evin kendinin ve düğün borçalrın olmayacakmış canım
ilk önce çok şanlsınız söylemeden geçemiycem
biz eşimle ikimizde muhasebeciyiz toplamda iyi bir para geçiyor elimize
evde paraların kontrolü bende herşeyi ben ayarlarım eviminde muhasebesini tutuyorum aynı zamanda
sen çalışmayaksan kontrolü sen al ne kadar maaş geliyosa eline ona göre ayır
zaten faturaların ilk ay hepsi geldiğinde genel bir toplamın diğer aylarda da ne kadar geliceğini artık bilmiş olursun
maaştan direk kafanda o miktarı ayır ve sonra bizim yaptığımız bir şey var alışveriş konusunda
mesela her pazar alışveriş yaparız ve haftalık yemek listesi olur genelde her akşam ne yemek yapıcaksan ona göre malzeme alırız iki kişilik ve
çayla içmek içinde 2-3 tane bisküvi alırız bu şekilde yapınca daha ekonomik olduğunu görürsein giyim vs ihtiyaçlar içinde zaten belli bir tutar ayırırsın
geri kalanını da yine arabanız varsa benzin yoksa yol parası olarak bir miktar ayırırsın ay sonunda elinde kalan paranı da bankaya koyarsın ya da farklı bir yatırım yaparsın
bizim arabamız olduğu halde işimize otobüsle de ulaşabildiğimiz için genelde öyle yapıyoruz biliyosun ki benzin çok pahalılandı sadece gezmeye gidiceğimiz zaman kullanıyoruz
bu seçeneği de düşünebilirsiniz imkanınız varsa
yani biz kısaca bu planı uyguladığımız için paramızdan güzel bir miktar artırabiliyoruz
en önemlisi ilk ay giderlerinizin toplamına bakmış olmak ve ona göre azaltmaya ve harcama yapmaya gayret etmek
merhaba topiğiniz hayırlı olsun
sizin çalışmama sebebiniz nedir ?
bunu sormamın sebebi şu eşinizin bugün aldığı 2500 tl ikiniz için çok gibi gelebilir ama istanbul gibi her adım atılan yerin para olduğu bir kentte ve de çocuk sahibi olduktan sonra bu paranın bugünkü alım gücünün sizin yaşamınızda aynı olacağını sanmıyorum.
bunu 12 yıllık öğretmen ve de 11 yıllık evli 8 ve 5 yaşlarında iki evlat sahibi bir anne olarak yazıyorum.
mevcut durumda yani 2500 tl aldığınız şu dönemde eviniz de kira olmayacağı için bu para ile güzel birikim yapılabilir.
bence eviniz kiraymış gibi düşünerek her ay en azından 500 tl yi bir kenara koymaya bakın .
kalan 2000 tl yi
mutfak 300
faturalar (elektrik su doğalgaz telefon internet aidat) 500
yol parası ya da benzin 300 tl
geriye 800 tl para kalır
eşin ve senin için 250 +250 harçlık olsa geriye
300 tl para kalır bunu da koyun bir kenara
tebrikler :)canım...
kiranızda olmaz inşallah ilerde.
bende şöyle bi düşündüm bi tablo çizeyim hemencecik.
aylık harcama.
400 tl market
400tl ben
300tl eşim :):)Haha burda bi kahkaha attım (sebebi onun sigara yemek ve yol parası yok :)kendisi diyor bana çok almam diye ama kıyamadım yinede
300tl faturalar
200tl benzin vs ekstra ihtiyaçlar
toplam:1600 tuttu
geriye kalan 900tl oluyor eee bunla napıcaz :)
şimdi mesela ben her hafta balık alırım balık ne kadar çipura somon levrek yani kaliteli bir yerden alcaksın 20 tl den asağı değil kilosu fazla bile . ayda 100 tl balığa gitti bile hatta bazen fazlası bile oluyor bu ufak hesap gibi geliyor ama inan ay sonunun etkiliyor. e yemeyiver canım diyceksin kızım var sağlıklı için yiyoruz. bebeğimie vitamın takvıyesi var doktor veriyor 50 tl ona özel hastaneye kontrol için gideriz küçük olunca gidiyoruz 100 öle . kızımın bir hastalığı falan yok yanlıs anlama yeni anneler bilirler sende anlıycaksın konrol diye boy kilo vs götürüyorsun en az 2 sene . e e biz ilçedeyiz ve ile götürüyoruz geziyoruz beğenip alıyorsun . ee çocuguna 3-5 fazla alıyorsun güzel diye. ekstra masraf oluyorki inanamıyorum. ha bendehesabının bilen biriyim o halde böle oluyor. eşimde bende idareci pozisyonunda çalısıyoruz. beni yatırım hesabı kullanıyorum altın hesabı. kızımada 100 bankaya yatırıyoruz bir fon sende bu fonlara 3-5 koyarsın.
çok sanslısın aileniz destekmis bizde yok öle varsa biz verirriz
Merhaba canım benim kendime ait gelirim maaş+ ekders 2000 tl yi geçik( 12 yıllık öğretmenim)
Eşim işletme sahibi ( tekstil işletmemiz var) bordosu yok ama ortalama aylık geliri en az 3000- 4000 tl civarındadır .
benim eve en ufak bir katkım yok desem yeridir. maaşımla ben önceden kooperatif dairesi borcu ödüyordum.
2011 yılının yaz başına kadar 2 adet devremülk taksidi ödüyordum toplam 720 tl bir tanesinin borcunu tamamen kapattım .
şu an diğerinin 370 tl ödemesini yapıyorum o da önümüzdeki ağustosa kadar sürecek.
sadece kendi cep tel , ev tel ve adsl yi , arabamın kaskosunu ve benzinini ödüyorum o kadar.
bir de kendi kredi kartım ile kendime yaptığım giysi alışverişleri olursa.
yani ayda ortalama olarak maaşımdan kendim için 1000-1500 tl arası birikim yapmaya çalışıyorum.( günlerim var ,gram altın alıyorum .)
eşime yıktım kendi cep telini , elektriği, suyu mutfak masraflarını, çocukların masraflarını.bana da hediyeler vs alır
kendi arabasının mazotu kaskosu doğal olarak ona ait
eşim çok masraflıdır benim içkisi sigarası yoktur .
ama kuruyemiş ve tatlı düşkünüdür.( aylık çerez-tatlı parası 150-200 tl yi rahat buluyordur.)
geçtiğimiz ekim ayından bu yana eşim mutfak masrafı için bana para veriyor harcamaları ben yapıyorum. ilk başta 400 tl ile başladık yılbaşı gelince zam yapmasını istedim %5 ten 20 tl zam aldım komik değil mi?onun için 420tl oldu.
dışarıda yediğimiz yemeklerin parası elbette eşimden.ayda en azından 3-4 kez dışarıda yesek ortalama 60tl den 240 tl eder.
her hafta temizlikçi kadın alıyorum tanıdık diye 30 tl. ütümü filan yapar . tabiki bunların ödemesi hepsi eşime ait.
evimiz kira değil aile apartmanındayız kayınpedere ait.( 10 yıldır aynı evde oturuyoruz.)
ayrıca kayınvalidem -kayınpederimin etrafı geniş biz ilçedeyiz. etrafında köyde yaşayan insan çok.
ve de öyle süte sebze meyveye yaz geldi mi neredeyse para vermeye gerek kalmaz bana taşır dururlar sağolsunlar.
kışlık bakliyatım( nohut-fasulye- bulgur),tarhanam hep kayınvalideden gelir, annem turşumu kurar,yaptığı reçellerden vermek ister verir de ben gerek duymam bile.
evimin ekmeğini bile kayınvalidem alır hergün.( tabi ben bu kayınvalideyi eğitene kadar biraz zamanımı alsa da sonuca değdi.)
normalde bizim evin mutfak masrafı için 600 tl gider bütün herşeyi iğneden ipliğe almış olsam ama dediğim gibi küçük yerde yaşamanın avantajı bana çok.
bir örnek verecek olursam cumartesi günleri balığımı dahi alır ,temizler ve getirir.
kayınpeder kasaptan kendilerine ne alıyorsa bize de alır getirir arada.
çocukların markete dair ihtiyaçlarını ayda birkaç kez görürler.( süt, çikolata, pizza, tavuk şinitzel tarzı şeyler aldırıyorlar genellikle. en azından 50-60 tl gidiyor bir markete gidişleri)
kısacası oldukça şanslıyım bunu biliyorum ve bu şansımın tüm dostlarımın ve dost niyetlilerimin başına olmasını diliyorum.
Biraz uzunca bir yazı oldu ama özetle şu an
bankada 50000-60000 tl değerinde gram altınım ( bana ait)
bir başka bankada da 90 gr altınım var.kadınlar kulübüyle tanıştıktan sonra yaptığım birikimim yani geçtiğimiz nisan ayından bu yana.
1 arabam( bana ait)
1 devremülküm ( bana ait)
kullandığım takılarım var.onların da değeri 10000-11000 tl civarında .
teşekkür ediyorum.
açıköğretimden okuyorum şuanda eğer okulu bitirip ufak çaplıda olsa güzel biyerde çalışabilirsem evet çok istiyorum çalışmayı ayaklarımın üzerinde durmayı.
nişanlım çok çok istemiyor ancak okul biterse diyor,birazda eve güveniyoruz sanırım .ama dediğiniz gibi çocuk olduktan sora masraflar ikiye katlanıyor.
nekadar biriktirdik şimdi okadar kar.
bu arada eşimde öğretmen :)
yorumunuz için teşekkürler.sevgiler
Merhaba canım benim kendime ait gelirim maaş+ ekders 2000 tl yi geçik( 12 yıllık öğretmenim)
Eşim işletme sahibi ( tekstil işletmemiz var) bordosu yok ama ortalama aylık geliri en az 3000- 4000 tl civarındadır .
benim eve en ufak bir katkım yok desem yeridir. maaşımla ben önceden kooperatif dairesi borcu ödüyordum.
2011 yılının yaz başına kadar 2 adet devremülk taksidi ödüyordum toplam 720 tl bir tanesinin borcunu tamamen kapattım .
şu an diğerinin 370 tl ödemesini yapıyorum o da önümüzdeki ağustosa kadar sürecek.
sadece kendi cep tel , ev tel ve adsl yi , arabamın kaskosunu ve benzinini ödüyorum o kadar.
yani ayda ortalama olarak maaşımdan kendim için 1000-1500 tl arası birikim yapmaya çalışıyorum.( günlerim var ,gram altın alıyorum .)
eşime yıktım kendi cep telini , elektriği, suyu mutfak masraflarını, çocukların masraflarını.bana da hediyeler vs alır
ama kuruyemiş ve tatlı düşkünüdür.( aylık çerez-tatlı parası 150-200 tl yi rahat buluyordur.)
geçtiğimiz ekim ayından bu yana eşim mutfak masrafı için bana para veriyor harcamaları ben yapıyorum. ilk başta 400 tl ile başladık yılbaşı gelince zam yapmasını istedim %5 ten 20 tl zam aldım komik değil mi?onun için 420tl oldu.
dışarıda yediğimiz yemeklerin parası elbette eşimden.ayda en azından 3-4 kez dışarıda yesek ortalama 60tl den 240 tl eder.
her hafta temizlikçi kadın alıyorum tanıdık diye 30 tl. ütümü filan yapar . tabiki bunların ödemesi hepsi eşime ait.
evimiz kira değil aile apartmanındayız kayınpedere ait.( 10 yıldır aynı evde oturuyoruz.)
ayrıca kayınvalidem -kayınpederimin etrafı geniş biz ilçedeyiz. etrafında köyde yaşayan insan çok.
ve de öyle süte sebze meyveye yaz geldi mi neredeyse para vermeye gerek kalmaz bana taşır dururlar sağolsunlar.
kışlık bakliyatım( nohut-fasulye- bulgur),tarhanam hep kayınvalideden gelir, annem turşumu kurar,yaptığı reçellerden vermek ister verir de ben gerek duymam bile.
evimin ekmeğini bile kayınvalidem alır hergün.( tabi ben bu kayınvalideyi eğitene kadar biraz zamanımı alsa da sonuca değdi.)
normalde bizim evin mutfak masrafı için 600 tl gider bütün herşeyi iğneden ipliğe almış olsam ama dediğim gibi küçük yerde yaşamanın avantajı bana çok.
bir örnek verecek olursam cumartesi günleri balığımı dahi alır ,temizler ve getirir.
çocukların markete dair ihtiyaçlarını ayda birkaç kez görürler.( süt, çikolata, pizza, tavuk şinitzel tarzı şeyler aldırıyorlar genellikle. en azından 50-60 tl gidiyor bir markete gidişleri)
kısacası oldukça şanslıyım bunu biliyorum ve bu şansımın tüm dostlarımın ve dost niyetlilerimin başına olmasını diliyorum.
bir başka bankada da 90 gr altınım var.kadınlar kulübüyle tanıştıktan sonra yaptığım birikimim yani geçtiğimiz nisan ayından bu yana.
1 arabam( bana ait)
Ne mi yapıcaksınız? tabiki de birikim yapıcaksınız canım.. yazdıklarınızı okudum anlattıklarına göre aylık rahat 500-1000tl arası biriktirme şansın olucak.. gençken bu tarz fırsatları iyi değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Çocuk olduğunda belki 500 anca koyabiliceksin kenara belkide onu bile koyamıycaksın zaman gelicek. Doğumuydu kıyafetiydi beziydi ıslak mendiliydi oyuncağıydı doktoruydu gıdasıydı derken bi çok masraf olucak haliyle. Baştan sıkı tutmalısın işi. Aylık ENAZ 500tl kenara atabilsen bile 5 sene 30.000 tl yapar.. 10 sene boyunca birikim yapsanız ileride daire alıp kiraya verirsin ek gelirin olur. (Çocuğunuz erkek olursa onunda bi dairesi olmuş olur hem) gelecek için yatırım yapmak şart.. tutumlu olmak her zaman iyidir. İleri de keşke demek yerine iyi ki demek istiyosan hesabını iyi yap canım. Ne çiftler biliyorum 10senelik evliliğini doldurmuş ama hala kirada karı-koca çalıştıkları halde. 10 sene önce şunu yapsaydık şimdiye evimiz olmuştu pişmanlığını yaşayan.. Senin kira derdin yok ama yine de bi daire alabilirsiniz uzun vaadede ek gelir olmasının hiç kimseye bi zararı olmaz değil mi?
rica ederim canım
önemli olan para kazanmak kadar birikim yapmaya hevesli olup karar alıp uygulayabilmektir.
ne paralar kazanır kimi insan ama gününü gün etmekten , ya da hiç düşünmemiştir 5-10 sene sonrasını ama yıllar göz açıp kapayıncaya kadar geçmiştir. bu sefer de başlar pişmanlıklar....
ben öncelikle pekçok yaşça büyüklerin bile akıl edemediği bir konuyu gündeme getirdiğin için tebrik ederim.
Allah daha çok versın dıycem se vermesın azucuk da bize versın:)9
Maşallah çok özendım hayatınıza
1 arabam( bana ait)
havan batsın :)
kesinlikle bi zararı olmaz,çok güzel yazmışsınız.
teşekkür ediyorum değerli yorumlarınız için...insanlarla konuşmayı çok seviyorum birşeyler sormayı ve anlatmayı.
paylaşılarak çoğalır herşey...
herşeye fazla fazla para ayırsam bile rahat 500tl gibi bi para kalıyor biriktirmek için.ilerisi için bize büyük katkısı olur ve düğün paralarınıda eklersek içine 5 sene 30.000tl den daha fazla bi para olur.o bi köşede kalır .nişanlım arsa almak istiyorum,çünkü onun babaları ve dedelerinin çok arsası var istanbulun bazı bölgelerinde arsa var vede oda onların izinden gitmek istiyor.ben pek bilmiyorum arsa işlerini benim babamlarında yalova taraflarında fındık bahçelerimiz arsalarımız var belki ilerde işe yarar diye aldı babamlar ama bilmiyorumki ev almak daha mantıklı gibi değilmi sizcede?
valla benim de çok zevk aldığım bi sohbet ortamı oldu.. sanki işte değilim de ya da siz sanal değilsiniz de vede gün yaparken oturoyormuşuz gibi olduburaya yazacağım diye kitap önümde güyaa ders çalışacaktım sabahtan beri :):)harıl harıl klavye tuşlarına basıyorum
canım evet kiramız yok bizim birde düğün borçlarımız olmayacak çok şükür iki tarafın aileleride üstüne düşenleri hep yaptılar.bize ödeyecek birşey yok.
şuan maaşımız 2000tl
yeni okula geçince 2500tl olacak inşallah.
geçim derdi çok zor sanırım bugüne kadar babamın evinde faturalar nezaman gelir bilmem.
ama şuan düzen şart ve baştan bi yol izlemem lazım ki öyle devam etsin.
1 arabam( bana ait)
hay maşallahhhhhhhhh.......en önemli avantajınız eve kira vermemeniz... sizde pek anasının gözüymüşsünüz mutfağı bile eşinize yıkmışsınız...allah güle güle harcamayı nasip etsin arkadaşımm...
nişanlımda öyle söylüyor .onların babalarıda öyle arsa almış ayrıca kendilerine inşaat falan işleri var ev yapmışlar.bizede bitane daire verdiler işte.sanırım arsa dediğiniz gibi mantıklı ilerisi için .Arsa almak parayı katlamak demek canım fikrimce neden diycek olursan sana hemen bi ufak örnek veriyim. Dedem vefat edince arsa çocuklarına miras kalmış. Onlarda hiç para vermeden arsayı müteahhite kat karşılığı verip bina yaptırdılar.. kişi başına bi daire düştü müteahhite de teras katı ve dükkan. Sadece bi kişiye ait olmuş olsaydı arsa 6 daire var diyelim 1 tanesini kendine alsan 5 tanesini kiraya versen kolay kolay sırtın yere gelmez bi daha
evet bende öyle hissediyorum şuanda :) biyandan acıktım mantı yapıcam kendime buyrun gelin diycem ama mantı hazır :):)valla benim de çok zevk aldığım bi sohbet ortamı oldu.. sanki işte değilim de ya da siz sanal değilsiniz de vede gün yaparken oturoyormuşuz gibi oldu
canım şimdi yeter gibi gözüksede ooo rakam yetmez :)) çünkü kim ne derse desin aldığın gelir yükseldikçe sen farkında olmasanda giderin artar...
Eğer kredi kartı kullanıyorsanız bunu bir taneye indirin ..
İki kişisiniz evinize yiyecek vs sürekli taze almaya çalışın canım .. Çünkü bol bol aldığınızda emin ol genelde israfa kaçıyor özellikle en başta çünkü yeni evli ıolacaksınız ve herkes yemeğe vs çağıracak ..
Faturalar artacak :)) yollarını gözleyeceksiniz. Bizim senelik ortalama 100 150 lirası arası değişiyor gelen fatura ortalamamız.
Mutlaka cüzdanın bir köşesinde 100 tl ayır canım unut o parayı eğer kenara atma şansınız varsa ayda ayırabileceğin ne olursa ayırın ufak ufak birikie o rakamlar.. Bide kavonoz koy evin bir köşesine bozuklarını muhakak içine at :))) çok işe yarar..
Bide alışveriş sırasında hepimiz artık yaşam standartlarımız gereği ucuza kaçmaya çalışıyoruz.. Özellikle canım deterjanda kaçma ucuz alıp ucuz yaşamanın anlamı yok.. Daha sağlıklı yaşamak gerek bunuda unutmamalı ...
Birbirinizi sıkmadan keyifli şekilde para biriktirebilirsiniz .. emin ol çok şanslı gruptansınız borçsuz evlenecek olmanız açısından :)))
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?