Ev sahiplerine selam olsun

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
ben hem ev sahibi hem kiraciyim suan kendim yasal olan %25 dilim icerisinde bir zamn yapacagim.
kirayi alip uzerine ekleyip kirami ödüyorum bakalım bizim ev sahibi napacak bekliyorum.
istedigi rakami vermek zorunda kalacagim ciksrsam 6000 den assagi 3+1 yok 2+1 desen oda en fazla 300 500 oynuyor.
kasımdan sonra sanirim duvarlari kemirmeye başlarız evde

Yok öyle. Memleketteki evimizin kirası burada verdiğimiz kiranın yarısından az. Bizim evimiz full yapılı üstelik oturduğumsa sıfır yapılı. Halimiz budur büyükşehirlerde. Bilerek gelin valla
Bağı ,bahçesi olan gelmesin valla eminim daha iyi gecinirler.

Bu konudan bağımsız genel olarak değerlendirirsek artan ev fiyatlarını sadece enflasyona bağlamak saçma olur. Ev fiyatları enflasyondan ziyade arz taleple belirlendi. Son dönemlerde mültecilere bağlı olarak ev bulunamaması bir anda fiyatları fırlattı. Eğer ortada kiralık ev çok olsaydı enflasyona rağmen bu kadar artış olmazdı.

Diğer bir konu ise istisnalar olmasıyla beraber evet bizim insanımız fırsatçı. Daha pandeminin ortasında enflasyon artmamışken devlet ev kredi oranlarını düşürdüğünde bir gecede evlerin fiyatı yüzde 50 arttı. Bu da kiralara yansıdı. Ortada ne enflasyon vardı ne tefe tüfe. Burda saf fırsatçılık varfı.

Evini satma niyeti olmadığı halde sadece piyasa yükselsin diye fazlasıyla ilana koyanları gördüm. Açık arttırmaya ev kiralayanlar var. Emlakçılar zaten bu dönemde ağa paşa. Ateşe odun attılar sürekli.

Tamam ev fiyatları tabiki 2 sene öncesiyle aynı olamaz olmamalı. Ama ortada fırsatçılık olduğu kesin. Ve bu konuda mağdur olanlar büyük oranda kiracılar oldu. Kendi evim kirada, ben başka şehirde kira ödüyorum. Yani hem ev sahibi hem kiracıyım. Ama yine diyorum ev sahipleri ve emlakçıların yaptıkları fırsatçılıklar (tabiki istisnalar var) ülke olarak zor günlerden geçtiğimiz şu dönemde tarihin kara bir lekesi olarak kalacak. Mülteciler ülkemde konutlar alıp büyürken, ev kiralayabilirken halkımız böyle mağdur olmamalıydı.

İnsanlarda ayrışacak yakında fakir şehirler, zengin şehirler diye. Önceden insanın yaşadığı evden belli olurdu. Artık yaşadığı şehirden. İstanbulda büyük göç olur belki bu gidişle

Ev sahibinin vicdanı onu 2 milyon yapmadı yalnız, sizin inşaat hammaddelerindeki artışlardan ve krizden haberiniz var mı? Birkaç teneke yağ parasına mı oturtacaklar sizi, hayret bir şey.
Ev sahibi onu 2 milyon da yapıyor 5 milyon da.. 30 senelik eve 18 bin isteyen de var 5 bin de bu tutarsızlık bu vicdandan.. Ham madde ev kadar atması bilginiz olsun dolar 6 aydır aynı düzeyde seyrediyor..

Hiç öyle olmuyor, oturduğum yerden bahsettim bizim siteden başladı bu yüksek kira furyası ve bir senede çevredeki tüm kiralar buna endekslendi, enflasyonu inkar etmiyorum ama fırsatçıları da inkar edemeyiz, bir süre tutulmasa da sonra çıkıp biri mecburen tutuyor o evi ve bölgede o rakamlar kabul görmüş oluyor, bunlar gözümün önünde oldu, biraz ilerimde Avcılar Denizköşkler birinci derece deprem bölgesi ve yapılarının hepsi eski, ulaşımı zor ama aynı şey orada yaşandı, şu an rayiçler 10.000 civarında, toplumsal duyarlılığım da vardır, bugün deseler ki kalkınma için şu yapılacak, bunun için maaşlarınızdan kesilecek hiç gözümü kırpmam, konu siyasete kaymasın diye daha detaya girmiyorum ama tanımadığınız insanların duyarlılığını sorgulamak pek hoş olmamış, size iyi forumlar dilerim

Evet birde işin o tarafı var. Tadilatta uçmuş ev sahibi bir boya yaptırsa kaç binler gidiyor.
2+1 evi boya ev sahibinden 3.000 TL istiyorlar. Hele bir orta karar bir banyo falan yenilesen 30.000TL, dolap taktırsan en küçük öğrenci evinin dolabı bile 10.000 TL olmuş, ortalama bir mutfak için dolap fiyatı 20.000 TL den başlıyor eğer biraz dayanıklı olsun diyorsan.

Ben ki bu tarz ayrismalari hiç sevmem ama dediğiniz doğru mesela bu semtte bile x mahallede oturuyorsanız AA güzel deniyor y mahallede oturuyorsanız ne kötü gbi yorumlar yapılıyor . Güleyim mi üzüleyim mi bilemiyorum

Hem evsahibi hem kiracıyım. Evsahibinizin 5 yıllık kiracı olmanız sebebiyle yaptığı zam gayet makul. Ben olsam helali hoş olsun der parada gözüm aklım kalmadan yaptırırdım her ay.
Sürekli efe tüfe zammı yaparak 15 20 yıl bir evde oturulmaz ama 2000 liralık evi falanca 8000 e 10000 e vermiş diye 10 yılını doldurmamış düzenli kirasını ödeyen kiracıyı da çık evi satacağım oğlum gelecek diye darlanmaz. Allah ikisinin de hayırlısını versin. Kiracılarımı hiç üzmedim hakkım olana razı oldum ama nerde şerefsiz varsa da bana denk geldi. Yüzde yüz zamma razıyım gel gelelim evsahibimin gözü doymuyor. 2 yabancının ortaklaşa ödediği kirayı örnek gösteriyorlar. Böylelerinin kirası ödenmesin evine bakılmasın kaçıp gitsinler hiç acımıyorum.

Eski ederi 500 bin edip şimdi 2 milyon ediyorsa ev sahibi vicdanına bakıp karar vermeli.. Hem eski ederi 500 bin eden de 1500 veriyordur mantıken.. Mantıksız bir örnek olmuş verdiğiniz..

Artan inşaat maliyetlerinden haberiniz yok galiba.
Birkaç sene önce ortalama büyüklükte bir dairenin tadilatı en iyi malzemelerle 70-80 bine bitiyordu.
Şimdi orta-alt segment malzemelerle 300 bini buluyor.
Üstelik tadilat bu, sıfırdan yapmaktan bahsetmiyorum.
Daire fiyatı nasıl 500 bin kalabilir?

Fiyat artışlarını kiralara gerçek anlamıyla yansıtacak olsalar oturacak ev bulamazsınız.

Evet onu bende anlamış değilim. Eski kötü dedikleri mahalleler bana daha samimi gelebiliyor. ama önceden istanbulda herçeşit insan vardı. herkeste geçimini gül gibi sağlıyordu. bu gidişle orada geçim olmayacak. Orada ucuza oturdukları daireler çok vasat olur. Adamda burda böyle kötü yaşayacağıma memleketten mis gibi ev alırım der. Yani istanbuldaki 40 yıllık daireyi geçtim 1+1 30 yıllık daire olsa dahi bir çok insanın memleketinde sıfır 3+1 ediyor. Öncedende istanbuldan çok göç vardı ama göç aldığından göze batmıyordu. Şimdi orta halli bir insan dahi geçinemez orada.

Öncelikle şunu yazayim: Konu sahibine "seni ilgilendirmez, sanane" li cümleler kurmaya kimsenin hakkı yok,neyse.
Konuya gelecek olursam :
Selam yollanmasi gereken kişi ev sahibi mi acaba ? Enflasyonun durumu belli iken ev sahibine en fazla yüzde 25 zam yapacaksın dayatması doğru değil bence.Her şeye yüzde 25 mi geliyor ?
Bu arada benim ev sahibimin de benim kirama ihtiyacı yok ama kim bilir kaç olacak nefesimi tuttum bekliyorum

Tek yaşayan emekli yaşlı bir insana fazla zam yapılmayabilir ihtiyacı fazla yoksa evsahibinin ama çift iyi maaşlı insanlara neden ucuza versinler?

Kendi maaşına zam yapılırken "yok ben istemem" demiyor kimse. O zamların hayat kalitesi artsın diye yapıldığını sanıyor galiba

Adamın ve karısının geliri konu sahibini ilgilendirir mi yani?

Adamın ve karısının geliri konu sahibini ilgilendirir mi yani?
Oturup adamın ve karısının aaaa biliyor musunuz şu kadar geliri var nerden buluyorlar bu paraları gibisinden dedikodusunu yapsa seni ilgilendirmez denebilir.Biraz daha insaflı olabilir anlamında o konulara değiniyor sadece.Reel de tanıdığımız konuştuğumuz insanlara nasılki "seni ilgilendirmez onların gelirleri " demiyorsak buradakilere de dememeliyiz,buradakiler de insan, onlara da ayıp oluyor.Bu sadece bu konu için geçerli değil.

Geçinmemenizin sebebi kiracı mı yahu bu nasıl bir mantık?! Bahçelievlerde 30 yıllık eski daireye 18 bin istemek gibi sizin mantık, Ankara'dasınız bilirsiniz Ankara'da kim 18 bin doğru düzgün kazanıp köhne daireye kira verir Allasen..

Son düzenleme:
Barınma gideri ve gıda gideri asla fail olmamalı sorun burda tartışılır niye tartışılmasın..
herkesin kira gelirinin de gidecegi bir yer oluyor ben zannetmiyorum kira gelirini oldugu gibi biriktirenlerin cogunlukta oldugunu. ornegin benim babam kira gelirinin yarisiyla eski esinin nafakasini oduyor. diger yarisi da evdeki yardimcinin, kardesimin bakicisinin maaslari ve masraflarina gidiyor hemen hemen. fazladan cok az kaliyordur diye tahmin ediyorum basa bas yani. nafaka bu sene %60 civarinda artti mesela, calisanlarin maaslarina zam yapildi, giderleri artti. bu durumda babamin da kiralari arttirip onu dengelemek en buyuk hakki. evi kiraya verdik diye kiraciyi besleyecek degiliz.

ev sahipleri farkli bir turkiyede yasamiyor. herkesin kendi hayat sartlarina gore giderleri 2-3 katina cikti. sirf ekonomik durumlari daha kotu diye kimse kiracilara ekstra yardimci olmak zorunda degil. o ucreti karsilayamiyorsan cikip kendine uygun eve gecersin ev sahibinin sucu mal sahibi olmak mi? maaslara zam yapilinca kimse ses etmiyor, bu maaslara zammi kimse babasinin hayrina yapmiyor insanlarin giderleri artiyor cunku. ev sahibinin de gideri artiyorsa ac mi otursun yoksa kirayi mi arttirsin hayretsiniz valla.

Gerçek hayatta tanıdığımız insanlara da diyoruz seni ilgilendirmez diye. İnsanların mal varlığı var diye mallarını birilerine hibe etmelerini ya da sizin deyiminizle “insaflı” olmalarını bekleyemez kimse. O mal varlığı edinilirken katkı sağlamadıysanız hakkında konuşmaya ya da beklentiye girmeye hakkınız yok.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…