evimizde kış hazırlıkları yapanlar...hadi paylaşalım..önerelim...öğrenelim..:)

Çok fena gaza geldim bu hafta bu hazırlıkları bitirmem lazım.
Okuldan eve geldiğimde yemek derdi fazla olmaz hem =)
Ama bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

1-Ben yemeklik domates yapmak istiyorum.
2-fasulye falan koymak istiyorum buzluğa.
3-Patlıcan ve biber koymak istiyorum buzluğa( Hem türlüyü hem de karnıyarığı çok severiz de )

Benim gibi acemiye yardım edin. NAsıl yaparım bunları. 2kişiyiz bu arada. Öğle ve akşam yemeklerini evde yeriz her zaman. Kaçar kilo alayım sizce =) Bir de dün kavanoz sordum ama 1lt olandan mı alayım yoksa daha küçük mü?

canım öğretmensin heralde sen de. domatesleri ben rendeleyip buzdolabı poşetleriyle dondurucuya attım. ama eğer kavanozda yapmak istiyorsan kaynatıp tuzunu ekleyip sıcak sıcak kavanoza koyup ters çevirmen gerekiyor. eğer buzluğa atarsan hiç çözdürmeden sırası geldiğinde koyarsın yemeğine. fasulyeyi de az yağda kavurup biraz da domatesle soteliyorsun. soğuyunca poşetleyip buzluğa koyabilirsin. patlıcanı közleyip kabuklarını soyup diklemesine 3e 4e bölerek poşetleyip atabilirsin. kızartıp (karnıyarıklık, türlülük) poşetleyebilirsin. ya da közleyip ortasını yararak karnıyarıklık poşetleyebilirsin. biberleri de yoğurtlu biber için yıkayıp kurutup doğrayıp çiğden koyabilrsin. domatesle soteleyip menemenlik koyabilirsin. bunun dışında barbunya, dolmalık biber ve bezelyeyi çiğden ayıklayıp koyabilirsin. bunlar benim denediklerim. yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.
biz de 2 kişiyiz ben 10 kilo domates 4 kilo biberden yaptım. ama annem de domates sosu verdi. biterse yine istiycem. 3 kilo patlıcan, 3 kilo da kırmızı et biberi közledim. barbunyayı dolmalık biberi falan alırken 1.5 kilo aldım hep yarısını pişirdim yarısını dondurucuya attım. yemeğim olmadığı zaman ordan kullandığım da oldu kışa kalanı da. eğer kavanozu domates sosu için alacaksan 1 lt olanlardan alabilirsin. açtıktan sonra dolapta muhafaza edersin bişey olmaz diye düşünüyorum. şimdiden kolay gelsin. başka sorun olursa buralardayım

merhaba canım hoşgeldin aramıza :)
evet doğru anlamışsın aynen dediğin gibi yapacaksın canım...yalnız iyice pişirmeyeceksin, hafiften domatesler erir gibi olacak kokusundan bilirsin zaten...soteleme kadar işte...sonra hemen kavanozla ve sıkıca kapat hemen ters çevir...iyice soğuyana kadar dokunma hiç...soğuduktan sonra serin biyerde muhafaza et canım...bu arada bir kilocuk domates çok az değilmi...yapmışken üç beş kilo al canım kışın çok rahat edersin bana teşekkür edersin. :) ben 17 kilodan yaptım az bile geldi gözüme...:) elim aza varmaz benimde :)

ben de buzluğa domates biber koymak istiyorum menemenlik gibi.
önce küp küp doğrayıp yağda mı çevirmem gerekir?

canım çiğ sekilde doğrayıp koyanlar var, ama ben eski usül yapıyorum..yani azıcık tencerede soteler gibi yapıp soğuyunca poşetleyip atıyorum buzluğa...ama bu sene kavanoza yaptım buzluğumda yer kalmayacağı için..malum kurban bayramı sebebiyle..

canım her sorunun cevabını burdan bulabilirsin... gaza gelmişken bi cesaret hepsinden yap...sadece buzluğa çalışma..kavanoz da çok iyi kolaylık oluyor.
türlüyü seviyorsanız eğer, ayrı ayrı koymana hiç gerek yok... fasülye patlıcan biber domates falan hepsini karıştır biraz renkleri değişene kadar sotele tencerede, sonra koy poşete direk at buzluğa..hazır yemek sana..kışın tencerene soğanı doğra oh mis gibi hazır poşetten çıkar pişir..

bu arada canım yemeklik domates koymak istiyorsan, sana bi püf noktası vereyim, domatesleri azcık soeteledikten sonra, poşete birer avuç koy..yani bir poşeti orasından bağlayarak iki seferlik kullanabilirsin umarım izah edebilmişimdir...çünkü kışın yemek yapacağın zaman tümüyle eritmene gerek yok..ortasından poşeti kes birincisini kullan, ikinci yarısı yine hiç erimeden kalmış olur buzlukta...

kavanozları ben karışık aldım bir litrelik yarım litrelik falan, çünkü bazen soteledğim sebzeler bir litreye fala geliyor o zaman küçüğüne koyuyorum...

umarım yardımcı olmuşumdur...aklına takılanları sor canım...

kızlar sayfa sona denk gelmiş resimleri görmeyeneler için uyarayım merak edenler vardı,
34, sayfada resimli açıklamasını yazdım...yapanlara afiyet olsun..:)

canım maşallah sen profosör olmuşsun ha. bişi daha sorayım menemenliği buzluğa atmayla kavanoza koyma arasında lezzet farkı var mı?

ben 15 kilo domates
4 kilo kadar fasülye
3 kilo bamya
koydum konserve olarak bide biberleri közledim sarımsakla koydum kavanoza
3 kilo kadar bir kısmınıda direk koydun buzluğa patlıcanda koydum doğranmış soğan doğranmış biber kızartmalıklar dolmalık biber ya daha doğrusu bunlar hep elimin altında olsun diye herzaman koyarım ben buzluğa allah hepimize ağız tadıyla yemeyi nasip etsin hee bide çprbalık ve pilavlık erişte daha zamnı geçmedi bu gidişle çıkar daha

gazel ve sue çok teşekkür ederim.
Ellerinize sağlık uzun uzun yazmışsınız.
Allah nasip ederse yarın biraz deneme yapmak istiyorum.
İnşallah başarılı olurum.

arkadaşlar bende sizden gaza geldim yaptım bişeyler..domates zaten hersene koyarım buzluğa..bamya bezelye barbunyada koydum bu sene..bende kavanozla domates yapmak istiyorum bu hafta..ama kafama takıldı domatesleri kavanoza koyduktan sonra kavanozları kaynatacak mıyız yoksa sadece kapağını kapatıp ters çers çevirip bırakacakmıyız..eskiden annem konserve yaparken kaynatıyodu gibi hatırlıyorum..kaynatmadan yapınca bozulmaz değil mi..birde yarın kavanoz alıcamda 7-8 kilo domates için kaç tane kavanoz gerekir..yardımcı olursanız çok sevinirim...hepinize kolay gelsin..

Maşaallah hanımlarr afiyet sağlıkla tüketmek nasip olsun.Bende biraz yazayım dedim nasıl yaptığımı.Barbunya ve bezelyemi yıkayıp kurutup poşetler atarım buzluğa.Fasulyeyi rendelenmiş domatesle sarartırım soğuyunca poşetler atarım buzluğa.Buzluğum dolu ise kaynarken kavanoza doldurur hemen sıkıca kapağını kapatır ters çeviririm soğuyunca dolaba koyarım.Kapaklarımı her sene yeni alırım emeğim ziyan olmasın diye hemde sağlıklı olur pas olmadığı için.Bamyamı ayıklarım domates rendesini kaynatır içine limon sıkarım 2 tane bamyayı atar sarartırım soğudu mu?hooooooop atarım buzluğa poşetle tabii...biberleri doldurarakta koyabilirsiniz öylesi daha kolay risksiz plastik kaplara sıralayın.Domates alırım 10 kilo doğrarım iricce ya da rendeden geçiririm eriyip suyunu biraz çekene kadar kaynatırım içine en son tuz atar kavanoza doldurur hooop ters çevir.(doğrayıp kaynatınca erimeye yüz tuttuğu an blenderla püreleyin rondo bozulması olmaz bu sayede)5 kilo domatese 1 kilo sivri alır doğrarım kaynatırım aynı işlemden geçer hoppp buzdolabına dizilir kavanozlar.Biber yaparım yağlı.Küçük turşuluk biberleri delerim,domatesi rende yada doğrama yaparım,5 baş diş değil baş sarımsağı doğrarım,kavanoza doldururum tuzunu atarım bolca hakiki zeytiyağı koyarım.Gölge ve serin yerde 1 hafta bekler ekşir .Kavanoz tamamen dolmamalı ekşimeden dolayı taşar.Her gün karıştırırm turşumu aksatmadan olduğunda dolapta muhafaza ederim harika bir sos misafirler bayılır fazla yaptığımda istekliside çok olur.Kırmızı lahanayıda kıyarım tuzla ovar ölünce yıkar basarım kavanoza üstüne az yağ bol sirke su tuz katar dolaba kışın balkona hazır salata.Şimdi aklıma gelenler bunlar.

ya kızlar ben bugün pazara gittim. 3 kilo fasülye 3 kilo barbunya aldım. domates almadım. çok anlamıyorum bu işlerden aslında. bana yardımcı oLSANIZ. NAPPİM NELER HAZIRLAYAYIM. aslında çalışıyorum böle şeyler hazırlasam ii olur. bi yandan da üşeniyorum ama yapmalıyım sanırım

canım tebrikler de ben okuyunca yoruldum ya :) konserve daha mı iyi acaba. geçen tv de bi kadın buzluklar şoklama için düüşük ısıda değil. sağlıklı değil orda altı ay tutmanız dedi. içime kurt düştü. konserve den de pek anlamam ama daha mı sağlıklı acaba. yapabilir miyim ki. biirde barbunya yı haşlamıomusun. fasülyeleri de annem kavurup koyardı. hangisi daha kullanışlı

canım maşallah sen profosör olmuşsun ha. bişi daha sorayım menemenliği buzluğa atmayla kavanoza koyma arasında lezzet farkı var mı?

sağol canım iltifat ediyorsun :)
valla canım ne yalan söyleyim, ben buzluktan çıkan gıdaları sevmiyorum..nedendir bilmiyorum ama kavanoz daha mis kokulu daha lezzetli geliyor bana...benim bütün akrabalarım kavanoza meraklı...buzluk çıktı mertlik bozuldu diyorlar :) ben kavanozu daha çok seviyorum...

canım diğer sebzeleri kavanoza yaparken kaynatmak gerekiyor şişeleri...ama domatese gerekmiyor... direk ocakta soteleyip koy şişeye ters çevir tutar...

Yordum mu?Barbunyaları bezelyeyi işlemsiz koy ne tadı bozulur nede görüntüsü.Bezelye falan kavurunca büzüşüyor iyi olmuyor.Bu zamana kadar sıkıntı olmadı dondurma işleminde ama tercih meselesi.Konserve zor değil stoklayacağın yer ne kadar müsaitse ona göre yaparsın tercihini.Dondurucun büyükse dondur koy yok küçükse kavanozla sakla.Konserve basit ve lezzetli.Domates alıp yapacaksan salçalık kırmızı sivri domateslerden al.Etli olur sulu olmaz salçalık için idealdir tabii rende içinde.

Fasulye içinde domatesli yaparsan lezzeti harika olur.Kavurup koyduğum zamanlar pek memnun kalmamıştım hem geç pişer gibi oluyordu hemde leziz değildi.Ama domatesli harika oluyor.Kavanozda yaparsan eğer kaynarken doldur hemen kapa ters çevir .Yoksa vakkumlanmaz bozulur çok basit kolaydır aslında çok hamarat işi değil1 gün uğraşırsan hazırlarsın

ben barbunyaları haşlayıp koyuyorum canım...hatta kuru fasülye ve kuru nohutlarıda haşlayıp poşetleyip koyuyorum ki ani misafir geldiğinde veya fasülye nahutu geceden ıslatmayı unuttuğumda oh hazırca çıkarıp pişiriyorum düdüklüde :)

salça ?? onu da mı kendin yapıon. ya ben bilmiom pek bana açık açık anlat. bu aldığım kilolar yeter mi. bezelye görmedim pazarda. barbunyayı ayıklıyıp yıkayıp direkt poşetliyim mi. fasülyeyi de kavurup mu koyayım. melemen gibi yapmak isterim aslında. hiç yapmadım. onu kavanoz da mı yapayım

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…