• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ev işi ve yemek derdi

Çalışan ve sürekli huzursuz bir bebeği olan,Kayınvalideye (temizlik hastası ve her aklına estiğinde çıkar gelir)yakın oturan biri olarak diyeceklerim ;
>En önemli kural AYEK kuralı. Peki AYEK nedir ? Aldığını Yerine Koyma Kuralı. Bu kural özellikle dağınık evlere en önemli çözüm önerisi.İster bir çatal al ister bir havlu kullan onunla işin bittiği an aynen yerine koymalısın.Ben bu kuralı şimdilerde evde oturtmaya çalışıyorum hatta bu konuda eşimden ders almaya çalışıyorum çünkü kendisi düzenli olmayı buna bağlıyor. Aldığını sonra koyarım yeaaa deyip olduğu yerde bırakırsan maalesef her yer her yerde oluyor işin içinden çıkılmıyor
>Bir diğer önemli kısım yemek. Eve geldiğinde en az bir çeşit bir gün önceden yapılmış yemeğin olursa hiç zorlanmazsın yanına hemen çorba ya da pilav ya da makarna vb birşey yapabilirsin.Bunun en iyi formülünü bir örnekle açıklayayım. Mesela bu akşam yemek yediniz sofra toplama ve bulaşık yıkama kısmına geçerken hemen bir yemek yap. Sen yediğiniz bulaşığı sofrayı toplarken ertesi günün yemeği hemen hazır oluverir ve sen o an işle uğraşırken hemen aradan çıkıverir.
>Bir diğer altın kural Buzluğu mümkün mertebe dolu tutma yöntemi. Bu bizim elimiz ayağımızdır resmen.Pişmiş nohut,pişmiş fasulye,poğaça börek (sadece misafire değil bir akşam işten gelirsin kahvaltılığın yanına hemen poğaçacı ısıtırsın),fasulye,patlıcan........diye uzayan bilimum ne varsa hep olsun dolapta
>Ve bence en önemli kurallardan biri hafta içi mümkün mertebe evi toplu tutmak
>Her gün istisnasız (bakın bu kural çok yorulmayı efendime söylim halim yoktu bilmem ne dinlemez )lavabo ve tuvalet muhakkak deterjan yada kullanıyorsanız çamaşır suyu ile yıkanmalı. Kısaca her gün tuvaleti yıkayacaksın bacım
>Buzdolabı temizliği için kesinlikle büyük temizliği falan bekleme her alışveriş yerleştirme işinde hemencik bir bezle dolabı siliver öyle yerleştir göreceksin dolap dağılmayacak ya da lekelenmeyecek
>Ütü işine bir çare bulursanız bana da diyiverin.Tek bildiğim çok birikmeden yapmak ama benim en kıl olduğum iş olduğu için işlence gibi geliyor
Son olarak bu temizlik düzen işine çok kafa yormamak lazım yahu. Düzenli kitap okuyalım,Çocuklarımıza eşimize bol bol vakit ayıralım,kendimize bakım yapalım ,Sevelim Sevilelim zira işler bitmiyor anacım...

Harikasın... Tam kendime benzettim nacizane...

Yalnız dikkatli ol aman diyeyim... Birebir benzer bir yazıyı ben yazdım başka bir konuya...
Gelinen nokta - çok afedersiniz - "süpürgeni al da münasip...." kıvamı oldu.
Nedense üstüme çok gelindi, ne OKBliğim kaldı ne kocamı memnun etmeye çalışma hastalığım :D

halbuki her şey denge...
sizde de onu gördüm.
Ne güzel :KK60:

Eşin işlere yardım ediyo ne güzel çamaşır da makina yıkıyo bi sermesi ütülemesi zor şindi millet kurutma makinası alıyo tek ütü derdi oluyo zaten dağılmıyodur eviniz iki elden çabuk temizlenir

Yemek ne pişirsem bütün kadınların ortak sorunu ve bigün benim ölüm sebebim olacak ha sana zor geliyosa ogünün yemeğini bi gece önce pişir ertesi gün işten gelince hazır olur ısıtıp yersiniz biraz dinlenir ertesi gün için yaparsın

Ev hanımıyım ama 2çocukla işler yetişmiyo ne yapayım çocuklarımdan kıymetli değil varsın gelen pis desin

>Ütü işine bir çare bulursanız bana da diyiverin.Tek bildiğim çok birikmeden yapmak ama benim en kıl olduğum iş olduğu için işlence gibi geliyor

ütü için de minik ama hayat kurtaran yöntemler :KK37:

- gömlekleri çıkar çıkmaz askıya as, kırışacak yerleri çekiştir, öyle kurusun... ütüye bile gerek kalmıyor.

- çarşafları ya kurutucuda kurut ya da tasarruf istiyorsan makineden çıkar çıkmaz çekişterek katla, ser, sonar artık ne zaman uygun olursan bir kaç saat sonar tekrar aç, bu sefer farklı bir yönünü katla. Bu şekilde çevire çevire kurutunca sıfır ütü gerekiyor ;)

- tshirtleri de acil olanları peteklere ser, 1 - 2 sate ütülü gibi al. ihtiyaç varsa diğerlerini ser.

ben böyle yaparak ütüyü -çok özel durumlar haricinde- çoook ama çok azalttım :)

Soğanları bir kerede robottan çekip tek kullanımlık olacak şekilde posetleyip buzluğa at çok pratik oluyor. Aynı şekilde karnıyarık dolma börek gibi şeyleri de dondurucuya pişirmeye hazır koyarsan kolaylik olur.

ooo hem de var ya nasıl... ben şaşakalıyorum...

- bekarsan > gündelikçi
- evliysen > gündelikçi + ütüye / yemeğe ayrıca bir yardımcı
- evli ve çocuklu isen > gündelikçi + yardımcı + çekik göz bir yatılı bayan

:KK70:

bunlar da şaka değil... bizim karşı dairede çocuklu bir aile var. Ev halkından çok yardımcı yaşıyor evde ve ev topu topu 4+1... hani dubleks falan da değil...

Türkiye'de bu aralar böyle :) bu arada bizim çok şükür maddi durumumuz iyi ama ben almıyorum mesela, zira işyerimdeki çalışan eleman sayısı 22 ve eve gidince de ne kadar az insan görsem o kadar iyi... :KK60:
valla anlamiyorum calisan kadinlar aldim eve diye hep bi oneri var burda . en az 150 aliyolar gunlugunu. calistifim para oraya gider eger 10 bin bes bin maas8m yoksa tabi . acayip bi twmizlikci alma durumu var va y be diyorum

hafta içi yapmıyorum cumartesi günü sil süpür toz al mutfak dolapları fırın içi küvet içi banyolar vs temizliyoruz işte detaylı dediğim
Ben de aynısını yapıyorum, Cumartesi temizlik günü, çok isterdim haftada iki kez yapmayı bunları ama çalışırken olmuyor malesef, ben yemek ve çamaşır işlerini haftaiçi halletmeye çalışıyorum, haftasonu detaylı yemek yapmıyorum hazır şeyler yiyoruz ya da eşim yemek yapıyor haftasonu. Pazar da çıkıp dolaşıyoruz bazen, çıkmazsak da dinleniyoruz film fln izliyoruz, ütü yapıyorum 1-2 saatimi ayırıp. Her şeyi yerli yerine koymaya çalış, ev dağılmazsa o kadar göze batmıyor tozu. Zaten evde yokuz 5 gün, nasıl tozlanıyor anlamıyorum ki. :KK49:

valla anlamiyorum calisan kadinlar aldim eve diye hep bi oneri var burda . en az 150 aliyolar gunlugunu. calistifim para oraya gider eger 10 bin bes bin maas8m yoksa tabi . acayip bi twmizlikci alma durumu var va y be diyorum

Canım Türkiyede şu anda bu biraz da statü göstergesi oldu. Bu gözler her gün makarna yiyip gündelikçi tutanı bile gördü, düşün yani. Artık Facebooktan sırf statüm parlasın diye "bakıcım kaçtı bakıcı bulun" diyen mi "gündelikçimi kovdum, yenisini arıyorum" yazan mı :) ama bakıyorsun elde yok avuçta yok. Benim aylık kazancım ayıptır söylemesi belirttiğin raiçten yüksek olmasına ragmen ziyan olarak görüyorum bu kadar lüks düşkünlüğünü. En son uzak bir tanıdık 2+1 evlerine yatılı bakıcı aldı, bi şok tabii eşimle. Ya dedik rahat olacak mı, dibdibe vs. Ne oldu biliyor musun? Yatılı bakıcı adamdan hamile kaldı. Kızılca kıyamet koptu. Boşanmadılar. E ama yani olacağı bu idi, ama ne yapacaksın. Cehalet işte.

Bir de mesela bakıcı kalıyor evde, bir bakıyorsun fb'ta dertleşiyorlar. "Siz bakıcıyı masanıza oturtuyor musunuz? Biz odada yesin istiyoruz, siz nasıl yapıyorsunuz?" diye :D sözü edilen de evdeki evcil pet sanki. Masaya çıkıyor mu diye dertleşiyorlar tövbe tövbe. Sonra da bereket niye yok yuvalarda? E sen yuvana her dakika, aferdersin aşağıladığın insanları doldurursan ve bu insanlar da içlerinden bilene bilene iş yaparsa ne olur? Ne bereket kalır ne huzur kalır, aferdersin ne koca kalır :D

Haftada 1 temizlik az değil gayet yeterli .
Bir de benim siyah mobilyam çok toz için harika bir önerim var bim de bi ürün var açık mavi renginde spreyli adını unuttum.
Iste o ürünle haftada 1 toz alıyorum inanın hafta boyu toz kaplamıyor o siyah mobilyalar harika bir şey.

Bir de esas sorun evle iş mesafesi taşınma imkanınız varsa bunu değerlendirin derim.

Harikasın... Tam kendime benzettim nacizane...

Yalnız dikkatli ol aman diyeyim... Birebir benzer bir yazıyı ben yazdım başka bir konuya...
Gelinen nokta - çok afedersiniz - "süpürgeni al da münasip...." kıvamı oldu.
Nedense üstüme çok gelindi, ne OKBliğim kaldı ne kocamı memnun etmeye çalışma hastalığım :KK70:

halbuki her şey denge...
sizde de onu gördüm.
Ne güzel :KK60:
AA ciddi misin gülsem mi ağlasam mı bilemedim
Aman canım boşver biz bize rahat geleni yapalım isteyen beğenmesin :hamarat::KK19:

Kesinlikle... :KK49:

Biz de böyle pratiğiz, ne yapalım :nazar:

Daha nice tavsiyelerde denk geliriz seninle kesin :KK55:
Olabilir vallahi ay keşke daha çok Çalışkan olabilsem ya. Ama bazı sağlık sorunlarım da var . Bir de öğretmenim yani tek bir derste bile 30 tane ses dinliyorum eve geliyorum pert :duduk::eek:

Olabilir vallahi ay keşke daha çok Çalışkan olabilsem ya. Ama bazı sağlık sorunlarım da var . Bir de öğretmenim yani tek bir derste bile 30 tane ses dinliyorum eve geliyorum pert :duduk::eek:

hahahha aaaa aynıyız sanki :) ben de daha çok çalışkan olmak için türlü türlü yöntem geliştiriyorum :D

ama öğretmenlik zor zanaat, çok kolaylıklar diliyorum ve çok saygı duyuyorum öğretmenlere :KK9: bence birinin hayatında iz bırakan ve insanın en eski tarihine uzanacak kadar kadim bir meslek :KK200:

hahahha aaaa aynıyız sanki :) ben de daha çok çalışkan olmak için türlü türlü yöntem geliştiriyorum :KK70:

ama öğretmenlik zor zanaat, çok kolaylıklar diliyorum ve çok saygı duyuyorum öğretmenlere :KK9: bence birinin hayatında iz bırakan ve insanın en eski tarihine uzanacak kadar kadim bir meslek :KK200:
Canım benim teşekkür ediyorum inşallah güzel izler bırakanlardan olurum. Bu arada çocuğu sallıyorum bir yandan yazıyorum Haha ay ne olacak bu halimiz :deli:

Canım Türkiyede şu anda bu biraz da statü göstergesi oldu. Bu gözler her gün makarna yiyip gündelikçi tutanı bile gördü, düşün yani. Artık Facebooktan sırf statüm parlasın diye "bakıcım kaçtı bakıcı bulun" diyen mi "gündelikçimi kovdum, yenisini arıyorum" yazan mı :) ama bakıyorsun elde yok avuçta yok. Benim aylık kazancım ayıptır söylemesi belirttiğin raiçten yüksek olmasına ragmen ziyan olarak görüyorum bu kadar lüks düşkünlüğünü. En son uzak bir tanıdık 2+1 evlerine yatılı bakıcı aldı, bi şok tabii eşimle. Ya dedik rahat olacak mı, dibdibe vs. Ne oldu biliyor musun? Yatılı bakıcı adamdan hamile kaldı. Kızılca kıyamet koptu. Boşanmadılar. E ama yani olacağı bu idi, ama ne yapacaksın. Cehalet işte.

Bir de mesela bakıcı kalıyor evde, bir bakıyorsun fb'ta dertleşiyorlar. "Siz bakıcıyı masanıza oturtuyor musunuz? Biz odada yesin istiyoruz, siz nasıl yapıyorsunuz?" diye :KK70: sözü edilen de evdeki evcil pet sanki. Masaya çıkıyor mu diye dertleşiyorlar tövbe tövbe. Sonra da bereket niye yok yuvalarda? E sen yuvana her dakika, aferdersin aşağıladığın insanları doldurursan ve bu insanlar da içlerinden bilene bilene iş yaparsa ne olur? Ne bereket kalır ne huzur kalır, aferdersin ne koca kalır :KK70:
ohaa hamilemi kaldi . yani as para degilki aylik gelse en az bin isterler zaten cok iyi isin yoksa alinan maas iki bindit uc bindir. cok degisik .

Ben çocuksuz halimdeyken sizin gibiydim:) eve gelipte yemek yapmazdım ya da dondur dolaş aynı yemekler. Salı günü ve perşembe yemek yapardık eşimle. Çarşamba ve cuma bir öncekini yerdik. Haftasonu dışarda yerdik. P.tesi sendromu yaşadığımız için p.tesi ya dışarda yerdik ya kahvaltı ederdik evde vs vs. Temizlik haftasonu eşimle yapardık diğer haftasonu yardımcı yapardı. Yani demem o ki heleki bekarken alışkın değilseniz çok normal. Şimdi çocuk oldu koştur koştur herşeyi yapmaya çalışıyorum hemde onun uyuduğu yarim saatlik arada. Çocuksuz gunlerin tadını çıkarın :)

ohaa hamilemi kaldi . yani as para degilki aylik gelse en az bin isterler zaten cok iyi isin yoksa alinan maas iki bindit uc bindir. cok degisik .

Sorma sorma çok fena... çok tuhaf bir eğilim... anlayabilmiş değilim bakıcı/gündelikçi tutkusunu :) (Gerçekten ihtiyacı olan veya sağlık problemi olanları tenzih ederim)

Sorma sorma çok fena... çok tuhaf bir eğilim... anlayabilmiş değilim bakıcı/gündelikçi tutkusunu :) (Gerçekten ihtiyacı olan veya sağlık problemi olanları tenzih ederim)
Adam da serefsmiz yazik kadin bosanamadi bile cok aci bi durum . valla birak ya . muzisyen anne de oyle dmeisti . bakici temizlikcilrle yasamis hep . almanyads oyle bisey yokmus varsada nasil bilmiyorum. her seyini kendisi yapio . turkiyede cok luks yasiyirmusum demisti

hafta içi yapmıyorum cumartesi günü sil süpür toz al mutfak dolapları fırın içi küvet içi banyolar vs temizliyoruz işte detaylı dediğim
canım banyo ve tuvaleti haftanın bir günü süpürge bir günü ayır . haftada 3 gün yemek yap . biri haftasonundan ikisi hafta içi aksamdan ertesi günler içinde

Back
X