Eşimin önceki evliliğinden olan kızının miras hakkı

O konuları pek bilmiyorum ama mantık yürüteceğim, eş evi nakit parayla direkt anne, baba veya kardeşinin üzerine aldıysa hediye ettim, hibe ettim vb der dava konusu olmaz bence ama ev kredisi dışında, ihtiyaç kredisi vb kredi çekilerek ev alınmışsa ve kredi ödemeye eş de iştirak ediyorsa dava açılabilir sanırım, bunu avukat olan bir üye daha net anlatabilir, yaşayarak öğrendiğimden daha çok miras hukukuyla ilgili konuları biliyorum.
Çok mantıklı👍🤔 hediye ettim der. Anneme aldim der kim sorabilir hesabını. Tabi boyle erkeklerden korusun Rabbim bizleri😁 önceden duyardım tüm malları başkasına yapan.. karisi almasın diye sırf..

Hayır.
Tarlayı işletip orada çalışıp ev ve araba sahibi olmuşlar.
Yani emek var. Tarla evet basamak olmuş ama ev araba çabayla gelmiş..
Bu arada konu sahibinin yazdıklarında dikkat ettiniz mi "benim çalışıp çabaladiğım mallar" yazmış.
Yani adamın tüm emeği hiç sayılmıyor.
Ne güzel (!) değil mi?
Bunu diyelim adam yapsaydı o adama burada ne giydirirdik ne bencilliği kalırdı ne hak bilmezliği..

Benim bu konuda gördüğüm iki şey var.
Siz çok yanlı savunuyorsunuz.
Ikincisi de konu sahibi maalesef eşinin emeğini hiç saymıyor. Hep benim çabaladığım mallar demiş. Satır arasında yazmış. Sanki o ev ve araba havadan geldi. Adam hiç çabalamadı.
Çok yazık..
Ama o mallar evlendikten sonra ne temelli sahip olunursa olunsun o mallar sirf kadinin degil..

Ev ve araba ortak.
Bir üye demiş; iyi ki miras hukuku yasalara bağlı.
insanların vicdanına kalsaydı yanmıştık demiş.
Bu lafa sonuna kadar katılıyorum.
Işte bu noktayı diyoruz biz, anlamadıkları orası. Tamam kimse kadın dedesinin malını çocuğa yapsin demiyor. Ki dese kaç yazar kanun var nizam var. Ama bu insanlar yıllarca birlikte o tarladan hayvandan bir şekilde çalışmış emek etmiş ve para kazanmış. Ha farz edelim bu adam fabrika işçisi olsa yine kazanacaktı. O kazançtan elbette bu çocuğun hakkı var. Neymiş adam çocuğa varım yoğum senin demiş, yahu adam gidip noter huzurunda mi demiş, miras için vekalet mi vermiş. Belki gelişi güzel söylenmiş spontane bir cümleden o çocuğun ne simarikligi terbiyesizliği kaldı ne adamın kurnazlığı tilkiligi.

Mal kaçırma davası doğrudan miras bırakılan kişinin açabileceği bir dava ama bu konuda bahsedilen çocuk, hanımefendinin dedesinden kalan miras payı için mal kaçırma davası açamaz zira miras kalan mülk ya da mülklerde kanunen bir hakkı yok, miras hukuku çok farklı işliyor, kadına ya da erkeğe kalan mirastan eşi bile hak iddia edemiyor, miras bırakılan kişi vefat ederse onun payını yalnızca kendi alt soyu alabiliyor, alt soyu yoksa kardeşleri, kardeşleri vefat etmişse yeğenleri alabiliyor.
Bizde çok miras paylaşımı oldu, oradan az çok miras hukukunu öğrendim, miras bırakan direkt eş değilse, kadının ya da adamın dedesinden babasından kalan bir miras varsa, eş mirasçı olamıyor, dolayısıyla zaten eşin ilk evliliğinden olan çocuklarda mirastan pay alamıyor, kaldı ki bu konuda belki herkesin atladığı bir konu var, konu sahibesi belirtti mi, üyeler sordu mu bilmiyorum, diyelim ki miras payına eş de ortak oldu bir şekilde, dededen kalan miras payı evlenmeden önce mi kalmış?
Evlenmeden önce edinilen mallarda mal rejimine girmiyor, kişinin şahsi malı sayılıyor, eş hak iddia edemiyor ki.

Konu annesi babası boşanmış bir çocuk olduğundan duygusal yaklaşılmasını anlıyorum lakin kanunlar duygusal bakmıyor, kanunen hakkınız var mı yok mu ona bakıyorlar.
Ben miras payı üzerinden yazıyorum, benim konudan anladığım konu sahibesinin dedesi vefat ediyor, mallar mirasçıların üzerine intikal etmeden konu sahibesinin annesi de vefat ediyor ve konu sahibesi annesine kalan miras payının mirasçısı oluyor, bu durumda zaten eşinin o mirastan hak almasının mümkünatı yok, eminim zira dediğim gibi bizde çok yaşandı miras paylaşımları, dedemin malları vardı, dedem daha sağken babam vefat etti, 3-5 yıl sonra da dedem vefat etti, dedemin miras bıraktığı mülklerin paydaşlarından biri olan babama kalan kısım için biz mirasçı göründük ama babamın eşi mirasçı olamadı, yine aynı şekilde diğer dedemin üzerine olan mülklerin mirasçısı annem, kardeşleri ve anneannemdi, anneannem de vefat edince, anneannemin ilk eşinden olan ve vefat etmiş oğlunun çocukları dedemin bıraktığı mirastan pay alamadılar, yani direkt miras bırakan değilseniz, dolaylı yoldan kalan miras hakkınızda yalnızca kan bağınız olan alt soy, kardeş, yeğen, yaşıyorsa anne veya baba mirasçı olabiliyor.
Mune dede vefat etmemiş. Tarla vs hala dedenin üzerine.

Konu sahibi kendisine miras "kalacak" tarlayı ekip biçip çiftlik kuruyor eşiyle beraber. Bu çiftlikten elde edilen gelirle, evlilik süreci içinde alınan arabayı ve hayvanları kendi üstüne alıyor. Çiftlikten, eşiyle birlikte aldığı arabadan, hayvanlardan, evlilik birliği içinde edinilen hiçbir maldan ilk çocuğa pay kalmamasını istiyor. Sorduğu soru bu.

"Dedemden ev kaldı ilk çocuğa vermeyeyim"den biraz daha çetrefil konu yani.

Çok mantıklı👍🤔 hediye ettim der. Anneme aldim der kim sorabilir hesabını. Tabi boyle erkeklerden korusun Rabbim bizleri😁 önceden duyardım tüm malları başkasına yapan.. karisi almasın diye sırf..
Hala var böyle insanlar, şöyle diyeyim kanunen takip edilebilir şekilde mal kaçırma olursa dava açıp ispat edebiliyorsunuz ama elden verilen para, satılan malların parasını yine elden alıp başka bir mülk alma gibi durumlarda ispat edemiyorsunuz maalesef.
Kanun ispat istiyor delil istiyor, delil sunup ispat edemediğiniz hiçbir şeyde hak sahibi olamıyorsunuz.
Mesela bir üye reddi miras yapacağım demiş, kanunen hakkı olan malı reddi miras yapma hakkınız var ama reddi miras yaptığınızda bu karar sizi bağlayıcı, alt soyunuzu alakadar etmiyor, sizin vefatınız halinde alt soyunuz sizin reddettiğiniz miras payınızdan hak talep edebiliyor, bunu da yeni öğrendim.
Böyle şeyler çok karmaşık, hepsi için bir kanun maddesi var, konuya dönecek olursak ne konu sahibesi ve çocukları, ne eşi, ne eşinin ilk evliliğinden olan kızı kanunen hakkı olan şeylerden mahrum bırakılamaz, bırakılmamalı da, kimin hakkı gasp ediliyor veya edilmek isteniyorsa en güzeli bu konuda çalışan ilgili kanun maddelerine hayiz bir avukata gitmekte fayda var, ne olursa olsun hak haktır çünkü.

Konu sahibi kendisine miras "kalacak" tarlayı ekip biçip çiftlik kuruyor eşiyle beraber. Bu çiftlikten elde edilen gelirle, evlilik süreci içinde alınan arabayı ve hayvanları kendi üstüne alıyor. Çiftlikten, eşiyle birlikte aldığı arabadan, hayvanlardan, evlilik birliği içinde edinilen hiçbir maldan ilk çocuğa pay kalmamasını istiyor. Sorduğu soru bu.

Evet en iyi özet bu olmuş.Adam sanki hiçbir şey yapmamış gibi her şeyi adamla kendi çocuğuna istiyor,diğer çocuğun hakkını unutuyor.Hak olan kısım burası zaten.

Tarla size miraas ise esinizde cocugu da hak talep edemez. Tarladan kazanilan para ortak paradir este cocukta payini alir. Tarlayi satarsaniz yine este cocukta alir. Ne yaparsaniz yapin cocugu mahrum edemezsiniz. Hatta soyle diyeyom. Farz edin bosaniyorsunuz. Kocaniz hakkini alir ister geneleve yatirir ister kumara yine ses edemezsiniz. Kanun boyle cunku.

Soylede bir ornek vereyim. Annemin dayisi ev alip esinin kardeşinin ustune yapmisti evi. ilk evliliğinden olan ogluna hak kalmasin diye esi zorlamisti. Karsi taraf dava acti inceleme istedi. Dava surecinde banka dekontlarında ödemeyi dayisinin hesabindan oldugunu ispat etti. Su dava sanirim 8 10 senedir suruyor. Serh koyulmustu sonra itiraz ettiler filan. Arada yazilmis. Gorumceme hediye ettim demisti dayi. Mahkeme hastirella dedi. Oyle gorumceme hediye ettim diyemiyorsunuz mulku. Onunda var zamazingosu.

"Dedemden ev kaldı ilk çocuğa vermeyeyim"den biraz dah çetrefil konu yani.
Dede sağ ama konu sahibesinin annesi vefat etmiş öyle mi? Miras payı alt soydan işliyor, eşe o mirastan bir şey kalmaz Lyanna, bizde de aynısı oldu çünkü, babam öldü miras bırakacak olan dedem sağdı, babam ölmeden önce evliydi, dedem ölünce babama kalan miras payından babamın eşi yararlanamadı, ki zaten şu an ortada konu sahibesinin benim diyeceği bir miras payı yok, dedesinden evvel ölmeyeceğinin garantisi de yok, o tarla üzerinde yaptıkları her şey sallantı da, eğer çiftlik o tarla üzerindeyse diğer mirasçılar dedenin vefatı halinde kurulan çiftliğin de mirasçısı sayılır otomatikman.
Ama araba vb başka, adamın kendi kazancını koyup edinilen mallar da başka, onlarda çocuğun hakkı olur mutlaka, sonuçta adam da çalışıp bir şeyler yapmıştır.

Dede sağ ama konu sahibesinin annesi vefat etmiş öyle mi? Miras payı alt soydan işliyor, eşe o mirastan bir şey kalmaz Lyanna, bizde de aynısı oldu çünkü, babam öldü miras bırakacak olan dedem sağdı, babam ölmeden önce evliydi, dedem ölünce babama kalan miras payından babamın eşi yararlanamadı, ki zaten şu an ortada konu sahibesinin benim diyeceği bir miras payı yok, dedesinden evvel ölmeyeceğinin garantisi de yok, o tarla üzerinde yaptıkları her şey sallantı da, eğer çiftlik o tarla üzerindeyse diğer mirasçılar dedenin vefatı halinde kurulan çiftliğin de mirasçısı sayılır otomatikman.
Ama araba vb başka, adamın kendi kazancını koyup edinilen mallar da başka, onlarda çocuğun hakkı olur mutlaka, sonuçta adam da çalışıp bir şeyler yapmıştır.
Zaten çoğunluğun dediği de miras kalan tarlanın üzerine karı koca beraber, evliyken yapılanlardan çocuğa pay verilmesiydi. Çiftliği beraber yapmışlar, hayvanları beraber almışlar, arabayı beraber almışlar. Bunların hepsinde eşin de payı var. Yoksa köyde dededen tarla kaldı çocuğa da ver değil mesele.

Ben de mesela varisim, kalan evi eşimin çocuğuna vermem. Ama o evin bahçesini senelerce işleyip hayatımızı oradan beraber kazandıysak, adamın da hakkı vardır o kazançta, dolayısıyla çocuğunun da olur.

Bu arada dediğinizi biz de konuşmuştuk başka üyeyle. Allah gecinden versin dedenin vefatından sonra o tarla işi karışır başka varisler çıkarsa.

Benim allah gecinden versin annem babam vefat ederse , onlardan kalacak miras benim cocuklarimin hakkidir , esimin ilk evliliginden olan oglunun hicbir hakki yok , bu da cok dogal zaten
Ama evliligim suresince edindigimiz ortak mallarda esimin ilk evliliginden olan oglunun da hakki var , allah gostermesin esim benden once vefat etse hepsi benim uzerimde bile olsa ben ogluna payini veririm

İki konu birbirinden cok bagimsiz , birinde anne babadan gecen miras hakki var zaten kanunen de onceki evlilikten olan cocugun bir payi yok , digeri evlilik suresince alinan ortak mallar bunda zaten kanunen de ilk cocuk hak sahibidir ve olmasi gereken budur

Benim allah gecinden versin annem babam vefat ederse , onlardan kalacak miras benim cocuklarimin hakkidir , esimin ilk evliliginden olan oglunun hicbir hakki yok , bu da cok dogal zaten
Ama evliligim suresince edindigimiz ortak mallarda esimin ilk evliliginden olan oglunun da hakki var , allah gostermesin esim benden once vefat etse hepsi benim uzerimde bile olsa ben ogluna payini veririm

İki konu birbirinden cok bagimsiz , birinde anne babadan gecen miras hakki var zaten kanunen de onceki evlilikten olan cocugun bir payi yok , digeri evlilik suresince alinan ortak mallar bunda zaten kanunen de ilk cocuk hak sahibidir ve olmasi gereken budur
👏👏👏

Işte bu noktayı diyoruz biz, anlamadıkları orası. Tamam kimse kadın dedesinin malını çocuğa yapsin demiyor. Ki dese kaç yazar kanun var nizam var. Ama bu insanlar yıllarca birlikte o tarladan hayvandan bir şekilde çalışmış emek etmiş ve para kazanmış. Ha farz edelim bu adam fabrika işçisi olsa yine kazanacaktı. O kazançtan elbette bu çocuğun hakkı var. Neymiş adam çocuğa varım yoğum senin demiş, yahu adam gidip noter huzurunda mi demiş, miras için vekalet mi vermiş. Belki gelişi güzel söylenmiş spontane bir cümleden o çocuğun ne simarikligi terbiyesizliği kaldı ne adamın kurnazlığı tilkiligi.

Size tamamen katılıyorum.
Bence o adam çocuğu kendini dışlanmış hissettiği için öyle bir laf etti.

Zaten konu sahibinin yazış şeklini gördünüz mü?
Çoğu üye gözden kaçırdı ama " benim çalışıp çabaladiğım mallar " yazmış..
Yani adamın tüm emeği, çalışması eforu yok sayılıyor.
Haliyle tüm mallar kendinin.. yok öyle..
Benim bildiğim evlendikten sonra kendi üstüne de arabayı evi hayvanları alsa fark etmez.. mallar ortaktır.

Zaten kan bağı yoluyla gelen mallar, eşinin ilk cocuğuna asla kalmaz. Sadece kendi çocuklarına geçer.
Burada sırf miras mallarını yazmamış ki..
Ortak mallardan da bir sey bırakmak istemiyorum diyor. Böyle bir şey olabilir mi ya?
Benim şaşırdığım buradaki o kadar hemcinsim bu haksızlığı nasıl savunuyor ? O ilk çocuk bir tanıdıkları da olabilirdi.

Konu sahibi eğer bunu okuyorsan evlilikten sonra sahip olunan mallar ortaktir. Esinin de hakki var. Ve haliyle eşinin 2 değil 3 çocuğu var. Bak senin de kızın olacak. O eşinin ilk kızını ayırma böyle düşünme. Hakkini gasp etme. Kimsenin ahi kimsede kalmaz..Ayrica ileride o eşinin kızı dava açsa babasının hakkını alır zaten. Hak hukuk var. Ama buna bence gerek yok. Ayrıca insanlar parasız çulsuz doğmuş olabilir. Ama eşin seninle çalışıp çabalamış ev bark araba edinmiş. Iki hamilelik geçirmişsin. Çoğu tarla işini eşin yapmıştır. Emek demek herşeydir. Yoksa dededen kalma ev olsa zaten sırf senin çocukların alırdı. Ama evlenince o malları çabalayıp yapmışsınız. Ortada emek var.

Bu konuya amma emek verdik yahu..:KK19:
Umarım düşüncesi biraz değişmiştir..

Ama ne kadar derin düşünceler demi?Bence esiyle acikca konuşmalı insan kendini yer bitirir böyle.Adam bilse karisi boyle düşünüo valla zor durum.Bari üstüne bisey yapmasa adamin evlendikten sonra ortak mal sonuçta o cocukta alir.Bu arada adami da öldurduk malini paylastirioz😅

Zaten çoğunluğun dediği de miras kalan tarlanın üzerine karı koca beraber, evliyken yapılanlardan çocuğa pay verilmesiydi. Çiftliği beraber yapmışlar, hayvanları beraber almışlar, arabayı beraber almışlar. Bunların hepsinde eşin de payı var. Yoksa köyde dededen tarla kaldı çocuğa da ver değil mesele.

Ben de mesela varisim, kalan evi eşimin çocuğuna vermem. Ama o evin bahçesini senelerce işleyip hayatımızı oradan beraber kazandıysak, adamın da hakkı vardır o kazançta, dolayısıyla çocuğunun da olur.

Bu arada dediğinizi biz de konuşmuştuk başka üyeyle. Allah gecinden versin dedenin vefatından sonra o tarla işi karışır başka varisler çıkarsa.
Böyle konular kıldan ince kılıçtan keskin konular, Allah kimseyi kimseye ne muhtaç etsin ne karşı karşıya getirsin, çok zor işler çünkü.
Tarlada başkaca mirasçılarda vardır mutlaka, çiftlik tarla üzerindeyse ben yaptım'a bakmıyor o işler, miras davasıyla herkes eşit pay alıyor, şimdiki varisler he tamam senin dese, aralarında ölenler olsa onların muhtemel varisçileri olan alt soyları dava açar kim yaptıya bakmaz haklarını alırlar, çiftlik tarladan gelen kazançla başka yerde yapıldıysa başka tabii, kanun bir hak tanıyorsa o hak çocuğa verilir, konuya yaşadıklarımız üzerinden miras hukukuna göre olanı yazdım lakin vicdan ne diyor derseniz babasının emeğinden vicdanen pay alması şart, şahsen aynı durumda olsam eşimle çalışıp birlikte yaptıklarımızdan kanun hak tanımasa bile benim içimin rahat etmesi için çocuğuna pay verirdim, çocuk için olmasın hadi, eşimin emeklerine saygı ve ona olan vicdani görevim gereği verirdim, malın mülkün önemi yok, çocuklar mağdur olmasın diye düşünülüyor belki ama zaten çocuklar mağdur olmaz, evlatlarımın ablası der veririm, bu da konunun duygusal yönden ele alınmış hali.

Ama ne kadar derin düşünceler demi?Bence esiyle acikca konuşmalı insan kendini yer bitirir böyle.Adam bilse karisi boyle düşünüo valla zor durum.Bari üstüne bisey yapmasa adamin evlendikten sonra ortak mal sonuçta o cocukta alir.Bu arada adami da öldurduk malini paylastirioz😅
Önce dedeyi öldürdük :D

Mrb. 5yıl önce ikinci evliliğimi yaptım. Esimin önceki evliliğinden bi kızı var fakat benim çocuğum yoktu. Sonra bi oğlumuz oldu şimdi de kızımız olacak inş. Evlilikten sonra benim köyüme taşındık ve Evlilik süresince benim vefat eden annemden kalan tarlaları ektik bictik arsasına ev derken sürekli benim ailemin desteğiyle bi yerlere geldik. Esimin ailesi borç içinde zaten hiç bir destekleri olmadı. 5 yıldır benim dedemlerin teyzemlerin destegiyle biyerlere geldik. Simdi evimiz arabamız herşeyimiz var çok şükür. Ama ben benim ailemden kalan malların ve evlilik birliği içinde benim çalışarak kazandığım malların kendı çocuklarıma kalmasini istoyorum. Sizce bu mal paylasimi nasil olur.
O cocugunda hakkı var yıyemezsınız o cocuk cocuklarınızın ablası

Daha evlilik olmadan bunları konuştuk zaten. Benim annem erken vefat ettiği için bana çok şey kaldı allah razı olsun. Herkes evliliğe karşı cıktı çocuğu var olmaz diye. Ama eşim hiçbirşeyde hak sahibi değil sadece benim ailemden kalanlarda hakkı var dedi ve evlendik geçen ikisi konuşurken duydum ve benim tek mirascim sensin benim herşeyim senin diyordu bu sebeple açtım konuyu
Kardeşim sen haklısın benim anamın babamın malından geçeni kendi çocuğum hariç kimseye vermrm yok öyle dünya 1i 5yapacam adamda plan yapacak bence önlemini al malları çocuklarına yap dünya gözüyle

Yahu konu sahibi kadını hemen linç etmişsiniz yanlış bir şey dememiş ki. Belli ki tam bilgisi yok. Mirastan kalanlar üvey çocuğa gitmez. Ama evlilikte edinilen mallar üvey çocuğa da paylaşır bunu kabul etmek lazım. Benim de eşimin çocuğu olsaydı ben de kendi çalıştığım malın daha fazla çaba gösterdiğimi düşündüğüm malların öncelikle kendi çocuğuma gitmesini isterdim. Eğer adam asalaksa kadın o mallar üzerinde daha çok emeği olduğunu düşünüyorsa neden haksız olsun ki belki gerçekten öyledir. Hak yenilen bir durum da yok ortada. Burda kim kan bagi olmasını bırak öz yigenine bile kendi çocuğundan önce mal vermek ister ki? Gerçekçi olun.

Back
X