana göre.Diyorum ya mune abla çalışan da kendine çalışmayanda.
Ama çalışmayan kadını erkeğin kölesi, evde söz hakkı olmayan biri gibi yazmak da cidden hoş değil.
Keşke ülkede işsizlik olmasa da her kadın çalışsa. Ama şu ülke şartlarında çalışmamak bazen de bir tercih değil.
Özel sektörde küçük çocuklu kadınları tercih edenler çok az mesela. Yada evli kadınlara aman çocuk yapar şimdi diye tercih etmeyeler de var.
Yani ülkenin şartları ortadayken kadınları zorbalamak çok komik.
Şartları müsait olsa hangi kadın çalışmaz?
Bence çoğunluk tercih eder zaten.
Her kadının çalışmasını üretime katılmasını söylemek başka evde söz hakkın yok sus otur bakayım demek başka.
Çalışan kadın ev hanımı kadar zaten çalışmasın ev için. Hem çalışıp hem de ev hanımı kadar yemek temizlik uğraşmasın diyorum ben.Neden çalışan kadın diğer şeyleri yapmıyormuş ya da yapsa bile eksil yaparmış gibi düşünüyorsunuz? Hemen şöyle bir örnek vericem. Benim ablamın 3 çocuğu var ayrıca sınıf öğretmeni aslan gibi her şeyin altından kalkıyor. Yoruluyor falan ama evi de tertemiz yemekleri de mis gibi ütüsü de her zaman tam. Ama abimin eşi ev hanımı çocuğu olunca iyice saldı her şeyi. Hatta yemekleri dışardan yiyip eve temizlik için eleman almak istedi. Bu arada yeğenimin maşallah hiçbir sağlık sorunu yok basbaya her şeyi saldı. Ya da annem 30 yıl 8-5 çalışırken 5 evlat yetiştirdi her işini de yaptı. Eeee sizin düşünce çöktü gibi. Ev hanımı olunca her şey dört dörtlük olmuyor.
Bunlara katılıyorum zaten.
Ama çalışmıyor diye sus otur bakayım denmesine tepkim.
Burada sorum kadının çalışmaması değil. Konu aile bütçesinde ortak karar alamamaları.
Kadının işsiz kardeşine maddi destek diye zorlaması da saçma orada eş haklı bence ama diğer konularda da kadına söz hakkı vermiyorsa bu adam kadın çalışınca da vermeyecekti. Adamın mantalitesi bu.
Benim teyzelerimden biri mesela senelerce hem özel dersler hem devlette öğretmenlik yaptı. Eşi doğru düzgün para kazanamadan freelance bir şeyler yaptı. Ama maaş kartı enitşemdeydi ve kendine bir zırnık bir şey almaya korkardı. Şimdi ikisi de emekli iki maaş kartı da hala eniştemde harçlık alıyor.
Konu çalışıp çalışmamaktan daha ziyade kadın ve adamın karakteri, düşünce tipi.
Ya Allah için siz nerde yaşıyorsunuz? Türkiye burası farkında mısınız? Bu dediğiniz sistem acaba %kaçında vardır? Siz çalışıyorsunuz galiba profilinizde öyle yazıyor. Her şeyi yarı yarıya mı yapıyorsunuz evde? Eğer öyleyse üzülürüm sizin adınıza bütün her şeyi hesap etmek zordur. Ya da annenize çevrenizdeki kadınlara bakalım. Evet iki taraf da çalışıyorsa sorumluluk tamamen paylaşılıyor değil mi(!)Çalışan kadın ev hanımı kadar zaten çalışmasın ev için. Hem çalışıp hem de ev hanımı kadar yemek temizlik uğraşmasın diyorum ben.
Bu eksiklik yada kadının görevi değil.
Karı koca çalışıyorsa temizlik ya ortak yapılmalı ya gündelikçi alınmalı. Kadın her gün sıcak yemekle uğraşmamalı.
Yani eğer hem çalışıp hem kendini bu kadar yıpratıyorsa da emeğini sömüren bir kocası vardır.
Valla benim çevremde arkadaşlarımda genelde erkekler eşit görev alıyor evle ilgili. Çalışmayanlarda da durum çok farklı değil gerçi.Ya Allah için siz nerde yaşıyorsunuz? Türkiye burası farkında mısınız? Bu dediğiniz sistem acaba %kaçında vardır? Siz çalışıyorsunuz galiba profilinizde öyle yazıyor. Her şeyi yarı yarıya mı yapıyorsunuz evde? Eğer öyleyse üzülürüm sizin adınıza bütün her şeyi hesap etmek zordur. Ya da annenize çevrenizdeki kadınlara bakalım. Evet iki taraf da çalışıyorsa sorumluluk tamamen paylaşılıyor değil mi(!)
Ayrıca konu sahibi ev hanımı hayatında belki hiç kendi parasını kazanmamış birisi. Emek emek kazanılan paranın bir kıymeti olur. Adam ya da kadın eşine harcarken sıkıştırmamalı tabi ki ama eşi çalışmıyorsa kazandığını kardeşine harcamasına karşı çıkması çok normal. Kendi kazansa istediği gibi kullanırdı kazancını.
CiRiLLA, evet ev işi yapmak maddi getirisi olan bir şey değil, herkes yemek yapabilir temizlik de, hele de artık ev işlerini kolaylaştırıcı birçok teknolojik alet varken hiç zor değil ama hepimizin atladığı bir nokta var.Emek verilmiyor demiyorum ama maddi hak saglamiyor alti ustu bi temizlik, yemektir yalniz yasayan ve calisan erkek, kadinlar da yapiyor bunlari hemde oyle devamli disarda yemiyorlar gayet pisiriyorlar, utulerini yapiyorlar.
Her yorumuna katılıyorum. Ağzına, yüreğine sağlık.Çalışmayana koca parası yiyor diyenler kazandıklarını aile bütçesine katmadan “kendi geliri” olarak görüyor. E bu adil mi? Dolaylı yoldan o zaman sende kocana komple ev geçindirdiğin için koca parası yiyorsun.
İki maaşlı evlerde de aile bütçesi vardır. Tek maaşlılarda. Alınacak büyük eşyalarda, verilecek borçlarda çalışsa da çalışmasa da o ailenin bireylerinin söz hakkı vardır.
Çalışsa da çalışmasa da kadının söz hakkı vardır
Valla ben yemek yapmasam da adamın umru değil. Aynı babam gibi bir adamla evliyim. Kadın hatundur onun sözü kanundur.Dediğim gibi bunu yapan erkekleri garipsemiyorum çünkü hâlâ ataerkil bir düzende yaşıyoruz ama kadın kadını çalışan çalışmayan diye kategorize edip söz hakkı vardır yoktur dememeli, zira bu da ataerkil düzeni desteklemektir erkeği her koşulda haklı bulmaktır bana göre.
Kaldı ki çocukluk arkadaşım var erkek, haliyle benimle yaşıt :)) çocukluk çağımızı kenara koyarsam, adam 35 yılda 35 gün bile çalışmadı, karısı çalıştı emekli oldu hala da karısı çalışıyor, onlar böyle bir düzen kurdular kadın şikayetçi değil, arkadaşım karısının parası üzerinde gayet de söz sahibi, bir tanede kımıl zararlısı dediğim akrabam var o da erkek, karısı emekli olduğu halde çalışıyor adam da sadece gezip tozuyor, he bu 2 adamda evde bir bardağı alıp lavaboya bile koymaz öyle de ehli keyf tipler, çalışmayan kadın bir gün yemek yapmasın bakalım ne oluyor?
Evde dengeli bir iş paylaşımının ütopik gelmesi de ilginç.Valla benim çevremde arkadaşlarımda genelde erkekler eşit görev alıyor evle ilgili. Çalışmayanlarda da durum çok farklı değil gerçi.
Ayrıca evet bizim evde sistem ortak işler. Haftasonu birimiz siler diğerimiz süpürür. Bulaşıkları ben dizerim makineyi o boşaltır. Kahvaltıyı genelde o hazırlar akşam yemeğini ben hazırlarım. Çöp çıkarma gibi işler eştedir. Bende banyo klozet temizliğini yaparım gerçi. Yani baya baya dengeli bir iş bölümü var. Çevremdeki yakın arkadaşlarımda da durum bu.
Ve işin acıklı yanı bunu kadın özgürlüğü sanıyorlar. Yani çalışan bir kadının evde eşit iş bölümü yapmasına şaşırıp hem ev hanımı hem anne hem çalışan olması övülecek bir şeymiş gibi. Sen standartlarını yükseltmek ve kendine güvence için çalışmıyor hayat şartlarını zorlaştırıyorsan buradan özgür kadın nutukları da atmamalısın.Evde dengeli bir iş paylaşımının ütopik gelmesi de ilginç.
Hafta içi saatler uymuyorsa kadın yemeği yapar erkek onları kaldırır, yerleştirir. Hafta sonu zaten ortak hareket edilebilir.
Bir kadının 3 çocukla çalışıp, her işini eksiksiz kendi halletmesinin asıl yaradığı kişi kimdir, eşidir. Bunda kadın açısından övünülecek bir şey göremiyorum malesef.
Burada kadının çalışmadığının yazıldığı her konuya anlatılan olayın ne olduğuna bile bakılmaksızın aşağılayıcı bir dille vaaz verilmesini de çok çirkin ve hadsizce buluyorum.
Bir üye seni çalışamayan, egosunu tatmin etmeye çalışan bir kadın olarak görüp cevap yazmaya bile tahammül edemedi. Kendini nasıl bir yere koyuyor farkında mısın? Bu tarz konulardaki yorumlara alışkınım sanıyordum ama yine beni şaşırtmayı başarıyorlar sağolsunlar.
artı evlilik cagindaki kadinlar icin de "ise girer iki sene calisir evlendi diye tazminat alir cikar" gözüyle bakan da cokAma şu ülke şartlarında çalışmamak bazen de bir tercih değil.
Özel sektörde küçük çocuklu kadınları tercih edenler çok az mesela. Yada evli kadınlara aman çocuk yapar şimdi diye tercih etmeyeler de var.
Yine kocası ne alakaBohça falan yapılıcak heralde
CiRiLLA, evet ev işi yapmak maddi getirisi olan bir şey değil, herkes yemek yapabilir temizlik de, hele de artık ev işlerini kolaylaştırıcı birçok teknolojik alet varken hiç zor değil ama hepimizin atladığı bir nokta var.
Türkiye’de ailesiyle yaşayan bekar erkek sayısı yalnız yaşayan erkek sayısından fazladır çünkü hala erkekler paşa oğlum denerek büyütülüyor, hala erkekler mutfaktan bir bardak su almaya eriniyorlar, evli kadınların bdvde açtığı kayınvalide-eş temalı konularında sorunlar da hep aynı, kayınvalide gelinin evine paşa oğlu iyi bakılıyor mu teftişine geliyor bu içeriklerde, lafı uzattım ama mesela şu, ortalama 30 yaşına geldiği halde annesinin bir tanecik paşası olan erkekler çay bile demlemezken temizlik de yemek de yapmaz, ülkenin bilmem kaç milyonunun asgari ücretli olduğunu düşünürsek ev işlerini yapacak yardımcı da tutamaz, eee ne yapıyor hem ev işi yapsın hem annemi pohpohlasın hem saçını süpürge etsin diyebileceği bir kadınla evleniyor.
Evet ev işlerinin kadına maddi getirisi yok, ev işi çok da nankördür ayrıca, ne çöpü biter ne bulaşığı ne çamaşırı ama erkeğe getirisi büyük, her ay yardımcıya vereceği parayı tasarruf etmiş oluyor + annesinin temizliğini de promosyon olarak alıyor.
Bugün bir paylaşıma denk geldim. Eşi kadına diyorki “ sabahtan akşama evdesin her şey dört dörtlük olacak.” Kadın da “sen de sabahtan akşama iştesin niye her şeyi dört dörtlük karşılayacak para kazanmıyorsun da sürünüyoruz. ” Kadına bu muameleyi gören adamla evli kalınmaz bana göre. Büyük konuşuyorum belki ama kadın hem çocuk doğursun baksın hem evde her işe koşsun hem de çalışsın. Valla erken yaşlanacaklar sonra o adamlar beğenmeyecek. Çalıştığım dönemde de çalışmadığım dönemde de tüm yükü üstüme dört dörtlük almadım alamam. Ben kadınım yahu seyit onbaşı mıyım? aynaya baktığımda çökmüş görürsem kendimi bunalıma girerim ama o analarının oğluşlarına bir şey olmaz.Mune kaynanam eşime sabah yumurtasini soyupta koyarmis işe gidecek zamancayina seker atip karistirirmiş. Evlilik boyunca esime ne ben öyle bir hizmet yaptim ne eşim bekledi evde oldugum halde. Annesi öyle görmüş öyle davraniyor eşim annesinden de talep etmiyormuş ama kadinin huyu boyleymis.
Kimse yemek yapmaktan aciz degil annesi yaptirmadi diye yapmayacak degiller ben de evlenmeden once yemek ev isi bilmezdim pek ama aç ölmedik eve çalisan da almadik. Yemek is yapmamak sadece işlerine oyle geliyor ve bizim kizlarda bunu kabul ediyor şurda sorsak ben kocami mutfakta istemem icime sinmez isime karistirmam diyen kadinlar da cikiyor. Tek olay erkeklerde de degil.
O bir bardak suyu alamayan asgari ucretli adamlara hizmet etmek icin karin tokluguna evde durmakta mantikli gelmiyor. Rahat edilmeyecekse evde durmanin bir manasini görmüyorum. Yine kadinin kendine zarari eve katki degil bu zaten adamin hizmetliye cikarip verecek parasi yok ki yalniz kalsa gayet yapar zorda kalmayinca yapmazlar.
Başlıkla içerik birbirinden farklı adam size karışıyor nişana değilEşim artık kardeşimin nişanına karışmaya başladı. Yani şöyle elbise alıyorum masraf diyor. Ayakkabı çanta diyorum kardeşinden al diyor. Annesine her şeyi alır ama hiç gözüne batmaz. Alsın ok annesi de ne ya bu böyle. Kuaföre gideceğim masraf. Az önce de aramış altın ver bozdurayım borcumu öderim sende daha rahat nişan şeyini yaparsın diyor. Ya zaten sen benim masraflarımı karşılamak durumundasın. Kardeşim çalışmıyor askerden yeni geldi daha uyguna fotpgrafçı olsun kuaföre elbise kız için uygun fiyatlı bişeyler araştırıyorum. Daha siz ailecek kardeşinin nişanını yapamıyorsunuz dedi gözüm felan döndü atacaktım tokat ta zor tuttum kendimi artık. Herşey ateş pahası güzel ve iyi olan şeylerin indirimli fiyatına var. Niye ilk gördüğümüze atlayalım. Tabii araştırma yapacaz. Kendisinin tuzu kuru bizi eleştiriyor. Dediği laf ağrıma gitti. Oh size de anlattım içimi döktüm. Ama o kuaföre de gidecemayakkabıyı çantayıda alacam. Görür o !!!!
Valla ben yemek yapmasam da adamın umru değil. Aynı babam gibi bir adamla evliyim. Kadın hatundur onun sözü kanundur.
Ama çalışmayan insan erkek kadın farketmez çocuklar varsa kalkıp yemek de yapacak iş de yapacak ekonomi de yapacak ne kadar para girerse girsin. Mecbur buna. Eşi için değil çocuklar için onların geleceği için. Burada eş kadına para harcamak istemiyor. O zaman bu kadının kenarda birikimi de yoktur, mallar da onun üzerine değildir. Belli ki kendi ailesi de maddi zorlukta. Kardeşi geçtim kendi hali vahim alarm çalıyor geleceği.
Türkiye’de yaklaşık 40 milyon evli çift varmış, yüzdeye vursak 40 milyon evli çiftin kaç tanesinde erkek ev işlerine de ortak? Siz, biz, onlar yani 40 milyon evli çiftin abartarak söylüyorum 5 milyonunda erkek çocuk bakımı dahil ev işine katılım sağlıyordur, geri kalan 35 milyonun yarısında da çiftler karı- koca çalışıyor da olsa, kadın mesai bitimi eve gelip koştur koştur ev işi yapıyor+ maaş kartı da eşinde oluyor.Mune kaynanam eşime sabah yumurtasini soyupta koyarmis işe gidecek zamancayina seker atip karistirirmiş. Evlilik boyunca esime ne ben öyle bir hizmet yaptim ne eşim bekledi evde oldugum halde. Annesi öyle görmüş öyle davraniyor eşim annesinden de talep etmiyormuş ama kadinin huyu boyleymis.
Kimse yemek yapmaktan aciz degil annesi yaptirmadi diye yapmayacak degiller ben de evlenmeden once yemek ev isi bilmezdim pek ama aç ölmedik eve çalisan da almadik. Yemek is yapmamak sadece işlerine oyle geliyor ve bizim kizlarda bunu kabul ediyor şurda sorsak ben kocami mutfakta istemem icime sinmez isime karistirmam diyen kadinlar da cikiyor. Tek olay erkeklerde de degil.
O bir bardak suyu alamayan asgari ucretli adamlara hizmet etmek icin karin tokluguna evde durmakta mantikli gelmiyor. Rahat edilmeyecekse evde durmanin bir manasini görmüyorum. Yine kadinin kendine zarari eve katki degil bu zaten adamin hizmetliye cikarip verecek parasi yok ki yalniz kalsa gayet yapar zorda kalmayinca yapmazlar.
Zaten buradaki bir kısım kadınları görünce medeni kanunu Allahtan kadınlar yazmamış diyorum. Evlilik içindeki mal paylaşımında kadının çalışma durumuna göre yüzde verirlerdi kesin. Çalışmıyorsa mallarda hiç hak yok, çalışıyorsa yarısını alabilir ancak derlerdi kesinTürkiye’de yaklaşık 40 milyon evli çift varmış, yüzdeye vursak 40 milyon evli çiftin kaç tanesinde erkek ev işlerine de ortak? Siz, biz, onlar yani 40 milyon evli çiftin abartarak söylüyorum 5 milyonunda erkek çocuk bakımı dahil ev işine katılım sağlıyordur, geri kalan 35 milyonun yarısında da çiftler karı- koca çalışıyor da olsa, kadın mesai bitimi eve gelip koştur koştur ev işi yapıyor+ maaş kartı da eşinde oluyor.
Erkekler de kadınlar kadar ev işi yapabilir, ben hiçbir zaman erkeğin ev işinde beceriksiz olduğuna inananlardan olmadım, çocuk bakımında da öyle ama kadın çalışsa da evde de otursa ev işi kadın işidir denip aynen dediğiniz gibi işlerine gelmediği için yapmıyorlar, hem ev işi yapmak işlerine gelmediği için hem de toplumun ve ailelerin evlilik baskısı yüzünden evleniyor bazı erkekler ve bunlar hiç de azınlık değiller.
İstatistiksel bir bilgi, totalde bekar kadın ve erkeklerin %73’ü ebeveynleriyle yaşıyor, cinsiyete vurduğunuzda bekar kadınların sadece %27’si ailesiyle yaşarken, bekar erkeklerin %46’sı ailesiyle yaşıyor, ki yaş aralığını da söyleyeyim 25-35 yaş arası bekar insanlardan söz ediyoruz.
Benim için bu istatistik şunu ifade ediyor bekar kadın yalnız da yaşayabiliyor ki sadece %27’lik oranı ailesiyle yaşıyor, kadınların ailesiyle yaşama sebeplerinin arasında ilk sırada genelde işsizlik geliyor zira hala kadın istihdamımız yetersiz tüm Türkiye’de iş gücüne katılabilmeyi başarmış kadın oranı %32’lerde ama erkeklerin %65’i istihdam edilmiş.
Bekar erkek ekonomik nedenlerle veya tek yaşayamazsın çevre ne der baskısı yüzünden değil, yemeği çamaşırı bulaşığıyla uğraşmak istemediği için ailesiyle yaşar, evet katılıyorum erkekleri paşa moduna sokan kadınlar, ki yorumumda da yazdım zaten, anne evindeki konforu evlenince de istiyor erkekler, o konforu sağlayacak kadınla evlenmek istiyorlar, çayı bile önüne gelsin, tvde maç seyrederken önünden geçilmesin, çocuklar bağrışmasın, çorabı çamaşırı yıkansın ama bunları yapan süper güçlü eşi dizi çıkmış eşofmanla da gezmesin dışarıda gördüğü kadınlar gibi olsun, yoksa erkeğin gözü dışarı kayar, biz hala birbirimize saten gecelik tavsiyesi veriyoruz :) biz hala erkeği eve bağlamak için çocuk yap diyoruz, biz hala kadın bin parçaya bölünsün istiyoruz, evi bal dök yala olsun, çocukları çiçek gibi koksun, dışarıda ayrı çalışsın evde ayrı çalışsın, farkında değiliz ama biz hala toplumda var olma mücadelesi veriyoruz, ekonomik özgürlüğümüzü almaya çalışma sebeplerimizden biri de bu aslında, bende varım diyebilmek çünkü başka hiçbir şekilde kadın görünür olamıyor, hemcinsleri bile hor görüyor.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?