EV KAPARAMI ALAMADIM....

ilkbahari_bekliyorum

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
1 Aralık 2018
971
192
18
41
Kızlar,
eşimin evine geri döndüğüm gece tartışma çıkınca ev aramıştım.Çarşamba akşamı tanımadığım ev sahibine kendi maaş hesabımdan 500 lira ev kaporasu olarak ödeme gönderdim ve evi tuttum.ev gelecek hafta cumartesi boşalacaktı ama kiran 1 nisanda başlar dedi.
ben bunu kendi içimde gizli tuttum, kimseye söylemedim.akabinde cuma günü resmi eşim, anama babama saldırınca, tüm eşyalarım da eşimin evindeydi ve tartışmalarımız sırasında tehdit ediyordu.ona binaen 90 gün koruma kararı çıktı.bu koruma kararı bu ev için geçerli.yeni taşınacağım geçerli olmayacaktı.dolayısıyla ben ev tutmaktan vazgeçmek zorunda kaldım.benim dışımda olan bir sebepten dolayı.cuma günü ev sahibi aradı,'sen in misin cin misin, seni tanımak istiyorum, çalıştığın kurumu da söylemedin, o gün çok tedirgindin, hem eşim de bana dedi ki800 liraya ucuz vermişsin evi.sen kimsin bilmiyorum belki de eşyaları yükleyip götüreceksin(ev eşyalıydı)'dedi,ben neyse ona kururmumu söyledim, boşanma durumumu, çocuğumla yaşayacağımı, kendi halinde bir insan olduğumu anlattım...ve bana karşı bu tavırla geldiğinden 'ben bir düşünücem, sizin bana sanırım güveniniz yok.oysa ben size güvendim ve 500 lira kaporamı sözleşme bile olmadan yatırdım'dedimyarın kaparomu alır mıyım dedim.''alırsın tabi, hiç dokunmadım'dedi.neyse 10 dakika sonra eşimin evinde kalmak istemedim, adamla tamam evi tutucam dedim ama beni mağdur etme.lütfen başkasına verme dedim.
ertesi gün düşündüm, eğer diğer eve gitsem koruma kararı orada geçerli olmıcak ve burada kalmamın daha iyi olacağına karar verdim'.cumartaesi aradım(kaporayı ödedikten 4 gün sonra).'paranı veririm ama yarısını keserim dedi.yani 250 lirasını kesti.çok olduğunu, bir haftalık ücret çok fazla, kiracı da henüz çıkmadı dedim.Yeni kiracı alırsam paranın tamamını verecem dedi.
ben ilanın kalkmış olduğunu pazar günü gördüm, vermiişi evi, kendisi de teyit etti.adamın zararı yok ama bu sefer zarla zorla 100 lirasını veririrm dedi yani 150 lirayı cebine attı ki bir zararı yok adamın.ev doluydu, ertesi gün kiracı buldu, güven veren ve güzel konuşan biriydi.Yasal olarak hakkıymış.bana öyle diyor.
'yani bakın dedim.ben koruma kaararı çıkardım ve o karar benim şimdiki evim için geçerli.zorunlu bir sebebim var.'
kesinlikle adam anlamıyor.ben 36 yaşındayım ama insanların bu kadar kötü olabileceğine hiç inanmamıştım.
bu olayda ben mi haksızım?kapora için zarar oluşması gerekmez mi, neye göre kesinti yapıyor...Ben hakkımı haram ettim.çoluk çocuğumun rızkıydı o, demek ki böyle adamlar da varmış.bana da ders oldu.

Yasal olarak hakkı değilse haram olsun. Karşısında zor durumda olan bir kadın varken insan daha hassas davranır
evet yasalını bilmem ortada sözleşme yok.adamın bir zararı yok.çünkü ben tutuğumda ev dolu idi.ben 5 gün evi tututum.ondan sonra 1 haftası vardı, evde halen kiracı var ve ev tutuldu.adamın zaarrı yok paramı vermedi.tam 150 lirabir günlük kazancımı alınterimi vermedi.

Doğru yazım "kapora" olacak.

Evi tutmaktan siz vazgeçtiğiniz için kaporayı geri ödememek yasal hakkı ev sahibinin. Hakkınızı helal etmemeniz çok işe yaramaz sanıyorum ki. Kapora zarara karşılık alınmaz zarara karşılık alınan depozitodur. Bir kısmını vererek mantıklı ve iyi niyetli davranmış. Hiç vermeyebilirdi.

sizin sebebiniz adamı ilgilendirmez. kanunen haklı. depozito olsaydı neyse. kapora verilen durumlarda, kapora veren kişi cayarsa parasını geri alamaz. kaporanın mantığı budur zaten.
biz sözleşme de yok ortada.ben güvendim ona ve ve verdim o parayı.o da bir önceki gün beni tanımak istediğini, in misin cin misin dedi' o ara vazgeçiyim dedim, tamam dedi.
ertesi gün paramı vermiyor.
hak var adalet var.aldığı para haram.ev boş olsa zararı oluşur.adamın zararı yok ki.bunun kuralı budur diye bişi yok.insaiyet var, insan olmak ya da olmamak var.kazanmadığın alın teri bile dökmediğin parayı yemek demek haram bu

Tabii ki yasal. Kapora denen şey sizin vazgecmeniz durumunda ev sahibini korumak için verilir. Ev sahibi mağdur olmamış vicdanıyla düşünüp verebilirdi ama vermedi diye haram edemezsiniz. Sahi siz kaporayi ne saniyordunuz?

insanız, herkesin başına belenmedik şeyler gelebiliyor.ben bu adamı iyi niyetli bulmadım.geçen hafta evi verirsem paranı veririm dedi, aramadı bile.

aldığı para haram değil. zarar oluşup oluşmaması önemli değil. insaniyet namına verebilirdi ama vermemiş. bu onu haram para yapmıyor, zira dediğim gibi yasal.
ayrıca binlerce lira kaptırmış değilsiniz. hepi topu 150 tl.

haram ediyorum tabi, neye karşılık aldı.olabilir insnaın başına herşey gelebilir.bu böyledir deyip, sahipsiz tek başına kadının parasına göz dikmek insanlık mı

insanız, herkesin başına belenmedik şeyler gelebiliyor.ben bu adamı iyi niyetli bulmadım.geçen hafta evi verirsem paranı veririm dedi, aramadı bile.

İsteğiniz kaporanın mantığına aykırı ama. Yasal olarak vermemek hakkı adamın. Beklenmedik şeylerden korunmak için bir nevi güvencedir zaten kapora dediğiniz şey. Yani adam yüzde yüz haklı, siz yüzde yüz haksızsınız. Ben ev sahibi olsam hiç vermezdim muhtemelen, vericem de demezdim.

350 liramı da zor aldım...o benim çoluk çocuğumun rızkı...ben verirdim ama.kimsenin hakkını yiyemem.çünkü mantığımla düşünürüm.ama o o parayı hakkı snaıyor.hakkı değil.sözleşme bile yok ortada.

ev dolu olsa, haftaya boşalacak olsa ve evi kiraya versen bile mi?

e yapsaydınız sözleşmeyi.
o zaman cayma halinde kapora iade edilir diye bi madde koydurabilecek miydiniz? aklınıza gelir miydi ya da ev sahibi kabul eder miydi?

Ben burada sizi hatalı buldum, sözleşme kira kontratı yapmadan neden yolluyorsunuz kapora.
Adam hiç kuruş vermese hakkıdır. Bir sözleşme yada kira kontratı çok zor olmasa gerek, hak hukuk dersek, adam da kendine ait 350₺ den vermiş size.
Benim param diyebilirsiniz ama değil, siz ona verdiğiniz an ona ait olmuş, vazgeçerek aslında kapora dan da vazgeciyorsunuz.

ev dolu olsa, haftaya boşalacak olsa ve evi kiraya versen bile mi?

Bak güzelim ev sahibi o parayı senin evden vazgeçme ihtimalin olduğu için alır, doğru olan da vazgeçen tarafın oluşan maddi hasarı tazmin etmesidir. Ev sahibi vazgeçse ödemek zorunda, sen vazgeçersen de o paran yanmış olur ki adam çoğunu vermiş. Evin tutulup tutulmaması önemli değil, sen o evi tutmaya karar verdin kaparoyu ödedin orda bitti olay.

Sözleşme olsa hiç alamazdın zaten. Sözleşme olmadığı, sana acıdığı ve iyi niyetli bir insan olduğu için vermiş.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…