evde geçim düzenini nasıl sağlıyorsunuz...

evet bazıları sectirmyo haklısın bende o zaman aldıktan sonra acıp bakıyorum poşete bozukları değiştirtiyorum. yada almamayı tercih ediyorum ama cok fazla değil onlar genelde sectiriyorlar

merhaba canım öncelikle Allah hayırlı doğum nasip etsin, sağlıkla bebeğine kavuş inşallah.

yaşanılan yerin pazar kültürü de etkili şehir merkezlerinde genellikle seçmece yok, bizim burası gibi küçük yerlerde istediğin gibi seçmek serbest ,seçmeyeceksem alışveriş yapmam arkadaş
sana hak veriyorum seçim yapılamayan yerlerde mecburen marketten almak lazım

büyük marketlere gidip dolu dolu alışveriş yapma taraftarı değilim ben ,biz de ilk başlarda öyle yapardık ,ıvır zıvır ,yiyeceğimiz yemeyeceğimiz herşeyi alır doldururduk ,yarısı ziyan olurdu ..şimdi az az alıorum hem ziyan olmuyor hem daha ekonomik oluyor.
çünkü belli olmuyor bazen dışarda yiyorsun ,bazen misafrliğe gidiyorsun derken bazı şeyleri kullanamadan çöpe atabiliyorsun ..
en makbulü az alıp ihtiyaç oldukça almak ,zaten evdeymişsin ara ara çıkar alırsın olur biter..
insanın geliri ne kadar çok olursa harcaması o kadar çok oluyor...
her ay mesela kendine kıyafete şu kadar para vereceğim ,şu miktarı aşmayacağım diye kota koyar ve uyarsan gereksiz yere para harcamaktan kurtulursun ..
pazarları hiç sevmiyorum ,nerde çürük çarık şey var dolduruyorlar ,marketlerde ise istediğini seçip alma imkanın var ,hem de istersen 2 tane alırsın istersen 2 kilo ..
öyle ki ben bazen 2 tane domates salatalık alıyorum ,hem taze oluyor böylece ...çok fazla alıp da çürüyene ve sonra da o ezilen domatesi nasıl değerlendiririm diye düşünene kadar az ve taze almak en mantıklısı bence..
bizim evde paranın seni beni yoktur ,ne kocamın üzerine birşeyleri yıkma çabası içerisine girerim ,ne de onun beni kullanmasına izin veririm ..
hayato rtak yaşanılan bir alan vebu alanda kim karşındakine yıkmaya çalışırsa aslında zararlı kendisi çıkar ..
eşimle ikimizin de kredi kartı var ,birbirimizden habersiz bir alışveriş zaten yapmayız ,ikimiz de hesabını bilen insanlar olduğumuz için para konusunda hiç sorun yaşamadık.
illaki şunu sen öde bunu sen öde hiçbir zaman olmadı aramızda..
mesela benim işyeirme yakın banka hangisiyse ben onu öderim ,onunkine yakın hangisiyse o öder,çoğu işlemi eft ile yapıyoruz zaten ..
bir de eşimin maaaşı benimkinin iki katı olduğu için çoğu şeyi o öder..
faturaları da çalıştığım işyernin altı banka olduğu için takibi kolay olsun diye ben otomatik ödemeye vermiştim maaşımdan düşüyor..
çalışıyoruz ve bize en kullanışlı yöntem hangisiyse onu tercih ediyoruz ..
illaki sen şunu öde diye birbirimizi zora sokmanın anlamı yok ..
eşim zaten çok yoğun çalışıyor öyle onu öde bunu ödeyle uğraşacak durumda değil ,işyerinin yakınında banka vs de yok ama iki tarafta da güven olunca herşey hallediliyor.
eşim benden iki katı maaş alıyor ama bi kuruş habersiz harcamaz ,yeri gelir birikimi bana havale eder ,yeri gelir ben ona ,duruma göre yani..
zaten artık üzerinize birşey almanın da anlamı yokki, nasıl olsa mallar ortak ..
biz ilk evlendiğimizde altınlarımla araba almıştık ,
ev alırken arabamızı sattık 20,000 e yakın bir meblağ etti ,
bir senede 40,000 tl de birikmiş paramız vardı ..üstüne de kredi çektik evimizi aldık ,araba çok para yiyor ,
arabayı satınca gerçekten rahatladık biraz ,vergisidir ,benzinidir bakımıdır ek külfet getiriyor insana ,
mutlak ihtiyaç ama biz ev borçları biraz hafiflesin tekrar almayı düşünüyoruz inş.
yani bi planın varsa bir süre arabasız kalabilirsin,ben hiç kalamam sanıyordum ama onsuz da bir senemiz geçti çok şükür
kafanda birşeyler varsa ,iradeli ve kararlı isen herşey oluyor ,yeterki bunu iste ..

Son düzenleyen: Moderatör:
konu sahibi arkadasşım kusura bakma konunu biraz sabote edicem

çocuklu hanımlar ..5 yıllık evliyim 2 ay sonra bebeğim olacak ve ılk aylar hiç birşey almadım şimdilerde alıyoruz bu ay baya gideri oldu karyolası arabası odası bez bile stokluyorum yeni doğan takımları aldım gercı gıysı cok almak ıstemıyorum zaten hedıye gelıyor yani su an yaptıgım hazırlıklarla evlenırken yaptıgım hazırlık gıbı al al eksık bıtmıyor neyse benım asıl sorum ...bebek dogduktan sonra ortalama olarak ne kadar masraf cıkabılr ben dogum ıznınde olacam yasal dönem boyunca 3200 maas alıcam ve 1 yıl ucretsız ızın kullanmak ıstıyorum bu dönemde devlet memuruyum bu 1 yılda maas alamıcam esımın aldıgı ile gecınıcez ki fazlasıyla yeter diye düşünüyorum ama bebek olunca sankı bebeğime istediğim şeylerı yapamayacakmısım gibi gelıyor gercı ufak bır bırıkım yaptım ben bebeğim için ama ne biliyim deneyımlı bayanların tavsıyesıne ıhtıyacım var bu arada eşim de 4000 cıvarı bi maaş alıyo daha doğmadan stres yaptım ben

bizde yeni evliyiz..senin gibi düşünürdüm bende nası yapcaz diye.ilk aylar gerçekten olmadık şeyler alırdık 6ay oldu evlenelii bi çok yiyecek çöpe gitmiştir :)
abur cuburları bitiremedik bile hala o derece :)
bizimde kendi evimiz eşim 2500 alıyor.1500 kredi borcumuz var geri kalanıda fatura mutfak kredi kartı borcu eşime harçlık derken anca yetiyor...bende çalışıyorum benim aldıgım maaşa eşim dokunmuyor...tatil paramız olsun falan diyor..bende kendime harçlık yapıyorum kendi ihtiyaclarımı görüyorum...

benimmmm emoşummm düzeni oturtmak için topiclerde mi açarmış mış

canım valla ilk aydan belli olur ,ne aldığın ,ne verdiğin ,ne kadarın kredi kartına ,benzine,faturalara ve ne kadarını kenara atabiliyorsunuz.bu düzeni ilk ay sağladığında hep öyle devam eder tatlım..

ne zaman düğün ?avrupa yakasında oturacağına çok sevindim ,nerede oturcaksın canım

Ben öğrenciyim, her zaman düzenli yemek yiyemiyorum okul saatlerim değişiyor, canım istemiyor derken aldığım herşey dolapta bozuluyor.

O yüzden gidiyorum haftalık peynir zeytin alıyorum. Ama büyük marketlerde alırken, değişik bir gözle bakıyorlar acır gibi. Hayır 14 15 milyon kilosu olan peynirden alıyorum gene de çok kötü bakıyorlar hatta bazırları 5milyona zeytin var ondan da vereyim mi diyor Tamam belki iyi niyetle yapıyorlar ama peynir alamaz oldum ben ya. Gittim geçen hafta 1 kalıp aldım bugün baktım gene bozuldu

Hemen hemen her evde vardır aylık harcamalar,
Kredi kartı,
Faturalar,
Önce bunlar bir kenara ayrılır, maaş alır almaz hemen ödenir. Ya da daha kestirme yoldan otomatik ödeme talimatıyla bu paralar hiç ele geçmez.
Mutfak için yapılacak alışveriş aylık yapılır ve genellikle çabuk bozulmayacak ürünler ekonomik boylardan alınır. Sıvı yağ, tahıllar, temizlik malzemeleri gibi...
Eğer birikim yapmak da isrteniyorsa bunun için çeşitli yöntemler var, banka hesapları, altın hesapları, her ay bir ya da iki çeyrek gibi...
Ya da benim yaptığım gibi, bir zarfın üzerine biriktirilmesi gereken hedefi yazmak, her ay onun için o zarfa para koymak ve bir daha geri çıkarmamak. Hedef tamamlanınca zarfın ağzını yapıştırıp, yeni bir zarf yeni bir hedef belirlemek...

öncelikle yazılanları okudum kendimde fikir almak adına
borçsuz evlenlere çok özendim kıskanmak değil asla imrendim çok güzel bişi olsa gerek
düğünde hepsini demiyim ama büyük çoğunluğunu biz üstlendik borçların kira vermiyoruz çok şükür ama
evin içinin tadilatına ıvır zıvırna çok para harcadık kredi çektik biri bitti üzerine tekrar çekmek zorunda kaldık
2sene olcak evleneli her ay 400 kredi ödüyoruz kira gibi ama şükür yinede bitecek 3 ay sonra
aldığımız paralar öle büyük paralar değil ama ona rağmen hep bişiler yapmaya çabaladık bazen kenara atabildik
kimi zaman extra bişey çıktı onu harcadık öle böle 2.senemizde borçlarmız bitmiş gibi olucak inşş
giren para 2300 lira anca ikimizin maaşı toplam çoğunun eşinin tek başına bile aldığı maaştan çok çok düşük malesef
600 tl kredi kartı taksiti şuan için (öncesinde 1000 lirayı buluyodu çıkamıyorduk işin içinden)
300 tl fatura (bu yazın 150-200 civarı oluyo)
200 market (toptan alıyoruz 1 kere bu civar tutuyo sonra diğer ay fln sadece eksikleri alıyoruz 50 100 gibi yetiyor)
150 mazot
300 ekstra harcamalar dışarı çıktığımızda kendimize bişi aldığımızda harcanıyo
400 kredi

bu şekilde oluncada doğal olarak kenara pek bişi koyamıyoruz bide henüz çocuğumuz yok birde daha doğmadan onun
masrafları eklenicek :)
belki bu şekildede yapanlar olabilir
ama ikimizde pek sıkı değiliz çok aşırı olmasada gezmeyi almayı severiz arada çok abartmadan
ama inş kredimiz bitince umut ediyorum daha iyi olucak 100 lira bile atsam kenara razıyım düşün artık
ama yinede çok şükür başbaşa verip ne borçlar ödedik huzur olunca hepsi oluyor bi şekilde

Tatlım hayırlı olsun öncelikle umarım çok mutlu olursunuz. Bende dokuz aylık evliyim.Çok şükür şimdiden birikim bile yapmaya başladık Düğün borcumuz yoktu şükür. Hemde hiçbir şeyden kısmadık. :112: Sana tavsiyem paranı mutlaka bir şekilde değerlendir. Elinde kalınca insan bir şekilde harcıyor. Biz ikimizde çalışıyoruz. Aile bütçesini ben düzenliyorum. Bir maaşla giderimizi diğer maaşı bankadan açtırdığım altın hesabına yatırıyorum. Belli bir miktarın altında alınca kendimi borçlu gibi hissediyorum. Uzun lafın kısası her ay bütçenizden belli bir kısmı yokmuş gibi düşünün bir şekilde bir şeylere yatırım yapın. Mutluluklar dilerim..

canım benim teşekkürler,sanada hayırlı olsun...haklısın yokmuş gibi davranmak en iyisi çünkü elinde oldukça insan alıyorda alıyor yani kimse yok demez sonuçta
teşekkürler tekrardan. öptüm

4000 tl ile geçinebilirsiniz tabi, eşimle ikimizin toplam maaşı aşağı yukarı bu kadar, ben de bebeğim doğunca ücretsiz izne ayrıldım, hiç bir sıkıntı yaşamadık , şükür... Merak etme stres de yapma, hem çocuk kısmetiyle gelir derler...
Bu maaşla geçinilemeyecek olsa kimse geçinemezdi... Elinize geçen milli ortalamanın hayli üstünde bence.

valla bu işler öyle hesaplamayla olmuyor

ben de öğretmenim 2 buçuk yıldır tek yaşıyorum küçük bi ilçede ama beş kuruşum yok bi araba alabildim gerçi onun da borcu var hala ödüyorum

sizin yaşama düzeniniz, ihtiyaçlarınız her şey bunu belirler. mesela 2 bin lira alıyo demişsiniz eşiniz için bana göre kira olmasa bile 2 bin lira ile zor geçinir iki kişi hele ki istanbuldaysanız. e ben böyle diyorum kimi de para biriktirir ev alır bu paraya deidğim gibi yaşam tarzınızla alakalı.

eğer para biriktirmek istiyosanız -ben çok sıkıştığım zamanlarda bu taktiği uyguluyorum- evden dışarı çıkmayacaksanız ve sadece yiyecek alışverişi yapacaksınız o da bimden

annemlerin ynaına gidince bi avm turu atsam ne var ne yok alıp çıkıyorum e maaşın dibi gözüküyor o zaman da

işte herkesin hesabı kendine, tatiliniz var mı dışarda yeme alışkanlığınız var mı, üstünüze başınıza çok alır mısınız bunların hepsini hesaplamak lazım.

bizim iki maaşımız var ve evimiz de var ben bile kara kara düşünüyorum istanbulda nasıl geçineğimizi işte böyleyken böyle durumlar :))

allah yardımcımız olur inşllah :))

Canım planlamayı iyi yaparsanız bu miktarla çok güzel geçinirsiniz üstelik kiranız da olmayacak. Şu an sadece eşimin maaşıyla kira, ev kredisi ve araba borcu ödüyoruz. Faturalar, mutfak masrafı, özel ihtiyaçlar derken maaş uçup gidiyor. İlk evlendiğimizde market alışverişine inanılmaz para harcıyorduk ve çoğu ziyan oluyordu. Sana tavsiyem alışveriş öncesi mutlaka bir liste oluştur, sadece eksikleri almaya çalış yoksa ipin ucunu kaçırırsın. Biz bu hatayı ilk 1 sene yaptık maalesef sonra düzeni kurduk çok şükür. Faturaların ne kadar geleceği ilk 2-3 ay içinde belli olur. Borcunuz da olmayacakmış bunu çok iyi değerlendirin çocuk olmadan.

Son düzenleme:

ama 4000 tam cebmıze gıren para degıl şöyleki araç kredımız var ve daha 1.5 yılı var aylık 1100 ödemesı eşimin kardeşi kıbrısta okuyo ona her ay düzenli para atıyor artı ufak tefekte olsa kredı kartlar yedıgımız ıctıgımız fatura falan derken birde bebiş gelecek yettırmeye calısıcam halıme şükür ediyorum tabıkıde neyse kızım kısmetıyle gelecek ınsallah

Bu saydıklarına benzeri daha az parayla yapabilenler var, zaman ayağı yorgana göre uzatma zamanı... Bebek olunca gezme tozma, akşam yemeklere çıkma gibi masraflar kendinden ortadan kalkıyor zaten...

Maaş iyi demişsin ama bu maaş o kadar da iyi bir maaş değil. Özellikle şimdi,ki türkiye şartlarrında. Aslında geçinilebilir. Ama birikim yapamassınız bu para ile. Sen de çalışsan en azından senin maaşın birikim için alınmış olur Şahsen biz öyle düşünüyoruz.

ah canım hesapta olmayan bi dünya harcama çıkacak daha biz her ay liste yaparız sonra bir bakarız hesapta olmayan harcamalar çıkmış ya biri evlenmiş ya ev almış ya musluk bozulmuş vs. vs. öyle 900 lerde kalmıyor hesaplamayla.birde aylık erzak alıyorsun ayda bikaç kez esktra misafir geliyor 100 - 150 öyle gidiyor.daha neler neler

İlk yıllar hiç düşünme birikim yapmayı bence yettiremeyeceksiniz çünkü özellikle düğün borcunuz olursa.bizimde evimiz kira değil.esim ticaretle ilgileniyor sayılır.bende çalışıyorum.sadece bnm maaşım 2200tl olduğu halde biz yine ucu ucuna yettiriyoruz :)evleneli 6ay oldu ve bu 2sene boyunca boyle olacak

Bu saydıklarına benzeri daha az parayla yapabilenler var, zaman ayağı yorgana göre uzatma zamanı... Bebek olunca gezme tozma, akşam yemeklere çıkma gibi masraflar kendinden ortadan kalkıyor zaten...

evet o zaman kabuğumuza cekilip bebeğimizin büyüdüğünü görececeğiz allahın izniyle 5 yıl gezecegım kadar gezdım zaten tek hayatım bundan sonra eylül üm

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…